PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Ei Salo ol sokerist

  • Ei Salo ol sokerist

Mikäli viimeisistä Microsoft-uutisista tulee mielikuva savuavista raunioista tai Pasolinin elokuvista Salossa, haluan kuitenkin muistuttaa muutamista seikoista.

Salo sijaitsee Varsinais-Suomen hedelmällisimmillä mailla upeiden kulttuurinmaisemien lomassa, historiallisilla kartano- ja ruukkialueilla ja joen liittämien vilkkaiden kauppapaikkojen yhteydessä. Yhteydet Turkuun ja Helsinkiin ovat kuin kivenheiton kantamia. Rautaa on taottu rautakauden jälkeen mm. maataloudella, elektroniikalla ja sokerilla. Parempia edellytyksiä ja kasvupohjia saa suorastaan hakea.

Vaikkei Salo edusta nykyisen finessikulttuurin aluetta, vaan on pikemminkin maanläheinen, verevä murreseutu, on kaupungilla Suomen yksi tasokkaimmista taidemuseoista, Veturitalli, ja käsi- ja taideteollisuus kukoistavat. Edelleen on seppiä, jotka osaavat takoa.

Salon kaupungilla on vireä torikulttuuri joen rannalla. Kaikkialla on mukavaa, murteellista puheensorinaa, tosin usein varsinaissuomalaisen negaation kautta.

Viljavia maita reunustavat etelässä merelliset rannikkokylät, joiden historia on vailla vertaa. Ylellinen, luontomatkailijoiden Teijo-Mathildedal kansallispuistoineen ja poikkeuksellisen reipas Särkisalo-Förby edustavat ehtaa eteläisen Salon rannikkoa ja saaristoa, jossa ei uikuteta vaikka emokaupunki yrittää sahata omia tukijalkojaan.

Salosta on leikattu kaikkia niitä asioita, joilla tulijoita voitaisiin houkutella. Lähikouluja on laitettu lyhyen säästön toivossa säppiin ja sormet syyhyävät kajota taidemuseoon. Elektroniikkateollisuus valuu pois vaikka paikalla on täydellinen infra kannattelemaan sellaisiakin järkäleitä kuin esim. Nokia. Käsistään taitavia tekijöitä löytyisi vaikka kuinka. Turhautuessaan nuo ihmiset ovat vaarassa syrjäytyä.

Kun olen törmännyt salolaispoliitikon kirjoitukseen, se koskee todennäköisesti maahanmuuttajien karsastamista. Yksi ehdotti, että maksettaisiin somalien lähettämisestä takaisin Somaliaan ja toinen toivotti nimen perusteella eduskuntaan nousevan kansanedustajan lähettämistä pois Suomesta, ennen kuin tiesi, kenestä on kyse. Niin, siitä huolimatta että Nokian kulta-aikoina Salo oli kansainvälisen tietotaidon kaupunki ja pakolaisina tulleet ihmiset perustivat esimerkiksi valtavat määrät ruokaloita hulinaa muonittamaan. Sen sijaan että saa lukea Salon paikallispoliitikkojen valituksia siitä miten huonosti Salolla menee ja miten tulee seistä tumput suorana tai syyttää maahanmuuttajia haluan osoittaa, miten loistavat peruspuitteet Salolla on.

Salo on lamaannustilassa, ja siksi se tarvitseekin jälleen modernin kauden "ruukinpatruunoita" ja yhteishengen nostattajia, ei sijaistoimintojen säätäjiä.

P.S. Salon rajalle on syntynyt ensimmäinen lounaiskärjen susipentue sataan vuoteen. Toivon sydämestäni, etteivät maahanmuuttajien lisäksi sudet joudu pahan olon syntipukeiksi Salon paikallispolitiikassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vihreänä toivotan sudet tervetulleiksi sinne Varsinais-Suomeen. Ovat paluumuutajia, eivät uudisasukkaita lämpövyöhykkeiltä, kääntöpiirien väliltä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Parhaimmillaan tuo uusi reviiri pitää huolen siitä, että minkit ja supikoirat laitetaan ruotuun. Toistaiseksi ei valituksen sanaa tuosta poppoosta, ja hyvä niin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Salossa oli aikoinaan 70-luvulla hurjan suosittu disko "pulpukka" joka sijaitsi Penan saluunan alakerrassa. Kaarinasta käytiin ja jos aikoi sisälle päästa niin viimeistään kolmelta iltapäivällä oli mentävä. Salon torilla tulee kesäisin käytyä, asunhan talvet naapurikaupungissa ja kesät naapuripitäjä Sauvossa. Salon tori on loisto paikka, suosittelen.

Viljo Häggman

70-luvulla Salossakin erotuomarit vetivät kotiinpäin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eikös Salo juuri laajentunut noin 8 kunnalla, joten hartiatkin levenivät? Osattinkohan se tehdä elegantisti ja fiksusti? :-)
Naapuriperhe nauttii Salosta työnantajana, vaikka asuukin muualla...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei nuo laajennukset ilman kyyneleitä sujuneet, valitettavasti. Monilta entisiltä elinvoimaisilta kunnilta vietiin asioita. Mutta näillä mennään.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Eihän se enää ole edes sokerista ei. Positiivisia kirjoituksia kuten tämä tarvitaan, mutta jotain aivan hemmetin nerokkaita ideoita myös.

Lisäasukkaita kaupungin on ihan ensihätään vaikea kuvitella toivovan, on täysi työ työllistää olemassaolevat vuosiksi eteenpäin. Ihmiset eivät pääse sieltä helpolla työn perässä pois, paitsi päivittäin esim Helsinkiin.

Parasta mitä voisi toivoa, olisi että Nokia palaisi kaupunkiin. Jos ei, eikä mikään muukaan globaalisti elinvoimainen yritys, hajoaako kuntaliitos ja entiset maaseutukunnat palaavat juurilleen?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Totta kaikki tuo. Mutta lisäasukkaita ei tarvitse kavahtaa, se on myös mielestäni valtiollisella tasolla virhearvio. Uudet ihmiset tuovat uusia tarpeita, ideoita, toimintatapoja. On oikeastaan ihan hupsu reaktio vetää huppu päähän muiden ihmisten suhteen, kun on itse vailla apua.

Pätee monellakin elämän tasolla.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Haa mä osaan tän V-S-negaation! Tällaisena päivänä osaan se erittäin hyvin. Sillä sinä päivänä, kun Windows ilmoitettiin Nokian valitsemaksi käyttöjärjestelmäksi, tiesin tämän päivän tulevan ja se on raivostuttanut minua siitä pitäen. Että idässä puhisee jättiläinen, joka uhmaa olemassaoloamme, lännessä ahne paskiainen, joka vie kaiken minkä saa.

Saatana. Tänään haluan kiroilla julkisesti. Sen verran sitä negaatiota.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Nyt on pakko nostaa hattua Nyqvistille, hän nimittäin vertasi tämän päivän uutista eilisiin susi-uutisiin. Itselläni tämä herkullinen vertaus pyöri huulilla, mutta en niillä foorumeilla, joilla tänään pottuilin, löytänyt sopivaa lauserakennetta tästä iloitakseni.

Salon on taantumassa sata vuotta taaksepäin ja siihen maailmaan sopii susipentue kuin nyrkki silmään. Tässä taantumisessa ei sinänsä ole mitään pahaa, se on luonnonvalinta, mutta se minua meissä salolaisissa edelleen jaksaa säälittää, että me muka edustamme jotain korkeaa insinööri-osaamista ja olemme muka maailman huippuja.

Höpö, höpö, salolainen tieto/taito alkoi Nokia-aikaan taantua jo 2000-luvun alussa, sen verran tuli mualimaa kierrettyä sen firman piikkiin, että todelliset innovaattorit ja tekijät tapasin jossain ihan muualla. Sorry Suomi-poika, mutta niin se tarina vaan meni. ;)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Salossa ei ole paljon Nokia-luokan leading edge-tutkimustoimintaa seuraavaa maailmanluokan innovaatiota varten, se on totta. Vision toteuttavaa osaavaa väkeä sen sijaan kyllä.

Jos kaupunki lisäasukkaita kaipaa, niin näitä, tai heidän työnsä hedelmiä ainakin. Mahdollisuuksia on, mutta paluu Nokian parhaiden päivien vaurauteen jää todennäköisimmin toteutumatta. Siinä puhutaan sen verran isoista palikoiden loksahtamisesta paikalleen, että asoiden toistuminen nykyisessä maailman jakautumisessa olis suoranainen ihme.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Blogisti käyttää tekstissään termiä “varsinaissuomalainen negaatio”, joka osaltaan pitää paikkaansa, mutta blogisti ei selvästikään tunne Nokian Salon menestyksen syntyhistoriaa, miten 80-luvun alusta alkaen nuoria ammattilaisia virtasi Saloon takomaan sampoa, ja sen he totisesti tekivät.

Kulttuuri tappaa, sen olen myös ollut todistamassa, kun siten myöhemmin asioita tehtiin tyyliin “voi kuule likka, näin me on tämä ennenkin tehty” - sen jälkeen innovaatiot toteutti joku toinen jollain muulla mantereella.

Epäilen nykyisin jo kykyä edes tuottaa tai toteuttaa maailmanluokan visioita. Mutta olen mielelläni väärässä tässäkin asiassa. Parasta mitä tälle kylälle voi tapahtua, lienee talvinen susilauma pihamaalla. Se ei ruoki kylää, mutta pitää kyläläiset valpaana :)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #15

Jep, kun menee hyvin, näyttää olevan helppoa uskoa omaan erinomaisuuteensa ja sen myötä lakata ymmärtämästä ydinosaamistaan. Näin on käynyt toistaiseksi kaikille, paitsi Samsungille ja Applelle. Niiden voi ennustaakin pärjäävän pidempään - edellinen elää siitä innovoiman keskittymästä, josta Salo ei. Jälkimmäinen on taas, siinä missä Nokia mokomista luopui, keskittynyt hallinnoimaan näyttömarkkinoita ja säilyttänyt samalla monialaisuutensa

Nythän Salossa osataan kyllä suunnitella älypuhelimia, mikäli suunnitteluksi katsotaan toteuttavampi suunnittelu. Älypuhelinten parin ensimmäisen sukupolven aikana ei osattu edes sitä ja homma jatkui, koska Symbian hallitsi vielä kenttää.

Sitä, miksi joku tietyn luurin haluaa, siellä ei osata. Mutta ei osattu paljon silloinkaan kun tulosta tuli. Visio tuli enimmäkseen muualta, samoin kuin potentiaalisen menestyksen komponentit nyt. Onko niitäkään enää jää nähtäväksi. MS saattaa myös levittää sympatiapisteiden toivossa huhuja hardwaresta luopumisesta, vaikka todellisuudessa W-phonen markkinaosuusennuste näyttäisi ylöspäin ja kyse on vain siitä, mistä joka tapauksessa on kyse - suomalaispanosta ei enää tarvita.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #15

"mutta blogisti ei selvästikään tunne Nokian Salon menestyksen syntyhistoriaa, miten 80-luvun alusta alkaen nuoria ammattilaisia virtasi Saloon takomaan sampoa, ja sen he totisesti tekivät"

En tiedä miten päädyit tällaiseen uskomukseen, mutta huoli pois, tunnen aiheeni ihan riittävän hyvin. Olen itse merellinen salolainen ja tunnen paljon sitä polvea, joka aikoinaan nokialla puuhasi. Tiedän myös sen, että kuumina vuosina tekijöiden tarve oli niin huutava, että myös vähäisin ansioin pääsi tekemään asioita ja etenemään.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala Vastaus kommenttiin #18

“...kuumina vuosina tekijöiden tarve oli niin huutava, että myös vähäisin ansioin pääsi tekemään asioita ja etenemään.“ Toivottavasti noiden kuumien vuosien tuttavasi eivät pahastu kommentistasi.

Blogisti on kuitenkin luonnonvarapuolen asiantuntija, joten hänelle monimuotoisuus, evoluutio ja ekosysteemi ovat käsitteinä tuttuja. Näitä samoja käsitteitä käytetään myös bisnesmaailmassa, eikä niiden merkitys juurikaan eroa tavasta, joilla niitä käytetään luonnonvaroista puhuttaessa.

Mistään sisäsiittoisuudesta ei kuitenkaan voinut olla kyse, koska populaatio oli laaja, luonnonvalinta toimi, sillä sisäpiirejä saati korruptiota ei ollut järjestelmään vielä ehtinyt rakentua. Monimuotoisuuskin täyttyi, jos jokainen ei ehkä ollutkaan se penaalin terävin kynä, kuten blogisti antaa ymmärtää.

Lisäksi mainittakoon, että yhteisö oli vahva, jopa tulokaslajit hyväksyttiin ja niiden annettiin vapaasti hedelmöittyä, koska oltiin luomassa ympäristöä, jossa jokaiselle oli paikkansa. Toki rasismia esiintyi sen luonnollisessa muodossa, siis juuri niin kuin kukkakedolla tänäkin päivänä, mutta se oli normaalia yhteisön sisäistä järjestäytymistä, jos sen näin kauniisti haluaa ilmaista.

Atte Peltomäki Vastaus kommenttiin #18

Nyt muuten puhut sellaista tuubaa että oksat pois. Noin kymmenisen vuotta sitten hain Nokialle töihin, sekä virallisia teitä että siellä töissä olleiden kavereiden kautta. Epävirallisesti kerrottiin, että viesti oli "osaamisen perusteella tästä kaverista tapeltaisiin osastojen kesken, mutta koulutuksen puutteen vuoksi ei voida palkata". Virallista vastausta en koskaan edes saanut.

Jälkeenpäin ajateltuna en tainnut jäädä paljosta paitsi, Nokian yrityskulttuuri on todella sieltä ja syvältä ja paljon parempia työnantajia on sittemmin tielleni siunaantunut.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #39

En puhu 10 vuoden takaisista asioista vaan niistä kuumista vuosista paljon aikaisemmin.

Atte Peltomäki Vastaus kommenttiin #43

Pitipä tarkistaa hieman, kyllä tuosta omasta kokemuksestanikin on jo kerennyt kulua 15 vuotta. Voitko hieman tarkentaa, mitkä olivat nämä "kuumat vuodet" ja tarkalleen ottaen milloin?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Vietin vuoden Tuorlan maatalousoppilaitoksessa, naapurissa oli silloin Suomen oudoin kartanohotelli, Raadelma. Pohjalaisen kivikkoon tottuneen silmiin todella kaunista ja rikasta seutua. Koulun naapurissa oli Kuusiston linnan rauniot, toin lähimetsistä pähkinäpensaan taimen joka nykyään kukoistaa täällä pohjanperukoilla.

Jari Leino

Hyvä historiakatsaus. Salon seudulla on todellakin ollut monenlaista yritteliäisyyttä. Ruukkien tulo Suomeen perustui siihen, että täällä oli runsaasti metsiä, jotka hakattiin säälimättä nurin ja poltettiin hiileksi rautaruukkien tarpeisiin. Suurten kartanoiden synty perustui maaorjuutta hipovaan alustalaisjärjestelmään ja siihen, että vietiin voita Pietariin. Kännykkäteollisuuden synty perustui siihen, että vietiin kumisaappaita Neuvostoliittoon.

Nyt Suomi on armotta globalisaation häviäjä. Tulevaisuudessakaan ei ole näkyvissä sellaista visiota, jossa Suomi olisi globalisaation voittajien joukossa. Työttömistä Nokian insinööreistä ehkä pari työllistyy kulttuurin, maanviljelyksen ja matkailun alalle. Muilla tuleekin sitten olemaan vaikeampaa. Samoin Salon kaupungilla. Näin se vain on.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Sinällään kyllä allekirjoita, että näin kesälomamatkailijana, kohta viikon Mathildedalissa viettäneenä ja eilen Teijon kansallispuistossa vieraileenna, näkisin Salolla olevan melkoinen ponnistuslauta houkuttelevani ympäristönä myös tulevaisuudessa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Salossahan tehtiin aika paljon asioita, jotta kaikki se pätevyys jolla maailma valloitetaan saadaan kaupunkiin. Niitä asioita on siellä edelleen, eli fasiliteetit ovat kunnossa. Ei puutu kuin työt. Kyllä sitäkin sinne tulee. Ei välttämättä yhtä paljon kuin joskus, mutta enemmän kuin mitä pahimmillaan näyttää.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Wanhan ajan patruunat lienevät jo sukupuuttoon kuolleita, mutta kyllähän heitä on aiheellista ikävöidä. Tilalle ovat tulleet globalisaatiosta täysin siemauksin ja täysin häpeilemättä nauttivat kvartaalikapitalistit ja dogmaattiset kauppakamarinulikat, Loka Laitisen liian usein viljelemää käsitettä lainatakseni.

Kun kepulaiset tai persut puhuvat keskittämispolitiikasta, he todellisuudessa vain oireilevat siitä, ettei nykyisillä markkinoilla syrjäseuduilla kannata työtä teettää. Syrjäseutuahan Salokin siis rehellisesti on, vaikka kuinka olisi otolliset olosuhteet ja maineikas historia.

Ei ole mikään ihme, että kunnanjohtajalta meni yöunet, mutta niinhän ne ovat vastaavilta satraapeilta menneet vanhoissa paperiteollisuuden linnakkeissakin, erityisesti Kymenlaaksossa.

Jos Salon kaltaiset pitäjät halutaan pitää elinkelpoisina, tarvitaan koko kansakuntaa koskevia parannuksia yritysten kilpailukykyyn. Se onkin sitten helpommin sanottu kuin tehty, mutta ihme kyllä nykyinen hallitus edes lupasi yrittää, toisin kuin puolenkymmentä edellistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pieni varsinaissuomalainen spontaani palindromikeskustelu:

Oona sottaa. Tuki iho! Nokian aik' on Isi, kaput!
Iines: "Se nii nolas, siis Oona. Soo... s'ei mikkä hämähäkkimies oo", sanoo siis Salon Iines.
"Sen iitu pakisi, Nokian aik' on ohi", iku-taatto sanoo.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist
Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Koit ny rauhthottu!

http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/2009-syksy/koit-ny-rauhottu!.html

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kauan sitten olin lintuharrastajien bussilastillisen mukana menossa saaristoon. Salon kohdalla yksi tyttö heräsi ja unenpöpperössä ihmetteli, että 'miten täällä voi olla näin paljon kampaamoita - ja vielä noin kummallisia nimiä niillä on!'

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Noihin valuuttajärjestelmiin on kiva aina vedota, jos menee hyvin tai huonosti. Ihan kuin mitään merkitystä ei olisi sillä, kuinka maailmalla haluttuja tuotteita yritykset kykenevät tuottamaan niin, että pääoma säilyy emovaltiossa. Sama euro se Saksalla on kuin Kreikalla ja Suomella.

Mitä pakolaisperäiseen maahanmuuttoon tulee, niin globaalin hädän lievittäminen ei voi pitkään aikaan olla Salon seudun prioriteeteissa. Koko maan surkastuessa lähivuosikymmeninä mamu-vastaisen mölinän ei myöskään voi kuvitella vähentyvän. 50 vuoden humanitääriset kinat edessä.

Atte Peltomäki

Itse muutin Salosta jo 17-vuotiaana töiden perässä Helsinkiin. Vain aniharva ystävistäni ei myöhemmin tehnyt samaa. IT-alan töitä Salosta oli jo silloin vaikea löytää, nykyään hyvin vaikea yhtään mitään töitä. Asuntojen hinnat ovat olleet jo pitkään syöksykierteessä. Ja Salon hyvää henkeä on tullut taannoin sen yöelämässä taas todistettua, puolityhjään yökerhoon jonotetaan tuntitolkulla, paikalliset kovikset ajaa rinkiä etsien sopivaa uhria turpaanvedolle ja skoudet keskittyvät oluen juonnin kitkemiseen julkisilla paikoilla.

Ei ole ikävä, ei.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ei Salo sokerista ole ei. Ennemmin se on suolattu niin paikallisten kuin valtakunnallisten päättäjien toimesta. Suolaa on kylvetty niin paljon, että Salo on kuin suola-aavikko yrittäjille. Sitten noilta kylväjien taholta varsinkin ihmetellään, että mikä on vikana kun yritykset eivät halua yrittää kasvattaa mitään kyseisellä suola-aavikolla. Muutenkin vaikka joku isompi taho toisikin rahaa Saloon, niin eiköhän se mene ihan muualle kuin Salon hyvinvointiin. Viime kerralla kun omat palkat taisi nousta julkisella kuin myös omalla puolueella nousi rahoitus ja aika iso osa verotuloista valui tuiki tärkeisiin kohteisiin kuten kaupungintaloon.

http://www.hs.fi/talous/a1436327940836 "Nuoret menettivät uskonsa Salon tulevaisuuteen – "Kaikki menee kiinni""
http://yle.fi/uutiset/salossa_pohditaan_ratkaisua_...
http://www.projektiuutiset.fi/fi/artikkelit/salon-...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Muuten tuohon liittyen unohdin mainita sen, että perussuomalaiset ehdottivat progressiivisia palkanalennuksia julkiselle puolelle(5-30% palkan suuruudesta riippuen). Palkanalennukset olisivat pelastaneet Salon, mutta ne eivät käyneet ay-liikkeelle, eikä siten myöskään julkisen työntekijöille, joten koko kunta saa nyt kärsiä. Tuo antaa kyllä hieman osviittaa siitä minkälaiset henkilöstökulut on salossa, jos keskimääräinen 17.5% alennus noihin kuluihin tasapainottaisi kunnan talouden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset