PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Varjele meitä taiteelta

  • Varjele meitä taiteelta

 

Juuri kun Helsingissä vaimennettiin täpärästi poliisivoimin kansainvälisesti kiertänyttä taideteosta, jossa oli näyttelijänä paikallaan istuva naku ihminen, Lapualla joitakin lasten vanhempia kohahduttavat maalaukset, joissa käsitellään vaikeita todellisuuden aiheita.

Paikallinen opetuspäällikkö Merja Koivisto kertoi Helsingin Sanomille, että kuvataiteen tohtori Teemu Mäen näyttelyä ei suositellakaan peruskoululaisille museoryhmille Lapualla.

Koivisto jatkoi Helsingin Sanomille:

Näyttelyssä oli Afrikka-teoksia, jotka olivat mielestäni kauniita ja värikkäitä ja lapsille sopivia, mutta siellä oli myös näitä kollektiiviteoksia, joissa on arkoja aiheita, jotka eivät mielestäni sovi peruskouluikäisille lapsille”

Teoksissa Mäki käsittelee muun muassa muukalaisvihaa, köyhien kohtelua, ekokatastrofeja ja Venäjän tilannetta.

Kaikki jotka ovat olleet joskus lapsia, tietävät, että lapsilla on yllättävän hyvä taju siitä, mitä materiaalia aikuiset eivät halua heidän näkevän. Silti aikuiset antavat lapsille kilvan käteen välineitä, joilla kaikkea tuota materiaalia on helposti saatavilla. Mutta lapset eivät sieltä kaiva taideteoksia, vaan todellisia raakuuksia tai pornografiaa. Niitä he katselevat ilman aikuisen tukea.

Vaan mikäpä olisi parempi tapa kohdata pelottavia ja vaikeita asioista kuin sadut, tarinat ja taide. Taidenäyttelyssä nuori ihmistaimi saa aikuisen läsnä ollessa kuvien ja symboliikan kautta rauhassa pohtia ja kysellä asioista turvallisessa ympäristössä, fiktiivisten elementtien kautta. Samalla tavalla kuin pelottavat sadut kasvattavat lapsen turvallisuuden ja oikeudentajua, taidenäyttely haastaa hieman isomman lapsen tai nuoren, jossa häiritsevät asiat voi laittaa järjestykseen haluamallaan tavalla. Samalla nuori voi miettiä ilmaisukeinoja. Asioista ja maailmasta voi puhua taiteen avulla. Jokainen opettaja osaa varmaan erikseen arvioida, onko hänen opetusryhmänsä tarpeeksi kypsä kulloisellekin esitykselle, ulkopuolista höösäystä tuskin tarvitaan.

Jotenkin huolestuttaa yltyvä, tunkkainen ja holhoava ilmapiiri liittyen taiteeseen. Missä vaiheessa nuorilta on kadonnut kyky käsitellä arkoja aiheita? Noin 11-16-vuotiaalla on ainakin omasta mielestäni pääsääntöisesti erinomaiset valmiudet kohdata maailman kipukohtia ja ottaa vastaan taidekasvatusta. Vai pumpuliinko heidät pitäisi laittaa kasvamaan, älypuhelimet käsissään? Älypuhelimilla saa varmasti hyvän selfien, mutta kuva maailmasta jää ehkä ottamatta.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Jotu Karjalainen

Siitä vaan Teemun kissantappovideota katselemaan, taiteeksihan sekin on tehty.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Otin tuossa aikaa, kuka sortuu ensimmäisenä "kissantappovideoon". Ei kauan mennyt. Sitä ei voi katsoa, sitä ei ole koskaan laitettu näytteille. Tapahtumasta on kohta 30 vuotta aikaa.

Jotu Karjalainen

No blogisi liittyi siihen miten kehittävää lapsille taide on, et nyt kumminkaan vastaa huutoosi vaan tyypilliseen tapaan lähdet saivartelemaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #6

Kyseinen taideteoksen osa ei kuitenkaan ole koskaan ollut näytteillä, joten paha sitä kenellekään näyttää. Minusta on kuitenkin ihan mielenkiintoista, miten ihmiset jaksavat muistella sitä, että taideteosta varten uhrattiin yksi eläin. Tällä perustein ei tulisi katsoa yhtään Tarkovskin leffaa.

Montako eläintä on kuollut sinun työsi vuoksi?

Jotu Karjalainen Vastaus kommenttiin #7

No on se nyt kumminkin ollut Teemun omien sanojen mukaan useasti ulkomailla ja kerran Suomessakin kun valehteli viranomaisille mutta kyse ei ollut siitä vaan käsityksestäsi taiteen soveltuvuudesta lapsille. Eli olisiko sinun mielestäsi sopivaa katseltavaa lapsille taide jossa kissa teurastetaan ensiksi hakkaamalla siltä pää irti kirveellä ja sen jälkeen onanoidaan kissan raadon päälle?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #11

Ei olisi missään tapauksessa. Mäki on rangaistuksensa suorittanut. Sen jälkeen hän on tehnyt mittavan taideuran.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Meillä on perinteitä. Eikös joskus 70-luvulla jossain päin maata yritetty kieltää Aku Ankat siveettöminä. Tulee vielä pilteille sopimattomia, moraalittomia ajatuksia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Aku Ankkaa ei ole koskaan koitettu kieltää siveettömänä. Todeellisuudessa sarjakuvaa ei vain pidetty riittävän kehittävänä lapsille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Aku Ankka kiellettiin ainakin punaisen Kemin kirjastoista. Kommunistien mielestä se edusti amerikkalaisia eli kapitalistisia arvoja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onks kieltämistä jos kirjasto ei tilaa jotain lehteä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #88
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #89

Entinen lähikirjastoni "kielsi" Parnasson.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #94

Nyt se sama kirjasto ei enään "kieltäisi" kun se on nykyään oikeistolehti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #96

Kyllä se kieltäisi, kun ei ole rahaa tilata.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #96

Tässä tapauksessa ei ollut kyse politiikasta vaan kustannussyistä karsittiin vähemmän luettuja julkaisuja.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Taide on vaarallista - siitä esimerkkinä Dan Parkin taide. Taiteilija laitettiin vankilaan puoleksi vuodeksi.

No ei ole. Hyvä bloggaus, ja hyvä loppukaneetti.

T Piepponen

Suomalaisista tietty osio omaa ymmärtämättömän kanaemon luonteen. Jostain syystä näitä ihmisiä vieläpä kuunnellaan, kun heitä ei pitäisi julkisesti kuunnella ollenkaan vaan oikeastaan päinvastoin tehdä korkeintaan naurunalaisiksi.

Siihen kuuluu "suojella" muita ihmisiä asioilta joista itse järkyttyy/joita ei ymmärrä/joiden luulee satuttavan muita. Ja monesti näille ei riitä, että he itse pöyristyvät - he haluavat että kaikki muutkin oletetaan yhtä tyhmiksi ja järjenkäyttökyvyttömiksi.

Jotain jakomielistä on siinä, että maalaustaiteen keinoin ulkoistettu mielikuvitus nähdään pahana, mutta tosiaan Saw elokuvan kaltaiset yrjöttävät tuotokset nähdään "hyvänä viihteenä". Videovuokraamon ikkunassa on ollut mainosjulisteita joissa esitetään psykopaatteja irvistelemässä.

Suomessa ei päde periaate, että rikoksen tehnyt sovittaa rikoksensa rangaistuksella. Täällä pätee systeemi jossa rikoksen tehnyt ei voi parantaa tapojaan, vaan on ikuisesti huono sika.

T Piepponen

Kyllä minä taas niin mieleni pahoitin.

Siksi rustasin pikaistuksissani "taideblogin" vapariin.

Jonas Hellgren

Jostain syystä nämä "suojelijat" ja kieltäjät ovat 95% naisia, muutama kiihkokristitty ukko siinä joukossa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niinpä näkyy arvonsa ja muistinsa olevan,eräillä.Erika tapettiin sadistisesti,kuukausien kidutuksen jälkeen.Viranoamisten edesauttamassa ja edesvastuuttomassa prosessissa,jossa lapsi asutettiin saastaiseen yksiöön,pedofiiliksi epäillyn kanssa.
Teidän mielestänne on siis eroa mitä kannattaa muistaa,ja miksi.Tietenkään ei sadistinen onanoiva pervouskaan sen parempaa ole.

Aku Ankoista yritettiin ,Suomen varhaisen puuttumisen tapaan,tehdä pervojen kukkahattutätien vuoksi säädyttömiä,ei normaalijärkiset saa ankoista itselleen moisia kuvitelmia.Ei muuten ole 70-luvun horinoita,ei siitä niin kauaa ole.

Silloin nämä päättäjät olivat vielä kannabis ja marihoureissaan ,vapaamielisempiä,jos kuitenkin tajunnan laajentajat eivät vaikuttaneetkaan normaaliin järjen käyttöön yhtä vainoharhaisesti,kuin epäonnistunut varhainen puuttuminen,huoliliputuksineen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Huomautin jo tuolla yläpuolella, että Aku Ankkaa ei ole koskaan pidetty siveettömänä. Kyse on urbaanilegendasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se Aku Ankka-juttu taisi olla vitsi jota esitettiin vastavetona tiukkapipoisille. Ei niitä tosissaan kukaan yrittänyt kieltää.

Jaakko Häkkinen

Petra, pyydän kollektiivisesti anteeksi, että kommentoinnissa päädyttiin taas kerran heti alusta sivuraiteelle. :-) Taikasana oli tällä kertaa erään taiteilijan nimi...

"Jokainen opettaja osaa varmaan erikseen arvioida, onko hänen opetusryhmänsä tarpeeksi kypsä kulloisellekin esitykselle, ulkopuolista höösäystä tuskin tarvitaan."
-- Tässä on kirjoituksen tärkeä ydin! Ei ole perusteltua rajoittaa - edes "varjelemisen" nimissä - liikaa ylhäältäpäin sitä, mikä on soveliasta.

Uuspuritaaninen liikehdintä yhteiskunnassa on valitettavasti vahvistunut, ja siitä voinee syyttää sitä perussuomalaisten taannoista avausta ("oikeanlainen taide" jne.).

Jotu Karjalainen

Taiteen perusolemus usein on rikkoa rajoja ja hätkähdyttää katsojia, siksipä lapsille ei ihan kaikkea kannata esitellä pureksimatta.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Lapsia varjellaan nykyään aivan kaikelta ja sitten ihmetellään kuinka Suomalaisten lasten paineensietokyky on olematon.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Eipä tainnut itse asiasta eli näyttelyn teoksista olla kyse tuossa lapualaisten päätöksessäkään. Teemuhan on itse lapualainen, eikä edusta paikkakunnan puoluepoliittista valtavirtaa, kuten eivät vanhempansakaan.

Tätä on suomalainen "kulttuuri".

Jari Vuorinen

Esim.kirjastoista saa vapaasti lainata väkivaltaa sisältävää materiaalia DVD:n muodossa.

Sitte ku jotain maalattua taulua tarjoo ni ei käy on liian kauheeta.

Olavi Mansikka

Ite kyllä ajattelen että taide ei sais aiheuttaa lapsille ahdistavaa tunnetta. Osa voi olla sellaista. Ei lapsen tarvi kaikkea nähdä.

T Piepponen

Estetään myös mielikuvituksen tuottamat painajaiset jollakin kemikaalilla?

Olavi Mansikka

Just joo. Jos järkeä sulla päässä niin ymmärrät ton mun pointin. Tosin epäilen. Vanhempien pitäisi tehdä päätös asiasta. ne sen muksunsa tuntevat parhaiten. Ihan vaan esimerkkinä kun oma muksu sai painajaisia tietytyistä asiasioista ei niitä pakoitettu katsomaan.

Ja kemikaaleista mitään ole puhunut. Järkevä ihminen kyllä tajuaa ettei 5v tai 7v ikäinen pysty käsittelemään kaikkea näkemäänsä. jokainen kun kypsyy eri aikaan. muutamat eivät koskaan.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #40

"Ihan vaan esimerkkinä kun oma muksu sai painajaisia tietytyistä asiasioista ei niitä pakoitettu katsomaan. "

...?

Menisit puhumaan järjestä vaikka itsellesi. Kategoriset pitkävihaajat ovat maailman ihmeellisintä sakkia.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #41

Typeryyttä saakin vihata. Taidetta en missään nimessä. Muutaman kerran vuodessa kun tulee käytyä eripaikoissa. Ihan kaikkea en kaikkille näyttäisi. tais olla parikytävuotta sitten kun näin pesukoneessa spermaa ja verta. Ihan suoraan sanoen en tajunnut poittia.

Vielä kerran rautalangasta oletkos sitä mieltä että 7v ja 16v pystyvät käsisttelemään taidetta samalla lailla? Ite sä heittelet jotain ihme jargonia kemiallisista aineista. ihan asialliseen kommenttiin. se jos et tajua en voi mitään.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #44

Eivät. Mutta kun sinä et tunnu ymmärtävän sitä, että samaan aikaan kun taidenäyttelyistä hälistään paniikissa, voi kuka tahansa aukaista netin tai telkkarin ja löytää sieltä joka minuutille realistisesti kuvattua kauhua, väkivaltaa ja pornoa. Melkoista kaksinaismoralismia.

Toinen asia on että vanhemmat lienevät vastuussa lapsistaan. Mihin heitä viedään, mitä heille näytetään. Sitä vastuuta ei pidä olla jollakin yleiskyylällä joka tekee näitä päätöksiä ja ohjeistuksia vanhempien puolesta.

Menikö jakeluun?

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #47

Ja typeryys jatkuu. Mä ole missään ottanut kantaa viranomaisiin. Jos nyt lukisit läpi. Kirjoitin että vanhemmat tietävät parhaiten muksunsa tavat. Ja kyllä mä kun muksut oli pieniä katselin mitä katsovat netistä tai mistään muualta.

sen verran annan myönnytystä että luulin ihmisten osaavan lukea ja tajuavat pointin kuten Petra teki. Piepposen hölinöihin en ota mitään kantaa. Meneekö sulle jakeluun? Luultavasti ei taas jotain sieltä alat paskaa suoltamaan.

Ite pidän noita vanhemmille edes jonkinlaisena varautumisen mahdollisuutena.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #50

Ottakaapa ihan tyynesti. Kaikkien tärkeät huomiot ja pointit tulivat hyvin esille. Ne eivät ole ristiriidassa keskenään.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #50

Johan sinä taas otit kantaa. Ole nyt ottamatta kantaa kun kerran niin kiehuttaa.
Sinä eikä kukaan muukaan vanhempi pysty valvomaan lapsensa netin/television käyttöä kaikkialla.

Lakkaan vänkäämästä ja kiukustuttamasta.

Hyvää uutta vuotta Olavillekin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #40

No ei tietenkään mitä tahansa kenelle tahansa, se on selvää. Mutta peruskouluikäisistä puhuttaessa vanhimmat ovat 16-vuotiaita.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #42

Tottakai ovat. Ja nimenomaan hienoa kun pointin tajusit.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eikös pyhäkoulussa kerrota lapsille kidutustarinoita, ja kirkossa näytetä ties kuinka nuorille kuvia roomalaisesta kidutuksesta, ja sitten tarjotaan vielä verta juotavaksi? Luulisi nyt tuollaisesta painajaisunia ainakin aiheutuvan.

Olavi Mansikka

Mä en kuulu kirkkoon Enkä ole pyhäkoulua käynyt en osaa sanoa. Edelleen sanon vain että ihan turha aiheuttaa lapselle ahdistusta mikäli hän ei kykene vielä käsittelemään asiaa. Se mikä aiheuttaa kullekkin on toinen juttu.

Äläkää nyt hyvät ihmiset mua ristiinnaulatko kun ihan toisennäkökulman otan. Omasta mielestä esim se alaston nainen oli ihan täysi ylilyönti poliisin taholta.

Juhani Penttinen

*sarkasmivaroitus*

Onneksi sentään Havis Amanda oli viime kesän juuri parhaaseen turistiaikaan peitettynä joten ei tarvinnut tätäkään rietasta taideteosta nähdä ellei halunnut.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mäki on erinomainen taiteilija.

Kaikki ne kissantappoon viittaavat näkyvät olevan niitä, jotka eivät ole nähneet ensimmäistäkään Mäen teosta. Eivätkä varmasti sitä kissantappoakaan jostain viime vuosisadalta, koska se ei koskaan ole ollut yleisön nähtävillä.

Ihan samoin kuin ne tuhannet tapettavat kissat ja tarhaeläimet joita teurastetaan vuosittain eivät ole näkyvilla, mutta samat punaniskat vaativat teurastuksen sallimisen jatkumista.

Kyllä on taas niin fiksua ja loogista sakkia.

T Piepponen

Laitan vielä yhden viestin ja sitten poistun täyttämästä.

Olen miettinyt, että jos tekisin tuon Bad Bad Boyn innoittamana vastaavan kokoisen naishahmon jonka avoimeen suuhun johtaisi tikapuut ja patsaan sisällä olisi liukumäki joka johtaisi tiedätte kyllä minne, niin saisiko sellaisen veistoksen tuoda julkiselle paikalle?
Nimenä voisi olla vaikka Holy Mother.
Voisi syntyä uudelleen.

Jos idean ilmaisu on liian roisi blogiin niin viestin voi poistaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Onkohan Piepponen kuumeessa, leppoisalla tuulella, vallan pehmittynyt tai rakastunut kun pohtii onko joku kommenttinsa liian roisi. Ei ole lainkaan roisi, kiitos hyvistä ajatuksista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jenkeissä mulle kerrottiin, jotta Wilhelm Reichin oppien innostamina jenkeissä tehtiin vapaaksi syntymätraumasta -rata, jossa sai ahtaassa putkessa eteenpäin ponnistellen kokea uudelleen syntymän trauman.

Henkilökohtaisesti en moiseen hoitomuotoon usko.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Reichlaisilla oli muitakin virityksiä, jonkinlaisia puulaatikoita joissa sai saada kontaktin omaan libidoonsa.
Asiasta kolmanteen, Ruotsissa on järjestetty nimikilpailu naisen itsetyydytykselle koska runka-sana ei tunnu hyvältä suussa. Siitä tuli "klittra".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kissantappaminen ei ole taidetta.
Runkkaaminen ei ole taidetta.

Taidetta on tappaa kissa ja runkata ja ejakuloida sen murskatun ruumin päälle ellei sitten Perussuomalaisten käsitys postmodernista taiteesta ole täysin väärä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sinähän se hyvin määrittelit tuon PS-käsityksen. Se kai sai paljon sisäistä kritiikkiä mutta mitään päivitettyä, vivahdekkaampaa käsitystä ei ole kuitenkaan tarjottu PS-leiristä. Paistaa siis taidevihamielisyys läpi.

Jotu Karjalainen

Väkivaltaa sisältävissä elokuvissa ja peleissä on ikärajat mutta miten on väkivaltaa sisältävien taideteosten kanssa?

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

http://www.teemumaki.com/essayskissa.html

"Kissan tappamisen jälkeen masturboin kuolleen eläimen päälle. En kuitenkaan nauttinut kissan tappamisesta, enkä kissanraadon päälle masturboimisesta – päinvastoin, minun oli vaikeaa pystyä niihin, sekä fyysisesti että henkisesti." ... ihanko totta !

"Asioista ja maailmasta voi puhua taiteen avulla", kyllä mutta markkinalogiikalle tämä ei sovi, kirjoitus huolestuttaa jotenkin yksinkertaistamalla asioita ja mitä tulee opettajien osaamiseen ..niin enpä tiedä ... .. en oikein ymmärrä taiteen itseisarvoa - enkä ymmärrä taidetta joka väen väkisin haluaa kasvattaa tiettyyn ajetteluun - kaikki mitä sanotaan taiteeksi ei todellakaan ole taidetta. Oikeastaa kaikki missä ihminen asettuu jalustalle huolestutta minua ....

Taide, tarinat ovat yhteys piilotajuntaan, jonka monet kieltävät vaikka se kattaa suurimman osan aivojemme kapasiteetista. Piilotajunta toimii myös kollektiivisella tasolla. Esimerkiksi piilotajuiset arkkityyppiset kuvat ovat yhtä vaistonvaraisia kuin muuttolintujen kyky lentää tietyssä muodostelmassa muuttaessaan.

Kissan tappaminen ja runkkaaminen kertovat omaa tarinaansa mutta lähinnä tekijästä, toki se koskettaa kaikkia juuri tuon edellisen kappaleen selityksen vuoksi.

Psykiatria on olemassaolonsa aikan kehittänyt mitä mielipuolisempia menetelmiä, koska mitään näyttöä ei juuri mistään ole, silti nostan juuri eräät kuten Jung ja muutamat loistavat terapeutit kuten Kopp omalle tasolleen. Mikään ei tietysti voita Raamatun tarinaa ja sitä tosiasiaa, että Jumala rakastaa ihmisen tarinaa ja pitää lupauksensa loppuun saakka, koska ei oikeudenmukaisuudessaan muuta voi tehdä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitkä arkkityyppiset kuvat? Onko geeneissä jotain kuvakoodeja tyypeistä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No ainakin kinesteettinen aisti ja tasapainoaisti jotka molemmat ovat kuvaa katsoessa käytössä ovat perimässä. Esim että voi kokea kuvan vaikka ahtaaksi-ahdistavaksi tai vaikka yksinkertaisen ristin (tyyppiä kristillinen risti) kohottavaksi tai ryhdistäväksi avaavalla tavalla. Aina kun kuvassa on diagonaali se kuljettaa katsetta jne.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Muistuttaisin kommentoijia, että blogi ei käsittele kolmenkymmenen vuoden takaista insidenssiä koskien kissaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jollain määrätyllä tasolla suhtautumisessa taiteeseen on vallalla uuspuritaanisuus ja taiteilijoiden itsensä piireissä harkittu itsekriittisyys liittyen juurikin lapsuuteen ja erityisesti seksuaalisuuteen - vielä 1970-luvulla mm. yhteiskuntakriittiset ohjaajat käsittelivät elokuvissaan seksuaalisuutta ja väkivaltaa temaattisina kokonaisuuksina, joiden tiedettiin koskettavan myös lasten elämää. Ja se myös näytettiin raadollisine piirteineen paitsi eri exploitaatio-muunnelmissa, niin tavan valtavirtaa edustavien ohjaajien tuotoksissa.

Nettipornon saatavuutta ei tosiaan kukaan valvo, valitettavasti...

Niko Sillanpää

Miksi koululaisia pitäisi indoktrinoida politisoituneen taiteen varjolla em. uusvasemmistolaisdiskurssiin, jota Mäki edustaa?

Ai niin, jos teoksessa ei "kuulu sorretun ja vaiennetun ääni" tai se ei "uusinna jälkistrukturalismin muotoja" ja ole "taisteleva", kyse ei ole taiteesta ylipäätään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ai jaha, ai se indoktrinoi johonkin. Eiköhän taidekasvatuksessa ole olennaista että nuori tutustuu monenlaiseen taiteeseen kansallisromanttisesta (indoktrinoikohan se kansallismieliseksi? Tuskin) nykytaiteeseen. Ei taidetta katselemalla muutu kommariksi eikä porvariksi vaan taiteen tarkastelijaksi.

Niko Sillanpää

Taide kuuluu käytetyimpiin propagandan välineisiin.

Esimerkiksi, sinä et olisi ylipäätään kirjoittanut tätä blogia, ellei kyseessä olisi ollut Mäki ja hänen uusvasemmistolainen agendansa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #76

Vai niin. Itse ajattelen kylläkin, että mitä enemmän nuori tuntee kulttuuria, sitä kriittisempi ja analyyttisempi hänestä tulee, kykenee erottamaan eri virtauksia ja ilmaisun muotoja, jopa propagandaa.

Toinen huomiosi on mielikuvittelua. Minä olen kirjoittanut muistakin taiteilijoista, esimerkiksi Tom of Finlandista, joka ei ollut millään lailla vasemmistolainen, ylipäänsä kovinkaan poliittinen taiteilija.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #77

Poliittisessa taiteessa vaikuttamisen tavoite ja konteksti vain pitää selittää ja tehdä tiettäväksi nuorelle katselijalle. Vai näyttäisitkö esim. Riefenstahlin "Der Sieg des Glaubens" selostamatta, mistä on kysymys?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #79

Sinun kysymyksenasettelusi johtaa sitten siihen että kaikki taide pitäisi puoluemerkitä. Vasemmistolaisuus tai oikeistolaisuus nimittäin harvoin tai harvemmin näkyy taiteessa.
Taiteen kenttä on hyvin hyvin hienosäätöinen moninaisuudessaan ja yllätyksellisyydessään.
Voi melkein sanoa että taide on sellainen alue missä ei ole vihollisia.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #81

Höpsis, ei ole tarvetta puoluemerkitä vaikka Botticelliä tai edes Delacroix'ta. Sen sijaan esimerkiksi nämä Mäen kaltaiset "taistelevat taiteilijat" kantavat teoksissaan ideologiansa Kainin merkkiä ja mitä ilmeisimmin ihan omasta halustaan ja tarpeestaan.

Oikeistolaista taidetta ei taida olla kuin proosan puitteissa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #83

Se nyt sattuu olemaan niin, että tässä maassa ja tässä ajassa taiteilijoiden parista löytyy enemmän vasemmalle kallellaan olevia. Harvempi kokoomushenkinen lähtee kokopäiväiseksi taiteilijaksi, kun ei sillä tässä maassa juuri elä. Kirjailijana voi jokunen harva tulla äveriääksikin.

Puolueiden ja politiikan pohtiminen tätä aihettani vasten on kuitenkin hieman sivupoluilla heilumista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #83

Kainin merkit taitavat nyt olla sinun ja taiteen välissä.
Kyllä minä odottaisin että sinä keskustelisit siitä miten mahdollinen vasemmistolaisuus ilmenee näissä Teemu Mäen töissä.
Minä lupaan sitten lukea sitä oikeistolaista proosaa ja sanoa miten oikeistolaisuus näkyy tai ehkä ei minusta näykään niissä kirjoissa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #86

Mäen kohdalla vasemmistolaisuus lähtee jo aiheen valinnasta ja käsittelytavasta: kehitysmaa/ilmastonmuutos- ja vähemmistösortolamentaatiot.

Lue Ayn Rand: "Atlas Shrugged".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #101

Tehtävä oli että miten vasemmistolaisuus NÄKYY. Sinä puhuit nyt vain omista oletuksistasi liityen oletettuihin sisältöihin. Tehtävä vaatii että katsot noita töitä ja näet kerronnassa tai jonkun spesifin kuvan sisällössä vasemmistolaisuutta.
Teemu Mäen kuvista pistää ensimmäisenä silmään kirkas, suorastaan räikeä värien käyttö. Sitä on vaikea mieltää vasemmistolaiseksi. Mutta hanki nyt sitten joku kuva jollet Petran blogin kuvasta saa mitään irti.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #76

Montako mestariteosta sosialistinen realismi tuotti tai kansallissosialistien Saksa? Eiköhän Mäen teokset arvosteta niiden laadun mukaan eikä tekijän aatteen, ne ovat kuitenkin syntyneet tekijän mukaan eikä puolueen tms. määräyksestä.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #76

Kuvahakuun "mainostaidetta": *Be stupid, diesel*. Myyntipropagandaa asenteella josta ei ole millekään muulle kuin kassakoneelle hyötyä. Niin. Näitä survotaan kaduille keltään siitä mitään kysymättä.

Poppimuzakkitaide ja sanomansa: "Yeah mä oon kunnon kuuma horo, nenästäni valuu tuuman kokkelnoro." "Osta hei bitch timanttikello, ei oo hei jeah välii vaik tyhjästä kumisee kallo." "Twerkkaa baarin mölyävintä hunkkii, munkkien väliin saat pian nahkaista tunkii." jne.

En ymmärrä miten vaikkapa tuo venäjäteos olisi uusvasukkia propagandaa.Enkä sitten ole mikään Mäen fani.

T Piepponen Vastaus kommenttiin #76

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset