PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Eläinoikeusjärjestöjen delfiinitiedotus puntarissa

  • Attican delfiinialtaat. Kuvankaappaus satelliitti/ilmakuvasta.
    Attican delfiinialtaat. Kuvankaappaus satelliitti/ilmakuvasta.

Särkänniemen johto on kerännyt ansaittua kritiikkiä tiedottamisensa haparoimisesta koskien delfiinien siirtoa. Nyt olisi kenties syytä tarkastella, miten eläinoikeusjärjestöt hoitivat oman osuutensa, eli ruusut ja risut.

Ensin tarkennukseksi, että maailma tarvitsee tasan 0 delfinaariota, ja enemmän eläinoikeusjärjestöjä, joiden merkitys yhteiskunnassa on äärimmäisen tärkeä. Jälkimmäistenkin on kuitenkin syytä tarkistaa toimintaansa säännöllisesti, ja miettiä ovatko ne ihmisoikeuksien ja ihmistunteiden järjestöjä, eläinten inhimillistämisen järjestöjä vai eläinten asialla.

Oikeutta eläimille- ja Animalia – järjestöt myllyttivät omaa mediarumbaansa delfiinien siirron aikaan, ja tuottivat ilmoille nopeasti tietoja, mitä on tapahtumassa. Siitä pisteet molemmille. OE tuntui kuitenkin pitävän suurena ansionaan twiittailun delfiinien lastauspaikalta ja sydäntäsärkevien viestien lähettämisen delfiineille ja postaten niiden nimiä ja "kasvoja". Delfiineillä ei muuten ole kasvoilmeitä eivätkä ne lue twiittejä, eikä niille ole erityistä etua siitä, että niiden lastausta seurataan, mutta ymmärrän että tämä on joidenkin ihmisten tapa surra.

Ihan kaikki ei ollut totuudenmukaista tai punnittua. Yllätyksekseni osa toimittajista lähti melko kritiikittömästi mukaan tähän häilyvään osioon ja ”salailukohuun”.

Molemmat järjestöt ovat tiedottaneet Attica Zoological Parkin olevan huonomaineinen eläinpuisto, jossa delfiineille ei ole suojaa paahtavalta auringolta. Tokihan on tiedossa, että Attican esiintyminen ”opetusmielessä järjestäviä esityksiä eikä viihdettä”- paikkana on täysi vitsi, mutta en näe silti syytä esittää puistosta perättömiäkään väitteitä hysterian lietsomiseksi. Minulta meni viisi sekuntia etsiä ilmakuvista Attican delfiinialtaat ja vertailla niitä sen jälkeen puiston antamiin tietoihin. Kuvat ja puiston tiedot tuntuvat täsmäävän: Atticassa on neljä delfiiniallasta, joista kaksi on osin katettuja. Katsoin myös internetistä valokuvia Attican delfinaariosta, ja sielläkin näkyvät varjot.

Miten on mahdollista, että kaksi suurta järjestöä esittää saman vääristellyn väitteen joka on tarkastettavissa hetkessä? Onko materiaali copypastettu jostain vai eikö omaa tiedon/faktantarkistusta tehdä?

Animalia tiedottaa nyt, että varjot on, mutta varjot on todettu riittämättömiksi. Kuka on todennut ja millä perustein? Tähän on hyvä antaa tarkennusta. Mihin perustuu tämä ulkoilmassa elämisen esittäminen hyvin negatiivisessa valossa? Näkisin säänvaihteluiden kokemisen, ulkoilman ja valon stimuloivampana kuin sen, että Särkänniemessä eläimet elivät ikuisesti sisällä.

Ja nyt kun eläimet todella on siirretty Atticaan, kun turvapaikkoja on maailmassa yhtä monta kuin vegehodarissa lihanakkeja, OE tempaisee väittämällä että Särkänniemen delfiinejä voi auttaa osallistumalla vetoomukseen joka vaatii Kreikan valtiota toimenpanemaan delfinaariokielto. Mikko Välttilän kanssa samaa mieltä, että tämä ei auta nimenomaisia Särkänniemestä lähteneitä mitenkään. Välttilä ehdottaakin OE:lle että he ryhtyisivät keräämään rahaa turvapaikkoja varten ja lopettamaan kohuista elämisen.

Järjestöt ovat tiedottaneet Attican viidestä delfiinikuolemasta. Laskujeni mukaan poikaskuolemien tilanne on, että Atticassa on syntynyt kuusi poikasta joista kolme jäi henkiin. Särkänniemessä syntyi 16 poikasta, joista kaksi jäi henkiin. Mikäli poikaskuolemista on mitään pääteltävissä, tässä tapauksessa Attica pärjää vertailussa Särkänniemeen hyvin. Ja aina kun kuolemista puhutaan, on tarkasteltava niitä laajemmassa kontekstissa: kuinka yleistä on delfiinien poikaskuolema luonnossa, delfinaariossa ja mitä ne kertovat ja mistä johtuvat.

Animalia on tiedottanyt myös useista rakenteilla olevista delfiinien turvapaikoista Euroopassa, ja että niiden valmistuminen arvioidaan 2-5- vuoden päähän.

Pyysin Animalian fiksulta ja sympaattiselta Mai Kivelältä dokumentteja rakenteilla olosta, koska en ole koskaan löytänyt niistä mitään tietoa, ainoastaan suunnitelmia, tekstejä ja kauniita brosyyrejä. Kivelä korjasi, että suunnitteilla. Hyvä, että on suunnitteilla, mutta järjestöjen olisi hyvä esittää selkeästi ja totuudenmukaisesti missä vaiheessa suunnitelmat ovat, osoittaa konkreettisia hankkeita, johon voi, esimerkiksi Särkänniemikin osallistua, vertailla mitkä ovat delfinaarioyrittäjien imagonkohotuskampanjoita tai missä on eniten potentiaalia.

Edelleen suuri kiitos eläinoikeusjärjestöille tärkeästä työstä, mutta toivottavasti siellä ymmärretään, että faktisuus, asiantuntevuus, perusteleminen ovat tärkeämpiä luotettavuuden kehittämisessä kuin kohujen lietsonta. Tässä mielestäni Animalia pärjäsi paremmin kuin OE, joka huonoina hetkinään alkaa muistuttaa Mitä Vittua-osastoa. On nimenomaan eläinten etu, että järjestöjen ulostuloista saa kiihkotonta, totuudenmukaista ja realistista tietoa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ihminen ilman huolia ei voi hyvin. Animalialta poistui huoli delfiinien lähdettyä helleniaan. Onneksi tulee korvaavina pandat Ähtäriin joista voimme huolestua ja voida hyvin.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Delfiinit eivät kuulu delfinaarioihin enempää kuin muutkaan villieläimet eläintarhoihin.

Mitä tulee vaikkapa Korkeasaaren suurvillieläimiin, kuten leijoniin tai tiikereihin, on selvää, että olosuhteet eivät täytä vapauden arvoja, vaikka ruoka tuleekin kuin 'Manulle illallinen'.

Mikäli lajin säilymistä puolustetaan sillä, että eläintarhoissa voidaan sukupuuttoon kuiolevaa lajia suojella, on jossain mielessä hyväksyttävää mutta toisaalta myös tietoista eläinten biopankkijärjestelmää.

Kannatan aina henkeen ja vereen eläinsuojelua, mutta en hyväksikäyttöä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Se on hyvä. Tässä kuitenkin nyt vastapainoksi tiedotuskohulle tarkastellaan eläinoikeusjärjestöjen onnistumista.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Tämä delfiinien turvapaikasta keuhkoaminen on saanut lähes koomiset pisteet, virallisestihan yhtään ns. Valtameriallasta ei ole edes rakennusasteella vielä ja tähän ei kuulemma ole tulossa muutosta vielä pariin vuoteen. Eli särkänniemen olisi pitänyt pitää delfiinit hoidossa yleisöltä piilossa hamaan tulevaisuuteen jos vaikka tämmönen valtameriallas joskus valmistuisi. Mikä olisi pitänyt särkänniemen pystyssä tuon ajan ja mikä olisi ollut eläinsuojelujärjestöjen kanta siihen kun särkänniemi ei pystyisi enää ostamaan ruokaa tai lääkkeitä delfiineille?

Se on helppoa heittää takavasemmalta puhtaalta fiilispohjalta, vailla realismia olevia ehdotuksia ja vaatimuksia ja kuvittaa ne ihmismäisesti itkevillä delfiininpäillä empaattisesti ylilatautuneiden kannattajien itkuvirseilyä varten.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Särkänniemen sisähalli vaikuttaa todella ankealta ympäristöltä verrattuna Attican ulkoilma-altaaseen. Saattaapi olla, että delfiinit osaavat arvostaa sitä, että pääsivät samanlaiseen ympäristöön kuin missä monet suomalaiset turistit haluavat viettää kesälomaansa.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Satuin eilen vilkaisemaan Twitteriä. Kuinka ollakaan, valtakunnan "johtavat" poliitikot alkaen Li Anderson, Anni Sinnemäki, Johanna Sumuvuori ja oli monta, monta muuta ovat murtuneet delfiinitiedotttamisesta, valtakunnan suurimmasta ongelmasta. Ja Tampereen kaupunginjohtaja Ikonen sekä eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen kansanedustaja Sofia Vikman vaativat pikaisen selvityksen.

Tämän lapsellisemmaksi ei POPULISMI voi mennä. Missä nyt ovat populismitutkijjat, Turun yliopiston Laura Parkkiset ja muut?

Etukäteen valitulla delfiinitiedottamisella oli ymmärryskelpoiset syyt. Turhaa vaahtoamista, Andersonilta ja Sinnemäeltä. Arvostus laskee.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kun sopulismi eli sopulien kiima iskee, siinä tanner tömisee ja aitaa kaatuu. Pannaan tämä SK:n juttulinkki tännekin
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/hullut-sop...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tämänpäiväisen Yleisradion jutun perusteella näyttäisi siltä, että delfiinien siirto meni erinomaisesti ja se oli toteutettu erittäin vastuullisesti. Altaan veden lämpötilaa oli nostettu jo Tampereella vähitellen siten, että delfiinit olisivat tottuneet Kreikan lämpötilaan. Samalla oli asteittain nostettu altaan suolapitoisuutta, eli delfiineille oli haluttu varmistaa pehmeä lasku. Kouluttajat ja eläinlääkäri lähtivät mukana, ja seuranta näyttäisi olevan jatkuvaa.

Itse asiassa Särkänniemi on toiminut varsin eettisesti ja eläinten oikeuksista huolta pitäen. Sikäli voi toki olla samaa mieltä siitä, että Särkänniemi mokasi tiedotuksen; he eivät uskaltaneet tehdä selväksi, että heillä on asiantuntemusta ja he myös välittävät asioista, ja kenttä jätettiin avoimeksi eläinaktivisteille. Vaikka toisaalta, viimeistään tässä vaiheessa kun siirron onnistuminen ja hyvät lopputulokset ovat koko ajan uutisissa, aktivistit ovat se taho, joka alkaa väkisinkin näyttää idiooteilta.

Alun alkaenkaan tänne ei olisi pitänyt delfiineitä hankkia, mutta Särkänniemen tämänhetkinen johto ei ole vastuussa vuonna 1985 tehdyistä ratkaisuista. Tässä operaatiossa ei joka tapauksessa näyttäisi olevan mitään moittimista, ja ainoa (omasta mielestään) kaltoinkohdeltu taho tässä ovat olleet muutamat kiukkuiset kaupunkilaiset ja aktivistit, joille ilmeisesti olisi pitänyt järjestää vielä joku viimeinen avoimien ovien päivä.

Mikko Toivonen

On kai totuuden nimissä kuitenkin kirjattava että esimerkiksi muuten sensaatioista ja punavihreistä illuusioista elävä YLE on ollut "henkilökohtaisesti" paikalla Atticassa ja vahvistanut että siirretyillä delfiineillä on asiat juuri niin hyvin kuin vankeuteen alistetuilla villieläimillä ilman luontoon palautusmahdollisuutta on.

Ilmeisesti joka paikan tömistelijä ja pahan ilman lintu Ville Niinistö hengenheimolaisineen olisi todella toivonut jotain menevän pieleen jotta olisi löytynyt edes perustelun siru epäloogiselle haittaideologian mylvimiselle kuten Talvivaaran ja vaikkapa Hanhikiven tapauksissa missä asiat kuten tässä delfiinitapauksessakin lopulta näyttävät hoituvan järkevästi mahdollisimman hyvin kaikkien edun kannalta.

Mielestäni tuo joukko tiedottajineen on todella pateettista joukkoa vailla mitään kohtuutta nimenomaan eläinten, ilmaston ja luonnon´asioissa. Aina vain tömistellään ja mylvitään ja yritetään aiheuttaa maksimaalista haittaa vailla vastuun ripettäkään mistään.

Delfiineillä ovat nyt asiat juuri niin hyvin kuin mahdollista alkuperäisen vangitsemisen jälkeen ja tiedotus meni täsmälleen oikein, sillä tuolle järjettömälle mylvivälle joukolle ei mitään tietoa mistään järkevästä pidäkään antaa koska se pyrkii ,kaiken järkevän tuhoamaan.

Huomaan, että YLE raportista on jo mainittu. Aihetta olikin sillä yLE kiihkoton raportointi on virkistävä tapahtuma!

Käyttäjän MarkusHeikkil kuva
Markus Heikkilä

Hyvä kirjoitus. Kiitos! Tällaista asiallista kommentointia maailman tapahtumiin on kiva lukea suuntaan ja toiseen kohtaamisen vastapainoksi.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Väärin siirretty. Tämäkin oli sellainen operaatio, ettei siinä ollut mahdollista miellyttää kaikkia niin ymmärrän täysin miksei siitä kohkattu kuukautta julkisuudessa etukäteen.

Käyttäjän hamalainenville kuva
Ville Hämäläinen

Petra hyvä, kuten itsekin huomaat tuosta kuvasta, katetut altaat ovat varsin pieniä. Vaikka tilaa on enemmän, delfiinejä on tietääkseni tuplasti. Altaat ovat oikeasti matalammat: delfinaarion altaat ovat 4-6 m syviä, tuolla syvyys on 2,5-3,5 m. Tämä käy ilmi Juhana Suoniemen kreikkalaislähteeltä saamasta piirroksesta: http://www.tamperelainen.fi/blogi/427613-haviajina...

Atticassa on viiden vuoden aikana ollut 5 kuolemantapausta, Tampereen delfinaariossa poikasista 14/16 on kuollut, minkä lisäksi neljä täysikasvuista delfiiniä. Tampereen tapaukset 18/31, Attican 5/5. Tämä aikaperspektiivi olisi hyvä pitää mielessä.

Minusta siirtoa voi näillä perustein yhä edelleen kritisoida, vaikka suhtautuisi myös eläinoikeusjärjestöjen väittämiin lähdekriittisesti.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En hyväksy lainkaan delfiinien pitämistä vankeudessa, joten nämä altaat eivät ole mieleeni, eikä siitä ole kyse. Kyse on miten asiat esitetään ja ovatko ne luotettavia. Mitään muuta järkevää mahdollisuutta ei ollut kuin tämä, joten siirron kritisoiminen on mielestäni kohtuuttomissa mittasuhteissa. Tämä paikka saattaa olla joissain asioissa jopa parempi kuin Särkänniemi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kaksi niistä Attikan delfiineistä kuoli vanhaan ikään. Kuolemattomia delfiinejä valitettavasti ei ole olemassakaan.

Jäljelle jää kolme kuollutta poikasta viidessä vuodessa. Tampereella kuoli neljätoista poikasta kolmessakymmenessä vuodessa. Siis molemmissa eläintarhoissa suurinpiirtein yksi poikaskuolema joka toinen vuosi. Hämäläisen mainostamalla aikaperspektiivillä ei ole mitään merkitystä, ja ero ei ole tilastollisesti millään tavalla merkittävä.

Ja mitä ihmeen merkitystä altaan syvyydellä on? Pullonokkadelfiinit elävät matalissa vesissä. Kolme ja puoli metriä on _lajityypillinen_ elinympäristö.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tässä on meneillään jokin outo hiustenhalkominen, ikään kuin osoittamalla pieniä suht merkityksettömiä yksityiskohtia, Särkänniemeä voidaan vielä demonisoida asiassa, joissa sillä ei ollut vaihtoehtoja.

Mullakin on käsitys, että matka on delfiinille syvyyyttä olennaisempaa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #21

Jatketaan nyt vielä tätä syvyysjutskaa ja laitetaan Särkänniemen TJn kommentti tähän; "Seppälä kertoo, että Ateenassa altaat ovat kuusi metriä syvät ja riittävät delfiineille."

Totuutta en sitten tiedä itsekään, mutta en kuitenkaan kovin paljoa arvoa antaisi tollaselle "klubiasken kanteen" piirretylle raapustukselle, jolla Hämäläinen todistelee sopimattomuutta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Joskus kyllä tuntuu, että näiden eläinoikeusjärjestöjen tiedottaminen on tehty vain valmiiksi 100% samanmieliset mielessä. Eivät siis edes yritä saada lisää kannatusta muista vaan kunhan heittävät omaa viiteryhmää miellyttävää retoriikkaa. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon vaikka maitotilojen suora rinnastaminen turkistarhatiloihin. Aika harva suomalainen jolla on edes auttava käsitys maitotiloista, saati on käynyt sellaisella itse, voi tuota rinnastusta ymmärtää. Mutta joo, tuo viestintästrategia taitaa olla heillä se ainoa tänä päivänä. Eihän Animaliankaan lehdestä löydy enää muita kuin vegaanisia reseptejä. Maito siis on murhaa. Samoin kuin tietysti villan käyttö.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

OE:n kohdalla ihmettelen, miksi tavallaan Särkänniemen inhimillistetty brändäys on omaksuttu niin vahvasti juuri OE:n porukassa. Mielestäni olisi ihan kiva että eläimillä olisi oikeus olla olematta semi-ihmisiä. Mutta se on tietysti minun juttuni enkä voi vaatia muilta muuta.

Mutta tiedotuksen ei tarvitsisi olla niin omalle väelle orientoitunutta. Toivottavasti joku heistä lukee tämän kritiikinpoikasen.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Kiitos Petra. Kerrankin voin olla samaa mieltä kanssasi

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ihmiset ovat harvoin eri mieltä joka asiasta tai samaa mieltä joka asiasta.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Hyvä kirjoitus. Erittäin harvoin luonnonsuojelu- tai eläinsuojelujärjestöjen sanoma tai toiminta kohtaa kritiikkiä. Heitä myös aika kritiikittömästi siteerataan. Onko meillä vallalla käsitys heidän asemastaan arvostelun ulkopuolella?

Siitä huolimatta näissäkin järjestöissä tehdään myös hyvää työtä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Animaliat ja Oikeitta eläimille -tyyliset järjestöt tekevät sitä mitä ne aina tekevät harrastajapohjalta, kiihottavat lähinnä nuorista tytöistä koostuvia joukkojaan oikeuttaakseen olemassaolonsa. Sen sijaan keskisuuren populistipuolueen puheenjohtajalta voisi odottaa enemmänkin kuin tällainen:

"Eurooppaan on suunnitteilla 2-5 vuoden sisällä delfiinien turvapaikka, jota Särkänniemen olisi pitänyt omalla toiminnallaan vauhdittaa.
Nyt delfiinit kuitenkin yritetään yön pimeydessä siirtää todennäköisesti Kreikkaan Attican delfinaarioon, joka on epäiltynä vakavista eläinsuojelun rikkomuksista. Siitä kertovat raportoidut 5 delfiinikuolemaa kuuden vuoden aikana ja talousvaikeuksista johtuvat vaikeudet ruokkia eläimiä. Kaikki vain sen takia, että Särkänniemi yrittää välttää kustannuksia tilanteessa."

Käyttäjän AirZero kuva
Eetu Rantakangas

Käsittääkseni ympäristöjärjestöt ovat perinteisesti olleet suhteellisen haluttomia ja kyvyttömiä vastaamaan niitä vastaan esitettyyn kritiikkiin. Miksi pitäisikään? Niiden tarkoitushan on vain propagoida samanmielisiä ihmisiä tiedottamisellaan. Omaa toimintaa tarkastelevat kirjoitukset herättäisivät omanmielisissäkin ehkä jonkin epäilyksen siemenen ja vähentäisivät toiminnan kiihkomielisyyttä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En ole ainakaan huomannut saaneeni responssia mistään, mutta voi toki olla ettei kukaan heistä ole nähnyt tätäkään kirjoitusta. En ole yrittänyt tavoittaa mitenkään aktiivisesti. Eikä ole tarkoitus maalata huonoa mainetta, mutta kritiikille oli nyt aihetta, mielestäni.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On täysin mahdollista, että ihminen ei koskaan tiedä mikä eläimen itsensä mielestä on parasta. Loogisesti voisi ajatella, että delfiini viihtyy parhaiten nimenomaan suolaisessa merivesialtaassa ja ulkoilmassa leveysasteilla, jotka paremmin vastaavat sen normaalia elinpiiriä. Eikä useampien kavereidenkaan saaminen pahasta liene.

Nimenomaan Kreikalla lienee suomalaisten mielissä tietty rasite jopa tukilainoista ja muusta puliveivaamisesta, jonka ei mitenkään tarvitse vaikuttaa siihen, etteikö siellä eläintarhoissa otettaisi huomioon eläinten hyvinvointia yhtä hyvin kuin meilläkin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä olen niin kerettiläinen, että olisin hyväksynyt myös delfiinien lopettamisen.

Keinotekoisessa allasvedessä eläneitä eläimiä ei voi niin vain tuupata meriveteen. Näillä eläimillä tuskin on minkäänlaista luontaista vastustuskykyä meriveden bakteereja vastaan.

Lisäksi ainakin osa delfiineistä kuulemma kärsii mielenterveysongelmista. Joskus lopettaminen voi olla eläimelle paras vaihtoehto. Luonnosta vieraantuneille ihmisille voi kuitenkin olla liikaa, jos söötiltä näyttävä nisäkäs kohtaa loppunsa ihmisen toimesta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Sama juttu, ja sitä ehdotinkin edellisessä blogissani, mutta eihän se tietenkään ole mikään vaihtoehto. Se olisi ollut skandaali. Kaksi niistä on vanhoja ja kahdella mielenterveysongelmia. Jossain vaiheessa pitäisi myös pistämään kierteitä poikki. Se, että aina siirrellään paikasta toiseen ja täydennetään laumoja, johtaa siihen että tähän ei tule koskaan stoppi.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Ikävää, että hysteria jatkui vielä Särkänniemen hallitukseen asti. Tiedotuslinja oli ihan perusteltu, kun delfiinien siirtoon piti saada työrauha. Miksi Tampereen pormestarin täytyy tietää HETKI HETKELTÄ, miten siirto sujuu? Tälle toimitusjohtajalle pitäisi esittää kunniamerkkiä linjakkaasta toiminnasta räksyttävien fariseusten häirinnästä huolimatta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset