PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Mitä Veltto Virtasen tulisi tietää puolueensa kielipolitiikasta

  • Akseli Gallén-Kallela maalaamassa Aino-tarua vuonna 1891. Kuva: Gallén-Kallela-museon vapaat arkistot
    Akseli Gallén-Kallela maalaamassa Aino-tarua vuonna 1891. Kuva: Gallén-Kallela-museon vapaat arkistot

 

Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää!

Kansanedustaja Pertti ”Veltto” Virtanen (PS) purki pettymystään Vasemmistoliiton kansanedustajiin Aino-Kaisa Pekoseen ja Silvia Modigiin huutelemalla heistä solvauksia junassa matkustavalle Pekoselle. Virtasen rähjääminen liittyi sivistysvaliokunnan päätökseen olla puoltamatta kansalaisaloitetta ruotsin vapaaehtoisuudesta suomenkielisille eri koulutusasteilla.

Kansalaisaloitteen puoltamatta jättäminen sivistysvaliokunnassa ei ole kielipolitiikkaa seuraaville mikään yllätys, sillä kansalaisaloite otti kantaa ainoastaan suomenkielisen koulupuolen kansalliskieliopintoihin eikä tarjonnut ratkaisumallia. Sivistysvaliokunnasta viestitettiin myös valiokunnan katsovan, että ruotsin kielen opiskeluun liittyvillä kysymyksillä on laajempi yhteiskunnallinen, historiallinen sekä sivistyksellinen ulottuvuus, joka on otettava huomioon.

Veltto Virtasen aloitteesta siis ei ollut kyse. Veltto Virtanen ei ole tehnyt itse lakialoitetta ruotsin kielen opintojen vapaaehtoistamisesta kahdeksan vuoden kansanedustajauransa taipaleella kertaakaan.

Itse asiassa kukaan PS-kansanedustaja ei ole tehnyt ainuttakaan aloitetta kansalliskielien pakollisen opiskelun poistamisesta kahdeksan vuoden eduskunta-uransa aikana. Tämä siitäkin huolimatta, että ns. pakkoruotsia pidettiin jytkyvaaleissa jonkinlaisena vaaliteemana. Toiminta on jäänyt erilaisten ruotsin asemaa koskevien kysymysten tasolle ja Teuvo Hakkaraisen mielihalusta laittaa Strömsö-ohjelmalle stoppi.

Europarlamentaarikko Sampo Terho antoi 2013-2014 vuodenvaiheessa lupauksen tehdä kaikkensa, jotta kielikeskustelu maassa järkevöityisi. En ole huomannut Terhon tekevän muuta kuin julkaisemalla uudestaan ja uudestaan saman blogin, jossa hän listaa yleisimmät argumentit ruotsinopintojen puolesta ja kumoaa ne. Tätä hän on tehnyt jo vuosia, joten mitään edistystä ei ole tapahtunut. Eipäs-juupas-argumentointi ei ole kielikeskustelun kehittämistä vaan jännitteiden ylläpitoa. Terho ei ole myöskään kertonut, mikseivät he itse tehneet asialle mitään, tai että mitä kaikkea pähkäiltävää lainsäätäjillä on edessään, jos yhtä osaa kielijärjestelmässä muutetaan. Ja ihan ainakaan hän ei ole kertonut Veltto Virtaselle, miten kielikeskustelua järkevöitetään.

Ja jännitteitä on, kuten Virtasen junashowsta huomaa. Jännitteet vain purkautuvat kaikkialle muualle kuin sinne, minne sen pitäisi, nimittäin Perussuomalaisiin itseensä, jotka eivät lupauksiaan pitäneet. Puheenjohtaja Timo Soini on suorastaan komentanut rivejään olemaan kohkaamatta ns. pakkoruotsista. Hän lienee tietävän, että hallitukseen on vaikea päästä, jos puolueen ykkösasia on kieltenopiskelu aikana, jolloin päättäjiltä vaaditaan todella monipuolista ja vankkaa osaamista. Jännitteitä on, koska ruotsi-kysymyksessä vellovat sekaisin lama-ajalle tyypilliset vähemmistösyyttelyt, peruskoulun uudistamisen tarpeet, muodikas uusfennomaaninen aatevirtaus ja vähäinen tieto siitä, ettei kieliopintojen muuttaminen olekaan niin helppoa, mitä se junahuutelijan tai nettisyyttelijän näkökulmasta saattaa näyttää.

Ilta-Sanomat jututti Virtasta poltergeist-sessiostaan junan ravintolavaunussa. Virtanen ei muista käyttäneensä kansanedustajatovereistaan juuri niin roisia kieltä kun Pekonen väittää, mutta pyytää kuitenkin reilusti anteeksi.

Veltto ei enää asetu ehdolle ja hänen uransa Arkadianmäellä on kohta taputeltu. Virtasen vähälukuisista aloitteista jää mieleen yritys saada 500 000 euroa Itämeren nimen muuttamiseksi. Ei onnistunut. Virtasen merkittävimmät saavutukset liittynevät säveltaiteen tukemiseen, josta voi kyllä antaa kiitokset ja nostaa baskeria. PS-puolueessa kun on aina ollut huutava pula suomalaisen kulttuurin tukemisesta.

 

P.S.

Blogin kuva on peräisin Gallén-Kallela-museon vapaasta arkistosta, joissa voi tutustua merkittävimmän Kalevala-taiteilijamme elämään valokuvissa sekä käyttää näitä kuvia omiin tarkoituksiinsa. Gallén-Kallela eli hyvin mielenkiintoisen elämän. Hänen pääkielensä oli ruotsi, mutta hän rakasti suomen kieltä.

Kuvassa Väinämöinen ahdistelee Ainoa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (96 kommenttia)

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Kyllä itseänikin savon miestä sylettää hurrien säätiöraha/neiteily.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kerrotko tarkemmin, miten se liittyy tähän ja miten se on estänyt PS-puolueen ehdokkaita tekemästä lakialoitteita ruotsin opiskelusta?

Jukka Mäkinen

Olisvatko nuo ostaneet Soinin, käytös vähän viittaa siihen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #17

Ehkä turhan salaliittoteoriamainen ajatus.

Kyse on mielestäni yksinkertaisesti siitä, että Soinille tämä ei ole erityisesti koskaan ollutkaan mikään tärkeä juttu, vain sivujuonne jolla saa paljon suosiota. Soini itse kirjoitti kirjassaan, että hänen mielestään ne jotka haluavat virkoihin, opiskelevat ruotsin ja muille se voisi olla vapaaehtoista. Malli on eriarvoistava, mutta mielenkiintoinen ja ainoa malli josta olen heiltä varsinaisesti kuullut.

Soini myös näkee käytännön tasolla, kuinka pieni merkitys tällä asialla on isossa skaalassa. Ja hän haluaa kovasti hallitukseen.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ymmärsinkö oikein? Veltolla nolla lakialoitetta ruotsin opiskelun suhteen. Ja purkaa tyytymättömyyttä itseensä naiskolleegan matkustusrauhaa häiritsemällä.
Miten monta lakialoitetta muut PS-puolueen jäsenet ovat saaneet tehdyksi menevällä vaalikaudella?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Antero Mertarannan tekemässä radiohaastattelussa muutama päivä sitten (olikohan Novalla?) Timo Soini sai tehtäväkseen nimetä muutaman pätevän kansanedustajan. Vastauksesta jäivät mieleeni ainakin nimet Mauri Pekkarinen, Eero Heinäluoma ja Aino-Kaisa Pekonen.

Perussuomalainen puolue on niin kiitettävän moniarvoinen, että kaikki sen kansanedustajat eivät joudu olemaan samaa mieltä kaikista asioista tai ihmisistä.

Jos Veltto todellakin jättäytyy pois eduskunnasta, olen pelkästään helpottunut. Virtanen on kilpaillut maan huonokäytöksisimmän parlamentaarikon asemasta muun muassa papereita viskelemällä, ja käyttämällä vuosi vuodelta yhä suurempaa päähinettä jopa Linnan juhlissa. Viime aikoina hänen baskerinsa on ollut kokoluokkaa jätesäkki.

PS. Olen vapaan kielivalinnan kannalla. Ruotsin tuputus on pois kaikelta tarpeellisemmalta, koska peruskoulun tuntimäärät ovat rajalliset.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kuinkahan paljon Perussuomalaisilla pitäisi olla kansanedustajia, että toreilla ja turuilla huudetuista muutosvaatimuksista joku osaisi tehdä eduskunta-aloitteen? Ihmettelen vaan, ei tarvitsemiettiä vastausta :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sellaista se on kun halutaan ääniä muttei liikaa työtaakkaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Itse olin aikanaan varovaisen yllättynyt kun Sampo Terho valittiin Suomalaisuuden liiton pj:ksi. Perinteisestihän liitto on ajanut myös suomensukuisten kansojen asiaa ja oikeuksia. Jos mies tekee niinkuin puhuu, niin kohtakos sukulaiskansojen ääni saadaan paremmin julki niin meillä ja muualla, missä ikinä noita asustelee.

Toisin kuitenkin kävi: mitään ei ole tehty. Ei yhtään mitään.
Taisi olla itärajan takana sellainen herra vastassa että suomensukuisten kansojen oikeudet ja nykyahdinko unohtui vähän äkkiä. Tai olikos edes tarkoitus noiden asioita edistää?

Liitosta tulikin lyhyessä ajassa ahdasmielinen, vähemmistövihamielisyyttä suoltava, äärinationalististen henkilöiden tohtoroima yhden asian liike, jota ei suomen kielen ja sen monimuotoisen kulttuurin edistäminen kiinnosta. Pilasivat koko liikkeen, vuosikymmeniksi, ehkä ikuisiksi ajoiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kielivähemmistöjen asiat Venäjällä eivät sovi ultranationalistiseen ideologiaan jossa on jonkun vahvan putintyypisen (tai Orban) johtajan määrittelemä kansa ja sitten kaikkien on sulauduttava siihen tai kuoltava.
Itse asiassa Putin vähemmän ajaa juuri vähemmistöjä sortavaa politiikkaa/ideologiaa kuin tukijansa Euroopassa esim Front National.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Järjestöjen puheenjohtajuus on monille vain oman tunnettuisuuden lisäämistä, sekä henkilökohtaisen lisäkannatuksen hankkimista jäsenistöltä eri vaaleissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kun katsoo Suomalaisuuden liiton sääntöjä niin mitähän kohtia niistä nykyään noudatetaan. Heimotyöstä on maininta että pidetään yhteyttä Viron suurlähetystöön, eikä minkäänlaista toimintakertomusta muustakaan enää ole, pari vuotta sitten muistaakseni lyhyt selostus jostain ko. liiton järjestämästä tilaisuudesta.

Liiton tehtäviä on lueteltu, mm.:

– ylläpitää yhteyksiä ulkomailla oleviin suomalaisiin ja suomensukuisiin kansoihin.

http://www.suomalaisuudenliitto.fi/?page_id=184

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Suomalaisuuden liitto on tosiaan menetetty, tuhottu. Se ei edusta nimeään enää vähääkään, pelkkä persujen puolueapparaatti. Jääköön unohduksiin.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Helpoin keino saada nyky-Venäjällä aikaan kansanmurha on leimata suomensukuiset separatisteiksi. Että kusi sukassa vain.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voi siis sanoa että PS on tae ruotsinopetuksen status quolle. He kanalisoivat nykyjärjestelyn vastustajat mutta sitten eivät nosta asian eteen eväänsäkää. Ja Sampo Terhon saman blogin uudelleenpostaukset näin vaalien alla on siis tainnutusisku niiden kasvoille jotka ovat persuja äänestäneet juuri ruotsinopetuksen vähenemisen toivossa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

No eittämättä tässä on käynyt niin, että kentälle on tuotu hirveästi uhoa ja negatiivista painetta, mutta PS on onnistunut viilaamaan äänestäjiään silmään ja esiintymään ruotsiasian ajajina, mutta kelkka vain pykii. Velton käytös on täysin absurdia.

Jukka Mäkinen

Mikä pistää entistä enemmän epäilemään että Soini on ostettu kuuliaiseksi. Minkähän palkkioviran tuo tuosta nostanee. Pekka Vennamo 2.0

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #20

Nämä "maksetut poliitikot" ovat vähän väljähtyneitä myyttejä, ja toivoisin että sellaisista pitävät toisivat edes jotain faktaa pöytään.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #26

"Maksu" hoidetaan tietenkin niin ettei sitä voida suoraan osoittaa, ei ne mitään tyhmiä siellä ole. Jotenkin aina vaan järjestyy joku palkkioduuni, kun likainen työ on tehty. Ainoa poikkeus taitaa olla pahasti höynäytetty Urpilainen rassukka, tai sitten vielä odotellaan että tulee hieman enemmän ajallista etäisyyttä.

Seurataan tulevaa Soinin kohdalla.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #26

Se on tyypillinen väite, kun ei muita selityksiä löydy. Kuulin, että itsellenikin maksetaisiin siitä, että kirjoittelisin kielten opiskelun myönteisyydestä. Minä en vain tiedä mistä rahasta nämä "tietäjät" puhuvat. Hyvä kirjoitus, Petra!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #28

Olen myös kuullut, että saan "huomattavia palkkioita" kirjoituksistani jostain. Uskomusten aika ei ole ohi. Kiitos, Ana.

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

Olipa tasapainoisen hyvä kirjoitus.

Yläkoulun opettajan näkökulmasta pakkoruotsi ei ole ihan yksiselitteinen juttu. Mielestäni ruotsin opiskelu kannattaisi aloittaa alaluokilla pakollisena ja muuttaa vaikka yläkoulussa vapaaehtoiseksi. Niille oppilaille, joille ruotsin opiskelu on vaikeaa, vaikeuksia tuottavat yleensä myös oman äidinkielen ja vaikkapa englannin opiskelu. Toisaalta koko peruskoulu kaipaisi lisää valinnaisuutta, koska oppilasaines ei ole mikään monoliitti. Kaikki eivät omaksu - tai edes tarvitse - perinteistä kirjatietoa samalla tavalla kuin kenties joskus ennen.

Siinä olisin kuitenkin aika ehdoton, että suomalaisen koululaitoksen pitää opettaa ruotsia, joka on ihan oleellinen ja pitkäaikainen osa maamme kulttuuria. Pakkoruotsista öyhöttävien argumentteja yhdistääkin outo käsitys, jostain "suomalaisesta kulttuurista", joka on parin vuosiviikkotunnin takia uhattuna ja kansa orjuutettuna. Mielestäni ruotsin kieli on olennaisempi osa maamme identiteettiä kuin vaikkapa tuontitavarana tuotu kristinusko.

Maailma on paljon vähemmän mustavalkoisempi, kun hyväksyy vierelleen vähän erilaisuutta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Pakkoruotsin kannattajien argumentteja yhditää outo käsitys, jonka mukaan toista mieltä olevat ovat "öyhöttäjiä".

Jukka Mäkinen

"Pakkoruotsista öyhöttävien argumentteja yhdistääkin outo käsitys, jostain "suomalaisesta kulttuurista", joka on parin vuosiviikkotunnin takia uhattuna ja kansa orjuutettuna. Mielestäni ruotsin kieli on olennaisempi osa maamme identiteettiä kuin vaikkapa tuontitavarana tuotu kristinusko."

Opettajana pitäisi ymmärtää ettei kyse ole "suomalaisesta kulttuurista" vaan suomenkielisen identiteeistä, joka ei ole kaksikielinen vaan yksikielinen.
Tätä ihmisen oikeutta omaan identiteettiin ollaan pakkoruotsituksella murtamassa. Suomalaisista yritetään pakolla tehdä kaksikielisiä ja nimenomaan ruotsinkielisiä.
Tämä on yksinkertaisesti YK'n ihmisoikeuksien vastaista.

Maan identiteettiin kaksikielisyys kyllä kuuluu ehdottomasti, sitä ei kukaan ole kieltämässä. Sekin identiteetti tullee kyllä vielä särkymään maan muuttuessa yhä enemmän monikieliseksi. Ruotsin kielen erikoisasema kansallisena kielenä tulee erittäin kyseenalaiseksi kun suomen kansalaisia alkaa olla muunkielisiä samassa suuruusluokassa. Viro ja venäjä lähinnä kai tulevat kyseeseen. Joko näille myönnetään samanlainen kansalliskielen asema, tai sitten maa muutetaan yksikieliseksi, suomenkieliseksi, ja muut kielet saavat vähemmistökielen aseman.
Siinähän sitten ihmetellään.

PS. Öyh, öyh, öyh.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Anteeksi, mutta kielen opiskelu ei kenenkään identiteettiin vaikuta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #23

Ehkä ei vaikuta. Miksi kuitenkin lapsille hoetaan, että "kaksikielinen identiteetti" kuuluu jokaiselle suomalaiselle ja myös sen vuoksi heidät pakotetaan opiskelemaan ruotsia? Ruotsinkielisiä on koko maassa saman verran kuin Tampereella asukkaita. Pitäisikö lapset pakottaa opettelemaan Tampereen katukartta?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #24

Jos niillä vaan huudatettaisiin parikymmentä kertaa päivässä: "Ilves!! maalia!" , niin vahinko olisi samaa luokkaa. Osa alkaisi seurata ja kannustaa Ilvestä, mutta suurin osa saisi elinikäisen inhon Ilvestä kohtaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #24

Missä koulussa lapsille hoetaan tuollaista?

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Ei kouluruotsilla kaksikieliseksi tulla, mutta maa on kaksikielinen, ja ainakin tietyissä tehtävissä on hyvä osata ruotsia. Surullista kyllä on, että ummikkous on nykyään uhanalainen ilmiö. Minä ainakin olen matkustellessani aina ollut iloinen tavatessani ummikon, joka ei heti halua solkata englantia. Muuten, englanti se vasta uhka on ummikon identiteetille.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #33

No kun maa ei nimenomaan ole kaksikielinen. Suurimmassa osassa kuntia ruotsinkielisten osuus väestöstä on nolla prosenttia (yhden prosenttiyksikön tarkkuudella).
Toisaalta ruotsia varmasti tarvitaan rannikkovyöhykkeellä jossa sitä oikeasti puhutaankin. Se, etteivät ruotsinkieliset hyväksy alueellista kaksikielisyyttä tulee jossain vaiheessa johtamaan siihen, että turhautunut enemmistö muuttaa koko maan yksikieliseksi. Toisaalta ei silloin tilanne ole sen pahempi kuin muissakaan itämeren maissa.

Käyttäjän MarkoKallionp kuva
Marko Kallionpää

En tiedä, millä valtuuksilla Mäkinen puhuu suomenkielisten identiteetistä.

Itse vaalin etenkin kirjoittamaani suomea antaumuksella, enkä lakkaa ihmettelemästä sen lukemattomia variaatioita. Silti identiteettiini mahtuu muumiruotsini, kohtuullinen englantini ja lukemattomat muut vieraskieliset sanat, joita on tullut matkoilla opittua. Suomalaisista ei tehdä "pakolla kaksikielisiä", vaan sitä on mahdollisuus opiskella. Jos joku päättää, ettei halua ruotsia oppia, hänellä on siihen täysi oikeus.

Pakkoruotsista öyhöttöjillä on muuten usein sellainenkin piirre, että suomea kirjoitetaan kovin huonosti. Mistähän sekin johtuu?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #40

Veit sanat suustani, Marko - ja minä sentään olen ruotsinkielinen.
Väittäisin rohkeasti että suomenkieli monimuotoisuudessaan päihittää oman äidinkieleni jos ei 6-0, niin ehkä 4-3 ;).
Oma kulttuuritaustani ei ole edes suomenruotsalainen, vaan se kieli on suvun historian sattumusten summaa.

Mutta äidinkieleni on ja pysyy, suomalaisuuteni myös.

Ainakaan minulla ei ole mitään syitä kaivaa suomalaisten keskuuteen vallihautoja, vaan ennemmin nautin täysin siemauksin maamme erinomaisuudesta.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #40

"Jos joku päättää, ettei halua ruotsia oppia, hänellä on siihen täysi oikeus."

Onko hänellä oikeus päättää olla opiskelematta ruotsia?

Lisänä on vielä rituaaliruotsin vaatimus opinnoissa ja viroissa. Samalla lailla kuin buurit vaativat afrikaaansin opintoja, tai lähempänä idässä marxismi-leninismin pakko-opintoja, jos halusi edetä yhtään mihinkään.

Vapaissa länsimaisissa demokratioissa ei ole mitään tuollaista vastaavaa. Se kertoo oikein selkeästi mihin henkiseen ryhmään pakkoruotsittajat kuuluvat. Itse aivopestyinä ja koneiston sisällä olevina he eivät tietenkään pysty näkemään asiaa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hyvä mielipide. Aina löytyy niitä jotka vaativat muutoksia, mutta harvemmin tulee näkemyksiä siitä mitä voitaisiin tehdä. Nämä eivät todellakaan ole on/off asioita. Muuttuva yhteiskunta tarvitsee joustavia koulutusvaihtoehtoja, näin ymmärsin ja se sopii minulle.

Ilkka Huotari

"Mielestäni ruotsin opiskelu kannattaisi aloittaa alaluokilla pakollisena ja muuttaa vaikka yläkoulussa vapaaehtoiseksi."

Miksi?

"Niille oppilaille, joille ruotsin opiskelu on vaikeaa, vaikeuksia tuottavat yleensä myös oman äidinkielen ja vaikkapa englannin opiskelu."

Mihin pyrit tällä/mihin tämä liittyy?

Jos noin on, niin onko silloin järkevää lisätä lisää kieliä näille oppilaille?

"Toisaalta koko peruskoulu kaipaisi lisää valinnaisuutta, koska oppilasaines ei ole mikään monoliitti."

Aloitetaan vaikka kielten vapaaehtoisuudella?

"Kaikki eivät omaksu - tai edes tarvitse - perinteistä kirjatietoa samalla tavalla kuin kenties joskus ennen."

Ok.

"Siinä olisin kuitenkin aika ehdoton, että suomalaisen koululaitoksen pitää opettaa ruotsia"

Ei kukaan ole tätä poistamassakaan.

"Pakkoruotsista öyhöttävien argumentteja yhdistääkin outo käsitys, jostain "suomalaisesta kulttuurista", joka on parin vuosiviikkotunnin takia uhattuna ja kansa orjuutettuna."

En ole nähnyt, että kulttuuri olisi kenenkään mielestä ollut uhattuna, mutta pakollisuus koko kansalle ruotsinkielisten etujen takia on yksinkertaisesti väärin.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

On turha öyhöttää ja tehdä aloitteita jotka eivät voi mennä läpi. Kannattaa keskittyä maailman muuttamiseen.

Perussuomalaisten ansiosta kansalaisaloitetta ei voitukaan haudata valiokuntaan niin kuin tarkoitus tietyissä piireissä oli. Nyt se tulee suureen saliin, sopivasti vaalien alla. Vaaleissa onkin sitten jokaisella uudelleenvalituksi tulemista toivovalla selitettävää:

1. Mitä oli äänestäjille luvannut pakkoruotsin osalta vaalikoneessa 2011, ja
2. Kuinka äänesti kansalaisaloiteäänestyksessä 2015.

Ne jotka perustelevat toimintaansa ryhmäkurilla: kansalaisaloitteen roolina on juuri olla puoluekoneiston ulkopuolinen vaikutusmekanismi.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Niin kauan kuin pystyn, haluan ylläpitää illuusiota puolueesta, joka kykenee päihittämään jopa RKP:n "näkymättömässä" politikoinnissa.

Kun öyhöttäjät rakentavat savuverhoa, strategit keskittävät tulen avainkohteisiin: sellainen on tämä kansalaisaloiteäänestys (ja seuraavat vaalit). Toivon vain, että asia osataan markkinoida oikein: kansanedustajat joutuvat tekemään henkilökohtaisen omantunnonratkaisun, koneistoa tai puoluetta ei voi syyttää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kieltämättä olet taitava ylläpitämään illuusioita, jos oikeasti uskot, että muutaman prosentin kannatuksen omaava puolue hallitsee Suomea.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #37

Vain hyödylliset idiootit (anteeksi) bloggaavat ilmaiseksi kun koko muu koneisto on rahalla rasvattu.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #38

Pitäähän minun näyttää, kuinka raukkista on, että Veltto huutelee törkeitä Pekoselle ja Modigille, jotka tekevät vain työtään. Veltto taas voisi räyhätä itselleen siitä, ettei saa kirjoitettua aloitetta. Vai suomenruotsalainen rahako siinäkin kättä jäykistääpi?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #39

"Pitäähän sinun näyttää"? Niin kai sitten pitää, pärskytät pintakuohuja.

RKP:llä on omat identifioidut "hot spottinsa", siellä kabinetin puolella. Yksi tällaisista on henkilö, joka yrittää pitää Kokoomuksen putjetin palanssissa.

Pahinta on juuri se, että Kokoomus ajaa koko Suomen samaan tilaan kuin missä puolue itse on: elämällä velaksi joutuu rahoittajan sätkynukeksi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

RKP:llä ja Soinilla molemmilla on omat säätiönsä. Joten taitavat peijakkaat pelata samaan maaliin? Eihän pakkoruotsista voi enää valittaa, jos se poistettaisiin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen kyllä vähän pettynyt Perussuomalaisiin, kun tässä pakkoruotsiasiassa ei olla saatu mitään aikaiseksi. Sivistysvaliokunta ei päätä pakkoruotsista, vaan eduskunta, missä viipyy päätös ?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Toistaiseksi asiat etenevät ideaalisesti (ks. yllä #21). On mahdollista, että kaikessa hiljaisuudessa on muhimassa jättiyllätys.

Olavi Mansikka

Ihan oikein että antoi kommunistille kyytiä. Samoin yhdelle suomenruotsalaiselle. Suomi on suomalaisten maa. Kyllä mun mielestä ruotsia saa opiskella jos haluaa ruotsalaisten persettä nuolla. tai sattumalta tarvii. Kyse on pakosta. Pakotetaan muutaman hullun ruotsia kielenään puhuvan takia kaikki puhumaan... Hulluja nää kommarit ja suomenruotsalaiset... Onneksi päästään eroon kun sukupuuttoon kuolevat.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Oliko Akseli Gallén-Kallela hullu kun maalasi Kalevalan tapahtumat?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Taidat olla anakronisti. Gallen-Kallela ei VARMASTI ollut suomenruotsalainen.

Suomenruotsalaisuus oli alkujaan poliittis-rasistinen rakennelma.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #46

Eikö?

Axel Gallén syntyi Porissa ruotsinkieliseen säätyläisperheeseen.

Vuoden 1907 tienoilla noin 42-vuotiaana Axel Gallén suomensi nimensä Gallen-Kallelaksi, mutta hän signeerasi töitään edelleen myös vanhaan tapaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Akseli_Gallen-Kallela

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #50

Oletko varma että tiedät mitä tarkoittaa "anakronismi", ja mitä tarkoitusta varten keksittiin "suomenruotsalaisuus"?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #52

Asiasta toiseen, sano akka kun uunilta putosi;) - Vastasin väitteeseesi siitä, ettei Axel Gallén / Akseli Gallen-Kallela olisi ollut suomenruotsalainen.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #54

Niin, hän EI OLLUT suomenruotsalainen vaan ruotsinkielinen suomalainen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #52

Tiedätkös sinä mitä tarkoitusta varten keksittiin suomalaisuus?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #59

Voi rakas, suomalaisuutta ei ole tarvinnut keksiä. Identiteettiongelma on ainoastaan ruotsinkielisillä.

"... olkaamme siis suomalaisia".

Makustelepa tätä. Kun ei oltu enää Ruotsin kansalaisia, ja kun venäläinen identiteetti ei kelvannut, piti tyytyä omimaan suomalaisuus suomalaisilta.

- Miksihän Ruotsissa muuten puhutaan "kolonisationsspillrasta"?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #60

"Makustelepa tätä. Kun ei oltu enää Ruotsin kansalaisia, ja kun venäläinen identiteetti ei kelvannut, piti tyytyä omimaan suomalaisuus suomalaisilta."

Kun ei kuuluttu enää Ruotsiin, oli ruotsinkielisellä sivistyneistöllä, aatelilla ja sen sellaisilla edessään vaikea probleema. Yhteys entiseen keskushallintoon oli katkennut ja avuttomuuden tunne kasvoi. Siihen sitten nämä Snellmannit, Runebergit ja vastaavat keksivät alkaa vaatia oikeuksia suomenkieliselle rahvaalle ja korostaa tavallisen kansan urhoollisuutta ja sitkeyttä. Tästä syntyi sellaisia juttuja kuin Kalevala, Saarijärven Paavo sekä vuoden 1863 kieliasetus a la Snellman. Venäjä ei paremmin pannut vastaan kunhan esim. keisaria ei ankarammin arvosteltu. Siellä tuumitaan: "no, kunhan eivät kapinoi saatikka haikaile takaisin Sveamamman syliin." Juuri kukaan näistä herroista ei suomea äidinkielenään puhunut ja tuskinpa sitä myöhemminkään opetteli. Ei siis ollut kyse mistään spontaanista sorretun rahvaan liikkeestä.

"...olkaamme siis suomalaisia" Samaa porukkaa oli myös tämän lauseen sorvaaja. Hänen oli paettava Ruotsiin mentyään liian pitkälle vallanpitäjien arvostelussa.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #71

Taidat ajatella että suomalaisuus on Kalevala-kirjassa? Mutta kun ne runot jo olivat kauan olleet olemassa ... vain todellisesta elämästä irtaantunut puusilmä katsoo suomalaisuuden syntyneen Kalevalan painamisen yhteydessä 1839.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #72
Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #72

Kalevalan ensipainos on muuten vuodelta 1835. Kalevan runoja on laulettu niillä Karjalan Laulumailla ja ne on kerännyt yhteen opukseen lääkäri nimeltään Elias Lönnrot. Ja avot, meillä on siinä ysiin kansiin koottuna suomalaisten myyttinen alkuperä. Katsos pieokaiseni tämä on sitä 1800-luvun Euroopalle tyypillistä kansakuntien rakentelemista. Huhujen mukaan se tunnetaan nationalismina.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #75

Hehheh. Sauomalaisuus oli ennen nationalimia, toisin kuin suomenruotsalaisuus.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #76

"Hehheh. Sauomalaisuus oli ennen nationalimia, toisin kuin suomenruotsalaisuus."

Olihan meillä tosiaan pitkään tuo Suomen nykyisissä lounaisosissa elelevä varsinaissuomalaisten heimo. Egentliga Finnar på svenska.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman Vastaus kommenttiin #46

Yksi-kieli-tylsä-mieli-kiihkoilu on ollut anakronistista alusta alkuen. (Ja lisäksi typerää ja hyödytöntä, mutta menepä selittämään tosiasioita fanaatikoille...)

Olavi Mansikka

taitelijat on yleensä hulluja tavalla tai toisella. Jos ei muuten niin juoppohulluja. ruotsikieliset vaan on typeriä vaatimalla ylimitoitettuja oikeuksia. Onko se oikein esim että sulla olis oikeus vaatia palvelua vaikka sambiassa ruotsiksi? tuskin niin hulluja vaaditte. Suomessa kylläkin. No ite kieltäydyn puhumasta ruotsia. Valinta sekin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #47

Mulla ei ole mitään oikeuksia palveluksiin ruotsiksi, koska äidinkieleni on suomi. Mutta sen tiedän, että suurin osa ruotsinkielisistä suomalaisista suhtautuu hyvin vaatimattomasti omiin oikeuksiinsa, eivätkä he saa sitä läheskään samassa mittakaavassa kuin suomenkieliset. Mutta siitä ei tehdä numeroa. Sitten kun joku mummeli on käynyt käsväskykaupassa ja pyytänyt saada puhua omaa äidinkieltään, nettipalstat täyttyvät pöyristymisestä. Miten se kehtaa! Miettisit joskus itsekin, miten suhtaudut toisiin suomalaisiin vain omien mielikuviesi kautta.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #48

Hetkinen. Ikänä en ole moista kuullut. Ruotsinkielisellä seudulla liikkuessa on todella hankala saada palvelua suomeksi. Jopa viranomaisia myöten. Ja vaikka olisi velvollisuus oppia ruotsia eivät kaikki sitä koskaan opi. Puhukoot suomea sillä alueellaa missä liikkuvat. Se on katos myös niiden suomenruotsalaisten velvollisuus oppia suomea.

Nää typerät ruotsinkieliset eivät ymmärrä että suomenkielisen on saatava myös sitä palvelua suomeksi. Vai oletkos tästä samaa mieltä? joten eiköhän olis aika alkaa opettelemaan sitä suomea siellä rannikolla tai muuttaa ruotsiin.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #49

O.Mansikka:"... tai muuttaa ruotsiin."

Tulihan se sieltä! Samalla järjenjuoksulla toivotan Olaville matkaamista syvemmälle omalla kielialueellaan - sinne mistä on tullutkin...

Kuullostaako ilkeältä?

Tottakai. Suomenruotsalaisilla ei ole tekemistä Ruotsin kanssa sen pätkän vertaa, joten millä aivopierulla aiot perustella ettei sinua pitäisi toivottaa johonkin paikkaan pysymään poissa jaloista häiritsemästä muun kielisiä suomalaisia?

Mielipidevapaus on toki olemassa, mutta se ei tee kaikista mielipiteistä ainoita, oikeita totuuksia - edes enemmistöjen kantoina.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #51

Kuulostaa juuri ruotsinsuomalaisen järjettömyydeltä. Tervetuloa vaan tänne. Mihin teitä tarvitaan? Muutaman hullun takia KAIKKIEN on puhuttava ruotsia. Teidän alueella ei sen sijaan saa palvelua suomeksi. Kuka väitti että oletta ruotsalaisia? Toivotin vaan tervemenneeksi sinne. Siellä puhutaan ruotsia. Paitsi ettei suomenruotsalaisten kieli ole edes ruotsia. Turha kansaosa joka vaatii muilta kaikkea ja itse ei suostuta suomeksi palvelemaan asiakkaita.

Ei mulle kuulosta ilkeältä. Normaalilta vaatimukselta. Menee toisesta korvasta sisään toisesta ulos. Ei sen kummempaa vaikutusta tee kuin hyttysen ininä korvissa. No toki tulee läimästyä hyttynen.

ikävä kyllä suomessa on mielipiteen vapaus. en mä teitä kummemmin mihinkään toivota. Tulette muutaman vuosikymmenen sisällä häviämään ja silloin ihmeteellään asennetta.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #51

"Tulihan se sieltä! Samalla järjenjuoksulla toivotan Olaville matkaamista syvemmälle omalla kielialueellaan - sinne mistä on tullutkin...
Kuullostaako ilkeältä?"

Tällainenhan ohan normitavaraa Raaseporissa. Suomenkieliset ruotsia osaamattomat, jotka haluavat lastensa opiskelevan englantia, toivotetaan takaisin Savoon tai mistä nyt sitten ovatkin kotoisin. Arctic Apartheid rules.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman Vastaus kommenttiin #49

"Ruotsinkielisellä seudulla liikkuessa on todella hankala saada palvelua suomeksi. Jopa viranomaisia myöten."

Joten fennoummikot pysykööt Fennostanissaan ja kiusatkoot sikäläisiä viranomaisia hyödyttömillä kielivaatimuksillaan.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #56

Jatka jatka ... saadaan Suomi yksikieliseksi.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #56

siinä sulla onkin ongelma. Minä itse kyllä pärjään ei siinä mitään. Käyn teidän rahat hakemassa yritykseni kautta. Siellä toki ruotsiksi palvelen. En vaan ymmärrä miksi muutaman ihmisen takia kaikkien on puhuttava ruotsi.

Loisia ruotsinkieliset on kun vaativat itselle ylimitoitettuja oikeuksia.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #56

ja katos. ruotsinkieliset maksavat erihinnan palveluksistani. korkeamman. Koska olen joutunut ruotsin heidän vuokseen opettelemaan. Vois kysyä potuttaakos?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Pyytäisin Heikkiä ja Olavia olemaan vähän fiksummin, menee ihan hassuksi koko ketju.

Hyviä uutisia Suomalaisuuden Liitosta, jonka tuore toiminnanjohtaja otti minuun yhteyttä ja kertoi että omalta osaltaan on aloittanut aktiivisen sukulaiskansa-asian esilläpidon. Tästä ei voi olla kuin iloinen.

Olavi Mansikka

Niinpä. vastapuoli hiljentää... sehän se on vastaus kaikeen... sitä tosiaan rantaruottalaiset käyttää... itse vaaditaan asiattomuuksia. Ite todella puhun ruotsia. Monta kertaa naureskellut kun kuullut rantaruottalaisten puhuvan esim musta kun en ole kielitaitoa paljastanut asioidessa vaikka ravintolassa. Voin sanoa että aika mielenkiintoisia sanakäänteitä ollut. Nämä toki hyväksyt.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist
Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #66

et sä noi hölmö olet. kannatat pakkoruotsia mä en. kannatan valinnan vapautta. vaikka itärajalle venäjää. Sä omalla valinnalla pakoitat muut tekemään niin kuin haluat. Puolustat pakkoa. SE on väärin. Ite kannatan valinnanvapautta. nyt kun yhden kansalaisryhmän mukaan tehdään vaatimus saa se ihmiset osan niistä reagoimaan näin. teitä halveksitaan. Itse ihan avoimesti. jos pakkoa ei olis ei mulle ongelma. ne jotka tarvii ruotsia opiskelivat ruotsin ne jotka suomea sen. ja toisena kielenä minkä haluavat. Voit siis peiliin katsoa miksi mun kaltaiset halveksivat suomenruotsalaisia. Nimenomaan pakon vuoksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #68

Missä olen kannattanut "pakkoruotsia" tarkalleen ottaen? Minä kannatan kaksikielistä Suomea, sellaista jollainen se on aina ollut koko historiansa ajan. Kaksikielinen valtio on Suomen erityislaatuinen ominaispiirre. Kielen opetuksellisiin seikkoihin en ota kantaa, mutta olen avoin asioille jos joku keksii paremman järjestelmän, joka meillä nyt on.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #69

no silloin olen ollut väärässä. Et siis kannata että ruotsia on pakko osata? kanatat sen vapaaehtoisuutta? eli kaikkien ei tarvi osata. Kaksikielinenhän tarkoittaa että molemmilla kielillä on saatava palvelua. Tätä vastaan minulla ei ole mitään. Vain pakkoa.

Parempi järjestelmä on jossa annetaan mahdollisuus valita toinen kieli. on se sitten ruotsi venäjä saksa tai kiina.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #70

Minä olen todella ylpeä Suomesta jossa on suomenkielisyyttä ja lämpöä sukulaiskansoille, olen ylpeä Suomesta jossa on suomalaisperäistä ruotsinkielisyyttä ja raikkaat akkunat auki Pohjoismaihin, olen todella ylpeä saamelaisuudesta ja muista kielistämme. Ketään ei tarvitse sulkea suomalaisuuden ulkopuolelle. Tämä on tärkeintä.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Omasta puolestani ... pyydän anteeksi. Ei ole tarkoitus sotkea.

Yritys on saada sinut käännytetyksi. Olet riittävän fiksu ymmärtääksesi :o)

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Itse olen vapaan kielivalinnan kannattaja ja näkisin pakkoruotsin lopettamiselle olevan enemmän perusteita, kuin sen säilyttämiselle. Olen kuitenkin ollut huolissani niistä äänenpainoista, joita pakkoruotsin varjolla on viljelty. On mm. kyseenalaistettu ruotsin kielen ja ruotsinkielisten asema Suomessa yleensä ja nähty suomalainen kulttuuri sisältävän vain yhden kielen. Tämä on mielestäni väärin. Mielestäni jo nimitys suomenruotsalainen on lähtökohtaisesti väärä, koska kyse ei ole Ruotsista Suomeen muuttaneista henkilöistä, vaan ruotsinkielisista suomalaisista, jotka on yhtä suomalaisia, kuin suomenkieliset. Tämä tulee keskustelussa pitää kirkkaasti mielessä. Tämä ei silti poista perusteltua keskustelua pakkoruotsista tai vaikkapa ruotsinkielisistä korkeakoulupaikoista.

Kyllähän aloite aika persu-vetoinen on. Noloa olisi ollut lähteä tekemään Eduskunta-aloitetta asiassa, kun suosittu kansalaisaloite on käynnissä. Näitä puheenvuoroja lukiessa ei voi välttyä ajatuksella, että muutamalla vihreällä kirjoitajalla on jäänyt pahasti levy päälle. Vaikka en ps:ää niin hirveästi symppaakkaan, niin vihreät on kyllä siellä listan viimeisimpänä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos hyvästä kommentista. Vähän tosin korjaisin, etten ole nähnyt kai yhdenkään vihreän kannanottoa tänään.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Oli jäänyt muisti-/mielikuva, että olisit ilmoittanut puoluekannaksesi vihreä, mutta ilmeisesti näin ei olekkaan. Osukoon tämän avautumiseni terävin kärki nyt sitten siihen soutelevaan herrasmieheen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #81

Ihmisillä on paljon mielikuvia. Minusta on ollut tähän mennessä mielikuvia että mm. olen vihreä, vasemmistoliitolainen, rkpläinen, femakko, lesbo, homo, upporikas, perijätär, pakkoruotsittaja ja mies.

Olen täysin sitoutumaton, liikuva äänestäjä, hetero ja nainen. Muuta sinun ei tarvitse tietääkään.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #83

Unohdit metsäpeuran ja tyttösen. :D

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko suomalainen?

"Meitä suomenruotsalaisia on vähän, vain vajaa 300 000, siksi kieltämme on tuettava Ruotsista.
Vaikutteet suomen kielestä ovat tänään valtavan vahvat ja on riski, että se suistaa ruotsin kielen Suomessa Ruotsissa käytettävästä emäkielestään erilleen.
On myös kyse identiteetistä. Kun tulen Ruotsiin ja minua kutsutaan "finne"-sanalla, suomenkieliseksi, on se loukkaus minun identiteettiäni kohtaan.Olenhan yhtä ruotsalainen kuin kuka tahansa riikinruotsalainen. Ruotsi on äidinkieleni ja osa identiteettiäni ja kulttuuriani.Me suomenruotsalaiset emme ole suomalaisia(finnar), vaan ruotsalaisia(svenskar)"

TOM SÖRHANNUS "

vapaa toimittaja ja kirjailija, Närpiö ja Sundbyberg"

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Me suomenruotsalaiset emme ole suomalaisia"

Ehkä Pekka Keskinenkin miettii keistä tässä on kyse. Turha kai korostaa ettei näitä Nyqvistin ja Sörhannuksen kaltaisia ole valtaosa ruotsinkielisistä mutta ovat äänekkäimpiä ja ylläpitävät status quota.

Jukka Mäkinen

Petra kertoo olevansa suomenkielinen.
Tai kaksikielinen, tai viisikielinen miten se nyt milloinkin sopii.
Viisikielinen kuten hauen leukaluusta tehty kannel, joka soi pentatonisia mollimelodioita sammaleisessa saaristometsässä suomeksi laulettuina.

PS. korjasin laulun kielen suomeksi. Ei ruotsiksi voi laulaa pentatonisia molliviisuja. Ei vaan toimi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kuinka vaikeaa se on? Suomessa voi olla vain yksi äidinkieli. Minulla se on suomi. Kotikieliä on kuitenkin kaksi. Minunlaisiani on Suomessa satoja tuhansia.

Veijo Ylä-notko

Meidän muumeissa on germaania vähän kolttia enemmän.
Suvut otti virkamiessäätyyn päästyään jonkin Lönnbohm'in Mustosen tilalle (aka Leino)
Sitten on naitu ristiin.
Fennomaaneiksi heittäytyneet wanna-be-finnet tunnistaa Kalevalaisittain kalskahtavista sukunimistä: Salokannel, Auervaara, poikkeuksiakin, Virkkunen.
Joku Vaasalainen Aspelund niminen harvinaisen horttanaiselta näyttävä pötkynainen vaati jokuvuosi sitten kantiksia irtisanoutumaan suomenruotsalaisesta kulttuurista, sibbe ja muut nääs.
Johan tuon kulttuuripiirit tekivät Linnan ym kanssa 50-luvulla.
Eikö se tullut tarpeeksi selevästi sanottua, että : "vähän tulee Valse Tristeä suihkussa vihelletyä"

Kari Ahveninen

Ruotsi taitaa laittaa toivonsa ruotsin kielen säilymiselle sillä että Suomessa pakko-opetetaan suomalaisia ruotsin kielen taitajiksi? Kun omassa maassa puhutaan aikaa myöten enemmän mitä vaan kieltä kuin ruotsia...

Siinä siirtomaavalta Ruotsi totisesti antaa näyttää kuinka siirtomaavalta toimii :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jotkut sekoaa harhoihinsa. Mars Ruotsiin vähän katsomaan mitä se todellisuus oikeasti on. Noi legendat kaikuvat pelkkää onttoa tyhjyyttä ja ovat kyllä sitä paitsi jo käytössä rispaantuneet.

Kari Ahveninen

Viimeksi kun tuli ruotsia syynättyä perusteellisimmin joskus 80-luvun lopussa niin siellä oli kaikki ok.
2009 ajelimme siitä läpi, eikä siellä näyttänyt enää mikään paikka sellaiselta että olisi paljoa muuta tehnyt mieli kun tankata.
Shit happens. Ja mieluummin ruotsalaisille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #87

Kovin rähjääntynyt maa se ei kyllä ole. Jos tarkoitat että siellä liikkuu kaikenvärisiä ihmisiä jotka puhuvat eri kieliä keskenään jne niin onhan New York myös sellainen paikka ehkä vielä suuremmassa määrin. Yleensä Ruotsista tai New Yorista palaavat matkalaiset ovat vähän impattuja kun paikoissa menee hyvin ja asiakkaille ollaan kaupoissa ystävällisiä, on vilinää ja kulttuuritarjontaa, ruoka ei ole hirveän kallista ja on makukin ok.

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén Vastaus kommenttiin #87

Jos Ruotsi on rähjäisempi paikka kuin Suomi niin onkohan nyt matkailijalta itä ja läntinen naapurimaamme päässyt sekoittumaan?

Jouni Simula

Tuo junaepisodi noudattaa niin tuttua käyttäytymismallia. Ruotsin kielen vapaaehtoisen opiskelun kieltäminen lapsilta kylvää kielivihan siemenet jo varhaisessa vaiheessa. Suomi on suvaitsevainen maa parhaimmasta päästä ja kulttuurien kirjo on moninainen. Meitä kaikkia yhdistää kuitenkin yksi yhteinen kieli ja se on suomen kieli. Vähemmistökielet tulevat sen jälkeen tasa-arvoisina rinta rinnan, eikä mitään niistä pidä nostaa toistensa edelle. Onneksi olemme koko ajan lähempänä aikaa, jossa itse kukin voi valita toiseksi kotimaiseksi kielekseen sen mikä nyt omimmalta tuntuu. Eiköhän ne vihoittelut sitten siihen lopu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset