Vientituote SOO:n kannattajajäsen pahoinpiteli naisen kuoliaaksi Ruotsissa

Kotokehdossaan Suomessa katupartioilmiö Soldiers of Odinin miehiä on yhdistetty väkivaltaisiin rikoksiin, ja näin on myös Ruotsissa. Sielläkin katupartioliike imee puoleensa väkivaltaisia henkilöitä, sekä heihin negatiivisesti suhtautuvia että toimintaa kannattavia.

Ruotsissa SOO:n kannattajajäsen Martin Jonsson on tunnustanut pahoinpidelleensä 41-vuotiaan Lottan, joka kuoli vammoihinsa sairaalassa. En pidä kannattajuutta todisteena varsinaisesta jäsenyydestä tai aktiivisesta partioinnista, mutta asiaa hämärtää SOO:n tapa levitä internetin support-ryhmien kautta eikä varsinaisia jäseniä tuoda kansalaisten tietoisuuteen.

Taustalla oli lyhyt suhde, jonka jälkeen Jonsson vainosi naista niin, että nainen joutui muuttamaan useasti osoitettaan. Lopulta Jonsson kuitenkin pääsi tunkeutumaan naisen asuntoon ja murskasi hänen kehonsa ja päänsä. Aivokuollut uhri kuoli pari päivää sitten Karoliinisessa.

Jonsson on surmannut ennenkin: Vuonna 2005 hän pahoinpiteli kadulla vastaan tulleen miehen kuoliaaksi.

Norrköpingissä taas Soldiers of Odinin johtohahmo osoittautui tuomituksi pedofiiliksi, joka oli käyttänyt törkeästi hyväkseen tyttärensä 13-vuotiasta ystävätärtä useita kertoja.

Suomessa ainoa katupartion urotyö osoittautui keksityksi, mutta valemedioiden valeuutisina se leviää tälläkin hetkellä maailmalla.

Suomessa Soldiers of Odinin reaalimaailman operaatioista tunnetaan useita huhujen motivoimia, esimerkiksi Nurmijärvellä koulu joutui palkkaamaan vartijoita huhujen tuotua paikalle katupartiolaisia kuviteltuja turvapaikanhakijaongelmia ratkomaan. Samoin huhut toivat Odinin miehiä Kemin uimahalliin – sielläkin heille tarjottiin eioota.

Tässä on keskeinen katupartioiden ongelma: Kun vihalla, pelolla ja huhuilla motivoituneet amatöörit perustavat katupartiojengejä, ei turvallisuutta voi taata.

Suomessa katupartiotoiminta lienee olevan hiipumassa ja rooli internetin ilmiönä korostuu. Kuinka hyvin sen johto saa raakattua impulsiivisia kavereita ja innokkaita naistensuojelijoita muissa maissa, onkin toinen kysymys.

 

PetraNyqvist
Sitoutumaton

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu