PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Pakkoruotsista ja orjuudesta kohkaaminen saattaa häiritä nuorten opiskelurauhaa

  • Modernin aikakauden orja ottaa sähköshokkeja Sub TV:n viihdeohjelmassa.
    Modernin aikakauden orja ottaa sähköshokkeja Sub TV:n viihdeohjelmassa.

 

 

Perussuomalaisten nuorten tuoreeltaan valittu puheenjohtaja, luokanopettajaksi opiskeleva nuori oikeistopopulisti Sebastian Tynkkynen pääsi taannoin HBL:n haastatteluun tehtyään Svenska dagenin kunniaksi erikoisen videoperformanssin, jossa hän heiluttelee dramaattisen musiikin säestämänä ruotsin lippua aluspaitasillaan ja kertoo ruotsin kielen merkitsevän orjuutta Suomessa. Haastattelussa toimittaja kyseli tarkennusta sille, miten Tynkkynen muotoilee orjuuden käsitteen.

Tynkkysen mukaan orjuus on jotain mitä ei halua tehdä, mutta on pakko.

Tämä on opettajaksi opiskelevalta melkoisen lepsu viesti nuorille, mutta asia ei varsinaisesti yllätä, Tynkkysen tehtailtua vastaavan tyyppisiä videoita jo useita. Eräässä hän selitti katselijoilleen, että Oulun suomenkielisten asukkaiden on opiskeltava ruotsia ainoastaan palvellakseen Oulun 0,2% pikkuruista ruotsinkielistä vähemmistöä. Tämäkin on pedagogilta hupsua populismia, ikään kuin oululaiset eivät koskaan missään Oulun ulkopuolella kävisi, matkustaisi, medioita seuraisi, sosiaalisia piirejään laajentaisi, harrastaisi, opiskelisi, tai ryhtyisi vaikkapa Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa intohimoisesti seuraavaksi maahanmuuttokriitikoksi.

Tynkkynen on kertonut, että hänelle itselleen kielten opiskelu on lasten leikkiä. Asia ei välttämättä ole niin yksioikoinen kun hän väittää, mutta kympin pisteet tosin siitä, että kieliä käyttää rohkeasti, niin pitääkin tehdä.

Orjuus ja palveleminen ovat osa tunkkaista retoriikkaa, joilla mahdollisesti vahingoitetaan nuorten käsityksiä koulun käymisestä ja opiskelun oikeudesta. Orja voi olla kuka tahansa, jolla on yliopistokoulutus, nopeasti kiipeävä poliittinen ura ja Big Brother-menneisyys, jota perustellaan halulla olla nuorille vaihtoehtoinen esikuva.

Taannoin Vapaa Kielivalinta ry, Suomalaisuuden liitto ja muutama muu taho keräsi turuilla ja toreilla nimiä kansalaisaloitteeseen, jota kaupattiin visioin suuria maailmankieliä monipuolisesti puhuvasta, hyvinvoivasta polyglottikansasta, kunhan pakkoruotsi tehdään valinnaiseksi.

Sivistysvaliokunnan kuulemisessa aloitemiehillä oli kuitenkin täysin erilaiset viestit. Vapaa Kielivalinnan Heikki Orsila julisti tilaisuudessa:

”Ammattikouluun menevät oppilaat, yläasteella ammattikouluun menevät oppilaat, ei niistä kukaan tarvitse oikeastaan yhtään elämässään ruotsia eikä ne tuu sitä koskaan oppimaan. Nää ihmiset jotka opiskelee ruotsia yläasteella, ei heille…ei niille ole mitään hyötyä siitä jatkossa”

Orsila ehdottaa myös, että ruotsia mielellään opiskelevat nuoret ja ruotsista kieltäytyvät nuoret sijoitettaisiin kokonaan eri luokille, ”jotta he eivät häiritsisi toisiaan”.

Muutenkin aloitemiesten viestit olivat melko tympeitä. Tylsä, ikävä, hyödytön kieli. Pakolla ei opi mitään.

Nämä tahot eivät käytännössä olekaan kiinnostuneita kielisivistyksestä vaan velvollisuuksista vapauttamisesta. Vastikään Suomalaisuuden liitto uudisti hallituspohjaansa vähemmän täysperussuomalaiseksi. Uusi hallituslainen ja kansalaisaloiteaktiivi Anne Soinila ei ilmeisesti kuulu mihinkään puolueeseen, löysin kytköksen ainoastaan Facebook-ryhmästä ”Ruotsin kieli vittuun koulusta!”, josta hän sittemmin poistui kun tästä keskusteltiin blogosfäärissä. Soinila kuitenkin jäi ryhmään nimeltä ”Pakkoruotsilakko”, jonka tarkoitus on kannustaa koululaisia kansalaistottelemattomuuteen ja protestoimaan koulun ruotsintunteja jättäytymällä niiltä pois. Kulttuurijärjestön hallituslaiselle soisi hieman ylevämpiä kiinnostuksen aiheita. Asiantuntijat kuten Suomen kieltenopettajien liiton puheenjohtaja Kari Jukarainen ja monet Helsingin yliopiston kieliprofessorit ovat ottaneet kantaa siihen, että lisäämällä vapaaehtoisuuksia kielitaito ei ainakaan lisäänny, joten ongelmaa ei voi ratkaista ruotsia mustamaalaamalla.

Vapaa kielivalinta ry taas kerää rahaa materiaaliin, jotta kouluihin voitaisiin levittää kielivapauden sanomaa. Nuo rahat menevät luonnollisesti hukkaan, sillä jotkut rehtorit ovat jo jyrähtäneet, ettei oppiainevastaisen materiaalin levittäminen kouluissa ole asiallista.

Mutta ellei niele tätä sekavaa vyyhteä sellaisenaan, on monen aktiivin mielestä ”pakkoruotsittaja” ja osallistuu ”ihmisoikeuksien polkemiseen”.  Lähes päivittäin pakkoruotsista bloggaava kielitieteilijä Jaakko Häkkinen ilmoittaa, että kielivapauttajia tukemattomat ovat kaikki pakkoruotsittajia, kielirasisteja, kyykyttäjiä, paksukalloisia jne. Häkkinen on jäänyt pariksi vuodeksi pyörimään mielipidekirjoituslimboon, jonka junttaava oivallus ja mantra on, ettei ns. pakkoruotsia voi perustella mitenkään. Suosittelisin vähin erin Häkkistä astumaan kehästä ulos, sillä sama pätee ihan mihin tahansa elämän osa-alueeseen. Koko maailman ei tule pyöriä pakkoruotsin perustelemisen ympärillä.

Täytyy nostaa hattua suomalaisille nuorille, jotka ovat pää kylmänä käyvät kouluaan vaikka osa aikuisista haluaa tunkeutua heidän henkilökohtaiseen opiskelumotivaatiomaailmaansa hokemalla heidän joutuvan elämään orjuudessa, ihmisoikeusasioiden uhreina, opiskelemaan heille täysin hyödytöntä ainetta ja että ruotsia opiskellessaan he ovat aivopesun ja kielirasistien uhreja.

Oli mitä tahansa mieltä nykyisestä kielipolitiikasta, nuorille kielteisten asenteiden toohottaminen ei ole erityisen sivistävää. Mielipidevaikuttamisen keinoihin tulisi kiinnittää vastuullisemmin huomiota. Mielipiteitä saa ja pitää olla monenlaisia aina vääryyksistä sinne asti, jossa Suomi on maailman modernein, omille yksilöllisille juurilleen uskollisin ja tasa-arvoisin kielimaa, joka varustaa kansalaisensa avaimilla oman maan kansalliskieliin, käyttivät he niitä tai eivät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (173 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jos katsoo asiaa toisesta näkökulmasta, niin voisi otsikoida, että pakkoruotsi saattaa häiritä nuorten opiskelurauhaa. Nimittäin, jos ruotsin pakollisuus lopetettaisiin, niin loppuisi se kohkaaminenkin.

Jarno Liedes

Häiritsihän se ruotsi omia ambitioita ja koulurauhaa aikoinaan sekä ajatus sen täydellisestä mitättömyydestä että tarpeettomuudesta edes skandinaviassa suorastaan kuristi.

Olisin NIIN halunnut opiskella vaikka Saksaa tai Ranskaa, mutta tunteja ei ollut enää päivässä käytettävissä vakavan urheiluharrastuksen takia. Kun olisi vain voinut saavuttaa unelmansa kielten oppimisesta, opiskelisin nytkin varmasti esim. Saksassa, mutta kun eliitti käski ei voinut taistella vastaan. Ei ollut keinoja. hallita omaa elämäänsä.

Ja kun eräs tuttuni pääsi yliopistoon ensimmäisellä yrittämällä, hän vei samantien 2 opiskelupaikkaa, toisen suomenkielisten puolelta, toisen kiintiön puolelta samasta aineesta. Ihmettelin miten mahdollista? Ihmettelin miksi toinen ihmisryhmä on arvokkaampi kuin toinen? Miksi vapaus ei voi koitua kaikille hyväksi ja levittää sitä kautta suvaitsevaisuuttaa kaikkia ihmisryhmiä kohtaan.

Muistan eräässä kaupassa missä kuljin monesti työmatkalla ollessa, kaupanväki ei sanonut sanaakaan enää, ei edes katsonut päälle kun saivat tietää, että puhun suomea.Sitä ennen olin "heijit" heittänyt vissiin aika hyvällä aksentilla, mutta kun sanoin vahingossa eräällä kerralla "terve" niin siitä se alemmuusalkoi.

Toivottavasti tulevat sukupolvet voivat kokea vapauden hallita tulevaisuuttaan kuten sukupolvet 45 vuotta sitten ennen pakottamisen alkamista.

Ps. pakkoruotsin syrjäyttävä vaikutus suomalaisnuoriin(kuulostaa hyvältä gradun aiheelta).

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mikä tarkalleen ottaen estää sinua opiskelemasta saksaa ja ranskaa?

Jarno Liedes

Tiedätkö sellaisen asian kuin kello ? Vuorokaudessa on ylipäänsä n. 24 tuntia ja niistäkin melkein puolet kuluu nukkumiseen.

Ei tarvitse lapselliseksi heittäytyä :)

Ai muuten, minäkin tykkäisin kommentistasi sillä se on todella hyvä argumentaatio.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #7

Kiitos.

Saksan opiskelu oli vielä 90-luvulla todella suosittua, joten antikvariaateilla ja kirppareilla on paljon saksan oppikirjoja ja kurssipakettaja kaupan. Jos ei ehdi konkreettisesti kursseja käymään, tällaisilla paketeilla pääsee hyvin alkuun. Sitten korvaa vaikka Salkkarien katsomisen Der Altella ja muilla saksalaisdekkareilla ja kuuntelee paljon Rammsteinia, niin jopa alkaa saksa aueta kiireisellekin. Suosittelen lämpimästi, saksa on machtava kieli.

Jarno Liedes Vastaus kommenttiin #9
Martti Kovala Vastaus kommenttiin #9

Ruotsi on pakollinen, koska tilanne antaa paremman väen perillisille suhteellista kilpailuetua, ja hivelee entisen herrakansan itsetuntoa.
Koulun ulkopuolella voi tietysti myös opiskella kieliä, koulussa opiskelemieni saksan ja ruotsin lisäksi olen opiskelut englantia, venäjää, ranskaa, esperantoa...
Myönnän nöyrästi, laadun kustannuksella.
Jokatapauksessa kenelläkään ei ole oikeutta pakottaa kenellekään mitään kieltä.
Piste.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Itseäni häiritsi aikoinaan suuresti biologia eikä siitä sitten mitään ammatillista hyötyä ole ollutkaan. Ruotsista, englannista, suomesta ja saksasta on. Nekin oli pakollisia kaikki. Turun Klassikossa oli lisäetuna kahdeksan vuoden pakkolatina.

En mä nyt silti aloittaisi ristiretkeä pakkobiologiaa vastaan. Siitäkin traumasta on selvitty.

Jarno Liedes

Oliko biologiaa montakin kurssia ? Mites jos suhteutetaan vähän logiikkaan ? Lukiossakin sitä on tasan 1 kurssi. Jos ruotsia olisi tasan 1 kurssi niin voila.

Jaakko Häkkinen

Tomi, ei pakkoruotsi vastaa pakkobiologiaa. Pakkoruotsi vastaa sitä, että jokin triviaali aihealue biologiassa olisi pakollinen, mutta yleisemmät eivät olisi.

Vieraat kielet on kokonaisuus, joka vastaa muita oppiaineita kuten matematiikkaa ja biologiaa. Se, että vieraista kielistä juuri ruotsi on pakollinen, on sama kuin matematiikasta tai biologiasta jokin harvinainen ja triviaali osa-alue olisi pakollinen, mutta yleisemmät ja useammin tarvitut peruslaskutoimitukset tms. eivät olisi.

Matematiikan ja biologian opetusaiheet eivät tiettävästi eroa kauheasti maailmassa. Vieraita kieliä pitää opetella, mutta ruotsi on pakollinen pelkästään Suomessa. Missään muualla kuin Irlannissa ei ole koko maassa pakollisena yhtä pienen vähemmistön kieli, ja sielläkin pakkoiiristä voi pyytää vapautuksen. Iiri on myös maan alkuperäiskieli eikä vieraan valloittajan kieli.

Suomen pakkoruotsi vastaa lähinnä Etelä-Afrikan tilannetta. Se on fakta, joka ei kiukuttelemalla eikä nimittelemällä muuksi muutu.

Ymmärtääkö Tomi?
Ymmärtääkö Petra?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pitäisikö Etelä-Afrikassa lopettaa englannin opiskelu siis?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #34

Ei tietenkään. Miten se liittyy aiheeseen? Sini, kommenttisi ovat yleensä todella kaukana keskustelusta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #42

Sähän sanoit että pakkoruotsi muistuttaa E-A:n tilannetta tai asetelmaa. Silloiunhan olisi loogista että pakkoenglannista luovuttaisiin.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #47

Äsken kirjoitit englannin opiskelun lopettamisesta, et pakkoenglannista. Minä vastasin siihen. Pakkoenglanti on varmaan järkevä siellä, koska yksikään kieliryhmä ei muodosta maassa enemmistöä. Pakkoafrikaans on kuitenkin se, mihin vertaan pakkoruotsia.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #60

Pakkoenglanti on äärimmäisen järkevä niin afrikassa kuin täälläkin. Opiskelu nimittäin on parhaita keinoja parantaa olojansa, ja Internet on täynnä huippuluokan opetusmateriaalia. Englanniksi.

muok: Lisäksi tietotekniikan kieli on englanti. Tietotekniikka on siitä kätevä että sitä voi harrastaa merten yli ongelmitta, ja sillä voi myös tienata merten yli. Teet appsin ja työnnät sovelluskauppaan ja saatat olla huomenna miljonääri.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #118

Tietotekniikan kieli on matematiikka, ei englanti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #200

Se on muuten totta ja matematiikkaa kun oppii käyttämään ei kieliympäristön ole niin väliä. Helsingin Yliopistoonkin tulee kiinalaisia matemaatikkoja jonkun oman segmenttinsä tuntijan vieraaksi huonoin englannin taidoin mutta matematiikan sisällä he pystyvät keskustelemaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #201

Juuri näin. Ja tosiasia on, että englanti on niin vaikea kieli, että sen pätevä opettaminen kouluympäristössä ei yksinkertaisesti onnistu. Suurin osa opettajista kun ei tunne edes ison alkukirjaimen käyttösääntöjä. Ja ylipäätään, mitä ehglantia pitäisi opettaa; Englannin, USAn, Intian, Australian, Papuan vai jonkin muun alueen englantia? Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Koulu pystyy tehokkaasti opettamaan 3-4 kurssia englantia, lopun lapset oppivat töllöstä. Muu kouluopetus on käytännössä hukkaan heitettyä aikaa, jonka voisi käyttää tarpeellisten toisen kotimaisen, saksan, ranska, espanjan, venäjän tai vaikkapa kiinan opiskeluun.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #200

Riippuu täysin siitä mitä tuolla tarkoitetaan. En palkkaisi atk-tukihenkilöä joka ei osaa englantia. Sen sijaan tämä pärjäää kyllä hyvin ilman korkeampaa matematiikkaa.

Tekniikan tasolla joo, ykkösiä ja nollia...

Käytännössä kaikki tietotekninen keskustelu on englanniksi netissä. Termit on englanniksi. Softat tehdään englanniksi ensin, muille kielille jos jaksetaan.

Tottakai elän länsimaisessa kuplassa ja kiinaksi on varmasti myös hurja määrä samaa. Mutta täältä katsottuna on ehdottomasti niin että tietotekniikan kieli on englanti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #204

Se, että termit on lainattu jostain kielestä on merkityksetöntä. Mekiin puhumme "autosta", mutta emme puhu kreikkaa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #205

Termeihin sitten tarrasit? Kiitos "keskustelusta".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #206

Myös softa on muodostettu termeistä, jotka on lainattu englannista, mutta softa ei ole englantia. Aivan samoin kuin vaikkapa slangisuomen sanan "softa" käyttö ei tarkoita, että puhuttaisiin englantia.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #208

Ei nyt oikeesti liity mihinkään. Jos tarvitset ohjelmistoa johonkin, mutta se on tarjolla vain englanniksi, mitäs teet?

Iso osa ohjelmistoista on englanninkielisiä ja niiden ohjeet on englanniksi. Siinä ei silloin matikka auta.

Parhaiten tietokoneongelmia ratkoo, kun googlaa niitä, englanniksi. Englantia puhutaan laajalti ja on paljon todennäköisempää että joku on ratkaissut ongelman englanniksi kuin... Matematiikaksi.

Jätän tämän keskustelun kyllä oikeasti tähän. Kaikkien pointtien välistä onnistur poimimaan sen yhden asian mikä ei ole relevantti ja josta ollaan samaa mieltä. Englanninkielisten termien käyttö ei tee tekstistä englantia. Kiitos hienosta facepalmista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #60

#60 Onko Etelä-Afrikassa siis ongelma pakollisen afrikaansopiskelun kanssa? Vai puhutko ehkä vaan demagogisesti. Jos on mielestäsi ovatko englanninkieliset jotenkin parempia pakkokielettäjiä?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #120

Etelä-Afrikka on oikeasti monikielinen maa, eikä suurimmankaan kieliryhmän osuus ole kuin 23 %:
"The most common language spoken as a first language by South Africans is Zulu (23 percent), followed by Xhosa (16 percent), and Afrikaans (14 percent). English is the fourth most common first language in the country (9.6%), but is understood in most urban areas and is the dominant language in government and the media."
http://en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_South_Af...

Ymmärrät varmaan, että tilanne on aivan toinen kuin Suomessa, missä 90 % enemmistö pakotetaan opiskelemaan 5 % vähemmistön kieltä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #122

No mutta jestas Jaakko minä olen koko ajan ymmärtänyt että tilanne on eri kuin Suomessa ja yrittänyt avata mitä nimenomaan sinä tarkoitit vertaamalla Suomen ja Etelä-Afrikan tilanteita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #122

Jaakko Häkkinen: "Suomen pakkoruotsi vastaa lähinnä Etelä-Afrikan tilannetta. Se on fakta, joka ei kiukuttelemalla eikä nimittelemällä muuksi muutu."
Jaakko Häkkinen pari tuntia myöhemmin samassa keskustelussa: "Ymmärrät varmaan, että tilanne on aivan toinen kuin Suomessa, missä 90 % enemmistö pakotetaan opiskelemaan 5 % vähemmistön kieltä."

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #129

Kaipaat siis lukuapua?
1. Kuten sanottu, pakkoruotsi vastaa pakkoafrikaansia, jossa pieni hallitseva herrakansa pakottaa kielensä kaikille muille.
2. Etelä-Afrikassa ei ole samalla lailla luontaista yhteistä kieltä kaikille asukkaille kuin Suomessa. Siellä yhteiseksi kieleksi on kehittynyt vapaaehtoiselta pohjalta englanti - siis huolimatta afrikaansin ylhäältä sanellusta pakosta kansa päätyi käyttämään toista kieltä eri kieliryhmien välisessä ja valtion kanssa kommunikoimisessa.

Selkenikö? :-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #130

Ei seljennyt. Englanti ja afrikaans ovat siellä molemmat ihan verrannollisa kieliä siinä mielessä että ovat tulleet maahan valkoisten maahanmuuttajien mukana 1600-luvulta alkaen. Meillä voi ehkä somalinkieli tai venäjä joskus tulevaisuudessa olla samassa asemassa siis maahanmuuttajien tuoma kieli. Silloin tietysti venäjän on helpompi edistyä koulukieleksi koska sillä on muitakin linkkejä ihmisten elämään ja historiaan. Onko sinulla jotain tietoa afrikaanssin opetuksen kehityksestä. Kyllä minä tiedän että E-A´n tilanne on mosaiikkinen verrattuna Suomeen. Siksi ihmettelin vertaustasi jota siis itsekään et oikein pysty motivoimaan. Luulen että se oli demagoginen heitto. Juuri tuollaisten demagogisten heittojen vastuuton viljely on kai tämän Petran blogin aihetta lähellä ja syy siihen miksi pyysin sinua avaamaan väitettäsi yhtäläisyyksistä Suomen ja E-A´n tilanteiden välillä.
En näe mitään syytä verrata Etelä-Afrikan tilannetta Suomen tilanteeseen jonka vertauksen sinä teit. Ainoa syy on demagoginen. Etelä-Afrikka on kuitenkin maa jossa koulutus on yksi tapa päästä köyhyydestä ja epäoikeudenmukaisuudesta ja meidän lukujärjestysskismamme ovat ns ensimmäisen ja rikkaan maailman ongelmia. Vertailu näiden välillä on syvää demagogiaa.
Kysymys ehkä kuuluu miksi ihmiset valitsevat demagogian. Sitä voi esim kysyä sinulta tai anarkistien julkisten ikkunanrikkojaisten järjestäjiltä. Aivan verrannollista. Ikkunat rikkottiin jotta saataisiin malli kapinalle ja demagogisia ylilöyntejä tehdään jotta saataisiin malli kapinalle.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #134

Sini, kyllä tuo pitäisi pystyä ymmärtämään edellisestä viestistäni. Vedät esiin demagogiakortin aina kun et halua ymmärtää, mitä sinulle sanotaan...

Vertauksen perusteet ovat päivänselvät:
- Pakkoafrikaans oli ylhäältä päin säädetty hallitsevan mutta vähäväkisen ryhmän kieli.
- pakkoruotsi on ylhäältä päin säädetty hallitsevan mutta vähäväkisen ryhmän kieli.

Ilmeisesti ideologiset suodattimesi eivät salli sinun nähdä todellisuutta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #140

Afrikaans on toki perinteisesti melko vähäväkisen ja valtaa jakavan väestön kieli mutta pakkoafrikaansin vetänet hatusta. Demagogia on juuri tuota. Ulkomaaima pakotetaan oman agendan ja teoriatakennuksen osaksi. Näytä mulle pakkoafrikaans. Kun kieliyhteisö on hajanainen pitää olla yhteisiä kieliä vai mitä?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #143

Näytän pakkoafrikaansin:
"In 1974, the Minister of Bantu Education and Development issued a degree commonly known as the "Afrikaans medium decree" in which the use of both English and Afrikaans was made compulsory in black secondary schools."
http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_South_Af...

Joko lopettaisit nuo perättömät demagogiasyytökset? Keskustelutyylisi on mestaroivaa ja juuri sellaista, jota olet sanonut vastustavasi. Aika katsoa peiliin, Sini... :-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #150

En todellakaan lopeta. Sinusta siis se että E.A'ssa vuonna 1974 luettiin englantia ja afrikaansia kouluissa on aihe sanoa että tilanne Suomessa ja Etelä-Afrikassa ovat verrannolliset. Varmasti olisi lähempääkin löytynyt maita joissa on joskus 60 vuotta sitten kouluissa luettu kieliä jotka eivät ole enemmistökieliä ja jotka kouluissa luetut vähemmistökielet ovat taloudellista ja hallinnollista valtaa jakavan vähemmistön kieliä. Olen entistä vaikuttuneempi siitä että vertaus E-A'aan on löysää demagogiaa minkä levittäminen on vastaavaa kuin poliittisessa mediatapahtumassa ikkunoiden särkeminen. Riehumista jotta annettaisiin riehumiselle esikuva. Lisksi itsekin tuolla kumosit verrannollisuuden. Jonkinlaista varjonyrkkeilyä sinulta välillä väittää että verra,nollisius on silmiinpistävä ja sitten taas ojentaa siitä kuinka ei voikaan verrata näitä maita. On vaan makeata puhua eteläafrikasta joka on maa jossa on valtavia osittain etnispohjaisia ristiriitoja. Niitäkö sinä täne haluat?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #153

Sini, lukeminen on eri asia kuin pakkolukeminen.
Kerro toki, missä muussa maassa pienen, hallitsevan vähemmistön kieli on pakotettu muille. Ja vaikka sellaisen esimerkin löytäisit Etelä-Afrikkaa lähempääkin, se ei mitenkään heikentäisi tämän vertauksen toimivuutta.

Rauhoitupa Sini ja yritä pysyä asialinjalla. Tunnusta vain rehellisesti, jos et vielä uskalla avata silmiäsi - en halua pakottaa sinua. Pohdit tätä tilannevertailua sitten kun olet siihen valmis. :-) Mutta älä jaksa inttää, ettei vertailu olisi kelvollinen! Parempaakaan et ole osannut esittää.

Sinä annat mielikuvituksesi assosioida villisti Etelä-Afrikasta, ja sitten syytät minua itse luomistasi assosiaatioista! Onko sellainen sinusta järkevää, asiallista tai kypsää? Pysy siinä minun esittämässäni vertauksessa, äläkä lähde hortoilemaan omien mielikuviesi viidakkoon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #154

Yritä sinä vaan hukata minun pointtini pitkiin moralisoiviin korulauseisiin. Sinä vertaat Suomen opetussuunnitelmia ja niiden kielipainoituksia Etelä-Afrikan tilanteeseen vaikka
itsekin sanot että vertaus on mahdoton. Et taida uskoa omiin agendoihisi koska jatkuvasti värittelet sanomaasi kaiken maailman demagogisilla heitoilla.
Voihan sitä vaikka verrata ruokajonoja isoon vihaan tai homoaktivisteja itse belsebuubiin tai feministejä herodokseen tai Soinia hitleriin jne. Kuitenkin on ihan selvää että vertauksesi on arvoton kuten kaikki demagogia. Se joka levittää kansan pariin demagogista puolitotuutta ei ole kansan puolella. Jos välittäisit meistä tavallisista ihmisistä ottaisit kansanvalistajan roolisi vakavammin etkä tarttuisi helppoheikkilietsontaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #154

Koomisinta epätoivossasi on, että afrikaans on Etelä-Afrikassa yleisempi kuin englanti.

Se, että englantia ymmärretään laajalti, on seurausta juuri siitä, että se on varsinaisen alistajan, herrakansan, kieli.

Tosiasiassa kaikki nuo mainitsemasi kielet ovat alistajien kieliä, alueen alkuperäisväestö, jonka alistaminen, orjuuttaminen ja tuhoaminen alkoi 1500-luvulla bantujen saapuessa, ovat khoisankieliset pikkuihmiset, joiden lähimmät geneettisiä sukulaisia ovat nykyiset somalit.

Alkuperäisväeston kehittyneestä kulttuurista kertoo selvästi alueen bantukielten voimakas khoisanperäinen foneettinen adstraatti ja esimerkiksi xoshien ominaiset rotupiirteet.

Nelson Mandela? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thum...

A Khoikoi man? http://images.fineartamerica.com/images-medium-lar...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #150

Jaakko Häkkinen, Suomessa on mahdollisuus saada koulutusta suomeksi, ruotsiksi, sekä vaihtelevasti saameksi ja muilla kielillä. Kaikissa koulutuksissa nuorille opetetaan kieliä. Koulujärjestelmä on maailman huippuluokkaa, kouluissa kaikki saavat kouluruokaa, kaikista pidetään mahdollisimman hyvää huolta.

Tämä on luksusta. Vertauksesi E-Afrikkaan on naurettava.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #155

Sini, olet toivottoman asenteellinen ja ahdasmielinen. Pidä hauskaa valitsemallasi tiellä, oi über-demagogi. :-)

Petra, missä muussa maassa pienen, hallitsevan vähemmistön kieli on pakotettu kaikille muille? Lihavoitu kohta on vertaukseni ydin, ei mikään koulunkäynti tai ihmisoikeustilanne, niin kuin Sini yrittää harhauttaa.

Et pysty tätä samankaltaisuutta kiistämään, joten vertaus on pätevä. Mikset siis hyväksyisi sitä? Näyttää hassulta, kun täysjärkinen ihminen yrittää hokemalla muuttaa todellisuutta toiseksi, mustaa valkoiseksi...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #161

Tämä vertaus on nyt virallinen Jaakko Häkkisteesi. Niin innokkaasti olet sitä puolustellut ja jopa itse välillä itsekriittisesti kyseenalaistanutkin.
Jaakko Häkkisen teesi: Suomen ja Etelä-Afrikan olot ovat verrannolliset mitä tulee pakkokieliin.
Mitäköhän Etelä-Afrikkalaiset tästä tuumivat. Voivat saada kielivapausherätyksen ja oppia tuntemaan oikeutettua vihaa koulujen pakkokieliä kohtaan! Siellähän näitä vihanaiheita kaivataan!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #161

Kyllähän samantyyppisiä ratkaisuja on ollut lähivaltioissa, esim. iirin opiskelu Irlannissa iirin vaalimiseksi ja tanskan opiskelu Islannissa. Ei nämä mitään poikkeuksellisia ole, ja vaikka harvinaisia olisikin, niin ei ne mistään sorrosta lähde, kuten larppaajatiimimme tässä nyt kovasti angstailee. Niitä voi aina justeerata, jos ei kelpaa. Tämä nyt on lähtenyt Suomen omintakeisesta näkökulmasta, omista lähtökohdista.

Hallitsee ja hallitsee. Näiden "maailmojen" välimaastossa elävänä voin sanoa ihan rehellisesti, että ruotsinkielisillä on paljon enemmän rajoitteita ja käytännön kielihaasteita elämässään omassa kotimaassaan kuin suomalaisilla, mutta eivät kuitenkaan juuri kitise, vähemmistössä kun ovat. Minä identifioidun ennen kaikkea suomenkieliseksi suomalaiseksi, mutta että mua hävettää silmät päästä aina kun sinunlaisesi voisilmässä lilluvat höpöttelijät ovat edustavinaan suomenkielistä Suomea.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #165

Ymmärrät varmaan, miten noiden maiden tilanne eroaa Suomen tilanteesta?
- Muutaman sadantuhannen asukkaan pikkuvaltioissa tarvitaan jonkin isomman kielen taitoa, koska kaikkea ei saada tuotettua omin voimin: Islannissa tanska, Maltalla englanti jne. Niissäkään ei kuitenkaan pakoteta pienen vähemmistön kieltä enemmistölle!
- Irlannissa iiri on alistetun kansan alkuperäinen kieli, ja silti siitä on mahdollista saada vapautus. Suomessa ruotsi on valloittajakansan kieli, eikä siitä saa vapautusta ellei käy koulujaan ulkomailla.

Edelleenkin paras vertailukohta pakkoruotsille on Etelä-Afrikka, koska siellä pienen hallitsevan/hallinneen vähemmistön kieli on pakotettu kaikille muille. Vai keksitkö maita, joissa olisi sama tilanne? Islanti ja Irlanti eivät sellaisia ole.

Osaisitko selittää auki tuota primitiivireaktiotasi? Ilmeisesti sen syyt ovat ideologiassasi, koska mitenkään muuten en voi ymmärtää, että sinä häpeät oikeudenmukaisuuden peräänkuuluttamista.

P.S. Mitä tarkoittaa "voisilmässä lilluva"? Pullan keskellä? Olen ymmälläni kielikuvastasi. :-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #166

Islannissa tanska, Maltalla englanti niin noiden maiden tilanne ymmärräthän ymmärräthän eroaa Suomesta jne mutta aivan vertailukelpoisesti Suomen kanssa xhosankielisraukat joutuvat käyttämään pienen hallitsevan/hallinneen vähemmistön siis lihavointi lihavointi pienen hallitsevan/hallinneen vähemmistön englantia ja jopa mahdollisesti afrikaansiakin. Xhosankieliset totisesti pitää herättää vihaamaan koulua ja koulutusta tai ainakin kieltenopetusta. Sama pakkokieliorjuus pätee ndebelenkielisiin, naman-, swasin-, tsongan-, ja zulunkielisiin.
Ja koska hirveän aparheidmaan kieliorjuustilanne niin täysin vastaa Suomen tilannetta niin keksitään vielä Etelä-Afrikalle joku Venäjä jonka alaisuudessa sen kansalliskielet ja koulujärjestelmä luotiin ja keksitään niille Snellmankin. Onhan se niin huippumakeaa verrata Suomen karmeaa kieliorjuutta ja Etelä-Afrikan pakkokieli-iettä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #161

Hallitseva vähemmistö????

Tämä ehkä kertoo kaiken sekä asenteistasi että yhteiskuntatuntemuksestasi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Että ne jaksavat...piiloagendanahan (Petra, mikä se muuten olisi toisella kotimaisella?)on maan muuttaminen yksikieliseksi, ei tässä mistään kielivapaudesta ole kysymys. Jos maa pidetään kaksikielisenä, niin toisen kotimaisen pitää olla pakollista.Enkelt.

--Tynkkysen mukaan orjuus on jotain mitä ei halua tehdä, mutta on pakko.
Vastustaako Tynkkynen muuten asevelvollisuutta?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Dold agenda.

Ei sellaista piiloagendaa tietenkään kaikilla ole, mutta heidän viestinsä jää kyllä kaiken tämän orjuus-apartheid-retoriikan alimmaiseksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jå, men vad är "agenda (lat.) på svenska (eller finska)?

Thät is tö kvetsön!

Ilkka Huotari

#5. Kielivapautta kannattaa tutkimusten mukaan 60-70 %. Onko kaikilla tämä piiloagenda? Tuskin on.

Ja vaikka olisikin (ei ole), ei se riittäisi perusteluksi vääryyden ylläpitämiselle.

Jonas Hellgren

"Jos maa pidetään kaksikielisenä, niin toisen kotimaisen pitää olla pakollista.Enkelt."

Miten ihmeessä saat johdettua tuollaisen ajatuskuperkeikan, ja vielä pystyt siihen uskomaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Sveitsi on nelikielinen, mutta siellä ei ole pakkosaksaa, -ranskaa, -italiaa eikä -retoromaania.

Jaakko Häkkinen

Kerrotko Pekka vielä perustelut, miksi molempien kansalliskielten pitäisi olla pakollisia kaikille? Kaksikielisessä maassahan voi kansalliskielistrategian mukaan elää ummikkona kahdella kielellä.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180936-suoma...

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Petraa ahdistaa pakkoruotsi. Hyvä, niin sen pitääkin ahdistaa, jotta siitä eroon päästäisiin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itseäni häiritsee keskustelussa se, että melko moni ns. pakkoruotsin vastustaja tuntuu todellisuudessa vastustavan ruotsinkieltä sinänsä.

Ise koen kuuluvani pohjoismaihin, en esim. Venäjän entiseen alusmaahan. Koen, että ruotsinkielen osaaminen liittää minut muihin pohjoismaihin.

Itselläni on ruotsi melko ruosteessa, koska Tampereella kyseistä kieltä ei normaalisti tarvitse. En kuitenkaan ole koskaan kokenut, että minua olisi orjuutettu millään tavoin. Ja jos tulee tarve käyttää ruotsinkieltä, luulen että muutamassa kuukaudessa opin puhumaan melko sujuvasti. Kyllä ne vuosien kieliopinnot kuitenkin jossakin takaraivossa ovat.

Jaakko Häkkinen

"Itseäni häiritsee keskustelussa se, että melko moni ns. pakkoruotsin vastustaja tuntuu todellisuudessa vastustavan ruotsinkieltä sinänsä."
-- Mihinköhän tuo vaikutelma perustuu? Toki Suoli24:n RKP-osiossa on trollaamista ja vihapuhetta molempiin suuntiin, mutta asiallisissa keskusteluissa kielivapauttajilla ei kyllä ole mitään ruotsin kieltä vastaan. Eikä sen opettamista vastaan. Ainoastaan sen pakollisuutta vastaan.

"Ise koen kuuluvani pohjoismaihin, en esim. Venäjän entiseen alusmaahan. Koen, että ruotsinkielen osaaminen liittää minut muihin pohjoismaihin."
-- Sinulla on oikeus tuollaiseen identiteettiin - sallit kai muille oikeuden toisenlaisiin identiteetteihin? Minulle Pohjoismaat ja koko maailma aukeavat englannin avulla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

" Minulle Pohjoismaat ja koko maailma aukeavat englannin avulla". Varmasti koko maailma jossain määrin aukeaa englannin avulla. Mutta toisaalta alkuperäiskielellä luettu kirja on aina eri juttu kuin käännös ja kertoo kyllä laadullisesti jotain aivan muuta kertomusta kuin käännös vaikka käännöskin pystyy paljon välittämään jos se on hyvin tehty.
Sitä paitsi englannin kautta saattaa jotkut maailmat sulkeutuakin. On olemassa väsymystä huonon englannin suhteen ja voin hyvin kuvitella että on olemassa kyliä maailmassa joita on parempi lähestyä elekielellä ja vaikka suomella kuin englannilla.
Minulla on muuten lainassa mutta vielä korkkaamatta Ville Ropposen toimittama Volga-antologia. Tässäkin on esimerkki nautinnoista jotka aukeavat minulle ilman englannin välitystä. On hienoa kun tällaisia antologioita tehdään. On hienoa kun ihmiset kannattelevat maailmaa. Se on Suomiuskoista. Katkeruuden levittäminen on sitten toinen juttu, kai ne jotka siihem sortuvat tarvitsevat rakkautta ja huomiota.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #41

Sini, olen täysin samaa mieltä alkuperäiskielillä lukemisesta. Se ei vain liity tähän keskusteluun mitenkään... :-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #44

Sinä ensin tuot keskusteluun jonkun maan avautumisen jonkun kielen esim englannin kautta. Kun minä yritän vähän sävyttää sitä hypoteesiä ja problematisoida sitä en sitten kuulukaan keskusteluun.
On ihan helppoa jättää pois mestaroiva ja v´mäinen keskustelutyyli. Voit aloittaa jo tänään. Kukaan ei tule kaipaamaan sinun vanhaa tyyliäsi.
Päätä haluatko keskustella vai tehdä propagandaa. Valinta on sinulla.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #50

Sini, ei edusta kovinkaan rakentavaa tyyliä nimittää toisten keskustelutyyliä v-mäiseksi ja mestaroivaksi. Kuvittelin sinun olevan tuollaisen yläpuolella - ainakin esität kovasti niin... :-)

Jospa nyt vain yrität opetella suvaitsemaan erilaisia ilmaisutyylejä? Vähän avomielisyyttä kaivataan!

On nimittäin tekopyhyyden huipentuma vaatia muilta jotain, mitä ei itsekään noudata. Hyi hyi, Sini Lappalainen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #44

Tässä, ja monessa muussakin kohdassa, tuli mieleen, että ne argumnentit joita esitetään ruotsinkielen pakollisuuden puolesta pätevät myös saksankieleen, mutta huomattavasti suuremmalla painoarvolla. Se kun avaa enemmän kirjallisuutta, enemmän kaupallisia ja taloudellisia yhteyksiä,toimii tienä koko germaaniseen kieliperheeseen jne.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #68

"Tässä, ja monessa muussakin kohdassa, tuli mieleen, että ne argumnentit joita esitetään ruotsinkielen pakollisuuden puolesta pätevät myös saksankieleen, mutta huomattavasti suuremmalla painoarvolla. Se kun avaa enemmän kirjallisuutta, enemmän kaupallisia ja taloudellisia yhteyksiä,toimii tienä koko germaaniseen kieliperheeseen jne."
-- Siinähän se suuri vääristymä onkin, että pakkoruotsittajat vertaavat ruotsin hyötyjä nollatasoon, vaikka heidän pitäisi verrata niitä muiden kielten hyötyihin. Ja siinä vertailussa aika moni kieli olisi ruotsia oikeutetumpi pakkokieleksi. Vapaaehtoinen sokeus vallitsee.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Minua häiritsee, että moni pakkoruotsinkieltä vastustavien vastustaja tuntuu todellisuudessa unohtavan, että vapaaehtoista ruotsia haluaisi todella moni opiskella. Mutta jotkut haluaisivat oppia yhden pakkokielen sijasta jotakin muuta. Osa haluaisi opiskella vain englannin kielen, ja muun ajan käyttää itse asiaan eikä välineeseen.

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Kiitokset hyvästä kirjoituksesta. Minua pakkoruotsi-sanan käyttö hieman häiritsee, sillä itse olen aikoinani 80-luvulla joutunut pakko-osallistumaan ruotsintunneille yläasteella ja lukiossa, vaikka olen kaksikielinen. Ruotsin opin, kun ummikkona joutui göteborgilaiseen lastentarhaan ruotsalaisten keskelle ennen kuudetta syntymäpäivää. Omasta mielestäni kuulun siihen ryhmään, joka voi hyvällä omatunnolla puhua pakkoruotsista, mutta painotan asiaa hieman eri tavalla. Itselläni oli koulussa suuria vaikeuksia matematiikassa, ja tiedän, että saman kokemuksen jakavat monet muut, joille pakkomatikka oli toistuvaa helvettiä, ja lisäksi täysin tarpeetonta muille kuin insinööreiksi opiskeleville. Valinnaisuutta toivoisikin lisättävän, että opiskelevia lapsia ja nuoria saataisi ohjattua kykyjensä ja taipumustensa mukaisesti parempiin ja mielekkäämpiin oppimistuloksiin. Turha raivoaminen pakkoruotsista nostattaa vain lisää kiehuntaa, varsinkin, kun kiukuttelijoitten etunenässä tuntuvat olevan ne, jotka eivät viitsineet, halunneet tai jaksaneet opetella peruskoulun ja lukion pakollista oppimäärää. Tunnen monta henkilöä, joille ruotsinkieli oli kova pala koulussa, enkä väheksy heidän vaikeuksiaan, mutta muistan myös hurrivihan, jota kohtasi ruotsinsuomalaisena paluumuuttajana. Sitä on vaikea käsittää: miksi naapurimaita täytyy Suomessa niin pohjattomasti vihata? Oikeasti meillä on hyviä ihmisiä naapureina joka ilmansuunnassa, poliitikot ovat joka paikassa samanlaisia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"...pohjattomasti vihata?"
On paljon ihmisiä, joilla vihaamisen määrä on vakio. Kohde voi toki muuttua. Vihaamista voi hyvillä agitaatiolla edistää ja monistaa. Nyt on kymmenisen vuotta ollut sellainen monistamisen aikajakso. Joskus vihattavia asioita ja ihmisryhmiä on niin paljon, että vihaajalle tulee stressi ja hän joutuu sairauslomalle tai peräti työkyvyttömyyseläkkeelle.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Vai että pakkomatematiikka. Väitätkö todella, että selviytyisit yhdessäkään yhteiskunnassa osaamatta matematiikkaa? Ilman ruotsia selviät vallanmainiosti Ruotsissakin. Mitään kieltä ei voi verrata matematiikkaan.

Jaakko Häkkinen

"Turha raivoaminen pakkoruotsista nostattaa vain lisää kiehuntaa, varsinkin, kun kiukuttelijoitten etunenässä tuntuvat olevan ne, jotka eivät viitsineet, halunneet tai jaksaneet opetella peruskoulun ja lukion pakollista oppimäärää."
-- En jaa näkemystäsi. Mutta juuri tuollaisten näkemysten vuoksi moni kielivapauttaja lisää aika ajoin kommentin: "Itselleni kielet olivat helppoja ja osaan hyvin myös ruotsia." On surullista, että näkemys, joka todellisuudessa johtuu tilanteen epäoikeudenmukaisuudesta, yritetään mitätöidä vetoamalla sen esittäjän kielivaikeuksiin.

Ilkka Huotari

Retoriikka saattaa joissain tilanteissa tuntua hyökkäävältä, ja sitä voisi verrata näihin muihin keskusteluihin:

- Maahanmuuttokeskustelussa rasistikortit lentelevät
- Sukupuolineutraalissa avioliittokeskustelussa syyttely kohdistui niihin, jotka vastustivat "ihmisten tasa-arvoa, ihmisarvoa, rakkautta" ja ties mitä.

Yhteinen nimittäjä on syyttely.

Siihen pitää vastata asiallisilla vasta-argumenteilla, vaikka se turhauttavaa onkin.

Jonas Hellgren

Pakkoruotsi on erittäin tärkeä osa suomenruotsalaisten apartheid-politiikkaa. Sen tarkoitus on ainoastaan kyykyttää suomenkielisiä ja toimia opintojarruna, koska ruotsinkielisten on käytännön syistä kaikkien opiskeltava suomea pärjätäkseen de-facto yksikielisessä maassa. Rangaistusruotsi on oikeastaan todellisempi nimi pakolliselle ruotsinopiskelulle kouluissa.

Korkeakouluissa se taas on rituaaliruotsi, vihkiseremonia loosiin, afrikaansin tutkinto, jonka läpäistyäsi olet valmis syömään haarukalla ja veitsellä möbleeratuissa huoneissa, ja voit sanoa jättäneesi taaksesi metsäläisyyden ja tuntea kuuluvasi sivistyneistöön, vaikka todellinen sivistyneisyys on kaukana wannabebuurien ja hurribuurien apartheidpolitiikasta.

Suomi on Etelä-Afrikan vallankumouksen jälkeen maailman ainoa apartheid valtio.

Pitääkö meidän olla ylpeitä siitä.

Arctic Apartheid joutaa historiaan.

We shall overcome some day.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ummehtunut tervehdys larppaustodellisuudesta.

Jonas Hellgren

Asia (suomalaisten ruotsittaminen) saatava oikeaan kontekstiin, suoraa kieltä käytämällä. Se tietysti häiritsee porvariston hillittyä charmia ja rauhallista elämää. Asia pitää myös saada esille ulkomaisessa mediassa, niin että muukin maailma alkaa ihmettelemään Suomen touhuja.

Ulkomainen media on pysynyt autuaan tietämättömänä mitä Suomessa oikein tapahtuu, johtuen pitkälle kielimuurista suomen kieleen, sekä suomenruotsalaisten sekä toimittajakapojensa nopeasta ja tehokkaasta medialobbaamisesta oman asiansa tiimoilta. Heillä on siihen so vuosikymmenien perinteet. Asiantila tulee tietenkin muuttumaan, kestää vaan aikansa että löydetään oikeat ovet ja saadaan kenkä sinne oven väliin. Todennäköisesti kiinnostus alkaa heräämään enemmän siinä vaiheessa kun Suomen talouden alamäki jyrkkenee edelleen, yhteiskuntasopimus repeilee ja illuusio onnelasta osoittautuu juuri siksi. Illuusioksi.

Martti Kovala

Laittamattoman nerokkaasti sanottu!

Jonas Hellgren

Sen sijaan Petran mielestä on aivan oikein, että ala-asteella olevia suomenkielisiä lapsia pakotetaan luopumaan etnisestä- ja kieli-identiteetistään ja ja heistä yritetään aivopestä "kaksikielisiä", "kaksikulttuurisia" parhailla Hitler-jugend tai kommunistipioneerien keinoilla.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Olet kertonut muuttaneesi kehitysmaahan. Eihän sinun tarvitse siellä olla huolissasi hyvinvointivaltion asioista.

Jonas Hellgren

Eikö ihmisoikeudet ja niistä huolehtiminen kuulu kehitysmaissa asuvien oikeuksiin?

Eipä niin, sehän on ruotsalaisten erikoisoikeus olla maailman omatuntona, paitsi jos paska onkin omalla takapihalla.

Jaakko Häkkinen

"Asiantuntijat kuten Suomen kieltenopettajien liiton puheenjohtaja Kari Jukarainen ja monet Helsingin yliopiston kieliprofessorit ovat ottaneet kantaa siihen, että lisäämällä vapaaehtoisuuksia kielitaito ei ainakaan lisäänny, joten ongelmaa ei voi ratkaista ruotsia mustamaalaamalla."
-- Kielitaito ei tietenkään lisäänny kielivalinta vapauttamalla, mutta kielitaito monipuolistuu. Kielitaito lisääntyy vain, jos oppilaita velvoitettaisiin lukemaan useampia kieliä kuin nykyään.

"Häkkinen on jäänyt pariksi vuodeksi pyörimään mielipidekirjoituslimboon, jonka junttaava oivallus ja mantra on, ettei ns. pakkoruotsia voi perustella mitenkään. Suosittelisin vähin erin Häkkistä astumaan kehästä ulos, sillä sama pätee ihan mihin tahansa elämän osa-alueeseen."
-- Petra, sinä tässä olet jäänyt pyörimään limboon, koska käyt lähes jokaisessa pakkoruotsi-aiheisessa bloggauksessa inttämässä vastaan jostain aiheenvieruksesta. Sinä siis myönnät, ettei pakkoruotsille ole perusteita? Se on hyvä alku! Nyt kun vielä tajuaisit, että toisin kuin matematiikka, historia ja "kaikki muu" koulussa ja elämässä, pakkoruotsi EDELLYTTÄÄ perusteluja.

Katsos kun muualla maailmassa yleisesti vieraat kielet ovat myös pakollisia, mutta ne kielet saa itse valita. Siinä on syy sille, miksi pakkoruotsi vaatii perusteluja. MIKSI JUURI RUOTSIN KAIKISTA KIELISTÄ PITÄÄ OLLA KAIKILLE SUOMENKIELISILLE PAKOLLINEN?

Ymmärrätkö, Petra?

Siitä olen täysin samaa mieltä, että koululaiset pitäisi jättää politiikan ulkopuolelle: niin kauan kuin pakkoruotsi on, ruotsia pitää opiskella. Hankaloittaa vain omaa elämäänsä, jos hankkii huonoja arvosanoja koulussa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

No vaikkapa siksi, että voit lukea itsesi lääkäriksi.

Taisto Merilä

Niin, lääketiedehän pohjautuu ruotsin kieleen, joten siksi sen täytyy olla pakollista.

Jaakko Häkkinen

Pekka, tuo on kehäpäätelmä: pakkoruotsi on tasan yhtä keinotekoinen päätös kuin virkamiesten kielitaitovaatimuskin, eivätkä ne edes liity yhteen. Ei pakkoruotsi ole parantanut ruotsinkielisiä viranomaispalveluja yli 40 vuoden aikana, joten ei sen lopettaminen niitä romahduttaisikaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Jaakko ei nyt pysy kärryillä, kuten Twitterinkin puolella saan hämmentynyttä kommenttia, etten ole onnistunut perustelemaan pakkoruotsia. Nyt ei ole mitenkään kyse pakkoruotsin perustelemisesta, vaan kritisoidaan ääliömäisyyksiä liittyen aikuisten rooliin kielipoliittisessa keskustelussa.

Et sinä itsekään pysty väittämään, ettet olisi jo kauan sitten lipsunut kyykytyspakottajaretoriikkaan ja sinun juttujasi voivat yhtä hyvin lukea koululaiset kuin aikuisetkin. Jos koululaiselle tolkuttaa, että mikään ei ole perusteltavasti pakollista, koko peruskoulun opetusohjelman voi samantien heittää maatumaan.

Jaakko Häkkinen

Petra, sinä syytit minua siitä, että esitän toistuvasti, ettei pakkoruotsille ole perusteluja. Minä selitin sinulle, miksi se on olennainen pointti, ettei pakkoruotsille ole perusteluja: sille nimittäin pitäisi olla perustelut.

Ymmärrätkö nyt, mihin vastasin? Vihje: lainasin sen kohdan sinun kirjoituksestasi.

Pakkoruotsi on siis eri tasolla kuin kaikki muut kouluaineet, kuten perustelin edellä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #51

Kaikkien kouluaineiden kohdalla on kysymys siitä mitä valtio määrittelee yleissivistys- ja koulusivistysnormeiksi. Siinä ei mikään aine ole eri viivalla eikä tule koskaan olemaan.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #55

Sini, jospa edes yrittäisit ymmärtää? Matematiikka, biologia ja historia ovat maailmanlaajuisesti osa koulusivistystä, samoin vieraat kielet. Sen sijaan ruotsi ei ole. Vieraat kielet saa yleensä valita opiskelija itse.

Siksi pakkoruotsi pitäisi pystyä perustelemaan. Ymmärrätkö nyt?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #62

Onhan niitä kasapäin kieliä joita luetaan vaan rajoitetulla maantieteelisellä alueella. Vaikka flaami tai ranska jne. Samoin kouluaineet vaihtelevat. Eri maat määrittelevät utse oman yleis- ja koulusivistysarsenaalin. Erilaosia traditiota ja historiallisia syitä on kaikissa maissa. Portugalissa luetaan varmaan paljon merenkulun historiasta ja Japanissa on ihan eri käsitykset estetiikasta kuin vaikka Islannissa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #73

Niin, ruotsin pakollisuus pitäisi pystyä perustelemaan. Portugalissa luetaan tietysti sikäläistä historiaa, täällä täkäläistä historiaa. Se on silti historiaa. Portugalissa luetaan sikäläisiä kieliä, täällä täkäläisiä. Jos jokin vieras kieli säädetään pakolliseksi, se pitää pystyä perustelemaan.

Joko ymmärrät? Vai siirrytäänkö ratakiskon vääntämiseen? :-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #83

"Sini, jospa edes yrittäisit ymmärtää? Matematiikka, biologia ja historia ovat maailmanlaajuisesti osa koulusivistystä, samoin vieraat kielet. Sen sijaan ruotsi ei ole. Vieraat kielet saa yleensä valita opiskelija itse." ... - Tuossa oli niin kahjoa tuo että ruotsi ei ole maailmanlaajuisesti osa koulusivistystä että yritin sitten suhteistaa ruotsin opetusta. Sen sijaan ruotsin opetuksen erikoisperustelut eivät ole minun aluettani vaan niiden jotka käyttävät valtaa.
Ylipäätään on hassua ja vähän liikuttavaa kun esim Petra ihan ystävälliusmielisesti yrittää valistaa esim sinua siitä mikä ruotsin opetuksen vastustajien tavoissa heittää niin siihen, siis de fakto apuun, reagoidaan niin kuin se olisi jotain kampitusta mitä se minun mielestäni ei ole.
Kampitusta olisi se että jättää kokonaan huomioimatta niiden kirjoitukset jotka ovat ruotsin opetusta vastaan. Itse olen jättänyt kommentoimisen sinun blogeissasi koska sinä et osaa viestittää että arvostaisit sitä että blogiisi tullaan keskustelemaan vaan viestität päinvastaista asennetta ja käytät rasittavia "Sini, sinun pitäisi ymmärtää"-hokemiia jotka sinänsä ovat jotain autoritäärisen pedagogiikan onneksi poistippuneita puhetapoja ja alistustekniikoita.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #87

"Sen sijaan ruotsin opetuksen erikoisperustelut eivät ole minun aluettani vaan niiden jotka käyttävät valtaa."
-- Hassua, jos kannatat pakkoruotsia, vaikket osaa perustella sitä edes itsellesi. :-)

"Ylipäätään on hassua ja vähän liikuttavaa kun esim Petra ihan ystävälliusmielisesti yrittää valistaa esim sinua siitä mikä ruotsin opetuksen vastustajien tavoissa heittää niin siihen, siis de fakto apuun, reagoidaan niin kuin se olisi jotain kampitusta mitä se minun mielestäni ei ole."
-- Mitä ystävällismielistä on vääristelyssä ja valheellisessa mustamaalaamisessa? Katso kommenttini 82.

"Itse olen jättänyt kommentoimisen sinun blogeissasi koska sinä et osaa viestittää että arvostaisit sitä että blogiisi tullaan keskustelemaan vaan viestität päinvastaista asennetta ja käytät rasittavia "Sini, sinun pitäisi ymmärtää"-hokemiia jotka sinänsä ovat jotain autoritäärisen pedagogiikan onneksi poistippuneita puhetapoja ja alistustekniikoita."
-- Minun blogissani saa keskustella, mutta pitäisi osata pysyä edes suunnilleen aiheessa ja omata edes alkeellisia vuorovaikutustaitoja, eli vastata kysymyksiin ja kysyä aiheesta. Sinulla on toki oikeus pysyä uskomuksissasi, joita et pysty perustelemaan, mutta minulla on myös oikeus osoittaa sinulle niiden perusteettomuus.

Autoritaarisesta pedagogiikasta esimerkkinä katso oma kommenttisi 50.

Taisto Merilä

Jos mennään vaihteeksi psykologiselle puolelle – mistä näkökulmasta Jaakko Häkkinen muuten kirjoitti kiitettävän tarkkanäköisesti blogissaan http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182106-perus... – niin ei toisaalta ole ihme sekään, että osalla pakkoruotsin vastustajista ilmaisu koettelee rajoja, kun epäkohdan esilletuomista ei juurikaan noteerata päättävissä piireissä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eiköhän Suomi kaksikielisenä pysy, joten tämä debatti on oikeastaan ajan haaskaamista. Miksi muuten koulussa pitää opettaa uskontoa, miksei kiinaa sen asemesta?

Jaakko Häkkinen

Heräisitkö Pekka tähän yhteiseen todellisuuteen? Et ole perustellut, miksi kaksikielisessä maassa kaikkien pitäisi osata molempia kieliä, kun yksikin riittää?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Miksi muuten koulussa pitää opettaa uskontoa, miksei kiinaa sen asemesta?"

Ihan hyvä ajatus tuokin:) Vaikka itse suosittelisin uskonnon tilalle filosofiaa, kun ensin on käyty läpi eri maailmalla liikkuvat uskonnot.

Kiinaa tuskin monikaan haluaa valita vapaaehtoisena aineena, mutta ruotsia kylläkin, joten valinnanvapaus olkoon kuitenkin se johtotähti kielipolitiikassa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Mitä tekemistä kaksikielisyydellä on pakkoruotsin kanssa? Ruotsinkieliset ovat itse moneen kertaan todenneet esim. kuntaliitosten kohdalla, että virkamiesruotsi ei riitä turvaamaan ruotsinkielisten palveluja. Miksi siis pitäisi olla pakkoruotsi, kun sen virkamiestason hallinta ei edes ruotsinkielisten mielestä riitä? Onko Pekka kaikki debatti sinun mielestäsi turhaa, jos asiasta on jo olemassa laki? Koita nyt edes keksiä yksi kunnon argumentti.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niin no, jokainen valitsee oman ilmaisutapansa. Esim. orjuusretoriikalla pelataan itsensä vahvasti ulos keskustelusta lopullisesti. Vanhanaikainen herrakieli-ajattelu voi toimia omassa ringissä, mutta käytännössä se on aika kaukana mistään kielitieteestä tai todellisesta elämästä, ja jonkun ruotsinkielisen duunarin silmissä se on täysin käsittämätönta hepreaa.

Jaakko Häkkinen

Petra, jos mietit hetken itsekin, niin et voi kiistää herrakieli-ideologiaa monissa kielipakottajien lausunnoissa (muista Pohjoismaiden ministerineuvosto jne.). Se, että sana on sinusta ruma, ei riitä kumoamaan sen todellisuutta.

Sama ideologia näkyy myös Raaseporissa ja Sipoossa, kun ruotsinkielisiä (Raaseporissa enemmistö, Sipoossa vähemmistö) pidetään tärkeämpinä kuin suomenkielisiä.

Taisto Merilä

”Vanhanaikainen herrakieli-ajattelu voi toimia omassa ringissä, mutta käytännössä se on aika kaukana mistään kielitieteestä tai todellisesta elämästä, ja jonkun ruotsinkielisen duunarin silmissä se on täysin käsittämätönta hepreaa.”

Useimmille suomalaisille ruotsin kieli on kaukana todellisesta elämästä – ja siitä pakkoruotsikeskustelussa pitäisikin olla kysymys.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Orjuusretoriikka voi olla ontuvaa (mitä se historian valossa ei edes välttämättä ole), mutta kun ottaa huomioon, että ministeritason idiootit viljelevät pakkomatematiikka "argumentteja", niin ei tuo orjuusretoriikka ainakaan yhtään huonompaa ole, päinvastoin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #90

Joo, pullamössösukupolven totuttaminen orjuudesta kitisemiseen on juuri sitä mitä reipas kansakuntamme tarvitsee.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #91

Siis parempi on opettaa heidät pitämään yhtä marginaalista kieltä yhtä tärkeänä, kuin matematiikkaa? Tuota pakkomatikka-läppää ovat tosiaan käyttäneet ministerit valtakunnallisessa tv-lähetyksessä. Jonkun Tynkkysen jutuista ei ole kuullut juuri kukaan (minäkin kuulin vasta, kun toit sen esiin blogissasi).

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Heivaan Petra.
" Eräässä hän selitti katselijoilleen, että Oulun suomenkielisten asukkaiden on opiskeltava ruotsia ainoastaan palvellakseen Oulun 0,2% pikkuruista ruotsinkielistä vähemmistöä. Tämäkin on pedagogilta hupsua populismia, "

Mainittua argumenttia käytti kuningaspakkoruotsittaja Lipponen sivistysvaliokunnan kuulemisessa ainoana perusteenaan PAKOLLISELLE ruotsinopetukselle. Että tarvitaan ruotsinkielisiä (asiakas)palvelijoita Ruotsin kielen puolestahan hän koko muun ajan puhui, kuinka tarpeellista ruotsinkieli on suomalaisille.
Niin onkin, ruotsi on tarpeellista, mutta pakollisena siinä ei vaan ole mitään järkeä.

Kirjoituksesi kävi kovasti kiinni ryysyihin, siis henkilöihin.
Ilmeisesti Jaakon kirjoitukset ovat vastaansanomattomuuksillaan ärsyttäneet, ja päätit sitten kirjoittaa vähän ilkeän kirjoituksen.

Hauskaa Joulunodotusta räntäsateessa vaan sinnekin, meriveden roiskeisiin, koitetaan kestää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Erehdyt, Jouni. Minulle on erittäin vaivatonta ja helppoa panna vastaan kirjoituksille, joissa leimataan ihmisiä syyttä kielirasisteiksi tai orjuuttajiksi. Mukavaa joulunodotusta sinullekin. Täällä on mukava, kostea, merellinen puhuri ja pieniä vaahtopäitä.

Jaakko Häkkinen

Miksi sitten vastustat sitä, kun aitoja kielirasisteja kutsutaan niiden oikealla nimityksellä? :-)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #57

Oletko lakannut hakkaamasta vaimoasi-argumentti. Käsityksissämme on sellainen ero, että minä en ole loihtinut omasta päästäni ikiomia määritelmiä kielirasismille, vaan tunnistan, että ihan aitoakin kielirasismia on olemassa, ja silloin kun sitä näkyy, siihen on hyvä puuttua. Eduskunnassa tapahtuva "paksukalloisuus" ja haluttomuus mennä mukaan kaikenlaisiin Orsilan yms. hypetyksiin ei ole kielirasismia.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #59

Mistä lähtien Wikipedia on minun omasta päästä loihtimani?
Myöskään väittämäsi argumenttivirhe ei päde. Sinä olet pahastunut kielirasisti-nimityksestä, vaikket kiistä sitä, että Lipponen, Sasi ja moni muu kielipakottaja edustaa kielirasistista asennetta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #63

On surullista, Jaakko, että Tynkkysen tavoin käytät käsitteitä pelleillen. Olen joskus sanonut, että et tunnistaisi oikeaa rasismia, vaikka se puraisisi sinua takalistosta. Lipponen ja Sasi ovat ehkä tönkköjä poliitikkoja, mutta rasisteja he eivät ole, enkä myöskään suvaitse sellaista nimittelyä tässä blogissa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #67

Mitä ihmettä selostat? Luepa tuo kulttuurisen rasismin määritelmä (sis. myös kielen):
http://en.wikipedia.org/wiki/Racism#Cultural_racism

Kaikki, jotka väittävät, että suomalaisten pitää puhuu ruotsia mutta ruotsalaisten ei pidä puhua suomea, ovat kielirasisteja.
Kaikki, jotka väittävät, että suomalaisten pitää osata ruotsia ollakseen sivistyneitä, ovat kielirasisteja.

Kumoa tämä jos pystyt! Ellet pysty, tunnusta fakta. Kyllä kulttuurirasismia saa sanoa kulttuurirasismiksi ja kielirasismia saa sanoa kielirasismiksi, aivan kuten "tavallista" rasismia saa sanoa rasismiksi. Vai eikö sinusta saa?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #71

Voin kumota helpostikin. Ensinnäkään kukaan ei ole pakottanut ketään puhumaan ruotsia. Ruotsin puhumisen pakottaminen tarkottaisi, että sinun pitäisi käyttää ruotsia kaikissa elämäsi toimissa, mutta käytännössä sinä voit valita ihan itse, mitä kieltä käytät kussakin tilanteessa. Se, että sinulle on annettu koulutus ruotsin kielen perustaitoon, ei ole pakottamista ruotsin puhumiseen.

Se, etttä jonkun mielestä on sivistystä tuntea oman maan kansalliskielet, ei ole rasismia sen enempää kuin se, että on sivistystä tuntea maailman lingua franca tai käytöstavat.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #81

Ei tietenkään kukaan voi pakottaa ketään käytännössä puhumaan mitään kieltä! Ei tuo ole vasta-argumentti. Se riittää, että pakotetaan ihmiset opiskelemaan jotain vierasta kieltä sillä perusteella, että ilman sitä he eivät ole sivistyneitä. Tämä on malliesimerkki herrakieli-ideologiasta ja täyttää helposti kielirasismin kriteerit.

Kielirasismiksi sen tunnistaa siitä, ettei kukaan anna lausuntoja, että ruotsinkieliset olisivat sivistymättömiä ilman suomen taitoa - ainoastaan toiseen suuntaan.

Joko myönnät, että kielirasismia esiintyy kielipakottajilla?

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #81

Pelkästään ruotsinkielisten kiintiöt tiedekunnissa ovat YK'n määritelmän mukaan rasismia.

"the term "racial discrimination" shall mean any distinction, exclusion, restriction, or preference based on race, colour, descent, or national or ethnic origin that has the purpose or effect of nullifying or impairing the recognition, enjoyment or exercise, on an equal footing, of human rights and fundamental freedoms in the political, economic, social, cultural or any other field of public life"

Suomi on häpeällisesti maailman viimeinen apartheid-yhteiskunta.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #119

Etnisten vähemmistöjen positiivinen syrjintä kyllä sallitaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #121

Jaakko Häkkinen ja Jonas Hellgren ovat niin pahasti vieraantuneet todellisuudesta jankuttaessaan rasistivaltiosta ja rasistileimaamisessaan, että annan ensimmäisen varoituksen, jos rasistilässytys vielä jatkuu, bannaan.

Mikäli haluatte jatkaa jankutusta, toivon että hankitte jonkun YK:n ihmisoikeusjärjestön tai Amnestyn lausunnon siitä, että Suomen koulujärjestelmä, eduskunta ja hallitus harjoittaa rotusortoa ja alistaa suomenkielisiä.

Kipin kapin hankkimaan lausuntoa, niin voidaan katsoa asiaa uudestaan.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #126

Oma kapasiteettisikin riittäisi kyllä arvioimaan tilannetta kommentissani 71 esitetyn pohjalta. Et vain halua tehdä sitä, koska lopputulos olisi uskomustesi vastainen. Mutta ei jankuteta; näytän sinulle esimerkkiä, miten se onnistuu, ja toivon, että toteutat samaa blogissani. ;-)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #133

Jaakko, sen sijaan että hoet että rasismia, miksi et yksinkertaisesti hanki ihmisoikeusauktoriteettien lausuntoa siitä, että hallintomme on pläkkiselvästi rasistinen sortaja. Luulisi, että ihmisoikeusjärjestöt kautta maailman olisivat tukemassa mielipidettäsi, jos se on noin ilmiselvä asia.

Miksi et ota yhteyttä YK:hon ja Amnestyyn?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #136

Koska uskon, että nuo tahot kysyisivät asiasta Ahtisaarelta ja muilta puolueellisilta "asiantuntijoilta" ja sitten sanoisivat, ettei kielirasismi ole tässä tapauksessa kielirasismia, koska se kohdistuu maan enemmistöön.

Miksi Petra piiloudut aina muiden selän taakse? Mikset uskalla arvioida omalla järjelläsi näitä argumentteja? Ole puolueeton ja rehellinen - se voi kirpaista jonkin aikaa, kun aatetoverisi katsovat pahasti, mutta sisimmässäsi tiedät, että se on oikein.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #141

Koska minulla on tervehenkistä suhteellisuuden tajua, elämänkokemusta enkä perusta käsityksiäni mielikuvitusasetelmiin ja päässä rakennettuihin sortokoneistoihin tai että ihmisten kieli määrittää ihmistä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #144

Sittenhän me olemme samanlaisia. Mikset siis suostu näkemään, että kielirasismia esiintyy päättäjiemme asenteissa? (Todisteet aiemmissa kommenteissani.) Minä näen kaikenlaisen rasismin, sinä vain osan, ja osalta suljet silmäsi. Miksi annat ideologiasi tai uskomustesi sokaista itsesi?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja Vastaus kommenttiin #126

Aika hataralla pohjalla on petran väitteet.

Ruotsinkieliset pääsevät helpommin korkeakouluhin tolkuttoman suurien kiintiöiden vuoksi. Korkeakoulu takaa yleensä paremmin palkatun työpaikan.

Juttelin tästä ranskalaisten kollegoiden kanssa ja he eivät millään meinanneet uskoa tätä.

He eivät ikinä sallisi, että bretoniankielisillä olisi lähes 20% osuus korkeakoulupaikoista kuten ruotsinkielisillä on kauppatieteelliseen opetukseen. Ilman suomalaisuuden liittoa ja Urho Kekkosta tämä osuus olisi paljon paljon suurempi. RKP puhuu vieläkin "kielisodista".

Totuus "kielisodista" on yksinkertaisesti se, että itsekkäät ruotsinkieliset eivät halunneet luopua kohtuuttoman suurista kiintiöistään ja etuoikeuksistaan. Vaikeaa se tuntuu olevan edelleen.

Sisilialaiset kuolisivat nauruun jos joku ehdottaisi, että pienen saksankielisen etelä-tirolilaisvähemmistön vuoksi heidän on pakko opetella saksaa, jotta voisivat palvella palermolaisessa virastossa bolzanosta tullutta työnhakijaa....

Italialaiset ja ranskalaiset sanoisivat, että opettele valtakieli jos haluat palvelua omalla kielelläsi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Petra:"Mielipiteitä saa ja pitää olla monenlaisia aina vääryyksistä sinne asti, jossa Suomi on maailman modernein, omille yksilöllisille juurilleen uskollisin ja tasa-arvoisin kielimaa, joka varustaa kansalaisensa avaimilla oman maan kansalliskieliin, käyttivät he niitä tai eivät."

Tuo oli varsin masentava kappale blogissasi. Katsotko ihan aikuusteen oikeesti, että sellainen maa on tasa-arvoinen ja moderni, joka pakottaa koko nuorison opiskelemaan toista pientä marginaalikieltä, vaikka harva sitä edes tarvitsee? Eikös se sinusta kuullosta yhtään kummalliselta ja pahasti kehityksestä jälkeen jääneeltä maalta?

Yksilölliset ja vahvat juuret kuuluvat meidän ruotsinkielisillemme - ei meille suomenkielisille, vaikka niitä juuria ja identiteettiä yritetäänkin meidän päällemme kovasti sovitellakin. Riittäisi varsin hyvin, jos edes osa suomenkielisistä valitsisi vapaaehtoisen ruotsin, jolla palvelut hyvin voitaisiin edelleen taata ja sopu säilyisi myöskin täällä vapaassa sanassa:) Olisihan silläkin oma kansallinen arvonsa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Niinkö minä kirjoitin? Kaija luetun ymmärtämisen kurssin kautta kommentoimaan taas.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Mielipiteitä saa ja pitää olla monenlaisia aina vääryyksistä sinne asti, jossa Suomi on maailman modernein, omille yksilöllisille juurilleen uskollisin ja tasa-arvoisin kielimaa, joka...2

Siis oikea mielipiteesi ei ollutkaan tuo maininta vääryyksistä ym. vaan ihan täysin päinvastoin? Miten minä ilman muuta oletin, että sinä katsot vääryydeksi juuri sen, jos suomalaiset pennut eivät halua lukea ruotsia? Jotenkin kai alan olla aivopesty siihen, että kaikki ruotsia kiihkeästi puolustavat ovat juuri näitä, ei pakottajia, vaan hyötyruotsin kannattajia ihan muuten vaan... Anteeksi taas ihan kamalasti, mutta ikäisekseni osaan sentään hoksata vielä pyytää anteeksikin töppäystäni.

Kuuntelin juuri ohjelman, jossa arvoisa puolustusministerimme taas vetosi tuohon ikävään sanaan pakkoruotsi ja vertasi sitä pakkoliikuntaan ja pakkouskontoon ym. Mutta, mutta nuo eivät olekaan pakkoja - ihan sivumennen sanoen. Esimerkiksi oma lapsenlapseni ei osallistu uskontotunneille, vaan sen korvaavaan tuntiin, josta hänellä on ollut enemmän hyötyä laajemman elämänkatsomuksen muodossa. Se on minusta varsin hienoa!

Veikko Nironen

Ei se herrakansa /-kieli ilmeneminen ole ollenkaan kaukaa haettua...Aina silloin tällöin esim ratikassa kun aikapaljon kuljen. niin kun kuulee häiritsevän voimakas äänistä keskustelua, niin usein se liittyy ruotsinkieliseen keskusteluun...Eikä ole kovin todennäkoistä, että jos puhekaveri istuu vieressä, että siinä tarttee käyttää koko vaunuosaston läpi kantautuvaa ääntä...Vaan se voi olla vaikka niin kuin pakkoruotsissa, että mitä väliä suomenkielisten mielipiteistä kun eduskunnassa enemmistö kannattaa pakkoruotsia ja kaikkien muidenkin vähemmistöjen tarpeita enemmän kuin tavallisten perinteisten suomalaisten...Mutta saattaa olla niinkin, että kansanedustajien enemmistö löytää suomalaisen selkärankansa ja äänestää pakkoruotsi kysymyksessä suomalaisen enemmistön eli edustamansa kansan mielipiteen mukaisesti...Ja vaalitkin ovat lähellä ja ehkä jatkoa haluavat ehdokkaat muistavat ketkä valitsevat uudet edustajat...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Veikko Nirosen mielestä ruotsinkielisten pitää puhua mahdollisimman hiljaa ettei tule vaikutelma herrakielestä.

Kävelin juuri halki viidakon, naamapalmumetsän.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Miten voisin suositella, tykätä, ja kenties jotenkin halatakin, syystä runosi, kära Petra;
"Kävelin juuri halki viidakon, naamapalmumetsän."

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Maailman kielet jaetaan soft speaking ja loud speaking ryhmiin tuon perusteella. Kiina on loud speaking ja venäjä soft speaking. Suomi on sivistyneessä muodossa lähellä venäjää ja agressiivisena loud speaking. Siksi duomalaiset saattavat tulkita kovaäänisyyden agressioksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Sekin on totta, mutta Nirosen logiikan mukaan jokainen rämäkkä ja puliseva baariseurue, jotka rynnii ratikkaan, on herrakansaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #78
Jaakko Häkkinen

Veikko, kyllä minusta järjestään kaikkien muiden kielten puhujat puhuvat julkisissa tiloissa kovempaa kuin useimmat suomenkieliset (poikkeuksena humalaiset suomenkieliset). Ei se siis varmaankaan edusta herrakieli-asennetta.

Minusta on hyvä, että eri kieliä uskalletaan puhua julkisesti - siinä vaiheessa, kun jokin kieliryhmä oikeasti pelkää puhua kieltään, ollaan ajauduttu hirveään jamaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuka viitsii kirjoittaa plokin Tynkkysestä?

Olen Tynkkysen plokeja täällä Puheevuorossa hieman silmäillyt. Luulisen Tynkkyselle itselleen olevan parempi se, että Tynkkynen keskittyisi opettajan opintoihinsa ja jättäisi nuorisopolitiikan sikseen.

Ei hänestä tule Soinia Soinin paikalle!

Jaakko Häkkinen

"Ei hänestä tule Soinia Soinin paikalle!"
-- Tiesitkö, että ainoa ennustaja, jolla on todistetusti hyvä onnistumisprosentti, on se, joka kommentoi jokaista näkemäänsä ennustusta: "Ei tule tapahtumaan." :-D

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä en ennusta, vaan minä tiedän!

Jaakko Häkkinen

"Lähes päivittäin pakkoruotsista bloggaava kielitieteilijä Jaakko Häkkinen ilmoittaa, että kielivapauttajia tukemattomat ovat kaikki pakkoruotsittajia, kielirasisteja, kyykyttäjiä, paksukalloisia jne."
-- Tässä on muuten virhe. Haluaisitko Petra korjata kärjistävän vääristelysi? Olkinuken pieksäminen ei ole asiallista keskustelua.

Kannattaisi lukea ajatuksella se juttu, jota kommentoi, niin ei kävisi nolosti:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182106-perus...

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Sekotetaas vähän pakkaa. Ruotsissa "punaviherfasistit" näyttäis olevan sitä mieltä, että kyseessä on juurikin luokkakysymys:

http://www.dn.se/debatt/klassforakt-i-sverige-mot-...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Jooel, kyseessä on suuri ihailu ja kunnianosoitus meidän kielipolitiikkaamme kohtaan, ja kaipuu sille, että suomen asema Ruotsissa olisi vielä korkeampi. Eikö tämä ole juuri sitä, mitä kaikki haluavat?

Jaakko Häkkinen
Jaakko Häkkinen

Kirjoituksen pointti on, että suomenruotsalaiset olisivat yläluokkaa ja ruotsinsuomalaiset olisivat alaluokkaa. Ei siellä pakkosuomea kaivata kuitenkaan, eikä kannateta pakkoruotsia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #103

Kyllä esim lukiotason ja yliopistotason suomenkielen opetusta olisi ihan tyylikästä lisätä Ruotsissa.
Ne suomalaiset koulut joita on päättyvät peruskoulutasoon. Sen jälkeen näiden oppilaiden olisi hyvä saada jatkaa suomen opiskelua valinnaisena lukioaineena. Monet nykyiset maahanmuuttajat ovat sellaisia jotka oikeasti suunnitelevat takaisin Suomeen muuttoa päinvastoin kuin entisen ison maahanmuuttajaryhmän parissa tehtiin. Ison maahanmuuttajaryhmän jälkeläisille olisi hyvä tarjota yliopistotasoista suomen opiskelumahdollisuutta. He eivät useinkaan osaa suomea mutta voisivat yliopistossa perehtyä kieleen. Myös muille tietysti olisi hyvä että yliopistosuomea olisi tarjolla.
Kirjoituksen (Wetterstrandin linkatun) pointti ei mitenkään dominoivasti ole tuo luokka-asetelma joka on yksi asia kirjoituksessa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jooel Jaakkola:

Maria Wetterstrand oli tuolloin (2009) tutustunut Ville Niinistöön, jonka kanssa hän taisi saada pari lastakin ennen kuin suhde päättyi.

Kyseessä on varsin luonnollinen reaktio, josta tuo varsin totuudenmukainen kirjoitus on pulpunnut.

Nykyään Maria Wetterstrand tuskin tuollaista kirjoittelisi. Suomessa vietetty lyhyt aika lienee muuttanut hänen näkemyksiään.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ahvenanmaa. Suomen viisaimmat ihmiset asuu siellä.

pekka numminen

Pekka Roponen,

Sivuutat helposti kansan enemmistön mielipiteen kun kyse on pakkoruotsista...

mutta NATO-jäsenyyden kohdalla muistat huomauttaa kansan enemmistön mielipiteestä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Sen sijaan että ihmiset ymmärtäisivät keskustella pakkoruotsikohkaamisen, ylilyöntien vaikutuksista, he kohkaavat lähinnä pakkoruotsista. Tällä blogilla ei ole nyt mitään tekemistä sen kanssa, pitäisikö sitä opiskella vai ei. Twitterin puolella oli sama, joku tuli napisemaan etten ole onnistunut perustelemaan pakkoruotsia. Väänsin pitkään rautalangasta, ettei ole kyse siitä. Ei mene siltikään kaaliin.

Mä en tiedä, kuinka pahasti syvälle tuohon sekoilusuohon ihmiset ovat valmiita uppoamaan, kun mitään ei pystytä enää ymmärtämään, ainoastaan pakkoruotsin perustelemista. Kuljetaan vain rinkiä ja hakataan päätä välillä seinään.

Obsessed much?

Jaakko Häkkinen

Petra, suosittelen käyttämään runsaasti rautalankaa. Eli kirjoita ilmi mistä haluat puhua ja mistä et. Mutta fakta on, että ihmiset silti kommentoivat mistä haluavat - useinhan assosiointiperäistä kommentointia pidetään aivan hyväksyttävänä.

Ehkä tässä on sinulla karmavelkaa, kun olet kymmenet kerrat minun ja muiden blogikirjoituksissa keskustellut kaikesta paitsi kirjoituksen aiheesta. :-D

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Otsikko on niin harvinaisen selvästi muotoiltu:

Pakkoruotsista ja orjuudesta kohkaaminen saattaa häiritä nuorten opiskelurauhaa

Blogi käsittelee naurettavia yliampumisia, valehtelua, sumutusta, kyseenalaista toimintaa, joihin on turvauduttu oman mielipiteen vahvistamisen myötä. Näillä puuhilla ei ole hyvä lähestyä nuorisoa, eikä koululaitos katso niitä hyvällä.

Asiaa ei voi selvemmin esittää, tai sitten on syytä olla huolissaan, jos ihmisten ymmärryksen taso on käpylehmän luokkaa.

En tiedä, missä vaiheessa kiihottuminen on mennyt sille tasolle, että ajattelu muuttuu putkimaiseksi.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #139

"En tiedä, missä vaiheessa kiihottuminen on mennyt sille tasolle, että ajattelu muuttuu putkimaiseksi."
-- En minäkään, mutta sillä tasolla sinä nyt olet. Kirjoitit:
"Lähes päivittäin pakkoruotsista bloggaava kielitieteilijä Jaakko Häkkinen ilmoittaa, että kielivapauttajia tukemattomat ovat kaikki pakkoruotsittajia, kielirasisteja, kyykyttäjiä, paksukalloisia jne."

Annan sinulle vihjeen siitä, missä teit virheen:
"On helppo testata käytännössä, perustuuko henkilön kielipakottaja-asenne herrakieli-ideologiaan vaiko vain propagandan ja auktoriteettiuskoisuuden aiheuttamaan harhautumiseen."
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182106-perus...

Haluatko Petra korjata mustavalkoisen kärjistysvirheesi? Vai haluatko osoittaa olevasi sillä tasolla, millä syytät "vastapuolesi" olevan?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #142

Minä en valehtele mitään, sinua vain harmittaa että otan esille humpuukisi. Siitä kertoo myös, että kyselet minulta kysymyksiä blogissasi ja ennen kuin ehdin kirjottaa vastaukseksi kissaakaan, bannaat kiukuspäissäsi minut samantien.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #168

Petra, valehtelet jälleen ettet muka valehtele. Valehtelet tässä virkkeessä:
"Lähes päivittäin pakkoruotsista bloggaava kielitieteilijä Jaakko Häkkinen ilmoittaa, että kielivapauttajia tukemattomat ovat kaikki pakkoruotsittajia, kielirasisteja, kyykyttäjiä, paksukalloisia jne."

Et löydä mistään mitään minun kirjoittamaani, joka oikeuttaisi tuollaisen tulkinnan = on valehtelemista väittää minun olevan tuota mieltä. Ymmärrätkö nyt? Ilmeisesti et ymmärrä, tai sitten todella et piittaa vähääkään rehellisyydestä etkä totuudessa pysymisestä, koska et korjaa valhettasi.

Minua ei harmita, että kommentoit kirjoituksiani, koska kaikki väitteesi on helppo ampua alas. :-) Sinä vain et suostu hyväksymään asiaa, vaan haluat pitää kiinni näkemyksistäsi senkin jälkeen kun ne on kumottu. Se ei haittaa minua, mutta räikeä valehteleminen minun sanomisistani haittaa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #139

Petra, etkö aio korjata kirjoituksesi valheellista väittämää? Mieluumminko annat kaikkien nähdä, miten vähän arvostat totuutta ja luetun ymmärtämistä? Vaikka niin paljon niitä muilta peräänkuulutat... :-)

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho Vastaus kommenttiin #139

Petra: "Otsikko on niin harvinaisen selvästi muotoiltu:

Pakkoruotsista ja orjuudesta kohkaaminen saattaa häiritä nuorten opiskelurauhaa"

Otsikon aiheesta kohkaamisen asemesta voisi olla valaisevaa kysyä ihan vaan nuorilta itseltään. Enpä ole kuullut yhdenkään nuoren valittavan opiskelurauhansa häiriintyneen ao. aiheen käsittelyn takia.

Mutta korostan tässä että minulla ei ole mielipidettä "pakkoruotsista ja orjuudesta kohkaamiseen" - se on minulle yhdentekevä asia. En ole puolesta enkä vastaan, pikemminkin päinvastoin.

Ceterum censeo pakkoruotsi remotum est!

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

Pakkoruotsin kriitikot tekevät aika usein argumentointivirheitä, jotka ovat vähän desimaalivirheen luokkaa. Eli suurentelevat ja dramatisoivat maanisuuteen ja pöljyyteen asti tätä "ongelmaa".

Jos vähemmistö olisi hysteerinen tällaisesta asiasta, sen voisi vielä jotenkin ymmärtää; valtaväestön nimissä kohkaaminen on lähinnä vain noloa.

Toki kansasta voi 2/3 vastata mielipidekyselyissä että "vapaus" on kivempaa kuin "pakko". Toinen asia on vedetäänkö vaalikoneessa slaideri tappiin juuri tämä issuen kohdalla, kun kansa mieluummin pohtii miten omia verojansa voisi vähentää tai äänestää puolustusratkaisuja, jotka pitävät ryssän loitolla.

Jaakko Häkkinen

Jan-Erik, sinulle on selitetty tämä jo monesti. Mikset ota jakeluun?
- Mitä desimaalivirheitä tarkoitat? Anna yksikin esimerkki.
- Valtaväestön nimissä kohkataan, koska 2/3 kansasta on vastustanut pakkoruotsia jo vuosikymmenet, mutta enemmistöhallitus toisensa jälkeen naulaa sen kiinni hallitusohjelmassaan. Onko Suomessa mitään toista asiaa, jossa kansan mielipide olisi yhtä karusti mitätöity?

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin

Päätit sitten alleviivata sekä Petran aloituksen että minun kommenttini uudella suuruusluokka-virhearviolla.

Kai Suomessa on runsaastikin enemmistötoivomuksia, jotka eivät kuitenkaan kerää tarpeeksi poliittista painoa johtaakseen muutoksiin.

Suomessa varmaan yhdeksän kymmenestä kannattaa ratkaisuja, jotka vähentävät metsän eläinten yliajoja liikenteessä. Kukaan ei vaan äänestä eduskuntavaaleissa yksinomaan sen asian puolesta.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #147

Missä kommentissani on suuruusluokkavirhe? Et ole esittänyt vanhaakaan, ja nyt kuvittelet jo uuden...

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #152

Kuten vaalikoneissa pitää kysyä myös kuinka tärkeänä ihmiset pitävät jotain asiaa. Jos 2/3 suomalaisista pitää pakollisen ruotsin lakkauttamista oikeana asiansa, mutta vain yksi äänestäjä sadasta pitää kysymystä kohtalonkysymyksenä ei voi syntyä tuloksiakaan. Suomeen syntyy silloin kerroin 0,66*0,01=0,0066.

Vastaavasti Natokannatuksella taas on toisenlainen painoarvo, jos 2/5 kannattaa jäsenyyttä, ja 9/10 pitää kysymystä kohtalonkysymyksenä, saadaan kerroin u0,4*0,9=0,36.

Olisihan tämä p-ruotsi saatu jo pois päiväjärjestykseltä, jos se olisi jossain ollut jonkun puolueen tai muun politiikan tulitaistelun ykkösasia. Mutta kun ei ole ollut.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #159

Tietysti eri ihmisillä eri asiat ovat eri kohdassa tärkeyslistaa. Nykyinen partykratia valitettavasti vesittää demokratian idean, koska äänestäjän pitää valita puolueiden mielivaltaisesti koostettujen asialistojen väliltä, eikä hän silti voi luottaa siihen, että hänen äänensä tulkittaisiin juuri sen asian tueksi, jonka perusteella hän on äänestyspäätöksensä tehnyt.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182024-puolu...

En muuten usko, että NATO-kysymys ratkaisee useamman henkilön äänestyskantaa kuin pakkoruotsi, ennen kuin on kyselytuloksia tai tilastoja väitteen tueksi. Useimpien kohdalla luultavasti kokonaisuus ratkaisee puolueen, ei mikään yksittäinen kynnyskysymys.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #162

"En muuten usko, että NATO-kysymys ratkaisee useamman henkilön äänestyskantaa kuin pakkoruotsi."

:-) Jääköön tuo sinun politiikan analyysin taidonnäytteeksi. Jos olet oikeassa kaksi kolmesta suomalaisesta puolueesta, ja 2/3 ehdokkaista nostavat vielä ennen huhtikuuta pakkoruotsin vaalijulisteisiin ja -ilmoituksiin.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #169

Missäs puoluejulisteessa nyt NATO on ykkössijalla? Todisteita kehiin, Jan-Erik!

Kuten sanottu, vain harva tekee äänestyspäätöstä minkään yksittäisen asian perusteella - ei edes NATOn.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #162

.. tuplapostaus .. uusi puhelimeni postaa muokkaukset uusina juttuina.

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #152
Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho Vastaus kommenttiin #147

"Kai Suomessa on runsaastikin enemmistötoivomuksia, jotka eivät kuitenkaan kerää tarpeeksi poliittista painoa johtaakseen muutoksiin."

Varmaan voit nimetä jonkin, joka ylittää pakkoruotsiin liittyvän demokratiavajeen?

Käyttäjän Jan-ErikAndelin kuva
Jan-Erik Andelin Vastaus kommenttiin #190

Suurempi riistiriita kuin demokratiavaje on mitä ihmiset vastaavat mielipidekyselyissä verrattuna siihen, miten he sitten valitsevat ketä äänestää.

Ihminen voi hyvinkin mielipidetiedustelussa sanoa, että energiaa olisi hyvä säästää, menemättä kuitenkaan sitten äänestämään jotakin ehdokasta, joka puoltaisi elintason tai kulutuksen laskemista, tai energian hintojen tai verojen nostamista, jotta näitä säästöjä saavutettaisiin.

Vasta silloin kun pakollisen ruotsin poistaminen pidetään yhtenä valtakunnan huipputärkeistä asioista ja 3/4 suomalaisista muutosta kannattaa, niin silloin se myös poistuu.

Niin paljon kuin olenkin kielipolitiikkaa debatoinut, minulle on ihan samantekevää mitä mieltä oma ehdokkaani vuoden 2015 parlamenttivaaleissa on pakollisesta ruotsista; toisarvoinen asia.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho Vastaus kommenttiin #193

"Suurempi riistiriita kuin demokratiavaje on mitä ihmiset vastaavat mielipidekyselyissä verrattuna siihen, miten he sitten valitsevat ketä äänestää."

En ole samaa mieltä. En usko, että monikaan äänestäjä pystyy olemaan samaa mieltä jokaisessa asiassa äänestämänsä puolueen kanssa. Äänestyspäätös on lähes aina kompromissi. Se ei tarkoita, että väkisin huomiotta jätetyt asiat olisivat vailla merkitystä. Itsekin suostun tällaisiin kompromisseihin milloin missäkin kysymyksessä, muuten ei voisi äänestää.

Useimmat asiat menevät tosiaan äänestyspäätöksissä kielipolitiikan edelle. Demokratiavaje itsessään on järjestelmän rakenteellinen ongelma, olkoon kyse isosta tai pienestä asiasta. Pakkoruotsi räikeänä kansan tahtoa halveksivana ilmiönä vaikuttaa ihmisten uskoon omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa itseän koskevissa asioissa. Jo siksi muutos on välttämätön.

Olavi Mansikka

Ruotsinkieliset saavat kyllä palvelua ovat aina saaneet... ei se ole ongelma. ongelma on heidän asenne. Me ollaan niin paskantärkeitä ihmisiä että alempiarvoiset suomenkielisten tulee paremman porukan kieltä puhua... Ruotsia vastaan mitään ole. ainoastaan pakkoa. Muutaman hullun hurrin vuoksi pitäs ruotsia opetella...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Jasso.Nyt kun suomessa ruotsia "puhuu"5% väestöstä,ja kuitenkin se on ollut ns.pakollisena kouluissa vuosikymmenet,jossakin mättää.Jos haluttaisiin että sitä oikeasti opittaisiinkin,olisi ollut mahdollista aikaa sitten yhdistää suomen ja ruotsinkieliset päiväkodit,esikoulut, koulut jne.Stubbhan ihmetteli aitauksia koulujen välillä.Ei se auta nyt enää ala- asteikäisille sitä aikaistaa,kun se pitäisi olla jo tehtynä aikoja sitten,ja aloittaa siellä päiväkodissa.

Kielikylpyä molemmin puolin halvalla.Niinhän ne lapset oppivat toisiltaan kielen ennenkin,keskenään leikkiessään.Nyt koulussa opetetaan ja kun ei lapsella ole kotona,asuinpaikassaan,suvussa jne.ruotsinkielisiä ,miten siis kielikään pääsee kehittymään.Kun ympäriltä katoavat ne ,jotka sitä ovat puhuneet,unohtuu se vähäkin äkkiä.Ja kuitenkin vuosikymmenet on ollut aikaa ja tilaisuus saada paremmat mahdollisuudet pakkoruotsin opetukseen,ja sen todelliseen oppimiseen.

Hallitus kehtaa mainostaa kielikylpyjä,ja kuitenkaan niihin ei mahdollisuutta edes joka kunnassa,kaupungissa ole.Mikä naurettavinta sinne ei pääse edes he,joille ne on tarkoitettu,eli suomenkieliset lapset.Ikävä kyllä tätäkin on nähty.On kaupunkeja joissa lapsia otetaan ruotsia puhuvista perheistä,eli petraamaan äidinkieltään,ilmeisesti.Kielikylpy kun on tarkoitettu suomenkielisille lapsille.Näin ei ainakaan edistetä kielen oppimista.

Propleema on molemminpuolinen,VIELÄKIN,eli suomenkieliset eivät opi ruotsia,ja toisinpäin.Kohta on venäjänkielisiä enemmän kuin ruotsinkielisiä,joten siitäkö kolmas "pakkokieli"opetukseen?Unohtamatta saamenkielisiä(kolme kieltä)
Niin kauan kun tarkoituksella hallituksen toimin,erotetaan suomen ja ruotsinkieliset lapset omiin kieliryhmiinsä ja kouluihinsa,ei muutoksia tule,EI ole tullut.Se on joku muu taho jonka intresseissä on ylläpitää kuilua suomalaisten välillä.

Nämä ruotsia puhuvat ovat SUOMALAISIA,joiden äidinkieli on ruotsi.Ja se ruotsikin on omanlaistaan riippuen missä päin suomea asustaa.Onpa sitä ruotsiakin jossa sekoittuu suomen ja ruotsin kieli..ei ole siis kumpakaan hallussa.Ruotsinkieliset ,sekä suomenkieliset voivat olla myös omassa äidinkielessään huonoja,5 tasoa.Että on sitä siinäkin tekemistä.

Sekakieliset jotka eivät opi kumpaakaan kieltä kunnolla.Mietitäämpä lapsia joiden vanhemmista ,sukulaisista,asuinpaikka kunnalla ei ruotsia käytetä,mistä lapset saavat motivaation tai pystyvät päivittäin kehittämään kielitaitoaan?Kun nyt kuitenkin yli 90 prosenttia edelleen, suomalaisista on suomenkielisiä.Suomenkieltä kun kuulee miltei joka paikassa kuitenkin.On ruotsinkielisiä jotka eivät suomea puhu arjessaan,että molemmin puolin siis menee sekin homma.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Oppimistulokset ovat varsin hyviä kielissä, myös ruotsissa. Siinä missä nettikeskusteluissa voivotellaan ettei kukaan opi mitään, koululaiset vetäisevät loistavia tuloksia. Hyvä nuoret!

http://www.oph.fi/ajankohtaista/tiedotteet/101/0/h...

Matti Pietilä

Tämä on juuri se mitä tarvitaan.
Vapaavalintaista kielten opiskelua ja siitä syntyviä hyviä tuloksia.

Tuo Opetushallituksen tiedote kertoo juuri siitä miten vapaasti valittujen kielten opiskelu tuo tuloksia -myös ruotsin kielessä.

Siihen ei sitten oteta mitään kantaa että A1- tai A2-ruotsia lukee vain noin 9% ikäluokasta.
Kaikki muut lukevat pakkoruotsia B1-kielenä ja tulokset ovat sitten sen mukaiset.
Ruotsin osaamisen tason arvellaan heikkenevän vielä entisestään koulunsa päättävillä peruskoululaisilla.

Vähän yhtä ja toista on yritetty mutta vapaa valinta opiskeltavan kielen suhteen puuttuu yhä edelleen keinovalikoimasta.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

"Nämä tahot ovat kiinnostuneita ruotsivelvollisuudesta vapauttamisesta."

Kyllä. Ruotsin kieli ei voi mitenkään olla jokaikisen
suomenkielisen suomalaisen velvollisuus.

Jopa maamme aseellisen puolustamisen velvoittavuus
jää vain 40 %:n tasolle ikäluokasta,
mutta ruotsivelvollisuus on täydet 100 % ikäluokasta ja sama 100 % velvollisuus jatkuu vielä oppivelvollisuuden jälkeenkin opintojen kaikilla asteilla.

On kohtuutonta, että KOKO suomenkielistä väestöä kiusataan tällaisella kansainvälisessä vertailussa täysin ylimitoitetulla lisärasitteella.

Me välittävät aikuiset kuuntelemme nuorten purnaamista ja tuemme heitä vaatimalla muutosta. Onhan meillä oma kokemus pakkoruotsista ja sen "siunauksellisuudesta". Eikä pakkoruotsittaja voi mitätöidä meidän kokemustamme kieltämällä sanan käyttämisen tai kehittämällä sille kiertoilmauksen! Pakko on pakko, koska se on pakko!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Siteeraamisen taito ei ole Lehtosella hallussa. Siteeraus copypastetaan, ei kirjoiteta omasta päästä. Sen jälkeen voi ehkä ymmärtää paremmin itsekin mitä toinen kirjoitti.

Kyllä siitä sopii ääneen kertoa, että kansalaisaloitetta mainostettiin polyglottitaivaana, mutta itse sivistysvaliokunnan keskustelussa kaikki oli muuttunut siksi, että pitää vaatia vähemmän ja vähemmän.

Jaakko Häkkinen

Petra, kuka vaatii vähemmän ja vähemmän? Joku niistä kolmesta yksityishenkilöstä, joita sivistysvaliokunta kuuli? Ja sinä vedät siitä kärjistyksen, että koko kielivapaushanke ajaisi kielten opiskelun vähentämistä... Huhhuh tuota mustavalkoisen väärintulkinnan määrää.

Veikko Nironen

Jaakko häkkinen, onkohan sinulla vähän luokanopettajan asenne, mekäläiselle osoitetussa kommentissasi? Olen sen verran varttuneempi henkilö, että olen kullut ja nänyt aika monia kieliä puhuvia ja ymmärrän mikä kuuluu normaaliin käytäytymiseen ja mikä ei kuulu...
Muuten olet perustellut hienosti argumenttejasi...Kannatan täysin ajamaasi pakkoruotsin poistamista ja toivon, että oikea päätös saataisi pian..

Petra Nyqvistille, sen verran, että sinulta on tunnetusti vaikea saada asiallista mielipidettä muusta, kuin pakkoruotsin säilyttämisen puolesta ja senkin taidat muistaakseni kieltää...

Jaakko Häkkinen

Veikko, kerroin vain oman kokemukseni: minä olen kuullut kovaäänistä puhetta Helsingissä monella eri kielellä, ja paljon useammin jotain arabian kuuloista kuin ruotsia (en välttämättä erota somalin kieltä arabiasta, kun en kumpaakaan vielä osaa).

Petralta on vaikea saada yleensäkään selvää mielipidettä - hän tykkää olla eri mieltä, ja taitaa vieläpä nauttia siitä, jos joku sitten tulkitsee erimielisyyden niin, että Petra kannattaisi pakkoruotsia, että hän sitten pääsee kuittaamaan virhetulkinnasta. Harrastuksensa kullakin. :-)

Mutta kuten tämä bloggaus osoitti, Petra itsekin sortuu tulkintavirheisiin, vääristelyyn ja valehteluun. Valehtelu on muuten kielletty Uuden Suomen keskusteluohjeissa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Täällä näköjään keskustelu jatkuu aina vaan pakkoruotsikohkaamisen merkeissä, mutta kukaan ei ole ottanut liiemmin kantaa blogin aiheeseen, ja siihen, onko aikuisten oikeutta yrittää manipuloida lapsia kouluainevastaisuuteen ja kouluvastaisuuteen.

Apartheidista ja rasismista kohkaavat eivät ole tuoneet yhtäkään ihmisoikeusasiadokumenttia asiansa puolesta. Suosittelisinkin ottamista yhteyttä mr. Putiniin, häntä ajatuksenne lämmittäisi hyvin syvästi.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

Ehkä se "kouluainevastaisuus" onkin ihan sinun omassa päässäsi prosessoitunut muffinsi - toimii paremmin(?) sinun ikiomassa todellisuudessasi kuin itse asia- ruotsin pakollisuuden laaja vastustaminen - josta tuon häviävän marginaalisen ongelman olet loihtinut.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Poikani ei ole törmännyt pakkoruotsi keskusteluihin, eikä ole aiheesta tai kyseisestä aineesta muutenkaan kiinnostunut. Toinen poikani ei ole myöskään törmännyt pakkoruotsi keskusteluihin sosiaalisessa mediassa, mutta omaa kuitenkin aineesta kiitettävän arvosanan. Itse olen edelleen pakkoruotsia vastaan, vaikka olenkin virkamiesruotsin suorittanut osaamatta tai tarvitsematta kyseistä kieltä missään muualla, kuin koulun penkillä. Mitä aloitukseen tule, niin mielestäni koko kirjoitus on liioittelua ellei jopa vouhkaamista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Asiasta närkästyneet rehtorit saattavat olla kanssasi eri mieltä.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Rehtorit voivat olla mitä mieltä haluavat. Kannattaisi kysyä niiltä nuorilta ennen kuin alkaa närkästellä =)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #196

Ei sillä ole nuorten kanssa mitään tekemistä, mitä aikuisten politiikassa kuhistaan. Ei lapsilta kysytä, haluavatko he kouluruokaansa margariinia vai luomuvoita vai haluavatko he opiskella jotain ainetta. Tämä on aikuisten asia, ja sitten vasta nuorten asia.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #197

Siksipä juuri aikuisten vouhkaamisella ei ole mitään tekemistä nuorten motivaatioon aiheen tiimoilta tai mielipide kirjoittelun osalta.

Käyttäjän saimaansisustus kuva
Hannu Koho

Olipa asenteellista ja kielteistä toohottamista.
Tämänkin jälkeen Petra silmä kirkkaana kiistää kannattavansa ruotsin pakollista opetusta...vai?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset