PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Packalénin suitset

  • Puukkojunkkarit. (Kuva Santeri Alkion samannimisestä teoksesta)
    Puukkojunkkarit. (Kuva Santeri Alkion samannimisestä teoksesta)

 

Kun vuonna 2013 erityisesti Perussuomalaisten esillä pitämä  ns. pakkoruotsikeskustelu kävi ylikierroksilla ja eräät toimittajat saivat osakseen tappo- ja raiskausuhkauksia, kansanedustaja Tom Packalén kävi poliisitaustaansa vedoten neuvomassa ja rauhoittelemassa julkisuudessa:

”Ollessani viisi vuotta yleisjohtajana Helsingin poliisissa en kertonut näistä uhkailujutuista julkisuuteen. Se olisi ollut palvelus uhkailijalle. Hän olisi saanut aikaan pelkoa ja turvattomuutta sekä itselleen vallan tunnetta. Julkisuus olisi lisäksi innostanut ja kannustanut muita epävakaita ihmisiä kopioimaan tälläisiä näyttäviä uhkauksia.”

Eilisessä A-studion lähetyksessä liittyen kaikkia järkyttäneeseen nuorisoväkivaltailmiöön Packalén kuitenkin kertoo tuskastaan ollessaan aikoinaan muiden poliisien tavoin ”suitsittuna” kun on kyse tiedotuksesta. Edustaja viitannee yleiseen mediatapaan, jonka mukaan etnisen taustan korostamista kannattaa välttää tiedotuksessa, ellei se ole välttämätöntä.

Mitä nyt on erityisesti tässä tapauksessa suitsittu, on kuitenkin epäselvää, nimittäin allekirjoittanut luki ainakin aiemmin syksyllä maahanmuuttajataustaisten ja suomalaisten nuorten rikossarjasta konstailematonta uutisointia.

Tämä uutisointi tuntuu kuitenkin hävinneen laitumelta kun Packalén ennen kutsuaan A-studioon pontevoitui kirjoittamaan blogin jossa jakaa lähteittämätöntä tietoa siitä, että rettelöitsevät nuoret ovat kertoneet suoraan motiiviensa olevan rasististen ja että haluavat nimenomaan vahingoittaa kantasuomalaisia. Nuorisorikollisten porukan etninen koostumus tuli kuitenkin mahdollisesti yllätyksenä kansanedustajalle blogissa käytävän keskustelun ja uudempien uutisten myötä. Lähdettä jakamalleen tiedolle Packalén ei kuitenkaan tahtonut valottaa, mutta se näyttäsi olevan sama kuin Perussuomalaiset-lehden uutisessa. Sen sijaan Packalen pyysi mediaa käskemään poliisia selvittämään, puhuuko hän vai ylkomisario Tuomo Lotta "muutettua totuutta."

Seuraavaksi Packalén vastaa samoihin kysymyksiin lähteistä A-studiossa ja kieltäytyy jälleen avaamasta lähdettään, ainoa minkä hän paljastaa, että ”on keskustellut joidenkin tahojen kanssa”.

Tässä valossa vaikuttaa, että Packalén on ikään kuin sotkeutunut todelliseen tutkintaan antamalla täysin sekavia ja ristiriitaisia lausuntoja kyseisestä rikosvyyhdestä, joskin ymmärrän, että siellä jossain takana on tunnekuohu ja halu vaikuttaa asioihin tai korostaa omaa poliisiasiantuntijan asemaansa. Vaikutus on vain kovin toisenlainen kuin soisi. Nimittäin Packalenin pelottelevat ulostulot tuntuvat lisäävän ihmisten epävarmuuden tunnetta, siitä että pitäisikö sekalaisten nuorisohuligaanien toiminta sittenkin nähdä ensisijaisesti maahanmuutto-ongelmana vai sosiaalisena ongelmana kuten asiantuntijat ja poliisi korostavat.

En ole huomannut että tässä maassa olisi koskaan puuttunut joko maalaisjärkistä tai tutkittua tietoa siitä, että esimerkiksi huonoille teille joutumisen riskiä kohottaa olla maahanmuuttajataustainen, ihan samalla tavalla kuin osa rikkinäisten perheiden jälkikasvusta on vaarassa syrjäytyä. Tämä on aika selvä juttu. Kysykää isovanhemmiltanne, jos he asuivat satamakaupungeissa nuoruutensa tai kysykää ruotsinsuomalaisten korkeasta rikollisuudesta. Tai ylipäänsä kaikesta riehumisesta, mitä täällä on ollut ilman maahanmuuttajiakin.

Tämä ei ollut ennen suhteettomassa tikunnokassa, mutta PS- nuivasiiven ja heille läheisten poliittisten tahojen tai yksittäisälykköjen aivan poikkeuksellisen, vuosikausia kestänyt monomaaninen pyöriminen 3% kokoisen ulkomaalaistaustaisen vähemmistömme tekemisistä, mahdollisista eduista, uhista, etteivät he osoita tarpeeksi nöyryyttä kantaväestön edessä tai kulje rikkinäisten lastenvaunujen kanssa vaikka olisi itse niihin rahat työllään hankkinut, ja kauhistuttavista visioista aina Halla-ahon legendaarisiin liekehtiviin ghettofantasioihin asti. Se on alkanut kovasti sokeuttaa. Pitäisikö sanoa, alkanut kantaa hedelmää. Kun kaikki pyörii vain mahdollisten maahanmuuttajien ongelmallisuuden ympärillä, lakkaa näkemästä ongelmien mittasuhteita tai milloin ei ole kyse maahanmuuttajaongelmasta, tai lakkaa ylipäänsä huomaamasta yhteiskunnan vieläkin vakavampia ongelmia ympärillään. Tästä kertoo jo se, että 80 000 suomalaista päätti äänestää Europarlamenttiin kirkkoslaavin tutkijan, jonka politiikasta tiedämme vain kapea-alaisen siivun, koska hän on fokusoitunut kirjoittelemaan värikkäästi muslimeista ja maahanmuuttajista ja mielikuvistaan Rinkebystä. Minäkin penäsin vaalien alla Halla-aholta lisänäyttöä muusta osaamisesta ja suurista poliittisista linjoista, koska oli jo etukäteen selvää, että hän lähtee töihin EU-parlamenttiin.

Tähän hän vastasi pilke silmäkulmassaan, että tarkoittaako tämä nyt sitä, ettei Nyqvist aiokaan häntä äänestää.

On jokseenkin ironista, että muslimien väkivaltakulttuurista kiljuva nettikansa jahtaa jo kiinniotettuja, suomalaisia tai suomalaissyntyisiä nuorisorikollisia ja kirjoittelee netin tärviölle erilaisista tavoista, joilla haluaisi näitä ”muualta tulleita” musulmaaneja rangaista. Niskalaukauksin, kivisäkki-merenpohjaan ja esim. kuten kirjoittaja Packalénin blogin kommenttiosiossa: ”Julkiset hirttäjäiset takaisin!” Tämä kaikenlisäksi tiedon valossa, että tekijät ovat pääosin nuoria ja lapsia.

Packalén saattaa pitää kiinni käsityksestään erityisen suitsituista poliisitiedotteista siksi,  että kokee omasta mielestään tietävänsä jotain paljon merkittävämpää tai että lähestyvät vaalit vaativat uskottavuutta ”yhteiskuntarauhan” rikkoutumisesta Suomen kaatuessa valtaisan 3% maahanmuuttajavähemmistön ylivoiman edessä, ja siitä kaikesta, mistä ei saa puhua, vaikka siitä puhutaan parlamentaarista tahoa myöten ihan joka päivä. En epäile hetkeäkään, etteikö kansanedustajaa vaivannut ja kuohuttanut syvä huoli uhreista, mutta omalla reaktiollaan hän saattaa edesauttaa vain riskien kohoamista, että mukaan tulee varsinaisten uhrien lisäksi myös sivulliset uhrit kuten on jo käynyt ja poliisin työ on vaikeutunut.

Luulin, että vuoden 2011 pop-teema, maahanmuuttoteema oli jo aivan passé.

Mutta vanhaa maahanmuuttoteemakikkaa näyttäisi yrittävän nyt entistä useampi. Viesti on käynyt selväksi: mitä enemmän jyrisee jotain pelottavaa, on mahdollisuus päästä 15 minuutiksi valokeilaan, aivan kuten Packalén neuvoi pakkoruotsikohun aikana. Ja mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Tämä on näkynyt jo tälläkin blogialustalla, kun toimitus on joutunut heittämään mäkeen uusien poliittisten opportunistien kyseenalaisilla ja väärillä tiedoilla täytettyjä populistisia kyhäelmiä, joiden kirjoittelijat ylpeilevät joutumisestaan sensuurin kynsiin ja uskoen näin uskottavuutensa ja ”vaarallisuutensa” ja suosionsa kohonneen. Kirjoitin roskaa ja se tuli poistetuksi verkkolehden sivustolta, siis olen.

Ja näitä uusia yrittäjiä tullaan näkemään ennen vaaleja vielä monta.

Jotain positiivista nousi kuitenkin kaikesta hysteriasta. Poliitikkojen kiirehtiessä pelaamaan nuorten ongelmilla lautapelejä, ammattilaisten tehdessä työtään, tekevät jotkut näkyvät hahmot rakentavia ehdotuksia, kuten raskaan sarjan mestari Robert Helenius joka on haastanut kollegoitaan houkuttelemaan ongelmanuoret saleille urheilun ja henkisen kasvun pariin. Vaikka ammattilaiset tekevät parhaillaan näkymätöntä työtä uhrien vuoksi, soisi myös vastaavaa julkista tempaisijaa löytyvän uhreille. Uhreihin kuuluvat myös ne sivulliset nuoret, jota umpimähkään oirehtiva lynkkausnettikansa tällä hetkellä ahdistelee geneettisiä ominaispiirteitään ja kulttuuriaan esitellen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (96 kommenttia)

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Joku juristi voisi tietysti selventää sen, onko tehty rikos siinä, että kansanedustaja Packalenilla on sanojensa mukaan käytössään esitutkinta-aineistoa tai tietoa siihen liittyen. Tämä merkitsee siis sitä, että tämän vyyhden tutkinnassa mukana olevista poliiseista joku on vuotanut Packalenille asioita, joita hän aivan häikäilemättömästi käyttää poliittisen agendansa ja uudelleenvalintansa edistämiseen.

Se, että hän siinä samalla synnyttänyt Suomeen suoranaisen lynkkausmielialan, on ilmeisesti hänelle itselleen samantekevää. Se on kuitenkin valtava karhunpalvelus kunniallisesti työtään tekeville poliisiviranomaisille. Luulisi ex-poliisina vähitellen hävettävän tuo asia.

Vakavinta on kuitenkin kaikki se vahinko, minkä hän muutamassa päivässä saanut aikaan. Jopa katupartioita on kerätty ja Petran kuvaamia törkyviestejä on sosiaalisessa mediassa sadoittain.

Joskus hävettää olla suomalainen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Häpeä edellyttää samaistumista. Se on sitä, kun joku saa sinut näyttämään huonolta. Että siinä on jotenkin kyse sinusta, eikä heistä. Sitä minä en koskaan ymmärrä, miten on mahdollista tuntea häpeää sellaisista ihmisistä, joihin ei ole missään suhteessa tai joista ei ole missään vastuussa.

Suosittelen hankkiutumaan eroon moisesta.

Minulle ainakin on ihan sama mitä kukakin ajattelee ja tekee. En ole vastuussa kenestäkään teistä tai sidottu teihin millään tavalla siksi, että puhumme samaa kieltä tai olemme jossain rekisterissä saman kategorian alla.

Jos joku on eri mieltä, tai olettaa jotain muuta, hän on väärässä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ihan hyvä kirjoitus. Aika vähän lisättävää.

Väkivaltafantasioilla hehkutus on kaksiteräinen miekka. Toisaalta se on aggression purkamista sanallisesti (osui tai ei, se lievittää raivoa), toisaalta se on täysin tarpeetonta touhua (se vain näyttää typerältä).

Mutta tämä koko soppa on jotenkin yllätyksetöntä. Ei yllätä, että suurkaupungissa jengiydytään. On aina jengiydytty. On jengiydytty pienemmissäkin. Mainitsemasi junkkarit ovat itse asiassa melko poikkeuksellisia. Myös historiallisesti. Moista väkivalta-aaltoa saa oikeasti etsiä ja nämä knock-out-pojat ovat näpertelijöitä heihin verrattuna. He olivat sen ajan päämäärättömät. Talottomat ja tulevaisuudettomat.

Heitä on. Se on väistämätöntä ja vääjäämätöntä. Sille voi koittaa tehdä jotain, sitä voi lieventää, sitä voi vähentää, mutta sen poistaminen tarkoittaisi sellaisen ympäristön ja rakenteiden poistamista, jonka statuskamppailussa he eivät pärjää, koska hävisivät sen jo syntyessään. Nyky-yhteiskunta tarjoaa si8lti reippaasti enemmän mahdollisuuksia kuin häjyjen yhteiskunta.

Yhtä yllätyksetöntä on se, että viranomaiset eivät luota kansalaisiin minkään vertaa.

Kyselyiden mukaan kansalaiset luottavat viranomaisiin, mutta vääjäämätöntä on se, että se viranomaisten epäluottamus leviää myös kansalaisiin. Muuttuu molemminpuoliseksi.

Vähiten yllätyksellistä on joukkotaantuminen. Nopea sellainen. Nykyaikaisilla välineillä se on miltei ääntä nopeampaa. Sillekään ei ole paljon tehtävissä, mutta valehtelun lopettaminen ja läpinäkyvyys kannattaisi kokeilla. Se olisi ele luottamuksesta ja varmasti tuottaisi suuttumusta sekin, mutta ainakaan luottamusta nauttiva osapuoli ei jäisi kiinni petoksesta.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

"Packalenin pelottelevat ulostulot tuntuvat lisäävän ihmisten epävarmuuden tunnetta"

Sehän niiden tarkoitus juuri on, ja syynä on tulossa olevat vaalit. Packalen osaa varmasti laskea sen verran, että hän on tajunnut, että kansanedustajapaikan uusiminen omilla ansioilla ei ole ihan helppoa. 2011 apuna oli Halla-aho, joka nyt ei ehkä ole listalla mukana. Niinpä Packalen on päättänyt kalastella samasta kuralammikosta, ja puuhaan on odotettavissa epätoivoisuutta, koska poliisiksi ei taida olla enää paluuta, ei ainakaan uskottavaksi poliisiksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Vaikka edustajalla olisikin jotain erityistietoa tekijöiden motiiveista, jota en suoraan sanottuna usko, se heijastelee kuitenkin hänen omaa maailmankuvaansa enemmän kuin älyä jättää poliisin ja muiden ammattilaisten työ rauhaan. Aikuisten tulee suhtautua myös mahdollisiin motiiveihin aikuisten tavalla ja ymmärrystasolla.

Asiasta uutisoitiin, joten varsinaista pimittämistä ei ole tapahtunut kuin kiihtyneiden ihmisten mielikuvissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyse on myös verrattain sukupuolittuneesta ilmiöstä. Väkivalta tai sen uhka "kuuluu" poikien/nuorten miesten elämään ikävän yleisesti, ja vieläkin.

https://www.poliisi.fi/poliisi/poliisioppilaitos/home.nsf/files/taustamateriaali/$file/taustamateriaali.pdf

lisäys. kommentti on vastausta lähinnä kirjoituksen kohtaan "En ole huomannut että tässä maassa olisi koskaan puuttunut joko maalaisjärkistä tai tutkittua tietoa siitä, että esimerkiksi huonoille teille joutumisen riskiä kohottaa olla maahanmuuttajataustainen, ihan samalla tavalla kuin osa rikkinäisten perheiden jälkikasvusta on vaarassa syrjäytyä. Tämä on aika selvä juttu. Kysykää isovanhemmiltanne, jos he asuivat satamakaupungeissa nuoruutensa tai kysykää ruotsinsuomalaisten korkeasta rikollisuudesta. Tai ylipäänsä kaikesta riehumisesta, mitä täällä on ollut ilman maahanmuuttajiakin."

Jaakko Häkkinen

Juho, juuri siksi Optulan tuoreessa selvityksessä on myös vakioitu ikä, sukupuoli ja muut tekijät. Kuinka ollakaan, eräät maahanmuuttajaryhmät ovat siitä huolimatta moninkertaisesti syyllistyvämpiä rikoksiin. Usko tilastoja:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177706-maaha...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kuitenkin alhainen koulutustaso on varsinainen määräävä tekijä. Se nyt sitten sattuu olemaan yleistä maahanmuuttajataustaisilla.
Ja maahanmuuttajataustaisista ei eri maista peräisin olevat muslimit ole suurin ryhmä vaan jamaicalaiset.

Minna Eerolainen

Onhan se surkeaa että suomalaiset eivät pärjää tälle 3% sakille, vaikerrus se vaan jatkuupi ja jatkuupi. Aika munatonta sakkia:)

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Leijonaa kun tarpeeksi kauan potkii, se lopulta ärähtää!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Vaittisella ja Ahvenisella meni nyt ihan kevyesti ohitse Minnan pointti. Miettikää nyt ihan oikeasti itsekin, mikä ihmeen vitsi on luulotella itselleen jotain Suomenvaistaisia ihmisryhmiä, kun puhutaan kourallisesta suomalaisia poikia jotka ovat syyllistyneet väkivaltaan. Teidänkin kannattaisi mennä sinne Robbe Heleniuksen nyrkkeilysalille treeneihin, jos itseluottamusta tai todellisuudentajua kaihertaa jokin.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #46

Näiden 'suomalaistesi' rasistiset motiivit tulevat vielä esille ihan konkreettisina kaikelle kansalle, Packalenilla on tietolähteet mihin hän uskaltaa nojata sanomisissaan, en epäile sitä.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014101118737413_u...
Kiitos vinkistä, mutta en ole lainkaan kiinnostunut taistelulajeista.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #51
Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #51

Eli sen sijaan, että uskottaisiin poliisia joka kertoo ettei rasistista motiivia ole tullut ilmi. kuunnellan Packalenia joka "ei ole vetänyt hatusta" muttei lähdettään silti suostu kertomaan.

Jos lähteitä ei voi tarkistaa, kyse ei ole tiedosta jota voisi väittää todeksi. Etenkään kun käytettävissä olevat lähteet kertovat aivan muuta.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen Vastaus kommenttiin #66

Esitutkintapöytäkirjat tulevat joka tapauksessa julkiseksi kun syyte asiassa on luettu. Kantasuomalaisiin kohdistuva rasismi ei pitäisi olla nykypäivän Suomessa mikään TABU (edes Petralle). Tai sitten asuu jossain hyvin metsässä turvassa kaikesta. Pahoinpitelyrikoksissa rasismia esiintyy lukumääräisesti ylivoimaisesti eniten kaikista yksittäisistä rikostyypeistä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #72

Eihän se olekaan mikään tabu. Minusta tuntuu ettet ole lukenut blogiani ja sisäistänyt, mitä minulla oli asiaa. Oli poikien motiivi mikä tahansa, Packalenin tehtävä ei ole sotkeutua tutkintaan ja puhua ristiin poliisin kanssa ilman sen parempaa tietoa ja aiheuttaa kaaosta. Hilppasen heikolta kuitenkin näyttää systemaattinen murkkuikäisten rasismi, kun osa ydinporukasta on tavallisia suomalaisia. Jos jossain muistiossa lukee, että kohdistui kantasuomalaisiin, niin se kertoo ainoastaan sen, ettei kyseessä olleet eri vähemmistöryhmien yhteenotot.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #72

Tulevat ilmi, tulevat tulevat. Mikään niissä oleva ei sitä ennen ole kuin toteennäyttämätön väite.

En minä suomalaisiin kohdistuvaa rasismia olekaan kiistämässä vaan tämän nimenomaisen mihinkään perustumattoman väitteen sellaisesta. Kun poliisin ulostulot aiheesta sanovat nimenomaan päinvastaista, ei tällaista voi pitää minään muuna kuin pötynä kunnes toisin todistetaan.

Et voi huudella tabujasi ennen kuin on jotain mistä voisi edes olla puhumatta.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #46

Oliko se niin että tuo turpiinvetogrouppi oli suomalaisia poikia? Oho! kuinka olenkaan näin joutunut median harhauttamaksi....

Tällä menolla kohta on kyseessä pyhäkoululaisten ryhmä joka on vain puolustautunut heitä hakkaamaan tulleita törkeitä rasistipaskiasmaanomistajia vastaan.

Petra, ihan oikeasti. Ajattele, äläkä usko kaikkea mitä sinulle syötetään.

Joka kerta kun yksikin alaikäinen joutuu väkivallan uhriksi, niin se on joka kerran liikaa. Jos asialla on olleet sellaisia joitten mielestä on kivaa hakata joku, niin se on tuplasti liikaa.
Täysin riippumatta siitä mikä instanssi on kyseessä, niin tällainen toiminta on tuomittavaa, ei ymmärrettävää.

Kari Ahveninen

Hmm... ja sitten kun pärjää, niin on kaiken maailman Minnat niskassa kertomassa kuinka munatonta sakkia ovat kun enemmistön voimin käyvät pärjäämään :)

Olisiko kenties syytä tarkistaa asenteita?

Ilkka Huotari

#6. Ehdotatko siis ratkaisua väkivallalla?

Jaakko Häkkinen

Petra, ilman muuta ylilyöntejä tulee välttää. Mutta ongelma ei silti katoa eikä lakkaa olemasta ongelma hyssyttelemällä!
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177706-maaha...

Erityisen ikävä yllätys on toisen polven maahanmuuttajien korkea rikollisuusaste kantaväestöön verrattuna kaikissa muissa rikostyypeissä paitsi henkirikoksissa.

Kotouttaminen ei ole onnistunut - siltä ei saa sulkea silmiään, vaan asiaa pitää yrittää korjata.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tietenkin, eikä tämä blogi käsittele sitä seikkaa muuta kuin Robert Heleniuksen kohdalla.

Moni yrittää koko ajan syöttää meille mielikuvia tiettyjen toimijoiden hyssyttelystä, päähänpaijaamisesta, hyysäämisestä, ylenpalttisesta suvaitsemisesta ja siitä että halutaan kaikki ovet sepposen selälleen. Nämä ovat mielikuvia ja todellisuus jotain muuta.

Jaakko Häkkinen

Niinkö todella? Todellisuus on kuitenkin sellainen, että tuosta tuoreesta Optulan tutkimuksesta uutisoivat kesällä ainoastaan YLE ja Turun sanomat; Google ei löydä muita uutisointeja joissa kyseinen tutkimus mainitaan nimeltä. Jos tämä ei ole itsesensuuria ja hyssyttelyä, niin mikä on? :-)

Mikä tahansa vähämerkityksisempi tutkimus leviää kyllä hyvinkin kattavasti mediasta toiseen jo saman päivän aikana!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #14

"Ainoastaan Yle..."

Tämä on nyt ihan sama juttu kun että äsken kohistiin ettei nuorison rampageista uutisoitu, vaikka uutisoitiin, eikä kukaan siitä erityisemmin silloin kohissut. Vasta viime päivien jälkeen ihmiset heräsivät.

Se kuinka tärkeältä asia tuntuu, on tarkastelijalle henkilökohtainen. Minun mielestäni jos ihminen kaipaa henkilökohtaisesti pilkuntarkkaa tietoa siitä, mistä maasta tullut on eniten lirissä asioittensa kanssa, hän voi sitä etsiä Optulan tutkimuksesta vaikka googlettamalla Ylen uutiseen. Jos ei se muuten ole kovinkaan merkityksellistä, kuin vaikkapa esimerkiksi tutkijoille tai sosiaalisen sektorin ihmisille, niin tieto on kuitenkin jokaiselle halukkaalle tarjolla.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #16

Ei tämä ole sama juttu, koska nuorten väkivallasta on uutisoitu pitkin kesää kaikissa medioissa. Jostain syystä kuitenkaan virallinen tutkimus, joka osoittaa eräiden maahanmuuttajaryhmien rikollisuusasteen todella olevan kantaväestöä korkeampi, ei sitten leviäkään mediasta toiseen. :-)

Turha sitä on yrittää kiistää: se on sitä kuuluisaa hyssyttelyä. Se on siis todellinen ilmiö, vaikka ei tietenkään niin laaja kuin yksi ääripää väittää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #20

"Jostain syystä kuitenkaan virallinen tutkimus, joka osoittaa eräiden maahanmuuttajaryhmien rikollisuusasteen todella olevan kantaväestöä korkeampi, ei sitten leviäkään mediasta toiseen. :-)"

Voi hyvänen aika, Häkkinen. Tästä juuri kirjoitin blogissani, tuolla yllä. Että tämä ei koskaan ole ollut epäselvää, että ongelmia syntyy herkemmin tietyille ryhmille tietyissä elämäntilanteissa. Vasta nyt ihan viime vuosina tästä on tullut joillekin ihmisille aivan järjettömyyksiin menevän tärkeä yksityiskohta jota pitää kytätä suurennuslasilla ja koko ajan vainoharhaisesti kuvitella, että jotain ihan selvästi salaillaan.

Hei, tässä samalla luottoluokitus laskee ja talous on kuralla, Talvivaara reloaded ja jotkut laskevat desimaaleja että onko Abdi vai Ivan tehnyt enemmän rötöksiä. Vai onko se sittenkin Gunnar joka possauttaa koko perheensä taivaan tuuliin, koska jäi työttömäksi.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #22

Jokapäiväinen turvallisuus koskettaa ihmisiä lähempää kuin abstrakti luottoluokitus, joten en yhtään ihmettele, jos se myös vaikuttaa enemmän äänestyspäätöksiin. Jos media ei tuo puolueettomasti esiin olennaisia tietoja, sitä syytetään hyssyttelystä. Sen ei pitäisi yllättää sinuakaan.

Et voi vedota siihen, ettei kysymys olisi uutisoinnin arvoinen, koska paljon epäolennaisempiakin tutkimustuloksia uutisoidaan paljon laajemmin - googlaa vaikka "suomalaisten humalaväkivalta". Kyllä siitä tutkimuksesta uutisoitiin kaikkialla!

Jarno Liedes Vastaus kommenttiin #27

Olen kyllä samaa mieltä, että ei näitä ihan konkreettisia tutkimuksia jengien/nuorisojengien/maahanmuuttajien integraatio-ongelmien ja riippuvuussuhteiden ym. suhteen kovinkaan näy uutisissa tai niistä ei näissä blogeissa keskustella vaan niiden ylitse hypitään, koska "tieto" avaisi liikaa sellaisia keskustelupolkuja missä mm. maahanmuuttajien omaa vastuuta asioista kaivattaisiin tai että huomattaisiin maahanmuuttopolitiikan menneen metsään osissa toimissa(koska ko.politiikan teko on ollut stagnaatiossa ja yksisilmäistä jo vuosikymmeniä). Joten nämä keskustelut ja tilastot ja ihan aito tieteellinen ymmärrys asiasta jää asiantuntijoiden ja sen pienen tutkijapiirin välisiksi keskusteluiksi yliopistoissa ja niiden foorumeilla ympärimaailman. Ja jos näitä keskusteluja avataan ihan blogistanialle ymmärrettäviksi, huomattaisiin yhtäkkiä että sekä mielensäpahoittajat/rasismitaistelijat että äärikriittiset / nuivat ovat hakoteillä siitä todellisuudesta minkä tiede tuntee kokonaisuutena.

Sitten kun alkaa lukea kirjallisuutta ja muita lähteitä asioista niin huomaa että tietyt selvät "aspektit" asiassa ei koskaan tule julkisuuteen keskusteluun. Esimerkiksi monikulttuurisuusideologiassa ilmenevä ristiriita kulttuuriassimilaation kanssa"kulttuurisegregaatio". Puhutaan vain syrjäytymisestä ja huono-osaisuudesta mikä koskettaa valtaväestöäkin samallalailla muttei missään tuota samankaltaista reaktioita kuin mistä jengit ponkaisevat.

Yhden lähteen voisin tähän asiaan heittää :

"First, the gangs relevance goes beond its relationships to individual gang members. For example, gangs serve as carriers of community tradition and culture.

Second, the youths identification with a gang affects how others react to he or she."

- James c. Howell, Juvenile justice bulletin, 1998.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #27

Pistetään Jaakko Häkkiselle muistin virkistämiseksi Robbe Heleniuksen terveiset siitä mikä on olennaista ja mitä sille voi tehdä.

https://www.youtube.com/watch?v=azcuo4SQF3A

Jarno Liedes Vastaus kommenttiin #31

Häh ? En mä ole Jaakko. Ainakin vastasit minulle.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #32

Jarno, katso kommenttien yläpuolella olevaa numeroa, joista voi tarkistaa, kenelle kommentti on kirjoitettu.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #31

Heleniuksen elämäntyölle on pakko nostaa hattua, kuin myös tälle tempaukselle.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #34

Kyllä, kaikin puolin hieno urheilija ja ihminen. Mutta juuri myös oikeanlainen auktoriteetti ja esikuva kun on kyse kadulla haahuilevista nuorista vailla suuntaa, elämän mielekkyyttä ja impulssikontrollia.

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #27

Suomalaisesta humalaväkivallasta onkin syytä pitää meteliä, se tuhoaa ja pilaa niin monia perheitä. Todella outoa nimetä aiheesta uutisointi epäolennaiseksi?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #36

1. On eri asia uutisoida humalaväkivaltatutkimuksesta kuin humalaväkivaltageenin löytäneestä tutkimuksesta.
2. En nimittänyt jälkimmäistä epäolennaiseksi vaan epäolennaisemmaksi kuin ulkomaalaisten rikollisuutta. Jos humalaväkivaltaa olisi tutkittu, se olisi toki olennaista. Epäolennaisempaa siitä tekee, että kyseinen geenimuoto löytyy vain muutamalta prosentilta suomalaisista. Humalaväkivalta itsessään on tietysti paljon laajempi ilmiö ja siksi olennaisempi kuin tuo harvinainen geenimuoto.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #16

tjaa... jostain mielenkiintoisesta syystä sen enempää viranomaiset (kuten poliisi) eikä media mitenkään osannut nivoa kaikkia näitä uutisia yhteen. Kun yleensä ollaan suorastaan liimautuneet veikkaamaan syy-yhteyksiä milloin mihinkin.
Onko silloin siis selvempää merkkiä siitä että asioita hyssytellään?

Petra, vaikka haluaisit kuinka puolustaa kriminaaleja, älä sentään tee itsestäsi ihan holmoä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #44

Ahveninen, olen katsellut tässä jonkin aikaa sinun juttujasi. Käyt blogista blogiin kitisemässä ihmisille erilaisia asioita ja kuvaamaan heidät irvikuvina omista fantasioistasi. Jos haluat keskustella fiksusti, miehekkäästi, loogisesti ja älykkäästi, se onnistuu tässä blogissa. Muussa tapauksessa voit siirtyä muualle.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #47

Suonet anteeksi että olen varsin skeptinen, enkä usko mitään erityisen hyvää poliitikoista. En myöskään usko kovinkaan paljon hyvää niistä ihmisistä jotka lukevat joka jutusta vain otsikon, ja muodostavat mielipiteensä sen perusteella. Kannattaisi lukea muitakin näkemyksiä, samalla omakin laajenisi.

Minulla on harvinaisen vähän fantasioita, mutta epäluuloisuutta vaikka muille jakaa.

Mutta kun seuraa monia näistä kommentoijista, niin täytyy sanoa että usko ihmiskuntaan on toisinaan melko lailla koetteella: kuinka ikinä päästiin puusta alas.

Haluat että pitäisi kommentoida fiksusti, miehekkäästi, loogisesti ja älykkäästi, mutta miten sen teet kun osa kommentoijista on kokonaan tajunnan tuolla puolen, miehekkäästi sitä et tehdä voi koska muutoin olet sovinisti, loogisuudella ei useinkaan ole mitään tekemistä näitten bloggausten kanssa (no jaa, Henrin blogit ovat olleet pääsääntöisesti loogisia ja asiallisia) ja jos älykäs viestintä tyrmätään sillä että "hyi, olet sika, rasisti, sovinisti [laita oma määre tähän] niin paljonko siinä voi silloin tehdä.

Tiedän että liputat käytännössä kaikelle mitä Härköspari ulos suoltaa, joten en olisi varma siitä miten älykästä keskustelua tässä voi käydä. Heiltä kun ei älykästä kommenttia saa kuin kerran vuosisadassa. No okei, Reija on joskus osoittanut oivallusta.

Katsotaas, lainaus omasta tekstistäsi:

"Tämä ei ollut ennen suhteettomassa tikunnokassa, mutta PS- nuivasiiven ja heille läheisten poliittisten tahojen tai yksittäisälykköjen aivan poikkeuksellisen, vuosikausia kestänyt monomaaninen pyöriminen 3% kokoisen ulkomaalaistaustaisen vähemmistömme tekemisistä, mahdollisista eduista, uhista, etteivät he osoita tarpeeksi nöyryyttä kantaväestön edessä tai kulje rikkinäisten lastenvaunujen kanssa vaikka olisi itse niihin rahat työllään hankkinut, ja kauhistuttavista visioista aina Halla-ahon legendaarisiin liekehtiviin ghettofantasioihin asti."

Ensinnäkin, mistä olet saanut päähäsi että suomessa olisi vain 3 % ulkomaalaistaustaisia? Tilastokeskuksen tietojen mukaan jo pelkästään venäläisperäisiä on sen verran. Mites sitten muut, eivätkö he ole ulkomaalaistaustaisia?

Toisekseen, onko joku jossain vaatinut ulkomaalaistaustaisia nöyristelemään "kantasuomalaisia" (hyi hitto mikä sana!) ja kuskaamaan lapsiaan rikkinäisissä lastenvaunuissa?

Ja kolmanneksi, missä esmes Halla-aho on legendaarisesti visioinut liekehtiviä ghettoja? Lähinnä todennut melko kuivakkaasti että jossain päin on ollut ongelmia, joista kyllä syytetään VHM mutta onko se että tekee rikoksen ihan oikeasti jonkun muun vika? Se on aina, huomaa, aina valintakysymys.

Minulla ei oikeasti riitä paljoakaan myötätuntoa kaikkia sellaisia ihmisiä kohtaan joitten mielestä ihan kaikkea pitää sietää, myös huonoa käytöstä. Ja sitä sinä osoitat tällä blogauksella.

*MUOKS* korjasin pari virhettä

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #47

Petra, tykkään asenteestasi! Kuin peiliin katsoisi. ;-)

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Todellisuuskriittisille mielikuvat ovat tärkeämpiä, faktat ovat vain punavihermädättäjäsuvakkien - tai suvakkinatsiämmien, kuten Hirvisaari tunnetun sympaattiseen tyyliinsä lohkaisee - harjoittamaa ilkeilyä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Termi "toisen polven maahanmuuttaja" on hieman kummallinen. Sillähän käsittääkseni tarkoitetaan syntyperäisiä Suomen kansalaisia, joiden vanhemmat ovat syystä tai toisesta muuttaneet Suomeen, mutta koska meistä kukaan ei ole pystynyt valitsemaan vanhempiamme, on outoa, että yksilöitä luokitellaan heidän vanhempiensa mukaan. Ja kuinka moneen sukupolveen asti tämä maahanmuuttaja-status oikein säilyy? Oliko Mannerheim neljännen polven maahanmuuttaja?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Toisen polven maahanmuuttajat erityisesti ovat kulttuurien välissä. Vanhempien kulttuuriympäristö on eri kuin se oma ja ne ovat toisinaan ristiriidassa. Kategoria on varmaankin olemassa, koska se pomppaa tilastoista esiin.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #13

Näin minäkin olen asian ymmärtänyt. Toisen polven maahanmuuttajat elävät kahden kulttuurin rajapinnassa, mikä luo jännitteitä ja tekee elämästä ristiriitaisen.

Näin sanoi myös YLE:n ohjelmassa konstaapeli Jari Taponen, joka kuitenkin sanoi, ettei maahanmuutto liity tapauksiin millään lailla...

Jaakko Häkkinen

On kotouttamispoliittinen ongelma, jos maahanmuuttajien lapset eroavat selvästi rikollisuusasteeltaan kantaväestöstä. Jos termi ei kuulosta kivalta, voit käyttää sen tilalla "Suomessa syntynyt vieraskielinen", kuten itse tässä Optulan tutkimuksessa.
http://www.optula.om.fi/material/attachments/optul...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #15

Kannattaisi myös ehkä erottaa Suomessa syntynyt suomenkielinen ja Suomessa syntynyt ruotsinkielinen kun näiden kahden ryhmän ero rikollisuuteen taipuvaisuudessa on tilastojen mukaan näinkin suuri. Kuinka koteutetaan suomenkieliset ruotsinkielisten tavoin Suomeen?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #42

Pakkoruotsittamalla meidät kaikki? ;-) Ei kun eihän se olekaan toiminut...
Ruotsinkielisemme ovat kyllä kaikin tavoin esimerkillisen lainkuuliaisia. Toivottavasti joskus selvitetään syyt siihen.

Suomenkieliset ovat kuitenkin esimerkillisiä moniin maahanmuuttajaryhmiin verrattuna.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #54

Ruotsinsuomalaiset ovat rikostilastojen kärjessä Suomessa. Kuinka kotiutamme paluumuuttajat Suomeen? Ovatko ruotsinsuomalaiset myös Ruotsin rikostilastojen kärjessä?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #60

Ruotsin kotouttamispolitiikka toimii siis käänteisesti, kun se tekee lainkuuliaisista suomalaisista kriminaaleja ruotsinsuomalaisia. ;-)

Jarno Liedes

Ilkeilläämpäs vähän nyt.

http://www.rsf.uni-greifswald.de/fileadmin/mediapo...

Toisekseen, termi jota kammoat (oman agendasi takia) on tärkeä koska se koskettaa todellisuutta siitä missä näiden jengien juuret ovat- Syy-seuraussuhde. Yleensä maahanmuuttajien jälkeläisiä kohdellaan "toisenpolven muuttajina" siihen toiseenpolveen, sillä kolmannessa he ovat yleensä jo assimiloituneet yhteiskuntaan aika hyvin. Suomalaisia kohdellaan tutkimuksessa samoin mm. Amerikan-suomalaisten kohdalla. Maahanmuuttaja-status siis säilyy yleensä ainakin yhdensukupolven myriadeista muuttujista johtuen. Tärkein seikka lienee siis vanhempien vaikutus ja sitä kautta syntyvät ristiriidat vallitsevan kulttuurin kanssa. Nämä ristiriidat voivat olla pehmeitä (kieli, sosiaalinen ymmärrys) tai kovia (naistenoikeudet, uskonto mm.)
Toisenpolvenmuuttaja terminä antaa tietää, että näihin "yksilöihin" kohdistuu vielä vanhempiensa kulttuuriympäristö ja perinteet mm. machismo. Hollannin etnografioissa ja sosiologien tutkimuksissa alla oleva huomattiin myös tärkeäksi siten, että tuli ilmi ettei marokkolaisten jengien syntymistä selitänytkään huono-osaisuus siten kuin yleensä luullaan "lähiöiden" sitä tuottavan vaan niitä syntyi ihan tavallisille ja hyvinvoiville aluille, myöhemmin todettiin myös "kulttuurisegrekaation" suurio vaikutus jengien syntymiseen eli ns. länsimaisten arvojen vastaisuus.

- Decker, Weerman. 2005.

"Much of the literature on the role of culture in youth gangs has focused on Chicano gangs (cf. Erlanger, 1979; Horowitz, 1983; Vigil, 1983; Vigil & Long, 1990). Erlanger (1979) observes that the literature on the subculture of violence concentrates on two questions: first, can value differences associated with ethnic groups be demonstrated, and, second, assuming the existence of value differences, should these be regarded as products of semiautonomous subcultures or as adaptations to "situational exigencies induced by social structure" (p. 233).***In other words, are gang activities the result of existing ethnic cultural values, such as the value of "machismo," or are these activities the product of a subcultural response to the place of minority ethnic groups in American social structure?"

- Bankston.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pacalen pilasi keskustelun aiheesta joka on vakava ja syvällisen pohdinnan paikka. Packalen avasi vaalityönsä ja keppihevoseksi hän otti maahanmuuton, ikäänkuin se olisi se suurin ongelma Suomessa.

Ilkka Huotari

Onhan se näille uhreille varmaan ollutkin suurin ongelma Suomessa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Uhrit eivät kuitenkaan halua olla kenenkään keppihevosia. Se on heidän käyttämistään johonkin mikä voi olla heidän tahtonsa mukaista mutta voi olla myös sitä vastaan.
Kaikille on eduksi että poliisin työtä ei hidasteta nimilistoilla tai muulla puolirikollisella toiminalla. Ei kannattaisi hommalaisten olla kuin kiiltäväselkäisiä kärpäsiä jotka umpimähkään ryntäävät paikalle jos saavat vainua "nyt on mamu varmaan rikospuuhissa linkatkaa jätkät nopsaan racebookissa nyt on meillä juhlat!!!".

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #80

Jaa, totesin vain, että uhrille tällainen jengipahoinpitely on yhteiskunnan aiheuttamien ongelmien suurimmasta päästä.

Siinä ei ole mitään keppihevoisuutta, tuo on ainoastaan toteamus. Granlund totesi, että tämä ongelma ei ole yhteiskunnan suurin - no minä totesin että on se varmasti joillekin.

Ihme nipotusta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #83

Grandlund puhui maahanmuutosta ja Huotari loikkaa maahanmuuton tarkoittavan yhtä kuin jengiväkivalta. Koittakaa nyt pitää edes käsitteet kädessä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #84

No ei yhtä kuin, eikä yhtä kuin jengiväkivalta yleisesti ottaen. En tällaista tietenkään ole sanonut. Vaan tämä tapaus on osa maahanmuuttopolitiikan seurauksista.

Toki tähän voi olla vaikuttaneet muutkin asiat, mahdollisesti esim. lastensuojelun virheet. Mutta se on selvää, että tiukemmalla maahanmuuttopolitiikalla tätä ei olisi luultavasti tapahtunut.

Ja jos ajatellaan kuinka todennäköisesti tällainen tapahtuisi vapaalla maahanmuuttopolitiikalla (nykyisellä tai vielä vapaammalla), niin se tiippuu siitä, minkälaista väkeä maahan asettuu.

Ihan lukuina jos tuota viimeistä kohtaa tarkastellaan, niin sen näkee vaikka tuolta Jaskan blogista: http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177706-maaha... ... ja sieltä huomataan että vaikutukset ulottuvat useamman sukupolven päähän.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #86

".....niin se riippuu siitä, minkälaista väkeä maahan asettuu." Jos itse argumentoi epäsympaattisesti niin mikä silloin on arvostelemaan mitään "väkeä"?
Kaikki rikoksista erityisesti väkivaltarikoksista kouhkaaminen jonkun agendan haaviin on tahditonta ja epäsympaattista.
Rattijuoppojen aiheuttamien surmien yhteydessä on jännä katsoa. Natsimieliset ryntäävät vaatimaan kovempia rangaistuksia ja raittiushenkiset kovempia rajauksia sallittuihin promillemääriin.
Ja sitten tulee kolmas ryhmä joka haukkuu raittiushenkisiä haudoilla tanssijoiksi, joskus vielä pahemmin sanoin joita en halua tässä toistaa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #87

"niin mikä silloin on arvostelemaan mitään "väkeä"?"

En ole arvostellut väkeä.

"raittiushenkiset kovempia rajauksia sallittuihin promillemääriin."

Jos rattijuoppo surmaa jonkun autolla, niin siinä on se 0,5 promillea varmaan jo ylitetty aika monta kertaa.

"Ja sitten tulee kolmas ryhmä joka haukkuu raittiushenkisiä haudoilla tanssijoiksi, joskus vielä pahemmin sanoin joita en halua tässä toistaa."

No ei nyt ainakaan promillerajan laskusta voi haukkua haudoilla tanssijoiksi, en tiedä mitä tarkoitat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #89

"Tyypilliseen tapaansa poliitikot ovat välittömästi tytön haaskalla jo kauan ennen hautajaisia, käyttääkseen hänen traagista kuolemaansa oman uransa pönkittämiseen." Henri Heikkinen tässä http://henriheikkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/933...
Koska hommaoikeistolainen ja nuiva eli siis turtunut Henri käyttää termiä "tytön haaskalla".

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #91

Naurettavaa liittää tuollaista Hommaan tai nuiviin.

Tämä menee ihan pelleilyksi. Onnetonta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #93

En jaksa etsiä tästä jotain pointtia. Voitko laittaa oleelliset sitaatit mistä käy ilmi mitä yrität sanoa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #94

Sitaatit?
Itseäni kai sitten siteeraan.
1. Hommafoorumilaiset ja kaiken maailman jobbikhenkiset katupartiohöyrypäät ja muut packaleenit yrittävät vetää pointseja tästä rikosjutusta.
2. Sellainen toiminta että kun tapahtuu jotain tragedioita niin heti omat lehmät laiduntaan propagandalaitumelle on tahditonta. Hommafoorumilla konfetit lentää ja kuhina käy. Sellainen on ala-arvoista, ja myös tuskallista niille joita tragedia oikeasti koskettaa.
3. Sinä ikäänkuin jostain kansojenherra-asemasta käsin keskustelet siitä että "minkälaista väkeä" tulee Suomeen.
4. Itse kuitenkin alennut sellaiseen mitä vain roskaväki tekee eli murhenäytelmien instantpropaganda-aseeksi muuttaminen ja maahanmuuttajien rikosuutisoinnista iloiseminen mikä näkyy someaktiviteettinä tyyppiä mitä minä sanoin, tai: ilman maahanmuuttoa ei olisi tätäkään ongelmaa.
5. Ehkä hieman huonosti motivoitu viittaus samanlaiseen eri agendoja vetäviin poliitikkoihin ja kansalaisiin silloin kun tapahtuu rattijuopon aiheuttama murhenäytelmä.
6. Edellisen mukana tuoma viittaus siihen mitä ihmiselle tapahtuu kun hän syrjäytyy hommafoorumille tai muuten omaksuu äärioikeistolaisen maailmankuvan. Hän menettää herkkyytensa sanojen suhteen. Ja tilannetajun jopa vainajan mainitsemisen kohdalla. (Henri Heikkinen)

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #95

1. Ehkä pointsien keräämistäkin, mutta onko pointsien keräämiseen sitten aihetta? Packalenillä on omakohtaista kokemusta poliisintyöstä.

Pointsien kerääminen on minusta ongelma vasta sitten, jos esim. ei aio tehdä asioille mitään vaan haluaa vain nauttia suurta palkkaa. Jos asioille aikoo jotain tehdä, niin minun puolestani pointsien kerääminen on ok, jos on jotenkin ansainnut ne pointsit.

2-4. Maahanmuuttopolitiikan tarkoituksenahan on laittaa rajat sille, minkälaista väkeä maahan tulee. Missä se ongelma tässä nyt on?

"rikosuutisoinnista iloiseminen" - tämä on ihan oma päätelmäsi, en ole iloinnut tästä ilmiöstä. Ennemminkin olen vihainen tilanteesta ja voisin syyllistää poliitikkoja/mediaa/ym. "mitäs minä sanoin"-tyyppisesti.

5-6. No luin tuolta noita kommentteja. Ilmeisesti olit närkästynyt sanasta "haaskalla". Se on ihan yleinen ilmaus, enkä ymmärrä miten siitä voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #97

Se on yleinen ilmaus kun puhutaan eläimistä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Uusi piirre on se, että jengi nuoret hyökkäävät myös heiveröisten tyttöjen kimppuun ja kännykän ja lompakot saatuaan jatkavat hakkaamista ja päähänpotkimista maassa. Tytötkään eivät saa olla rauhassa.

Minna Eerolainen

Oho, taitaa olla ensimmäinen kerta kun Mikko Ahola on huolissaan heiveröisten tyttöjen turvallisuudesta. Olen tottunut lukemaan sinulta mielipiteitä joista tyttöjen suojelu on aika kaukana.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tietenkään kyseessä ei ole "maahanmuutto-ongelma", kun kukaan ei ole muuttanut maahan. Tässä mielessä Packalen oikoo käyttämällä sanoja "maahanmuuttaja" ja "maahanmuuttajataustainen" synonyymeinä.

Kyseessä voi olla integraatiopolitiikan ja multikulti-politiikan ongelma.

Huomaa, tässä ei ole enää linkkejä ja lainauksia saksalaiseen tutkimukseen. Maahanmuuttajataustaisen väkivallan syytekijöistä on kuitenkin erilaisia käsityksiä kansainvälisen tutkimustiedon piirissä. "Syrjäytymisen" ilmoittaminen syyksi on löysää ja leimaa kaikkia syrjäytyneitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikä ihmeen juttu toi "leimaa kaikkia syrjäytyneitä". Jos puhutaan vaikka syrjäytyneistä peliriippuvaisista niin leimaako se jotenkin, sanotaan, syrjäytyneitä ylipainoisia!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Oman -ja toki subjektiivisen- käsitykseni mukaan Packalenin kirjoituksessa ei ollut tarkoituskaan pohdiskella nuorisoväkivaltaa, syrjäytymistä ja nuorten pahoinvointia.

Tarkoitus oli nimenomaan lietsoa lynkkausmielialaa. Kannattaisi varoa mitä toivoo, koska huonolla tuurilla toive saattaa saada vastaanottaivaisessa kuulijakunnassa kannatusta.

Ehkäpä sittenkin jälleen kerran yksittäinen ylilyönti tai työtapaturma. Näihinhän on jo totuttu. Eniten surettaa että näille ylilyönneille, vitsivitseille, yksittäistapauksille löytyy niinkin paljon puolustelijoita.

Jaakko Häkkinen

Ettei sinulla Tomi olisi jäänyt puolueellinen suodatin päälle? Tuo "yksittäistapaus"-selittelyhän esitettiin pitkään aina kun puhuttiin maahanmuuttajien rikollisuudesta. Nyt sitä ei enää voi käyttää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tomi tarkoittaa Packalenin tapausta. Yritä hetkeksi irrottaa ajatukset maahanmuuttajien teoista niin tekstikin aukenee eri tavalla.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #30

Minä puhuinkin yksittäistapaus-perustelusta. Miten sinun on tänään niin vaikea puhua kanssani samasta asiasta? :-)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #53

Ja Packalen ON yksittäistapaus. Miten yksi mies edes voisi olla muuta?

Aslak Koivuila

Kuinka he..vetissä Packalen olettaa että meillä tietyn kulttuurin edustajat kokeilisivat kuinka monta kertaa hesus sen toisen posken kääntää.!?
Eihän niin ole käynyt muuallakaan. Tai mitä nyt aasialaiset näköalattomat nuoret Malmön, Berliinin, Oslon jne lähiöissä.
Jos jollakulla tuli tunne, että selittelen tässä asioita ylösalaisin göbels-tyyliin, se on harhaa, sitä on kylläkin ilmassa.

(Ootsä edes oksan päällä?)

Jere Partanen

Jaa nekö on nykyään aasialaisia, eivätkä neekereitä?

Aslak Koivuila

Jos jostaim syystä olet mieltynyt kiertoilmauksiin, kävisikö
Brunberg ?

Jarno Liedes

Itseasiassa aasialaisten edustus jengeissä on kaikista ryhmittymistä pienin (6 -11%) luokkaa. Valkoisten osuuskin vaihtelee sentään yleensä 11 - 20 %, tosin valkoisten osuus jengeistä tippuu puolella heti kun siirrytään isompiin kaupunkeihin missä taas vähemmistöryhmät ottavat sen tilan. Voi johtua(kuten tekeekin)lähtökulttuurin erilaisesta perinteestä mm. vanhemmat ovat selvästi enemmän kunnioitettuja ja aasialaisissa kulttuureissa kunnioittamisen käsite kungfutselaisessa hengessä paljon tärkeämpi verrattuna muihin. Esimerkiksi Kanadassa valkoisten osuus 18 %, mutta afrikkalaisten ja hispaanien osuus jo kahdestaan 47 %.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ensin he pahoinpitelivät ja ryöstivät kantaväestön nuorisoa, mutta en puuttunut asiaan, koska en kuulunut nuorisoon.

Sitten he pahoinpitelivät ja ryöstivät kantaväestön vanhuksia, mutta en puuttunut tähänkään, koska en kuulunut vanhuksiin.

Tämän jälkeen he pahoinpitelivät ja ryöstivät kantaväestön naisia, mutta en puuttunut tähänkään, koska en kuulunut naissukupuoleen.

Viimein he tulivat pahoinpitelemään ja ryöstämään minut ja silloin ei ollut enää ketään joka olisi asiaan puuttunut!

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Uhrien taustoistahan ei taida olla juuri tietoa.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Julkisuuteen on tullut vain yksi hesarin kertomus uhrin näkökulmasta. Uhri on taustaltaan vaalea suomalaispoika ja pahoinpitelijät huutavat "hakataan tuo blondi".

http://www.hs.fi/kaupunki/a1412749268244

Toisessa jutussaan hesari kertoo, kuinka perheiden elämää varjostaa väkivallan pelko. Jutussa kerrtotaan , että jengin knock-out-väkivallassa suurimmat pisteet saa suomenruotsalaisen potkimisesta ja hakkaamisesta.

Se, mistä koko kohu lähti liikkeelle oli poliisisosiaalityöntekijän sisäiseen kiertoon tarkoitettu muistio, jossa sanottiin uhreiksi valikoituvan mahdollisimman arkojen ja pelkäävien tyyppien. Muutakin muistiossa sanottiin, mutta jos sen sanoo ääneen, joutuu bannatuksi.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #71

Vastasin esillä olleeseen viittaukseen uhrien kantasuomalaisuudesta, en oikein ymmärrä miten tämä viestisi liittyy mihinkään, mitä sanoin.

1/70, vaikka sitaatti blondiudesta vahvistaisikin jotain uhrista, ei anna mitään mistä voisi päätellä jotain koko uhrijoukosta. Varsinkaan kun näissä 'jengiläisissäkin' on kantasuomalaisia.

Vai ovatko "arat ja pelkäävät" tulkittavissa kantasuomalaisiksi? Ei minusta.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #73

Latoin vain tiedot, mitä julkisuudessa on uhrien taustoista ja valikoitumisesta kerrottu. Lehdistössä on kerrottu vain nuo asiat ja tietysti se, että suurin osa ollut kantasuomalaisia ja myös maahanmuuttotaustaisia. Täytyy toivoa, että hesari kertoo uhrin tarinan myös maahanmuuttotaustaisista, niin päästää tasapainoon.

Muistiossa ei ollut mitään tulkinnanvaraa etnisistä taustoista, mutta en puutu asiaan enempää, koska se koetaan leimaavaksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #76

Niin, lukiko siellä rasistinen motiivi? Ei lukenut vaan että teot kohdistuneet kantasuomalaisiin, eikä siis esim. vaikkapa vietnamilaisiin ja romaneihin. Jos lähtee Heurakan pihalle riehumaan ja ryöstelemään, ketkä todennäköisimmin ovat uhreja? Klingonitko? Tältä pohjalta ei voi vielä sanoa mitään.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #77

Ei lukenut ei. Nostan kädet pystyyn, en jaksa väitellä asiasta kanssasi. Nyt ollaan niin tulenaralla alueella, että häivyn takaviistoon.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #76

Mistä sinä olet löytänyt kerrottavan, että uhreista suurin osa(tai mikään osa joa tuota blondisitaattia ei lasketa) olisi kantasuomalaisia? Olen sitä tietoa etsinyt tuloksetta.

Ainoa lähde, joissa moinen väite esitetään ovat ne joille spekuloinnit riittävät osoittamaan totuusarvoja. Ja tietysti lähteitään peittelevät kansanedustajat, jotka luottavat asian unohtuvan ennen kuin esitutkintapöytäkirjat tulevat julkisiksi.

"koetaan leimaavaksi"? Ei vaan ON leimaavaa kun jos ilman MITÄÄN tietoja tehdään päätelmiä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Helsingin poliisi tiedottaa, että he arvioivat tapahtuneen 70 pahoinpitelyä. Todellisia hyökkäyksiä aivan ulkopuolisia kohtaan on siis tapahtunut x(x=1,1.1...n) kertaa 70 kpl. Jopa valtaosa tapahtumista ei tule poliisin tietoon. Syitä siihen voi kuka tahansa luetella paljon.

Poliisin mukaan kyse ei ole mistään maahanmuuttajajengeistä. Ongelma tässä tiedotuksessa on vain ja ainoastaan määritelmällinen eli mitä milläkin sanalla tarkoitetaan.

Poliisi kehottaa meitä olemaan kärsivällisiä, koska kyllä he tekevät tutkimuksensa, kuten kuuluukin ja vasta sitten aineisto on julkinen. Näinhän asiat ovat.

Television lähetyksessä Packalen sai silmilleen toimittajan, joka oli etukäteen tehnyt oman päätöksensä ja halusi puristaa sen ulos Packalenilta. Siinä ei toimittaja onnistunut, joten juttua jatkettiin entisen kiusaajan ja pahoinpitelijän, mutta nykyään niin ihqun henkilön haastattelulla.

Minä näen kaikkein tärkeimpänä kuitenkin kaikkien uhrien aseman. Miten he voivat ja miten heitä autetaan? Tiedän, että vastaukset ovat "huonosti" ja "ei mitenkään". Tämä minua eniten sapettaa koko tragediassa. Pääkaupunkiseudulla on nyt pitkälle toista sataa lasta ja nuorta, jotka kärsivät fyysisistä ja psyykkisistä ongelmista. Osalle on myös koitunut eri hoidoista taloudellista rasitusta. Julkisen keskustelun perusteella syyllisiä paijataan ja he ovat uhreja ns. kovan kohtalonsa vuoksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eivät tekijät ole uhreja. Julkisissa keskusteluissa reagoidaan siihen että Packalenit kalastavat ääniä tapahtumilla. Ja että on nimilistoja joissa sanotaan olevan tekijöitä. Ja että isoja viiteryhmiä tuomitaan sen perusteella että osa tekijöistä kuuluu niihin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Itse olen ihan tyytyväinen ettei uhrien tarinoilla ja kurjuudella ole ruvettu mässäilemään. Paljon parempi, että saavat olla poissa median valokeilasta. Kaikki apu, mitä heille annetaan, voidaan toteuttaa paremmin kun reportterit eivät ole vänkäämässä heitä haastatteluihin tai selosta minuuttiaikatauluina heidän elämäänsä.

Eli toisin sanoen: Mitä se meille kuuluu, miten uhrit voivat?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Siinäpä Salolle tietoa, niin ei tarvitse (ennakko)luulossa elää.
http://www.riku.fi/fi/etusivu/
http://www.valtiokonttori.fi/fi-fi/Kansalaisille_j...

Terveisin Kalevi Kämäräinenn

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hannu Ala-Ollila: "Eli toisin sanoen: Mitä se meille kuuluu, miten uhrit voivat?"

Tuosta lauselmasta minä erityisesti "pidän". Siinä on lyhyesti ilmaistu nyky-yhteiskunnan ja sen jäsenten itsekkyys sekä täydellinen välinpitämättömyys muista ihmisistä. Ei mulla muuta tästä aiheesta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kalevi Kämäräinen: Kiitos linkeistä, jotka eivät auttaneet yhtään tässä asiassa.

Kerro kuitenkin, mitä hakattu lapsi voi tehdä, kun teon ovat suorittaneet hänen koulunsa vanhemmat kaverit? Lähettävätkö lapsen vanhemmat valtiokonttoriin laskun yöllisestä käynnistä yksityisellä lääkärillä?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Taitaapa olla nyt avuttomuus kysyjässä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Hirveä tappelu mielikuvista. Mitäpä jos lopetettaisiin kinaaminen siitä onko pahoinpitelyjen taustalla ollut rasismi vai jokin muu motiivi? Se selviää sitten ehkä aikanaan.

Fakta on se, että sosiaaliperäiset maahanmuuttajat ja heidän jälkeläisensä (tähän on pakko sanoa tietyistä ilmansuunnista, koska faktat tukevat tätä) syyllistyvät huomattavasti useammin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin. Sovitaan vaikka sitten, että syynä on syrjäytyminen. Kuinka sitten tämä syrjäytyminen estetään? Siinä ei ole onnistunut vielä yksikään länsimaa, jossa ei ole erittäin tiukka seula maahanmuuton osalta. Lisärahan kippaaminen tukeviin toimiin ei ole ratkaisu (jos olisi, niin Ruotsissa ei lähiöt palaisi).

Kysyisinkin Petralta ja kumppaneilta, että kuinka Suomessa onnistuttaisiin siinä missä kaikkialla muualla on epäonnistuttu - kotouttamaan sosiaaliperäiset maahanmuuttajat? Tämän kun kerrotte, niin lupaan, että tulevaisuudessa maahanmuuttokriittiset eivät enää pilaa päiväänne, koska heitä ei enää ole olemassa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

#88 Kalevi Kämäräinen. Olen taatusti avuton. Mutta kun sinä et ole niin voisit varmaan vastata esittämääni kysymykseen. Tuo asia, kun on hyvin relevantti aika monelle nuoren vanhemmalle.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Rikosuhripäivystys osaa neuvoa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset