Eläinoikeusjärjestöjen delfiinitiedotus puntarissa

Särkänniemen johto on kerännyt ansaittua kritiikkiä tiedottamisensa haparoimisesta koskien delfiinien siirtoa. Nyt olisi kenties syytä tarkastella, miten eläinoikeusjärjestöt hoitivat oman osuutensa, eli ruusut ja risut.

Ensin tarkennukseksi, että maailma tarvitsee tasan 0 delfinaariota, ja enemmän eläinoikeusjärjestöjä, joiden merkitys yhteiskunnassa on äärimmäisen tärkeä. Jälkimmäistenkin on kuitenkin syytä tarkistaa toimintaansa säännöllisesti, ja miettiä ovatko ne ihmisoikeuksien ja ihmistunteiden järjestöjä, eläinten inhimillistämisen järjestöjä vai eläinten asialla.

Oikeutta eläimille- ja Animalia – järjestöt myllyttivät omaa mediarumbaansa delfiinien siirron aikaan, ja tuottivat ilmoille nopeasti tietoja, mitä on tapahtumassa. Siitä pisteet molemmille. OE tuntui kuitenkin pitävän suurena ansionaan twiittailun delfiinien lastauspaikalta ja sydäntäsärkevien viestien lähettämisen delfiineille ja postaten niiden nimiä ja "kasvoja". Delfiineillä ei muuten ole kasvoilmeitä eivätkä ne lue twiittejä, eikä niille ole erityistä etua siitä, että niiden lastausta seurataan, mutta ymmärrän että tämä on joidenkin ihmisten tapa surra.

Ihan kaikki ei ollut totuudenmukaista tai punnittua. Yllätyksekseni osa toimittajista lähti melko kritiikittömästi mukaan tähän häilyvään osioon ja ”salailukohuun”.

Molemmat järjestöt ovat tiedottaneet Attica Zoological Parkin olevan huonomaineinen eläinpuisto, jossa delfiineille ei ole suojaa paahtavalta auringolta. Tokihan on tiedossa, että Attican esiintyminen ”opetusmielessä järjestäviä esityksiä eikä viihdettä”- paikkana on täysi vitsi, mutta en näe silti syytä esittää puistosta perättömiäkään väitteitä hysterian lietsomiseksi. Minulta meni viisi sekuntia etsiä ilmakuvista Attican delfiinialtaat ja vertailla niitä sen jälkeen puiston antamiin tietoihin. Kuvat ja puiston tiedot tuntuvat täsmäävän: Atticassa on neljä delfiiniallasta, joista kaksi on osin katettuja. Katsoin myös internetistä valokuvia Attican delfinaariosta, ja sielläkin näkyvät varjot.

Miten on mahdollista, että kaksi suurta järjestöä esittää saman vääristellyn väitteen joka on tarkastettavissa hetkessä? Onko materiaali copypastettu jostain vai eikö omaa tiedon/faktantarkistusta tehdä?

Animalia tiedottaa nyt, että varjot on, mutta varjot on todettu riittämättömiksi. Kuka on todennut ja millä perustein? Tähän on hyvä antaa tarkennusta. Mihin perustuu tämä ulkoilmassa elämisen esittäminen hyvin negatiivisessa valossa? Näkisin säänvaihteluiden kokemisen, ulkoilman ja valon stimuloivampana kuin sen, että Särkänniemessä eläimet elivät ikuisesti sisällä.

Ja nyt kun eläimet todella on siirretty Atticaan, kun turvapaikkoja on maailmassa yhtä monta kuin vegehodarissa lihanakkeja, OE tempaisee väittämällä että Särkänniemen delfiinejä voi auttaa osallistumalla vetoomukseen joka vaatii Kreikan valtiota toimenpanemaan delfinaariokielto. Mikko Välttilän kanssa samaa mieltä, että tämä ei auta nimenomaisia Särkänniemestä lähteneitä mitenkään. Välttilä ehdottaakin OE:lle että he ryhtyisivät keräämään rahaa turvapaikkoja varten ja lopettamaan kohuista elämisen.

Järjestöt ovat tiedottaneet Attican viidestä delfiinikuolemasta. Laskujeni mukaan poikaskuolemien tilanne on, että Atticassa on syntynyt kuusi poikasta joista kolme jäi henkiin. Särkänniemessä syntyi 16 poikasta, joista kaksi jäi henkiin. Mikäli poikaskuolemista on mitään pääteltävissä, tässä tapauksessa Attica pärjää vertailussa Särkänniemeen hyvin. Ja aina kun kuolemista puhutaan, on tarkasteltava niitä laajemmassa kontekstissa: kuinka yleistä on delfiinien poikaskuolema luonnossa, delfinaariossa ja mitä ne kertovat ja mistä johtuvat.

Animalia on tiedottanyt myös useista rakenteilla olevista delfiinien turvapaikoista Euroopassa, ja että niiden valmistuminen arvioidaan 2-5- vuoden päähän.

Pyysin Animalian fiksulta ja sympaattiselta Mai Kivelältä dokumentteja rakenteilla olosta, koska en ole koskaan löytänyt niistä mitään tietoa, ainoastaan suunnitelmia, tekstejä ja kauniita brosyyrejä. Kivelä korjasi, että suunnitteilla. Hyvä, että on suunnitteilla, mutta järjestöjen olisi hyvä esittää selkeästi ja totuudenmukaisesti missä vaiheessa suunnitelmat ovat, osoittaa konkreettisia hankkeita, johon voi, esimerkiksi Särkänniemikin osallistua, vertailla mitkä ovat delfinaarioyrittäjien imagonkohotuskampanjoita tai missä on eniten potentiaalia.

Edelleen suuri kiitos eläinoikeusjärjestöille tärkeästä työstä, mutta toivottavasti siellä ymmärretään, että faktisuus, asiantuntevuus, perusteleminen ovat tärkeämpiä luotettavuuden kehittämisessä kuin kohujen lietsonta. Tässä mielestäni Animalia pärjäsi paremmin kuin OE, joka huonoina hetkinään alkaa muistuttaa Mitä Vittua-osastoa. On nimenomaan eläinten etu, että järjestöjen ulostuloista saa kiihkotonta, totuudenmukaista ja realistista tietoa.

 

 

 

PetraNyqvist
Sitoutumaton

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu