PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Pienin elein koko kansan puhemieheksi

  • Eduskunnan puhemies. Kuva: Wikipedia
    Eduskunnan puhemies. Kuva: Wikipedia

Ristiriitaisissa ja erimielisissä tunnelmissa valittu eduskunnan uunituore puhemies Maria Lohela (ps) on ehtinyt aiheuttaa närää muslimitaustaisissa poliitikoissa, ilman puhemiestä jääneessä oppositiossa, seksuaalivähemmistöissä sekä joissain ruotsinkielisissä, sillä Lohela on kirjoitellut viileään ja topakkaan sävyyn monista ihmisryhmistä, jotka eivät voi juuri vaikuttaa ominaisuuksiinsa (uskonnollis-etninen tausta, paperittomuus, äidinkieli tai seksuaalinen suuntautuneisuus).

Joitain ruotsinkielisiä on korvennut Maria Lohelan mielenkiinto yksikielistä Suomea kohtaan. Tähän en voi valitettavasti liittää Lohelan kirjoittelua yksikielisestä Suomesta, sillä kyseiseen blogimerkintään ei mystisesti ole enää päässyt viime päivinä.

Perinteisesti Suomessa voi elää jommallakummalla kansalliskielellä elämänsä alusta loppuun, opiskella, tehdä tutkimusta ja hoitaa virallisia asioita tahi saada oikeutta. Tänne muuttavilla on mahdollisuus omaksua kumpi tahansa näistä kielistä uudeksi kotomaakielekseen. Kaksikielisyys on Suomen omaleimainen, itsensä näköinen ja kiintoisa ominaisuus, luonnollinen ilmentymä maan historiaa. On ilmiselvää, että henkilö, joka radikaalisti haluaisi poiketa tuosta perinteestä tai pelkää muslimeja kokonaisuutena, ei ole välttämättä kaikkien suomalaisten puhemies. Lohela onkin kiirehtinyt ilmoittamaan tiedotusvälineille, että hänen aikaisemmat ajatuksensa ovatkin nyt historiaa ja viralliseen kaksikielisyyteen hän ei näe syytä puuttua. Ruotsiakin hän aikoo opiskella puhemiehen työtä varten. Yleistävistä muslimikammoisista kirjoituksistaan hän ei oikeastaan halua puhua.

Valtion kakkospestin paikkaa varten Lohela on siis valmis piilottamaan ideologiaansa ja kaiken, minkä varaan hän on poliittisen kipuamisensa perustanut.

Nämä ihmiskäsitysongelmat olisi voitu välttää, mikäli PS olisi ehdottanut puhemieheksi esimerkiksi Arja Juvosta, joka on herättänyt empaattisella ja charmikkaalla tyylillään ihastusta yli puoluerajojen, tai laaja-alaista kokemusta omaavaa, vakautta henkivää Pirkko Mattilaa. Erinomainen vaihtoehto olisi luonnollisesti ollut myös kunnioitettavan uran puolueensa kurinpitäjänä suorittanut Pirkko Ruohonen-Lerner, jonka ryhmyrikaudella jokainen kansanedustajan tai rivimiehen töppäys tuli hoidettua arvokkaasti pois päiviltä. Ruohonen-Lernerin valittua Sampo Terholta palautuneen meppipaikan, puhemiehen pesti oli todennäköisesti korvamerkitty seuraavaksi Toimi Kankaanniemelle, jolle kohtalo arpoikin huonot pin up-kortit. Neutraaleja ja kaikille sopivia vaihtoehtoja on kuitenkin siis ollut useita. Ja useita naisvaihtoehtoja, joilla häivyttää äijäpuolueen imagoa.

Timo Soini on kuitannut närkästykset sillä, että nuori ja vahva nainen ei ilmeisesti kaksinaismoralisteille kelpaa. Todellisiin syihin hän ei ota mitään kantaa.

Kaikesta huolimatta toivotan uudelle puhemiehelle onnea, antoisaa työrupeamaa korkea-arvoisissa, valtiollisissa edustustehtävissä eduskunnan arvovallan ja etiketin symbolina sekä mieluisia kieliopintohetkiä. Toivon myös uudelle puhemiehelle runsaasti oivalluksia siitä, kuinka pienillä asioilla voi tehdä itsestään kaikille yhteisen luottohenkilön.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Maria Lohelasta tullee yksi suosituin ja pidetyin Suomen eduskunnan puhemies koskaan. Valitettavasti kaikkia kun ei voi miellyttää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Suositun ja pidetyn puhemiehen reseptejä ovat menneinä vuosina olleet, ikäarvookkuus, karisma, vakaus, monipuolisuus ja hyvä tilannetaju. Näiden puuttuessa Lohelalta jäämme odottamaan, mikä se piirre on, mikä tekee hänestä suosituimman ja pidetyimmän.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Muut paitsi ikä (mistä ei voi edes syyllistää) ovat ihan omaa mutuasi ja kuvastavat vain kaunaasi henkilöä kohtaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #6

Ei se ole minun keksimäni juttu vaan perinne. Mutta saahan perinteitäkin ihan vapaasti rikkoa, ei se ole siitä kiinni. Ikä ja sukupuoli eivät ole olleet missään vaiheessa ongelma, vaikka Soini niin yritti asian väistää, vaan ongelmana ovat olleet ihan muut asiat.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen

Kaikkia ei voi eikä tarvitse miellyttää. Silti voi yrittää kunnioittaa Suomen lakia ja olla tuomitsematta ihmisiä syntyperänsä perusteella. Ihmisten diskriminointi voi olla sananvapautta, mutta valtakunnan kakkoshenkilöltä se mielestäni kusipäisyyttä.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Viktor

No välimuistista se löytyy "http://marialohela.fi/blogi/2010/09/04/ruotsin-kielesta/":

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cac...

Hannu Töyri

Lohelan kirjoitus ruotsin kielestä oli varsin asiallinen vapaehtoisesta ruotsin opiskelusta. Kun pakko poistettiin yo-kirjoituksista niin keskiarvo nousi.
Kun tiedetään, että ruotsinkielisiksi ilmoittautuneita on vain n. hieman yli 5% - mukana on myös täysin suomenkielisista perheistä lähtöisin olevia ja toisaalta tuo, minkä Lohelakin toi esille, että sijoittuminen maantieteellisesti osoittaa kyllä sen, että ruotsi toisena kotimaisena on puppua. Kannattaisi ehkä laittaa se raha, mikä nyt menee kaksikielisyyden alttarille, suomenruotsalaisen kulttuurin vaalimiseen tai edes osa siitä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei Lohela ole piilottanut mitään saadessaan kakkospestin. Vanhat kirjoituksensa edelleen luettavissa. Toimii kuten ykköspestiin valitut. Luopuu "puoluekirjastaan" ja toimii tasapuolisesti.

Toivottavasta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Pönötyspesti. Mitä se puhemies edes tekee? Tai ainakaan sellaista, missä hänen menneillä tai nykyisillä kannoillaan on jotain merkitystä? Istuu (primitiivisesti) muita korkeammalla, omaa näennäistä valtaa puheenvuoroihin ja siksi edustaa jotain "yhteistä" (apinalauman) käsitystä vallasta?

Hänhän ei ota osaa lainkaan keskusteluun, eli on ns. pelistä pois. Missä nyt on positiivisen kautta lähestyminen aiheeseen? Hänhän on jotain, mikä on nopein korvata koneella siinä salissa.

Eniten se näyttää kiinnostavan juuri niitä ihmisiä, joille patsas on merkityksellinen, koska joku (auktoriteetti) jossain on niin sanonut ja kaikki muutkin ovat samaa mieltä.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

En kykene sellaiseen onnentoivotukseen kuin Petra tuossa muuten loistavan kirjoituksensa lopuksi. Paitsi ne aiemmin puidut typerät ja törkeät islamkommentit, myös nuo ruotsin kieleen liittyvät kirjoituksensa osoittavat, että hän ei sovellu puhemieheksi eikä ansaitse kunnioitusta.

Ei vaikka hän on Soinin mielestä kuinka fiksu ja filmaattinen ja kunnollisen englannin kielen (ainoa persuista sitä lajia?) taitoinen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lohela on siis nimenomaan kalastanut ääniä ja suosiota sellaisilla kirjoituksilla ja puheilla jotka eivät päivänvaloa kestä. Jokaisen kansanedustajaksi pyrkivän pitäisi kampanjoida tavalla joka kestää myös sen syynin ja ne vaatimukset joita puhemiehelle tehdään.
Jos narraa ääniä mummoilta selittämällä näille että maahanmuuttajat vievät viimeiset vaippannne niin silloin pitäisi ymmärtää olla asettumatta mihinkään luottamustehtäviin.
Koko PS-puolueen konsepti on ollut että Turun torilla ja kaikilla muilla toreilla ja ostareilla om mummoille ja papoille kahdenkeskisissä keskusteluissa toistettu selkokielistä valheen evankeliumia. "Sinun vaippasi ja lähihoitajasi viedään siksi että maahanmuutto on kallista".
Persut ovat käyttäneet tehokkaita keinoja. Narraajat eivät ole oikeasti äänestäjien puolella vaan pitävät äänestäjiä vallanottamisen välineenä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Perussuomalaisten mielestä heidän vaalipuheistaan muistuttaminen on tonkimista jne. Kerrassaan koomista olematta lainkaan hauskaa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Sinäkö määrittelet, mikä maailmassa on tosiasia ja mikä ei?

Galluppien mukaan jo lähes 20 % ruotsalaisistakin kannattaa SD:tä, joten luultavasti totuus ei ollut vain ja ainoastaan tuossa kommentissasi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Newspeak puhuu taas. Miksi totuuden pitäisi olla ainoastaan yhdessä kommentissa. Newspeak on juuri tuollaista. Yritetään sekoittaa normaali ajattelu. Koska propaganda. Koska poliittisen kontrollin tarve. Mitää logiikkaa tai relevanssia ei ole koko kommentissa 14.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Huotari. Öö, tämäkö todistaa, että 20% ruotsalaisista pitää muslimeja mörköinä, homoja vailla avioliittoa ja ruotsin kieltä turhana?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #16

Minäkin jaksan näitä kirjoituksia täällä puheenvuorossa lukea ainoastaan Sinin ja Petran takia, koskaan ei tule pahaa mieltä kun lukemisen aloittaa.

Ihan oikein arvostella Perussuomalaisia, jos heidän olemuksensa ja politiikkansa ovat teidän arvojanne vastaan, se on ihan tervettä, että keskustelua syntyy.

En tiedä oletteko kumpainenkaan miettinyt, miksi Persujen tai oikeiston kannatus vaan kasvaa, tai Vasemmiston koko ajan alenee, onko n.20% Suomalaisista tai Ruotsalaisista jotenkin ymmärtämättömiä, vai mistä tämä johtuu.

Tuohon vanhojen kaivelemiseen, voisin vaan todeta, että minäkin olen tummaa miestä sanonut ''neekeriksi'' 20 vuotta sitten, mutta en tänään enää niin sanoisi. olenko leimaantunut nyt rasistiksi vai saanko anteeksi.

Teidän molempien retki Persuja vastaan on nyt kestänyt n.4 vuotta, ja toinenkin samanlainen ajanjakso taitaa olla edessä, koska odotatte tuloksia?

Mutta lopuksi, jatkakaa keskustelua, ja kirjoittakaa ahkerasti, molemmat teistä ovat hyviä argumentoijia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #17

Kiitos hyvästä kommentista. Olen miettinyt kyllä. Osaan on syytä, osa on helppoheikkiyttä ja möröillä pelottelua.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #16

#15, #16.

Nyt menevät levottomiksi nämä jutut.

Nukkukaa yön yli.

Janne Wester Vastaus kommenttiin #16

muslimit eivät ole mörköjä, sen sijaan islam on. Ja jokainen joka uskoo islamilaiseen doktriiniin ja tietää mitä se sanoo, inkludeerattuna kaikki viha-, ja tappokäskyt.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kertokaa nyt hyvät arvostelijat mitä hän on puhemiehenä ollessaan tehnyt, lapsena ollessaanvarmaan samaa,kuin me kaikki,tosin ehkä kaikilla ei ollut edes housuja.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Puhemiehenä ollessaan hän on peittänyt kuin koirankakat aiemmat ajatuksensa ja edustaa nyt sitä valtaa, josta sinut on potkittu pois.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #20

Miten muslimit ja homot, lesbot, eduskunnassa, ja sen ulkopuolella voivat kunnioittaa tuota rouvaa? Kunnioitusta ansaitaan. Ei se kunnioitus synny vaikkapa Soinin käskystä. Vain noin 17% kansasta jotenkin kannatti perussuomalaisia.

Hannu Töyri

Onko tuo niitä alitajunnan mörköjä, sillä totuuttahan tuo ei vastaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tässä arvokkaita ajatuksia KePa-lehden kolumnistilta, nyk. puhemies Maria Lohelalta:
http://www.kdlehti.fi/2015/05/30/puhemieheksi-vali...
"Yhteiskunta voi olla vakaa ja hyvinvoiva vain, jos sen yksilöiden välillä on keskinäinen kunnioitus", Maria Lohela päättää kirjoituksensa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hienoa, nyt hän voisi myös kokeilla sitä käytännössä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sitä voi edellyttää kaikilta ihmisiltä. :D

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Diktattori" Soinin arvostelukyky petti jäleen kerran.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Täällä nyt sitten naiset innolla arvostelevat Lohelaa!
Tuleepi mieleeni kun kouluumme valittiin naisrehtori! Hän oli arvostettu ammattiyhdistysnainen, valtuutettu ja tasapuolinen johtaja. Mutta, mutta kun on aina niitä naisalaisia ( harvemmin miehiä), jotka arvostelevat jos mistä. Tutuksi käyneet temput eivät enää onnistuneet!

Pelkästään kokemuksesta toivotan menestystä Lohelalle vaativassa tehtävässä sillä niitä räksyttäviä naisia ( ja heitä hännysteleviä miehiä) löytyy!!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Jaahas, jäävääkö sukupuoleni minut arvostelemasta Lohelan toimia hänen sukupuolensa vuoksi? Mikäli luit blogin, siinä ei ole puututtu sukupuoleen millään lailla.

Missä vaiheessa sukupuolesta on tullut joku suojahuppu jolla voidaan pyyhkiä villaisella kaikki muu?

Käyttäjän amgs kuva

Sen sijaan Soini ja Anita paljastavat sovinisminsa viitämällä Lohelan sukupuoleen. Kaikki, jotka joillain tavoin olemme sanoneet vastalauseita Lohelan valinnasta, puhumme Lohelan ajatuksista ja asenteista sukupuolivähemmistöjä, muslimia, ruotsinkieltä ja maahanmuuttajia kohtaan. Pitää sanoa, että on varsin tyypillistä perussuomalaisille (paisti harvoille), että kun heitä arvostellaan, eivät keskity perustelemaan miksi ovat asioista eri mieltä vaan keskittyvät arvioimaan arvostelijoita.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Lohela on nuori, nainen ja koulutettukin, ehkä myös vahva. Mikään näistä ei tosin ole syynä hänen valintaansa eduskunnan puhemieheksi.

Ps:n n-siipi ei päässyt osille ministerinpaikoista, joten hyvitykseksi Soini antoi sille yksimielisesti eduskunnan puhemiehen paikan. Kovin moni n-siiven tyyppi ei olisi muille kelvannut, eli Lohela oli vähiten vastenmielinen. Soinihan itse luonnehti valintaa "kaikeksi sellaiseksi, mitä puolue tarvitsee"; maan edusta ei nyt jaksa välittää, kun omia sisäisiä lahkoja pitää yrittää lepytellä. No, jos tämä oli hinta, joka piti maksaa, ettei Olli "Etnorekisteri" Immosesta tullut sisä- ja rotuhygieniaministeriä, ehkä toteutunut oli sittenkin pienempi paha.

Tuoreen puhemiehen selittelyt vanhoista blogikirjoituksistaan ovat säälittävä yritys etsiä edes jotain viikunanlehteä, jolla peittää todelliset ajatukset. Mahdotontahan se luonnollisesti on, joten nähtäväksi jää, onko eduskunta saanut ensimmäisen höpöpuhemiehen. Toivottavasti Lohela muista Mark Twainin ajatelman: On parempi istua hiljaa ja vaikuttaa tietämättömältä, kuin avata suunsa ja poistaa kaikki epäilykset.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Voi myös miettiä Soinin sanavalintaa kuvaillessaan Lohelaa; edustava. Mitä ihmettä hän tarkoittaa, miten Lohela on edustavampi kuin joku muu?
Jotenkin erikoista kun turhamainen halu piikitellä vasemmistoa on siirtynyt nettipalstoilta hallitukseen. Vasemmiston kiusoitteleminen on tietysti helppoa isolta pallilta mutta lievästi sanoen lapsellista se on.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ehkä Lohela on edustava verrattuna Teuvo Hakkaraiseen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niin jos Soini tarkoitti sitä niin silloin on totta että prosessikaavio menee uusiksi kun taas Hakkarainen puhemiehenä todellakin olisi uponnut vanhaan prosessikaavioon. Ainakin pinnallisesti ottaen. Mutta syvemmällä tasolla on ihan sama hankkiiko kyseenalasita julkisuutta selvänä tai päihtyneenä.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Ehkäpä Soini tarkoitti ihan konkreettisesti edustustehtäviä, joissa käytetään ulkomaan kieltä. Tai sitten, kuten yllä on todettu, nuivalla siivellä on hyvä olla edustus korkeimmissa tehtävissä, niin että he pysyvät paremmin ruodussa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joka tapauksessa ihan turhaa suunsoittoa ulkomininisteriltä. Nyt kuitenkin luulen että Soini pikkuhiljaa alkaa tajuta että korkeassa asemassa olevan henkilön ei kannattaisi sortua naljailuun naljailun vuoksi. Se sekä on niin helppoa kääntää sanojaa itseään vastaan ja toiseksi tietysti antaa sanojasta sen kuvan että tärkeintä hänelle on saada kuulla omaa ääntään.
Jos ajattelee Kataista joka valtavien ryöpytysten jälkeen tuli melko tunteellisesti ilmaisemaan että hyökytys menee liian pitkälle niin sillä on valtava ero tähän Soinin tarpeeseen olla sanavalmis ja saada piikitellä vasemmistoa hetkellä jolloin hän voisi keskittyä omaan työhönsä hallituksessa.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Hmm, olikos se Hitlerin Atte, joka nuorena poikana piirteli ja taisi muuten maalata pari tauluakin? Nooh, myöhemmin hänestä tuli kansallissosialistisen puolueen pääpukari, jonka historia tuntee. Jätkä siis muuttui kulttuuriattseasta hirmuhallitsijaksi.
Suomalaisen poliittinen kulttuuri tuntee muutaman hepun, joka oli nuorisorikollinen tai lähetteli jossain uransa aikana seksiviestejä, mutta lopulta päätyi huippuvirkaan. No jaa, tämähän lienee normaalia maailmalla, jossa tavataan muutakin kuin kaivaa kuoppaa joka toiselle ja joka toiselle ei?
Mennäkseni toiselle puolelle maapalloa, löytyy sananlasku Kiinasta: “Parempi on epärehellinen poika, kuin tyhmä poika, koska epärehellisellä on paranemisen toivoa.” Naisiahan tämäkään sananlasku ei tunne, joten todella synkkää epätasa-arvoa tässäkin kylvetään.
Onneksi ajat ovat muuttuneet ja vallitsee suvaitsevaisuus sekä anteeksianto – uusi mahdollisuus annetaan jopa lähes kaikille. Lohelan Maria Turuust ei muuten kuulu tähänkään joukohon, hän on nääs niihin paatununnu plokisti ettei mitähän armoo saa. Pasko muuten vaippoihin kakarana niinku moni muu, mut ei siittä sen enempiä täs näin ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kanerva tai Vapaavuori ei kukaan ole poimittu muiden joukosta puhemiesehdokkaaksi (eikä Hitleriäkään ole). Kun he ovat luoneet uraansa he tuskin kukaan ovat saaneet sellaista back up.ia kuten Lohela nyt sai. Voi olla että heitä matkan varrella myöhemmin kannustettu mutta tuskin noin mittavasti ollessaan ekan kauden kansanedustajia.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Jaa juu, mitäs ne Kanerva ja Vapaavuori muuten nykyisin tekee? Ei ne vissiin kansalaispalkalla perunoita istuttele, jos olen oikeen ymmärtänyt?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #42

Lue nyt vaan mun kommenttini uudestaan ennen kuin toistelet omaasi johon vastasin.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala Vastaus kommenttiin #44

Oletan, että viittaat nyt termiin "back up"?
Jos tuki ei ole suoraa ja näkyvää se on hyväsyttävää, mutta jos tuki on suoraa ja näkyvää, se on paheksuttavaa?
Tiedän, olen nähnyt verhojen taa ja se näytelmä ei ole kovin tasa-arvoista katseltavaa. Joillekin se on elämää ylläpitävää voima (LSS) ja joillekin se on ... sanatonta kuolemaa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Maahanmuuttokriittisyys on tehnyt tehtävänsä. Maahanmuuttokriittisyys joutaa mennä. Uskoiko joku tosissaan siihen, että persut olisivat oikeasti tekemässä jotain noille "ajamilleen" asioille? Troijan hevosina vallan kahvoihin ja audin takapenkeille niitä ainoastaan käytettiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Samaa mieltä. Soini kuohitsi juuri Halla-ahon asettamalla ryhmän fiksuimman asemaan, jossa hänen on pakko käyttäytyä asiallisesti kaikkia ryhmiä kohtaan. Tämän jälkeen Immoset ja kumppanit ovat kuin orpo piru Kalajoen markkinoilla.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Itse kannatan vapaata kielivalintaa ja olin valmis allekirjoittamaan aloitteen. En aidosti edes muista allekirjoitinko lopulta sitä, koska itseäni rupesi närästämään keskustelu ylipäätään ruotsia puhuvien suomalaisten kulttuurin kyseenalaistamisesta ja siitä, onko kyseessä suomalainen kulttuuri ollenkaan. Kun näin Petran kirjoituksen, ajattelin Lohelan myös sortuneen tälle linjalle. Kun sitten näin kirjoituksen, niin en todellakaan ymmärrä, että mikä tässä on väärin? Lohela kyseenalaistaa ruotsinkielen asemaa ja tekee sen perustellen ja hyvin pragmaattisesti. Jokainen voi olla kysymyksestä mitä mieltä haluaa, mutta millään tavalla asiattomaksi Lohelan kirjoitusta ei voi väittää. Kysymys tuntuu olevan enemmän siitä, että Lohela sanoin jotain, mitä ei olisi saanut kyseenalaistaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Sitä voit kysyä Lohelalta, joka on piilottanut mielipiteensä.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Kyllä minä pääsin lukemaan ja ihan sillä linkillä minkä itse olit tuonne syöttänyt. Eikä minulla Lohelalta mitään kysyttävää ole, vaan niiltä jotka tuota ruotsia koskevaa blogia pitää sopimattomana. Siis sopimattamona muutenkin kuin omaan poliittiseen agendaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Puhemies [..] poikkeaa muista kansanedustajista siten, ettei itse osallistu keskusteluun tai äänestyksiin eduskunnassa ja yleensä pysyttelee päivänpolitiikan ulkopuolella"

Miksi tällaisen henkilön valinnasta on noussut näin suuri kohu?

Sitä paitsi Maria Lohela ei ollut piilottanut mielipiteitään, vaan sivusto oli muun syyn takia tavoittamattomissa, senhän näki virheilmoituksesta "bandwidth limit exceeded". Nyt linkki toimii: http://marialohela.fi/blogi/2010/09/04/ruotsin-kie...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Poistin yhden kuvattoman suunsoittajan viestin tästä.

Käyttäjän JukkaLaitinen kuva
Jukka Laitinen

Yllä jauhetaan ruotsin kielen opiskelupakosta, enemmän kuin tiuhaan. Yleisestä, ei ahvenanmaalaisia koskevasta toisen kotimaisen kielen opiskelupakosta voidaan luopua. Luodaan netin kautta toimivat tulkkauspalvelut, mahdollisimman kattavasti myös muilla kielillä, jolloin vältetään huonosta osaamisesta aiheutuvat väärinkäsitykset ja sekaannukset hoidettaessa virallisia asioita.

Toki Pyhtään Ruåtsillakin pärjää --- """va kostar hauki kilo på Bårgå tori? --- hundra seitenviis!""" / """ganska kiva auto där""" / jne...

Mutta kun pitää hoitaa vaikka jätevesiasetukseen liittyviä asioita på svenska, tuleekin jo vaikeampaa. Kutem muillakin hallinnon alueilla. Suoraa tulkkausta olen käyttänyt esitelmöidessäni niin venäläiselle delegaatiolle kuin Italiassa paikalliseen televisioon. Ja se toimii.

Esimerkiksi venäläisten lääkäreiden kielitaito on ongelma, suora kirjakieli menee, mutta kun siirrytään paikallisiin murteisiin, väärin ymmärtämisen, väärän diagnoosin ja väärän hoidon vaara on ilmeinen. Olen asian itse kokenut.

Meillä on historiallisesti uskontokunnat eläneet suhteellisen hyvin sovussa keskenään, erilaisia lahkoja unohtamatta. Suvivirttäkin on laulettu sulassa sovussa. Kun sitten ilmaantuu porukkaa, joka närkästyy suvivirrestä ja vaatii sen poistamista, niin miksi näitä ei "syytetä" suvaitsemattomuudesta ja ahdasmielisyydestä.

Maailmalla matkatessani olen pyrkinyt elämään maassa maan tavalla. Lähetyssaarnaajaksi en ole katsonut tarvetta ryhtyä.

Mitä uuden Rouva Eduskunnan Puhemiehen valintaan tulee, lähinä moniarvoinen ja suvaitsevainen väki näyttää aktivoituneen. Valinta oli minullekin ylläty, mutta katsotaan ......

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Menevätköhän Nyqvistilla puurot ja vellit sekaisin? En löytänyt Lohelan pakkoruotsia käsitelleestä kirjoituksesta, jonka Helander ansiokkaasti kaivoi arkistojen hämäristä, mitään sen dramaattisempaa kuin mitä vapaata kielivalintaa kannattavat yleisesti ajavat.

Olennainen poiminta itse kirjoituksesta:

    "Pakkoruotsista luopuminen kouluissa ei tarkoita ruotsin kielen kieltämistä tai ruotsin kielen opetuksen loppumista. Vapaaehtoisuuden vallitessa osa oppilaista varmasti valitsisi ruotsin."

Voit siis laittaa varmistimen takaisin päälle. Kukaan ei ole viemässä sinulta tai keneltäkään muulta kieltäsi tai poistamalla opiskelun mahdollisuutta. Tätä vaikuttaa olevan ylivoimaisen hankala ymmärtää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Voisitko ystävällisesti olla keksimättä minulle virallisia äidinkieliä ja agendaa? Mielikuvittelu on huono argumentti eikä se tälläkään kertaa onnistunut.

Pakkoruotsi-kysymyksessä on kyse ruotsin opiskelun pakollisuudesta. Lohelan edustamat ajatukset yksikielisestä Suomesta ovat tyystin eri asia.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Voin ystävällisesti ja vallan mainiosti lakata kuvittelemasta, että ruotsin kielen pakollisella opiskelulla olisi sinulle mitään merkitystä, tai että se olisi toinen äidinkielistäsi, taikka että olisit huolissasi nykyisenkaltaisen kielipolitiikan säilymisestä peruskoulutuksessa. Olen mahdollisesti ymmärtänyt jotain väärin liittyen käyttäytymiseesi tällä keskustelualustalla.

Tästäkään huolimatta en löydä Lohelan kepin nokkaan asetetusta kirjoituksesta mitään, mikä liittyisi haaveisiin yksikielisestä Suomesta. Mitä kielellisiin vaatimuksiin tulee, liittynee ainoa konkreettinen vaatimus siihen, että maahanmuuttaja omaksuu asuinpaikastaan riippuen käyttökielekseen suomen tai ruotsin, joka on mielestäni vain ja ainoastaan luontevaa ja käytännöllistä.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #57

Lohela on loistava esimerkki poliittisesta pyrkyryydestä, jossa populismia käytetään keppihevosena ja heitetään populismin rippeet roskakoriin, kun ratsastus on onnistuneesti viety maaliinsa. Mitä tuo muuta voi olla?

Pienenä yksityiskohtana ylläolevasta kommentistasi toisesta äidinkielestäsi, että meillä kaikilla on vain yksi äidinkieli. Ainoastaan käärmeet syntyvät kaksikielisinä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #59

Pienenä yksityiskohtana yllä olevasta kommentistasi, koskien toista äidinkieltä (ilman omistuspäätettä) hyvinkin moni kansalainen kokenee, että hänellä on kaksi äidinkieltä, mikäli on syntynyt ja kasvanut kahden eri kielen vaikutuspiirissä. Esim. henkilö, jonka äiti puhuu kieltä x ja isä kieltä y, ja lapsi oppii paitsi puhumaan myös käyttämään molempia niistä sujuvasti arki- ja työelämässä.

Tämäkin toki riippuu tulkitsijasta. Lukion ranskan kielen opettajani kertoi, että hänen oltuaan vaihto-oppilaana Ranskassa hänet asuttaneen perheen äiti kuvaili omaa lastaan kaksikieliseksi siksi, että tämä osasi englantia jotakuinkin lauseen "Hello, my name is Elisabeth" verran.

Jaakko Häkkinen

Lohela onneksi ymmärtää, että pakkoruotsi ja Suomen kaksikielisyys ovat eri asioita, vaikka haluaakin poistaa molemmat. En ymmärrä, miksei puhemies voisi olla koko kansan puhemies silloin, jos hän haluaa tehdä Suomesta yksikielisen? (HUOM! Minä en halua.)

Totuushan on, että RKP:n ykkösasia eli pakkotoinenkotimainen on nimenomaan tehnyt ruotsinkielisistä laajalti kaksikielisiä, vähintään kaksikielitaitoisia. Suomenkielisiä se ei ole kaksikielistänyt, koska useimmat meistä eivät kuule ruotsia missään.

Rautalankaa: nimenomaan pakkotoinenkotimainen on nakertanut edellytyksiä kaksikieliseltä Suomelta tekemällä ruotsinkielisistä myös suomeksi pärjääviä.

Eikö ole omituista, että samat tahot, jotka halusivat kaksikielistää kansan ja onnistuivat kaksikielistämään vain ruotsinkieliset, haluavat edelleen ylläpitää kaksikielistä Suomea, vaikka ovat omalla toiminnallaan tehneet sen tarpeettomaksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset