PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Kun delfiinit lentävät

  • Kuva: Wikipedia
    Kuva: Wikipedia

Olen ollut pitkään sitä mieltä, että Tampereen delfinaarion aika on ohi, ja se tulisi lopettaa. En ole kertonut aiemmin, että mielestäni myös sen delfiinit tulisi lopettaa. Ei siksi, etteikö niiden elämä olisi suunnattoman arvokasta, vaan koska maailmassa ei ole yksinkertaisesti yhtäkään paikkaa, joissa pidetään esiintyviä delfiinejä tai valaita eläkeläishoidossa. Selvitin tämän kauan sitten, eikä toistuva tilannekatsaus ole antanut erityisen vahvaa toiveikkuutta sen jälkeenkään. Syyt siihen ovat proosallisia: aikoinaan julkisen mielipiteen muuttumista ei olla osattu odottaa/asiaa ei olla pohdittu niin pitkälle, ja suurten akvaattisten nisäkkäiden vastikkeeton ylläpito on murskaavan kallista.

Tällä hetkellä ihmiset ovat tuohtuneita siitä, että Särkänniemi salaa mitä delfinaariossa tapahtuu, ja tilanne vaikuttaa delfiinien lennättämisellä pois piilossa katseilta. Eläinoikeusjärjestöt ovat edelleen vaatineet delfiineille hyvää eläkepaikkaa. Eläinoikeusjärjestöjen aikomus on oikea, mutta nyt tavallaan vaaditaan jotain mitä ei ole olemassakaan. On totta, että Särkänniemen väen tiedotus on epäonnistunutta, mutta he kenties toteuttavat sitä, mitä heiltä on toivottu: delfiinit pitää lennättää jonnekin kivaan paikkaan, mutta lopettaminen on vieläkin arempi ratkaisu julkisessa paineessa. Kivaa paikkaa tuskin kuitenkaan on.

Tuoreessa muistissa on varmasti Kööpenhaminan ratkaisu lopettaa yksi tarhakirahvien geenipooliltaan huolestuttava kirahvivasa ja syöttää se leijonille yleisön nähden. Asiasta pöyristyminen ulottui Suomeen asti.

Pidin Kööpenhaminan ratkaisua hyvänä. Näin lähelle luonnollista elämää päästään eläintarhassa harvoin, ainakaan julkisesti. Eläintarha on myös vastuullinen eikä voi myydä suuria villieläimiä vapaille markkinoille, joilla ne päätyvät helposti miljonäärien ja diktaattorien takapihoille ties minkälaisiin olosuhteisiin.

Minusta on upeaa, että ihmiset kantavat entistä enemmän huolta eläinten oikeuksista ja hyvinvoinnista. Toisinaan sen lopputulema on valitettavasti epärealistisuuden ja vieraantuneisuuden höttöinen vana. Osallistuin hiljattain täysin käsittämättömään Twitter-keskusteluun, jossa anarkistit ja vegaanit pistivät paukkimaan mitä tahansa kenelle tahansa. Työhevoset ja avustajakoirat olivat väärin huolimatta vuosisatojen kehityshistoriasta ihmisen rinnalla, tuotantoeläimet mahtuisivat eläkkeelle aivoissani sijaitsevaan aukkoon tai (ihan oikeasti) paijaustiloille, joissa joku niistä ilmeisesti huolehtii kuluista huolimatta. Kysymykset eläinten käytön ristiriidoista ja ihmisten luomien kantojen ylläpidosta aiheutti ylimielistä pilkkaa.

Huom! Veganismi on yksi maailman ympäristöystävällisimmistä ja eettisimmistä ruokavalioista, joten en halua leimata vegaaneja tai anarkisteja, joilla on jalat maassa, mutta Twitterin aktivistien olisi ehkä syytä tarkistaa edustustaitojaan ASAP. Eli ylimielinen ja täysin todellisuuden ja omien valintojen kanssa ristiriitainen paasaaminen pois ja laskeutuminen vallalla olevien realiteettien pariin on hyvä alku. Eläinten tuotanto tulee todennäköisesti vähenemään tulevaisuudessa, mutta se tapahtuu muista syistä kuin rähjäämisestä sinne sun tänne. Ihmisellä on niin pitkä ja monitahoinen historia eläinten hyödyntämisessä, ettei sen suhteen ole mahdollista olla mustavalkoinen, ja muutokset tulevat valitettavasti pikemminkin pakon kuin hyvän aikomuksen kautta. Eläinten hyödyntäminen muuttaa myös muotoaan tavoilla joita on kenties vaikea huomata.

Ja miksi siis olisin toivonut piikkivaihtoehtoa delfiineille? Kierteen lopettamiseksi, tarpeeksi vahvan viestin esittämiseksi muille maille, joissa on vielä tarhattuja delfiinejä. Vastuu voi olla muutakin kuin teatteria, jossa etsitään epärealistisille toiveille ja mielikuville ratkaisua.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noh..kuitenkin lopuksi päädymme siihen,että meillä on täysin "elottomiksi" jalostettuja "eläimiä" jotka seisovat tai mieluummin makaavat lihakimppuna. Tätä skenaariota pidän todennäköisempänä.

Eikä siinä mitään..se on sellaista samaa kuin tähän astinen ihmisen historia missä kaikki muu saa siirtyä itsekeskeisyyden tieltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Delfiinit ovat ilkeitä! Minulla on niille kalavelkoja maksettavana.

Olin 90-luvun alussa Australiassa ulkoilmadelfinaariossa ja siellä sai ostaa pieniä kaloja, joilla sai ruokkia delfiinejä.

Minulla oli muutama kala ja riiputin kalaa veden yläpuolella. Yksi delfiini ui kohdalle ja hyppäsi ottaakseen kalan näpeistäni. Kiskaisin sen kuitenkin pois ennen kuin delfiini sai siitä otteen. Sitten sama delfiini ui ympyrän ja tuli hyppäämään uudelleen. Kiskaisin kalan taas pois delfiinin nenän eedestä.

Sitten sama delfiini ui kolmannen kerran ympyrän ja toinen delfiini tuli toisesta suunnasta. Kumpikin hyppäsi yhtäaikaa, mutta kumpikaan ei yrittänyt ottaa kalaa, vaan molemmat ruiskuttivat pulleilla poskillaan valtavan vesiryöpyn päälleni niin, että olin kuin uitettu rotta. Molemmat sukelsivat siten veteen ja nauroivat mennessään jotenkin "Hiik hiik hiik".

Kaikki katsojat ympärillä nauroivat makeasti - mukaan luettuna omat pienet tyttäreni.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Itse asiassa kalavelkoja ei ole, sait ansiosi mukaisesti. Jäynä jäynästä, pidä hyvänäsi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä söin just possun ulkofilettä ja oli hyvää, mun mielestä jokainen saa syödä ihan mitä haluaa, jos joku haluaa syödä vaan kasviksia siitä vaan, tai jos joku haluaa syödä pelkkää lihaa, siitä vaan. Kunhan ei toista puolta sitten syyllistetä mistään.

Olen samaa mieltä, että lopetus on näille delfiineille armollisin vaihtoehto.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olen jo hetken miettinyt,että osaakohan nykyajan ihminen enään ajatella mitä tarkoittaa kun ei ole varaa ?

Samaa tarkoittaa tuon syömisen suhteen. Meillä ei ole ihmiskuntana varaa siihen,että jokainen nyt vaan saa tehdä mitä tahtoo. Enkä kirjoita nyt rahasta,koska sen määrä on rajaton.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Arvostan mielipidettäsi nappi otsaan, mutta en ymmärrä delfiinien ympärillä kuohuvaa älämölöä. Maailmassa on tuhansittain epäinhimillisempiä eläinkohtaloita kuin Särkänniemen delfiineillä on ja oli. Ajatellaanpa jokapäiväisiä ruokiamme, kalkkunan filettä, jauhelihaa, porsaankyljystä tai kananmunia. Kaupan on kaikenlaista eläinperäistä tuotetta, joista suurin osa tuotetaan epäinhimillisesti ja huonommissa tiloissa kuin delfinariot. Eläinten ainoa tehtävä on tuottaa voittoa, ne ovat kuin yritykset vailla mitään sääliä.

Mutsilla oli joskus oma hevonen. Hän joutui luopumaan hevosesta, eikä halunnut antaa sitä kenellekään toiselle, kun pelkäsi, että lemmikki joutuu huonoihin käsiin tai kierron päälle. Niinpä hän teurastutti sen ja palvasi sen, söi hevosen pieninä paloina ajan mittaan. Minulla oli kunnia jakaa se viimeinen pala hänen kanssaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

On olemassa aina hierarkioita, tietyt eläimet ovat arvokkaampia ja julkisesti näkyvämpiä kuin toiset. Vaihtelee ajan, tarpeen ja kulttuurin mukaan. Epäilemättä myös alunperin villin, ja hyvin älykkään eläimen kuten delfiininin vankeudessa pito herättää paljon tunteita. Delfiini ei ole ihmisen jalostama kotieläin, mutta toimii silti kuin ajatus. Se on siksi hyvin kiinnostava ja suosittu. Koulutettu show-delfiini on myös markkinoilla hyvin kallis.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Pidän kyllä hevosta suomalaisessa hierarkiassa ylempänä kuin kissaa, mutta kissoja ei syödä, mutta hevosia kyllä. Jos minulla olisi kissa, koira, hevonen ja delfiini, ne kaikki olisi samassa arvossa, koska ne olisivat perheenjäseniä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Osaatko kertoa mistä tuo kunnian antaminen syömiselle tulee? Siinä täytyy olla jotain todella alkukantaista (en nyt sano äitiäsi alkukantaiseksi tällä), koska muistaakseni näilläkin palstoilla joku kirjoitti aikanaan ankeriaasta. Ensimmäiseksi alettiin pohtimaan sen tappamisen vaikeutta ja sen jälkeen syömiseksi valmistamista. Nooh..ehkä se on normaalia?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos sinä tarjoaisit rakkainta ystävääsi syötäväksi yhdessä, olisi se tietysti kunnia kutsun saaneille.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #8

Olisi vai? Voisin 99% varmuudella väittää toista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Saat olla mitä mieltä tahdot, mutta hevonen oli hyvää. Nyt on mutsikin jo kuollut, joten laukkaavat siellä yhdessä. Mutsia en kuitenkaan syönyt.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #13

No miksipä ei hevonen olisi ollut hyvää. Mitä veikkaat,jos olisit tarjoillut mutsiasi ystävillesi?

Olisiko he ottaneet kunnian asiana pyynnön syömään vai epäilleet mielenterveyttäsi? Kuitenkin perheenjäsen on perheenjäsen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Turha jossitella tiesit kysymyksessä olleen hevosen kun aloit kysellä kunniasta. Mikä tai kuka on jollekin paras kaveri ei voi aina tietää, kaikki eivät ehkä toimi aina siten kuin muut toimivat, mutta sehän on vain persoonallista.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Näinhän se on.. jossittelua tarvitaan,jos halutaan saada näkemys suppeasta laajempaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Nyt käy kiihkoraivo somessa delfiinien lähettämisestä, toimitusjohtajan yhteystietoja jaellaan kuin MV:ssä konsanaan.

Minne ne pitäisi lähettää?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Raivo laantuu kun delfiinit ovat poistuneet maasta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ainakin Tampereen Vihreät ovat nyt olleet hiljaa. Poissa silmistä, poissa mielestä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #65

No, itse asiassa vihreä apulaispormestari Olli-Poika Parviainen kirjoitti jo viime yönä Facebookissa:

"Tampereen Särkänniemi ja delfiinien siirto sieltä ovat nousseet illan aikana valtakunnan ykkösuutisten joukkoon. Tämä tuskin oli yhtiön ja sen johdon tavoite, kun se keksi yrittää tehdä tämänkin asian jälleen salassa. Sellainen ei vain someviestinnän aikakaudella toimi. Yhtiön hallitus on sälyttänyt asian toimitusjohtajalle joka taas on tehnyt sopivasti juuri nyt pienimuotoisen katoamistempun. Tällainen viestintälinja ei ole hyväksyttävää kunnan omistamalta julkiselta yhtiöltä eikä se ole muutenkaan tästä maailmasta tai ajasta. Yhtiö on jo aiemmin jäänyt kiinni erikoisista toimintatavoista asiassa ja esimerkiksi myöntänyt kiistämiään tekoja vasta kun muut ovat ne havainneet. Näistä ei ilmeisesti ole otettu opiksi. Yhtiö on myös sanonut toistuvasti kertovansa suunnitelmistaan ja ratkaisuistaan sitten kun jotain kerrottavaa on. Edelleenkään kerrottavaa ei ilmeisesti ole.

Epäilemättä delfiineihin liittyvät asiat ovat Särkänniemelle vaikeita teki se niin tai näin eikä yhtiön nykyjohto ole delfiinejä Tampereelle tuonut, mutta se ei oikeuta tällaista toimintatapaa. En valtuutettuna mielelläni arvostele kunnan tytäryhteisöjen toiminnan ongelmia julkisuuden kautta mutta Särkänniemen harjoittaman toistuvan avoimuuden vastaisen ja suoraan sanottuna ylimieliseltä näyttävän linjan vuoksi en näe muuta vaihtoehtoa. Yhtiön valitsema tapa toimia ei ole ainakaan Tampereen etu. Itse delfiinien osalta voi vain toivoa parasta. Ennusmerkit eivät kuitenkaan ole lupaavia.

Olen todella pettynyt Särkänniemen toimintaan."

Itse olen kyllä Tarja Jokisen, Jussi Jalosen, Petteri Järvisen ja monen muun kanssa sillä linjalla, että ehkä tärkeämpiäkin asioita on. Ja siirtohan sujui hyvin, olisiko siitä pitänyt julkistaa jokin festivaaliaikataulu sabotöörien hankkimiseksi paikalle?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #70

Onhan kauhisteltu sitä lentoakin Kreikkaan, vaikka uutisten mukaan lento Tampereelle kesti aikanaan n. 30 tuntia. Kuten kohu-uutisista yleensä tästäkin revitään nyt kaikki irti.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Vegaanisen eläinoikeusliikkeen ongelmallinen ajattelu on täysin linjassa eräänlaisen jyrkän linjan yleisvasemmistolaisuuden kanssa, jossa arvorelativismi on arkipäivää. Eli kun mikä tahansa voi olla syrjintää, sitä ei ole enää mikään. Näin eläinten oikeuksien ajaminen (eläintuotannon ongelmat ovat oikeita, sitä en missään tapauksessa kiistä) johtaakin siihen ettei eläimiä (ainakaan domestikoituneita) pitäisi oikeastaan olla ollenkaan.

Tämähän on äärimmäisen ihmiskeskeinen näkökulma. Sitä on kritisoinut mm. ekofeministi Val Plumwood. Hän oli (kuoli 2008) kokenut luonnossa liikkuja. 80-luvulla hän oli vähällä menettää henkensä jouduttuaan krokotiilin hyökkäyksen kohteeksi ollessaan syvällä viidakossa. Hän kuitenkin selvisi täpärästi. Tuo kokemus sai hänet kuitenkin kyseenalaistamaan eläinoikeusliikkeen ja luonnonsuojeluväen keskuudessakin yleistä ihmiskeskeistä ajattelua. Ihminen nähdään länsimaissa hirvittävän jyrkästi luonto/kulttuuri-dikotomian kautta. Tuota ajattelua seuraamalla päädytään tosiaan helposti sellaisiin johtopäätöksiin, että domestikoituneet eläimet pitäisi oikeastaan eutanasialla päästää pois ihmisen ikeestä. Mahtaako tuo kuitenkaan olla noiden lisääntymiseen pyrkivien lajien oma tahto? Yksi tapa on nähdä domestikaatio vuosisatojen aikana syntyneenä sopimuksena: ihminen tarjoaa eläimelle ruokaa ja suojaa, eläin tälle tämän maitoa/villaa/ruumiinsa. Jos ihminen yhtäkkiä päättääkin hävittää nuo lajit, sitä voisi pitää tuon "sopimuksen" yksipuolisena irtisanomisena. Se taas jättäisi kaksi vaihtoehtoa:

1. Domestikoitunut eläin(laji) ei ole missään vaiheessa sopeutunut tilanteeseen itse eikä siitä mitenkään hyötynyt. Jos kuitenkin katsoo vaikka sitä kumpi on pärjännyt lajina paremmin, susi vai siitä jalostettu domestikoitunut koira, on aika helppo nähdä koiran hyötyneen domestikoitumisesta. Harvassa on luonnossa onnellisina kirmaavat lehmät. On aika vaikea osoittaa, etteikö domestikoituneet lajit olisi hyötyneet tästä "sopimuksesta" ihmisen kanssa.

2. Eläin on saattanut hyötyä, mutta ihmisellä on silti ikään kuin oikeus irtisanoa domestikaatio vaikka samantien. Tämähän tarkoittaa sitä, että tällaista kannattava ei itse asiassa oikeasti omaa "eläinten ääntä", eli aja eläimen etua olemassaolevana lajina. Yksittäinen eläin voi toki olla arvokas, mutta tällä tavoin ajateltuna olisi oikein vaikka steriloida kaikki maailman lehmät ja näin laji kuolisi ennen pitkää sukupuuttoon.

Itsekin arvostan sellaisia vegaaneja jotka ovat näitä asioita ajatelleet vähänkin pidemmälle ja osaavat perustella hyvin näkemyksensä . Harvat kuitenkaan ovat. Yksi syy siihen on varmaan se, että vegaanius on ruokavalion ja poliittisen ideologian lisäksi vahva identiteetti. Sitä kaupitellaan muille kuin uskontoa ikään ja siinä on omaksuttava tietty paketti. Ei useimpiin uskontoihinkaan pääse mukaan hyväksymällä sen opit vain osittain, vaan on tosiaan otettava koko potti. Näin valitettavasti toimivat myös nämä eläinoikeusaktivistien piirit. Lukekaapa varsin vaikka vegaanien ruokavalioon liittyviä keskustelupalstoja. Ei siellä nähdä koskaan vikaa vegaanisessa ruokavaliossa vaan vika löytyy aina yksilöstä. Jos joku kertoo palstalla voivansa vegaaniravinnolla huonosti, hän vain harjoittaa vegaaniruokavaliotaan väärin. Aivan kuten uskovainen jonka rukouksiin ei vastata ei vain rukoile tarpeeksi. Tai ole tarpeeksi synnitön. Joka muuta ajattelee, ei ole uskossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vanhempi tyttäreni hurahti vegaanisuuteen viitisen vuotta sitten ja se vaihe, joka kesti muutaman vuoden, oli todella raskas hänen asuessa vielä kotona.

Tuo uskonnonomainen hurmoshenkisyys oli hyvinkin leimaa-antavaa. Mitään kompromisseja ei saanut tehdä. Joskus hän pyysi ostamaan kaupasta chipsejä ja tacokastiketta ja ne saatuaan hän saattoi löytää suurennuslasilla chipsipussin kyljestä printin "saattaa sisältää maitoproteiinijäämiä".

Ei kelvannut enää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nythän on suurta huutoa tyrkyttää hyönteisiä lihan vaihtoehdoksi, mutta eikös ne heinäsirkat laidunna samalla tapaa kuin lehmät? Lehmistä saa myös maitoa ja nahkatuotteita, mitä ei heinäsirkoista heru, ja silti ne syövät laitumesi tarkkaan.

Sinnäsä minulle sopisi myös vegaani ruokavalio, mutta en ole koskaan ajatellut aloittaa sitä, kuten en myöskään ole missään asiassa täysin absolutisti.

Nauran sisäänpäin aina, kun joku on olevinaan niin puhdas, että voi kehuskella siitä muillekin, esimerkkeinä uskovaiset, vegaanit, täysraittiit tai ehdottoman täydelliset lihansyöjät, jotka eivät hyväksi heiniä lautaselleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Vegaanit eivät syö hyönteisiä, koska ne ovat eläimiä. He eivät syö edes hunajaa, koska mehiläiset ovat sitä keränneet.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #23

Tiedän, mutta nyt on muotia puhua hyönteisistä lihansyönnin tai nykyruokailun vaihtoehtona. Vegaanit ovat aika pieni marginaali kuitenkin eikä edes vaihtoehto tällähaavaa maailman ruokahuolloksi, koska kaikki eivät suostu menemään laitumelle lehmien sijaan.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #23

Kieltäytymisen hyönteisten syönnistä voin siinä mielessä ymmärtää, että ne ovat länsimaissa tabu. Useimmat lihansyöjätkään eivät syö hyönteisiä. Toivon tämän kuitenkin vähitellen muuttuvan.

Sen sijaan ihmettelen vegaanien perusteita olla syömättä simpukoita. Euroopassakin useissa maissa viljellyt sinisimpukat kun ovat sekä terveellisiä, että erittäin ekologisia. Niiden viljely edellyttää vesistöjen pitämistä puhtaina, sillä sienien tapaan ne keräävät kaikki myrkyt itseensä. Ravinto-opillisesti simpukat sisältävät juuri niitä aineita joista vegaaneilla on puutetta, kuten mm. B12-vitamiinia. Sekä monia muita aineita jotka ovat kaikille terveellisiä. Eräänlaista superfoodia siis ovat.

Mutta niin. Kuuluvat eläinkuntaan, niin ei voi syödä. Jäykkää kuin mikä. Tosin pieni osa vegaaneista on edellä mainituista syistä ottanut simpukatkin osaksi ruokavaliotaan. Näin siksikin, ettei edes utilitaristisin argumentein niiden syöntiä voi tuomita kun on aika selvää etteivät simpukat pysty tuntemaan kipua. Ne ovat niin vähän eläimiä, että ne ovat oikeastaan lähempänä sieniä. Niitä syövät vegaanit eivät kuitenkaan enää saa vegaaniyhteisöltä hyväksyntää. Jostain syystä hunajaa syövät hyväksytään paremmin, mutta simpukan kohdalla ollaan tiukkoja. Ihmisten luoma lajimäärittely toimii jyrkkänä dogmina kuin uskonnossa ikään.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Nämä eläinsuojelujärjestöjen ihmiset ovat suureksi osaksi entisiä kettutyttöjä joiden idea humanismista oli päästää sadottain kettuja ja minkkejä kuoleen metsiin. Jos he saisivat päättää he luultavasti päästäisivät delfiinit näsijärveen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Toisaalta..siis toisaalta orjien unelma oli edes kuolla vapaana miehenä tahi sitten tuo on vain viihdeteollisuuden antama kuva.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Näillä eläinsuojelijoilla tuppaa todellakin olemaan se järjetön idea, että koko ikänsä/suurimman osan elämästään eläneen eläimen voi tuosta vain nakata luontoon ja se pian oppii pärjäämään omillaan. Ei se niin ole. Eläin kun on tottunut vakaaseen ruuanlähteeseen eikä ole tottunut väistelemään vaaroja. Ja luonto on ankara opettaja. Jos tekee virheen tai ei opi, ei tule uutta mahdollisuutta. Luonto on aika paha paikka niille, jotka eivät siellä osaa elää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tuomas ehdotti että delfiini päästettäisiin Näsijärveen. Mutta yhtä hyvin heidät voisi laskea Pyhäjärveen. Sieltä heillä olis reitti valtamerille ihan kotipuoleen asti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No ehkä alkukesästä, niin ehtisivät uida kauas ennen jäitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Delffiinit lentävät sinne minne meidän rahammekin, eli Kreikkaan sirtakia tanssimaan. Olikohan järkeä saada kohkaamalla aikaan tämä suuri parannus delffiinien elämään, se kun taitaakin olla miinusmerkkinen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #28

Ja eläintarhalla ei edes ole kovin hyvä maine. Ja tuollainen siirto-operaatio on niille aika raskas kokemus.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tampereen Pyhäjärvestä ei kyllä ole juuri helpompi mereen päästä kuin Näsijärvestäkään. Yksi padottu koski vähemmän, mutta sama vesistö.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Koska kaikki elämä on arvokasta niin täydellisessä maailmassa noille löytyisi ammattitaitoinen huolehtiva sijoituspaikka. Nyt näyttää että niin ei ole.Oletettavasti nuo delfiinit eivät pärjää luonnossa joten piikki lienee ainoa joskin tunteita herättävä ratkaisu.

Tunteita pitäisi kuitenkin enemmän herättää se miksi noita on yleensäkään vangittu tai miksi joku käy katsomassa sellIaisia luonnolisesta ympäristöstään erotettuja ja vieraannutettuja yksilöitä. Sata vuotta sitten ihmisiä sallittiin vastaaviin friikkisirkuksiin.

Koska kaikki elämä on arvokasta niin täydellisessä maailmassa noille löytyisi ammattitaitoinen huolehtiva sijoituspaikka. Nyt sitten käy näin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Samaisessa Australian delfinaariossa, josta kerroin aiempana, opas kertoi tarinan tapauksesta, joka oli sattunut 60-luvulla.

Isä, äiti ja nelivuotias poika olivat lähteneet veneellä merelle ja joutuneet noin puolen kilometrin päästä rannasta yllättäen jonkinlaisen minitsunamiaallon hyökkäämiksi, jolloin vene oli kaatunut. Kaikilla oli uimaliivit päällä, mutta aaltojen tuoksinta oli ollut sitä luokkaa, ettei kukaan enää löytänyt toistaan.

Isä ja äiti olivat kukin erikseen kotvan aikaa poikaansa etsittyään joutuneet uimaan takaisin rantaa kohden ja tapasivat toisensa lähempänä rantaa. Sitten he olivat kiirehtineet rantavahdin luokse hälyyttääkseen partion etsimään poikaansa.

Poika löytyi rantavahtien luota itkemässä. Hän kertoi, että kala oli tullut hänen luokseen ja hän oli päässyt rantaan pitäen kiinni kalasta, joka oli uinut rantaveteen asti. Tapauksesta oli näytillä myös sanomalehtiuutisesta kopio, mutta en tiedä voisiko moinen todella olla ollut mahdollista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tuskin mikään kala olisi pystynyt moiseen, mutta ehkä jokin valaisiin kuuluva nisäkäs :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Luin juuri Helena Telkänrannan mainion opuksen "Millaista on olla eläin". Sen mukaan, koska delfiinien aistimiseen käyttämä ultraääni lävistää kudokset mutta ei ilmaa, delfiinit "näkevät" ympäröivän parven lähinnä keuhkopusseina. Tämän vuoksi delfiini kokisi ihmisen hyvin samankaltaisena oman lajinsa kanssa, siis vedessä olevina keuhkoina. Tästä myös johtuisi delfiinien ominaisuus toisinaan kannatella hukkuvaa ihmistä aivan samoin kuin pulassa olevaa lajitoveriaan.

Ominaisuus on kätevä myös saalistaessa, koska kala paljastuu uimarakkonsa ansiosta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ko. delfiinit tulisi teurastaa ja käyttää ihmisravinnoksi.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Varmasti lopetus olisi ollut se vähiten huonoin vaihtoehto.

Ja kenties japanilaisille turisteille olisivat suojmalaiset delfiinipihvit maistuneet. Tosin se vain että sitä on sitten vain rajoitettu erä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jotenkin käsittämätöntä, ettei Särkänniemen delfiini-ongelmaan ja sen ratkaisemattomuuteen ole vielä liitetty maamme hallitusta ja erityisesti perussuomalaista ulkoministeri Timo Soinia .

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän tämä asia kuulu enemmän ministeri Tiilikaisen vastuualueeseen?

Vai pitäisikö Soinin järjestää delfiinien lopetus/teurastaminen?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tai opetus-ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.), sillä kyseiset delfiinit vaikuttavat paremmin koulutetuilta kuin useimmat peruskoulun läpäisseet nuoremme.

Käyttäjän MikaSaarela kuva
Mika Saarela

Jutun kuvituskuvassa muuten koulutetaan delfiiniä laivaston käyttöön. Suurvalloilla delfiinit ja muut isot merinisäkkäät toimivat merimiinojen ja -räjähteiden paikallistajana, satama-alueiden "vahtikoirina" taistelusukeltajia vastaan tms. vastaavissa tehtävissä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyllä, olen käyttänyt tätä kuvituskuvaa ennenkin sillä se ilmentää hyvin, että delfiinityötä on muutakin kuin sirkustemppuilua.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Twitterissä on ollut kohu koko yön, Särkänniemeä solvataan ja oikeutta eläimille- järjestöä ylistetään hyvästä tiedottamisesta. Mulle on kuitenkin epäselvää, miten se on delfiinien etu että ympärille oltaisiin järjestetty mediaspektaakkeli ja pahimmassta tapauksessa aktivisteja roikkumaan rekkoihin. Se siirto kun on delfiineille muutenkin hengenvaarallinen.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tamperelaisena pitää todeta, että koko delfiiniasia ei yksinkertaisesti jaksa kiinnostaa lainkaan. Valtuusto päätti lopettaa paikan, paikka lopetettiin, eläimet siirrettiin. Mitä ihmeen valittamista tässä nyt oikein on?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Valittamista on siinä suhteessa, että kun delfiinit siirrettiin kalliiksi käyneen hoidon vuoksi niin nyt ne siirrettiin hoitokyvyltään varsin epäilyttävään paikkaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Särkänniemen toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan uuden sijoituspaikan ovat valinneet eurooppalaiset merinisäkäseläinlääkärit ja -asiantuntijat eläinten hyvinvointi tärkeimpänä kriteerinään.

–Päätös on Särkänniemen delfiinien kannalta paras mahdollinen. Delfiinit saavat isommat tilat, sitoutuneen hoitohenkilökunnan ja tarvitsemansa huolenpidon. Kuulimme laajasti alan asiantuntijoita ja kartoitimme kaikki vaihtoehdot, ja tämä oli myös EEP:n kansainvälisten merinisäkäseläinlääkärien ja -asiantuntijoiden yksimielinen sitova suositus, hän sanoo."

Voihan se olla että Seppälä valehtelee, mutta onko osoittaa että delfiinit nyt päätyivät hoitokyvyltään eäilyttävään paikkaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #48

Jostain lukemani tieto epäilyttävistä oloista on tainnut tulla Animalialta, kuinkahan on?

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/animal...

Edit: Löytää siitä muutakin.

http://uk.whales.org/news/2016/07/four-captive-dol...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #51

Voin kuvitella minkälaista eläinrääkkäystä on laittaa herkkiä delfiinejä rahtikoneeseen (jonka paineistuksesta ei ole tietoa). Lisäksi tämä 'loppusijoitus' ei Seija Nylundin laittaman linkin mukaan näytä hyvältä. Ei muistakaan. Isompi verkoin rajattu lahti voisi olla paras. Suuri annos heroiinia olisi paras ratkaisu. Parempi kuin joku muu myrkky.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #48

Pitäiskö Suomesta toimittaa vielä silakoita ettei ruokavaliomuutu liian nopeasti ?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #62

Pahus kun irtopisteitä keräilevät poliitikkomme eivät ole tuota huomanneet: Kilohailiin ja silakkaan tottuneille Suomi-delfiineille sardellipitoinen ruokavaliohan on yhtä kidutusta. Vinkki Ville Niinistölle?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #62

Ymmärtääkseni merimetsot ovat syöneet Suomen silakat siinä määrin, ettei niitä riitä enää minkeillekään.

Käyttäjän MikkoVlttil kuva
Mikko Välttilä

Olin aikeissa kirjoittaa asiasta. Ei minun kannatakaan Petra Nyqvist sanoi sen kaiken niin paljon paremmin ja asiantuntevammin. Go Petra!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kadehdittava lajibrändi noilla delfiineillä! Ei taida somessa riekkuva eläinsuojelija miettiä lainkaan, kuinka monta silakkaa ehti menettää henkensä särkänniemeläisten allas-asukkien rehuksi joutuessaan. Mikä tekee delfiinin elämästä arvokkaampaa kuin pikkukalan elämä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ne silakat olisivat olleet luontaista ravintoa joka tapauksessa, vaikka niitä delfiinejä ei olisi altaassa pidettykään Särkänniemellä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Siis: delfiinit äkkiä takaisin eläkeläisiksi Tampereelle, ja silakkatroolit saman tien Itämereen! (Myös minun mielestäni delfiinin naama on söpömpi kuin silakan.)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Luonnossa taitaa aika harvoin delfiini ja silakka kohdata, lukuunottamatta joitain Tanskan salmista eksyneitä pyöriäisiä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Twitterissä valtakunnananarkisti Suvi Auvinen ehdottaa näsinneulan loppusijoituspaikaksi sen henkilön per*että, joka "junaili tän delfiinijutun". Hohhoijaa. Välillä tuntuu että ihmiset meuhkaavat meuhkaamisen ilosta faktoista välittämättä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tässä asiassa kyllä ehdottomasti samaa mieltä Petran kanssa. Hyviä pointteja hyvin paketoituna.

Voihan olla, että jostain yllättävästä syystä delfiinin liha ei sovellu Ähtärin karhuille, Korkeasaaren lumileopardeille tahi muillekaan, mutta jos ja uskoakseni kun olisi soveltunut, niin ehdottomasti ekologisempaa ja nähdäkseni myös eettisempää olisi ollut syöttää asianmukaisesti lopetetut delfiinit noille veijareille.

Nyt polttoainetta kohtuuttoman paljon kuluttava kuljetus eteläiseen Eurooppaan kuljetukseen Ähtäriin tai Korkeasaareen nähden, ja karhuilta & lumileopardeilta ohitse mennyt usean päivän ateria joudutaan korvaamaan muualta tuotavalla ruoalla, mihin taas kuluu polttoainetta ja muitakin luonnonvaroja.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Uutisissa kerrotaan nyt uudesta delfinaariosta Atticasta. Suomen mediat kirjoittavat, että siellä on kuollut viisi delfiiniä. En tiedä, onko se kokonaismäärä vain viime vuosien kuolemat, mutta olisi ehkä hyvä mainita uutisissa, että Särkänniemessä on kuollut vähintään 18 kappaletta delfiinejä. Aikaspektri tietysti eri, mutta on hyvä tiedostaa, että delfinaarioissa kuolee paljon eläimiä. Erityisesti poikaskuolemat tavallisia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Poliisin auktoriteettiin tuossa ilmeisesti vedotaan aiheettomasti, mutta itse prosessi kuvataan täsmällisesti.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tiedotus petti siinä vaiheessa kun asia oli jo tiedossa eikä toimitusjohtaja tai kukaan muukaan ollut tavoitettavissa tai ei kommentoinut. Tämänhän itsekin myöntävät. Sen sijaan ymmärrän mainiosti, että tästä ei kerrottu etukäteen sen jälkeen kun ilmeisesti neuvo tuli poliisilta. Harvempi johtohenkilöön kuuluva menee viranomaisten riskiarviota vastaan ja vartavasten kutsuu soihduin ja talikoin varustautuneen hurjistuneen väkijoukon paikalle.

Omat sympatiani alkavat kallistua näitä aktivisteja vastaan, vastenmielisintä tässä on "aktivistit" ja ne muutamat hassut poliitikot jotka keräävät pisteitä somessa. Delfiinit alkavat jäädä taka-alalle kun puhutaan kaikesta muusta.

Muistuu mieleen se Korkeasaaren paviaanien rahoitusenkeräysstuntti, kun lauma piti rahapulassa lahdata ja sitten jokunen sankari "pelasti" Repen ja muun porukan. Ketään ei kiinostanut, että itse asiassa niiden laumaan sopimattomien yksilöiden lopettaminen oli ihan arkipäivää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän siinä Animalian kirjoituksessa tietenkään mainittu että 4/5 Attican delfiinikuolemista oli poikasia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Delfiinit on aikanaan vangittu hyötyeläimiksi naurattamaan ihmisiä. Ymmärrän, ettei hyödyttömäksi muuttuneen delfiinin lopettaminen aiheuta enää hyviä fiiliksiä, muttei auta itku sirkusmarkkinoilla. Fiksua on toki kieltää delfiinien käyttö sirkuseläiminä, mutta turha marista kun vetelät on jo housuissa. Itse katselen mielummin luontodokkareita kuin eläintarhaan vangittuja eläimiä. Toki eläintarhoilla on arvonsa uhanalaisten eläinten geenipankkina. Jossain arvokaat eläimet on pidettävä turvassa typeriltä ihmisiltä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Attican poikaskuolemat ilmeisesti 6 syntynyttä, kolme kuollutta, Särkänniemessä 16 syntynyttä, 14 kuollutta.

Ilkka Huotari

Vaihteeksi asiaakin.

Näiden punavihervasemmistoanarkistiaktivistien touhu on sitä, että ajetaan sellaista, mistä tulee itselle hyvä mieli, faktoista juuri välittämättä. Näin se on pakolaisuudenkin kohdalla. Sitten tulee tehneeksi paljon enemmän vahinkoa kuin jos olisi vain ollut hiljaa.

Tunteilla mennään:
http://yle.fi/uutiset/nurmijarvi_paasee_irti_hapea...

Petri Hämäläinen

Fiksu kirjoitus. Kaikkea hyvää kohtelua pitää toivoa Tampereen jättäneille delfiineille.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

... on tämä niin väärin, että delfiinit voivat hyvin !

http://www.aamulehti.fi/maailma/ensimmaiset-kuvat-...

Tässä polskitaan:http://www.hs.fi/ulkomaat/a1472437928603

Hyvä, että vastustajat voivat huonosti !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset