PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Miss RealHelsinki

  • Miss RealHelsinki

Missikisat kiinnostavat kuin kasa kiviä, eikä tämä merkintä kerrokaan varsinaisesti misseistä. Kiinnostaa kuitenkin Miss Helsinki-organisaation johtohahmon Martina Aitolehden selostus Ylen Aamutv:ssä, miten Miss Helsinki Jessica Ruokola menetti tittelinsä kykenemättömänä eroamaan väkivaltaisesta parisuhteestaan. Syiksi mainittiin mm. missin soveltumattomuus esikuvaksi, asian mediajulkisuus ja organisaation haluttomuus tukea rikollisjärjestön ihmistä. Tosin toimittaja Sanna Ukkolan piti oikaista ettei Ruokola itse ole rikollinen tai rikollisjärjestön edustaja.

Tämä on kiinnostavaa siksi, että tämä on kuin pienoiskuva yhteiskunnallisesta suhtautumisesta lähisuhdeväkivallan uhreihin. Euroopan yhdessä lähisuhdeväkivaltaisimmassa maassa uhrit kantavat joko stigmaa tai piiloutuvat häpeissään. Erityisen torjuttavaa yhteiskunnassa on kyvyttömyys irtautua vahingoittavasta suhteesta, vaikka se tutkitusti on hyvin yleinen, itseään ruokkiva käytösmalli, joka vaatii huomattavasti enemmän aukomista kuin torjunta. Ilmeisesti henkilö ei myöskään voi olla missi jos hänen seurustelukumppaninsa on syyllistynyt rikoksiin eli henkilön karaktääri ja maine määritellään hänen kumppaninsa kautta.

Tutkija Marita Husso väitteli lähisuhdeväkivallasta 2003. Husson mukaan Parisuhdeväkivallan kohteena
oleminen on kulttuurissamme kokemus, joka erottaa ihmiset muista, samanlaisia haavoittumisia kokemattomista ihmisistä. Vallitsevat käytännöt ja selitysmallit ruokkivat ja ylläpitävät väkivallan kohteena olleiden häpeää ja mahdollistavat väkivallan jatkumisen
.

 On selvää, että Aitolehti on liikenainen ja brändinpunoja, joten hän saa tehdä misseillään mitä parhaaksi näkee ja perustella sitä ”moraalisin syin”.  Aikoinaan parisuhdeongelmien tiimoilla julkisuuteen kivunnut Aitolehti kokee varmasti vilpittömästi auttaneensa. Myös missiorganisaation sivulla hakusäännöissä mainitaan vaatimus, että neitojen on oltava ”hyvämaineisia”, mitä se sitten ikinä tarkoittaakin.

Koska PR-maailmassa ei ole tilaa todellisille ongelmille, Jessica Ruokola ei voi olla Miss Helsinki, mutta hän voisi olla Miss RealHelsinki, koska hänen kaltaisensa ihmiset ovat todellisia. Tätä todellisuutta on yhteiskunnassa myös opittava käsittelemään muun kuin rankaisemisen ja syyllistämisen kautta. Siksi tämäkään blogi ei pääty moralisointiin, miten kaikki tietävät miten jatkossa käy.

Ai niin. Se klassinen kysymys - mikseivät he vaan lähde suhteesta? Husson tutkimuksen mukaan:

- Henkinen hajoaminen, häpeä, kykenemättömyyden ja alemmuuden tunne

- Edellisestä johtuva asian sivuuttaminen ja peittäminen yhteiskunnallisissa ja kulttuurisissa käytännöissä, jotka edelleen mahdollistavat jatkumisen

- Läheisen väkivaltaa vaikea käsittää, hyvittelykaudet ja yhteiset toiveet paremmasta huomisesta (riippuvuus)

- Lähteminen ei suojaa väkivallan jatkumiselta

 

Naisten Linjan toiminnanjohtajan Elina Nikulaisen mukaan myös:

- Rakkauden tunteiden käsittelemisen vaikeus ja pitkäkestoisuus

- Pelko

- Yhteiskunnallinen, kulttuurinen paine estää hakemasta apua, tuomitseminen

- Väkivallan uhri eristyy yhteiskunnasta

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Asiallinen ja asiapitoinen kirjoitus, Petra. Kiitos siitä!. Harmi, että Jessica Ruokolaa "lyödään" monilta suunnilta. Ihmisenä hänkin on hauras eikä saisi jäädä yksin. Päin vastoin.

" Yhteiskunnallinen, kulttuurinen paine estää hakemasta apua, tuomitseminen

- Väkivallan uhri eristyy yhteiskunnasta"

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Häpeä ihmissuhteessa saattaa johtaa tilanteeseen, josta ei ole helppoa pääsyä. Olen käyttänyt ilmaisua upside down pariskunnan lemmenleikeissä. Sellainen ehkä on eräs väkivaltaa lietsova syy taustalla nykyään, myös kiristys mm. alastonvalokuvilla sekä nalkutus.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Myös missiorganisaation sivulla hakusäännöissä mainitaan vaatimus, että neitojen on oltava ”hyvämaineisia”, mitä se sitten ikinä tarkoittaakin."

Tästä episodista on pääteltävissä, että se tarkoittaa sitä, että missi ei saa seurustella rikollisen kanssa ja vaikeuttaa itseensä kohdistuneen rikoksen tutkintaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Yhtähyvämaineisia kuin ministeritkin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos, Petra, asiallisesta ja kritiikittömästä kirjoituksestasi.

Parisuhde- ja perheväkivalta on kaikkialla maailmassa kielletty tabu. Suomessa suurempaa tabua ei liene. Kukaan ei pöytäkeskustelussa kerro, kuinka pinna palaa kotioloissa. Joillekin luotetuille voidaan uskoutua, kuinka puoliso on saattanut menettää malttinsa.

Väkivaltaisesta parisuhteesta poistuminen altistaa väkivallalle, jopa aiempaa raaemmalle väkivallalle. Yhteiskuntahan ei uhria tue. Väkivaltaan tarttunutta ei rankaista.

Jos ulkopuolinen osapuoli ja viranomainen asiaa selvittävät, molemmille osapuolille jää käsittelyn jälkeen pelkkä syyllisyys. Parisuhteen alistettu osapuoli kuulee ja uskoo olleensa itse syyllinen tapahtumiin. Jopa viranomaiset kysyvät, mitä uhri teki ennen iskuja. Lyöjä puolestaan kantaa tietenkin syyllisyyttä koko ajan mukanaan: miksi tässä kävi näin, taas!

Väkivaltaisesta parisuhteesta poistuessaan uhri altistuu väkivallalle kahdelta suunnalta. Hänen turvallisuuttaan uhkaa entinen, väkivaltainen kumppani ja mahdollinen uusi, kenties väkivaltaisempi kumppani. Väkivallan uhri ajautuu valitettavan usein kerta toisensa jälkeen väkivallan uhriksi. Ihan yhtä usein kuin lyöjä lyöjäksi.

Rikollisen läheisen asema on yleisesti ottaen vaikea. Luottamusta on vaikea hankkia. Rikollisella kun on tapana käyttää koko lähipiiriä omaksi hyödykseen. Mitä lähempänä rikollista elät, sitä todennäköisemmin tulet olemaan rikoksen uhri.

Itse näen tässä missisotkussa pelkkiä uhreja: missin, missiorganisaation. Tekijäkin voi olla uhri, kun tarpeeksi pengotaan. Silti hän on ainoa vastuullinen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niemeläinen toi esille mielestäni erittäin tärkeän näkökohdan toteassaan, että "tekijäkin voi olla uhri" ja juuri siksi on äärettömän tärkeätä, ettemme salli yhteiskunnassamme vihapuheiden lisääntyvän koska puheista tekoihin on lyhyt matka.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Juridisesti tekijä on ainoa vastuullinen. Asiaa psykologian näkökulmasta tarkastellen tekijäkin voi olla uhri. Kuitenkaan tämä ei sulje pois tekijän vastuullisuutta.

Tekijän taustasta voidaan löytää asioita, joita voidaan käyttää joko tekijän puolesta tai häntä vastaan.

Täällä Ruotsissa on ollut iltapäivälehdillä tapa selvitellä väkivaltarikollisten taustaa näennäisen humaanisti. Entinen työkaveri totesikin, että täällä Ruotsissa on näköjään kaikilla rosvoilla ollut kotona kahvipöydässä liian kovia sokerinpaloja!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kukaan ei ole sulkemassa pois tekijän vastuullista, vaan korostamassa sitä. Mutta se on hyvä pointti: ymmärtääksemme ja hallitaksemme näitä asioita paremmin on rehellistä tiedostaa, että myös tekijä voi olla uhri. Niistä usein huonot kierteet alkavat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

Ok!

Mitä sitten tulee tämän plokin aiheeseen, niin pidän koko missi-instituutiota naista loukkaavana alun pitäen rotuoppiin pohjautuvana ilmiönä.

Pasi Harjamäki

"Euroopan yhdessä lähisuhdeväkivaltaisimmassa maassa..."

Itse näin, muistaakseni Euroopan unionin tekemän tutkimustuloksen, tutkimuksesta, jossa haastateltiin tuhansia naisia, jokaisesta Euroopan unionin jäsenmaasta, heidän kokemastaan henkisestä tai fyysisestä väkivallasta.

Suomea tutkimuksen tulokset eivät tosiaan mairitelleet. Yksi asia kuitenkin hämmästytti. Tutkimuksen eri osa-alueilla heikoimmat tulokset saivat Suomi, Ruotsi ja Tanska. "Voittaja" vaihteli eri osa-alueittain. Tuloksen paranivat, mitä enemmän mentiin etelään tai itään.
Parhaita tuloksia saatiin sellaisissa maissa kuin Puola, Romania tai Italia. Maissa, joissa machokulttuuri on voimissaan ja joissa naisen asema ei ehkä aivan ole samalla tasolla, noin yleisesti, kuin pohjoismaissa.

Yhtään vähättelemättä suomalaisen naisen kokemaa väkivaltaa, suhtaudun pienellä varauksella tähän tutkimustulokseen.

rita casanueva

Olen hyvin samaa mielta, MUTTA jos pyoveli viktimisoituu ei kukaan nainen koskaan tule olemaan turvassa.

Parisuhdevakivalta on erittain vakava asia, oli sitten kyseessa nykyinen pari tai ex-pari.

Kyseisessa missi tapauksessa henkilo on erittain vaikeassa tilanteessa, jossa han itse lausuntojensa mukaan neuvoisi jos oma ystava olisi samassa tilanteessa, lahtemaan, paras apu on saada henkilo lahtemaan tilanteesta.

Se onko poikaystavalla rikollinen tausta entuudestaan ole asialla mitaan tekemista. Ei kaikki rikostaustan omaavat ole pahoinpitelijoita.

Mutta pahoinpitelijoista myos paasee eroon jos vaan saa apua ajoissa.

Henkilokohtaisesti hyvin lahelta asiaa seuranneena voin vain toivoa etta "heratys" tapahtuu ajoissa.

Muutamia vuosia sitten saatellessa yli 40 vuotta pahoinpideltya naista turvaan han sanoi loppuunvasyneena " voi kun tuo mies kuolisi niin paasis tasta elamasta pois". Ymmarran hanta taydellisesti mutta miehen kuolema ei poista
kuin osan ongelmasta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Twitterissä onkin menossa Ruokolan syyllistäjäiset, luin mm. että "Jessica Ruokola sais hävetä!"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset