PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Maailmassa ei ole ainuttakaan show-delfiinien eläköitymispaikkaa

  • Pullokuonodelfiinit työskentelevät viihteen lisäksi myös suurvaltojen asevoimissa. Kuva: Wikipedia
    Pullokuonodelfiinit työskentelevät viihteen lisäksi myös suurvaltojen asevoimissa. Kuva: Wikipedia
  • Miekkavalas Keiko vuonna 1998. Kuva: Wikipedia
    Miekkavalas Keiko vuonna 1998. Kuva: Wikipedia

 

Maailman pohjoisimman delfinaarion laittaessa pillit ja sillit pussiin Särkänniemen delfiineille etsitään lehtitietojen mukaan parasta mahdollista uutta kotia. On tuskin syytä epäillä, että eläimet joutuvat nyt ojasta allikkoon, mutta usein nähdään puhuttavan toiveista saada nämä pullokuonodelfiinit vanhainkoteihin tai vapauteen.

Visiot villistä vapaudesta tai delfiinien vanhainkodista ovat epätodennäköisiä, koska maailmassa ei ole vielä yhtäkään show-delfiinien merellistä kuntoutuskotia tahi ei-kaupallista rauhantyyssijaa, eikä vapauttaminen mereen yleensä ole realistinen vaihtoehto. Maailman kuuluisin työuran tehneen merinisäkkään luontoonpalautus tapahtui vuosituhannen vaihteessa, kun Free Willy-elokuvia tähdittänyt miekkavalas Keiko (miekkavalaat kuuluvat myös delfiinien heimoon) vapautettiin mereen yleisöpaineen tuuppimana. Merillä Keiko ei onnistunut integroitumaan muiden lajikumppaneittensa pariin ja se palasi usein ihmisten läheisyyteen. Sairasteleva Keiko sai loppunsa norjalaisessa vuonossa reilua vuotta myöhemmin.

Syy siihen, miksi tällaisia varsinaisia eläketyyssijoita ei ole, on todennäköisesti kustannuskysymys. On helpompi järjestää turvapaikkoja esimerkiksi ihmisten iloksi työtä tehneille kädellisille, norsuille ja tiikereille kuin mereneläville. Osassa niistäkin hyväksikäyttö jatkuu jossain muodossa.

Vuosikymmeniä vankeudessa eläneet hammasvalaat tarvitsevat yleensä jatkuvaa ihmisen huolenpitoa ja työtä, vaikka eivät enää esiintyisikään. Siksi ne perinteisesti ovat kuolleet työsijoilleen tai päässeet toisiin tiloihin. Maailman merinisäkäspuistoista lähtee eläimiä myös hämäriin käsiin, mutta EU:ssa tällaisten eläinten siirtely on tiukasti säädeltyä.

Ylipäänsä merinisäkkäiden eläköitymistä ei ole erityisemmin mietitty, kun niiden pyydystäminen ja lisäännyttäminen näytöseläimiksi jokunen vuosikymmen sitten alkoi. Sen sijaan viihdekeskusten tarve on länsimaissa vähentynyt arvojen muuttuessa, ja temppueläinten tarjoama informatiivinen tai tieteellinen anti on jäämässä mitättömäksi.

Asenteet viihdevankeutta kohtaan ovat olleet pitkään ristiriitaisia, mutta tällä hetkellä aika tuntuu ajavan ohi sirkussillipurkit. Viimeisiä niittejä oli vuonna 2013 ilmestynyt Gabriela Cowperthwaiten dokumenttielokuva Blackfish, jolla on ollut merkittävä vaikutus delfiiniviihteen suosion laskuun. Raa’asta bisneksestä kertovan elokuvan keskiössä on erityisesti teemapuisto SeaWorld Orlando ja sen omistama miekkavalasuros Tilikum, joka on ollut osallisena kolmen ihmisen kuolemaan.

Esiintymisen lopettaneiden hammasvalaiden pulikointiparatiiseja on viimeisen kymmenen vuoden aikana haaveksittu usealla taholla ja vaihtelevilla motiiveilla. Seuraamani hankkeet ovat kaatuneet tai hiljentyneet. Asiaa puidaan kuitenkin ensi joulukuussa San Franciscossa kansainvälisessä merinisäkkäitä koskevassa konferenssissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Seppo Hildén

"Maailmassa ei ole ainuttakaan show-delfiinien eläköitymispaikkaa"

Väärin.

1964-67 tehtiin Flipper-sarja jossa oli delfiini pääosissa. Sarja näytettiin myös Suomen televiosta 60-luvun lopulla. Sarjassa käytettiin kolmea delfiiniä ja kuvaukset tehtiin Miami Seaquariumissa jossa kyseiset delfiinit myös esiintyivät yleisölle.

Olen nähnyt Flipper-shown sekä lapsena TV:stä että aikuisena tuolla aidoilla kuvauspaikoilla seaquariumissa.

Nämä kolme TV-delfiiniä pääsivät viettämään eläkepäiviään 160 km päähän Key Westissä sijaitsevaan delfiinien tutkimuskeskukseen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolphin_Research_Center

https://www.dolphins.org/

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei tuo ole eläköitymispaikka. Siellä tehdään kaupallista ja viihteellistä työtä joka päivä. Paikka myy mm. delfiininkoulutuskursseja tuleville delfiiniohjaajille, parilla sadalla dollarilla pääsee uimaan delfiinien kanssa. Toki tuo on suojapaikka ja parempi kuin ei mitään. Muutaman vuosikymmenen aikana aikaansaatu muutama tutkimuskin on parempi kuin ei mitään.

Seppo Hildén

"The organization's mission states that through education, research and rescue, Dolphin Research Center promotes peaceful coexistence, cooperation and communication between marine mammals, humans and the environment we share with the well being of DRC's animals taking precedence."

Kyllähän tuo aika rauhalliselta paikalta delfiineille kuulostaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #4

Varmasti ihan rauhallinen paikka, mutta tuo menee eläintarha/elämyspuisto-kategoriaan. Tässä vähän videota viihteellisestä työpäivästä yleisön edessä.

https://www.youtube.com/watch?v=UlW-acW3oDY

He myös lisäännyttävät lisää poikasia tarhaansa. https://www.dolphins.org/our_animal_family?cat=1&i...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kyllä taiteilijaeläke kuuluu delfiineillekin?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tampereen delfiinit eivät saa mistään parempaa elinpaikkaa. Aivan pöyristyttää ajatus, että ne vietäisiin jonnekin Eurooppaan. Ne ovat tottuneet hyvään hoitoon. Ei niitä voi antaa mihinkään kärsimykseen.

Parasta siis on, että delfiinit tapetaan heti Tampereella. Mitä sitä nyt ikuisesti älykkäitä eläimiä kiduttamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset