PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Egor Putilovin monen identiteetin mysteeri

  • Egor Putilovin monen identiteetin mysteeri

Ruotsia on hämmentänyt Aftonbladetin paljastus, jonka mukaan nuivan populistioikeiston suosikkibloggari, entinen maahanmuuttoviraston työntekijä ja toimittaja Egor Putilov, ja ruotsidemokraattien poliittinen sihteeri/avustaja ja juridinen neuvonantaja Alexander Fridback - sekä yltiöliberaaleja ”suvakkimielipiteitä” lehteen kirjoittava Refugees Welcome -aktiivi Tobias Lagerfeldt ovat yksi ja sama henkilö.

Tapaus on sekä suututtanut että huvittanut ihmisiä, ja luonut jopa meemejä joissa ihmetellään ketkä ovat ja ketkä eivät ole Egor Putiloveja.

Asia oli paljastunut  Aftonbladetin julkaistua varomattomuuttaan Lagerfeldtin mielipidekirjoituksen ilman varmaa tietoa henkilön olemassaolosta. Lukijoiden reagoitua omituisiin teksteihin ja profiilikuviin, lehden tutkiva ryhmä yhdisti Lagerfeldtin sähköpostiosoitteeseen liittyvän puhelinnumeron Fridbackiin/Putiloviin.

Henkilön alkuperäinen nimi ei tule esille, sillä hän on Venäjältä tullut maahanmuuttaja, joka on elänyt Ruotsissa vuodesta 2007 suojatun identiteetin turvin ja vuodesta 2012 hänen nimensä on ollut virallisesti Alexander Fridback.

Hän on pyörittänyt matkatoimistoa, työskennellyt maahanmuuttovirastossa, kirjoittanut Egor Putilov-salanimellä yhteistyössä suurten mediatalojen kanssa joitakin journalistisia artikkeleita ja pitänyt suosittua maahanmuuttokriittistä blogia, ja tällä hetkellä hän tosiaan myös on ruotsidemokraattien pestissä Ruotsin eduskunnassa nimellään Alexander Fridback. Hänen ruotsin kielen taitonsa ovat täydelliset, mutta taustoista ei ole sen suhteen tarkkaa tietoa.

Fridback/Putilov on vastannut syytöksiin suurella närkästyksellä, ja valittanut Aftonbladetin murtavan hänen identiteettisuojansa. Pidän hyvin uskottavana, että kenties joku Venäjältä saapunut tarvitsee suojatun henkilöllisyyden, mutta se mikä tässä katkuaa kuin hapansilakka on että alkuperäistä nimeä ei ole kukaan edes maininnut, ja Fridback/Putilov on toiminut tähänkin asti ihan normaalisti omalla kuvallaan. Ongelmaksi asia muotoutui vasta kun Aftonbladet otti aliaksilla esiintymisen esille.

Fridback/Putilov on myös syyttänyt Aftonbladetia epäluuloisuudesta venäläistaustaansa kohtaan ja väittää, että hänen totuutensa halutaan vaientaa (miksi tämä muuten kuulostaa niin tutulta?). Aftonbladet ei ole kuitenkaan syyttänyt häntä ”Venäjän trolliksi”, eivätkä he näe mitään yhteyksiä Venäjälle. Sen sijaan poliittinen toimittaja Lena Mellin on todennut, että olisi tärkeä tietää, miksi hän toimii näin, ja että toiminta muistuttaa vieraan valtion informaatiovaikuttamista, mikä tulee pitää takaraivossa.

Asian selvittely jatkuu. Tässä vaiheessa useampi vaihtoehto on mahdollinen: kyseessä saattaa olla harmiton kaveri, joka ei ole tarpeeksi ymmärtänyt, että journalistinen pseudonyymeily ja poliittinen työ eivät välttämättä sovi yhteen. Toiseksi hän voi olla jonkinlainen Talented Mr. Ripley, ja kolmantena tulee mieleen disinformaatikkona työskentely. Itseäni askarruttaa erinomainen ruotsin taito, josta johtuen en ole täysin vakuuttunut, etteikö henkilö olisi ollut ruotsintaitoinen jo ennen Ruotsiin tuloa.

Ruotsidemokraattiset poliitikot ovat suhtautuneet suojattiinsa hyvin varjelevasti. Mikäli Aftonbladet on mokaillut urakalla, sekin selvinnee lähiviikkoina.

Mutta mikäli Aftonbladetin huomiot ovat varmuudella oikein, tämä liittyy myös Suomeen, sillä pseudomediat välittävät hyvin innokkaina tätä ja vastaavaa materiaalia Ruotsista Suomeen. Yleensä asialla on MV-lehti ja Paavo Tajukangas-niminen pseudonyymi, josta kirjoitin aikaisemmin miten hän virheineen päivineenkin kelpaa sanatarkasti kansanedustaja Olli Immoselle tiedonlähteeksi.

Tällöin jouduin vääntämään ratakiskosta joillekin epäuskoisille, ettei Tajukangas ole oikea sukunimi. Jonkinlainen nomen est omen se kuitenkin on, sillä viimeksi kun Tajukangas piti informaatiolähetystä Youtubessa, se päätyi kirjaimellisesti lopussa tajukankaalle kaatohumalaisen örinän ja virtsailun kera. Jonkinlainen camp-arvo tällä kuten muullakin valemedialla on, mutta toivoisin silti näkeväni edes poliittiset päättäjät lähdekriittisempinä kuin koskaan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Pliis, Petra. Se että nyt hetken "ihmetellään ketkä ovat ja ketkä eivät ole Egor Putiloveja" ei tee siitä meemiä.

https://imgflip.com/memetemplate/35277746/Laughing...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#1 Yhdenlaista desinformaatiota tuokin. Kun blogi ei miellytä kiiruhdetaan laittamaan siihen joku käsittämätön ja tyhjänpäiväinen kommentti. Taitaa olla yhteinen piirre suomalaiselle putinistiselle tekniikalle ja hm hm Timo Soinille että hatusta vedetään jotain tyhjänpäiväistä vitsintapaista jolla annetaan kuva että takana voisi olla muuta kuin silkka desinformaatio.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Sini, kannattaisi ottaa chill pill ja rauhoittua ennen kuin alat meuhkaamaan. Taitaa olla sinulle tyypillinen piirre tulla hölisemään sekavia kun et ymmärrä lukemaasi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #18

Montako persoonallisuutta tällä "Daniel Leppäjärvellä" mahtaa olla, noin tulivaanmieleen?

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #19

Mikä kysymys tämä nyt olevinaan on?

Jukka Mäkinen

Sini ei petä. Putinisti mainittu. :D

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #21

Helppoa. Putinisti = haluaa heikentää länttä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #22

Heh, tällä perusteella jokainen turvapaikanhakijoiden maahanmuuttoa kannattava suvakki on putinisti. Tuskin mikään muu asia heikentää länttä ja Euroopan Unionia niin paljon kuin matujen hallitsematon tulva.
Paranee vaan. :D

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #22

Itse asiassa kun asiaa hiukan miettii, niin suurin Putinisti koko Euroopassa taitaa olla sosialismissa kasvanut ja sujuvasti venäjää puhuva Putinin hyvä kaveri Angela Merkel. Taitavat tuntea toisensa jo niiltä ajoilta kun Volodja oli KGB-agenttina Dresdenissä, ja Angie nouseva tähti DDR'n nuorisopolitiikassa. Romantiikkakaan ei ole pois suljettu mahdollisuus.

Joka tapauksessa, Merkelin avoimien ovien matu-politiikka on kenties suurin Euroopan sisäinen tekijä älyttömän yhteisvaluutan lisäksi, joka hajoittaa länttä sisältäpäin. Ihan kuin Merkel toteutaisi Putinin suunnitelmaa omaksi poliittiseksi tuhokseen. Jos näin on, eläkkeelle jääminen tuskin ainakaan heikentää Angelan elintasoa, Vladimirin miljardeista riittää hyvin pari numeroitua tiliä jossain sopivassa maassa mihin Unionin yritykset pankkisalaisuuden murtamiseen eivät onnistu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tulee mieleen että 2007 "Putilov" lähetettiin Ruotsiin suorittamaan soluttautumista SD´hen. Ja että näitä putilooveja on pitkin Eurooppaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Vaikea sanoa, mutta minua kiinnostaa paljonkin mitä tästä tapauksesta käy ilmi. Mikäli jotain huolestuttavaa löytyy, se tuskin on yksittäinen tapaus, kuten arvelet.

Jukka Mäkinen

Hyvinkin mahdollista. Sitten kun vielä tietäisi kenen toimesta. Jos mies on saanut turvallisuussyistä Ruotsin valtiolta uuden identiteetin ja vanha pidetään salaisena, niin miten paljon Ruotsin valtio ja SäPo on mukana kuviossa. Kenen myyrä hän oikein on?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Putilov tai mikä lie taitaa olla ihan hyvällä asialla?

Tuolla ulkona mamu-pojat päristelee paraikaa laittomasti pärinämopoillaan jalkakäytävällä ihan noin muuten vain!

Södertäljessä poltettiin viime viikonloppuna laittomasti ainakin 10 autoa!

Putilov ei lisää meidän arkisia taakkoja ollenkaan!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä Putilov haluaa lisätä vastakkainasettelua ruotsalaisten välillä. Nähtävästi sinä pidät sitä hyvänä asiana. Näin työskentelee Venäjä Euroopassa! Joko ummistat siltä silmäsi tai olet valinnut Venäjän.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä en valitse Venäjää enkä Putinia! Minä valitsen todellisuuden, joka aukeaa suoraan ulko-oveni takaa. Kaikki minun lähiympäristössäni janoaa ruotsalaisuutta!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #7

Sitten et voi sanoa että tämä desinformatööri tekee oikein.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #8

Miestä en tunne! Täten ei voi häntä tuomitakaan!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Aftonbladetissa selvitetään kuinka hän toimii. Kukaan ei käskenyt tuomitsemaan mutta sinähän aikaisemmin kehuit häntä. Hänen pyrkimyksensä on saada ruotsalaiset epäluuloiseksi toinen toistaan kohtaan. Samaa tapahtuu koko Euroopassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

Kuulepas nyt Sini!

Nuo tummatukkaiset pojat ovat tuolla ikkunani takana täällä Södertäljessä härnänneet pärinämopoillaan minua jo 10 vuoden ajan, ja viimeisen 10 vuoden aikana täällä on ammuttu aina joku pikkukonna silloin tällöin mamujen välisissä jengisodissa.

Joten turha on valittaa jostain pikkunilkistä! Tilanne on ollut täällä jo sama vähintään 10 vuotta!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Ai kuulepas mitä? En ole kyseenalaistanut sinun kokemuksiasi Södertäljessä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #11

Joo, asia erikseen maahanmuuttajista kertovat blogit. Tässä blogissa käsitellään pseudonyymeillä vaikuttamista yhteiskunnassa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Voi olla, ehkä niin. Mutta ainakin Ruotsissa suhtaudutaan verrattuna Suomeen hyvin vakavasti mahdolliseen vieraan vallaan vaikuttamiseen. Siellä on mm. poliisin erikoisryhmä sellaista varten, kun taas Suomessa ei olla varauduttu juuri kuin kinastelemalla trolleista yms.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ainakin se on selvää että SD ei voi saada "Jussi Niinistöä".

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Egor Gaidar, Vladmir Putin ja Mihail Suslov samassa persoonassa. Täysipäisin lienee Gaidar. Mutta hän onkin yksittäistapaus... :))

Ilkka Huotari

"josta kirjoitin aikaisemmin miten hän virheineen päivineenkin kelpaa sanatarkasti kansanedustaja Olli Immoselle tiedonlähteeksi."

Tajukankaalla ei ollut käsittääkseni mitään virheellistä tulkintaa raportista. Siinä raportissa kerrottiin muutamista esimerkkitapauksista, ja kaikissa tekijät olivat ulkomaalaisia.

Lue vaikka luku "3.8.1.3.1 Sexuella ofredanden av grupp"
https://polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/%...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Poistin kommentteja joissa haukuttiin "ryssiä". En hyväksy mitään venäläisten mollaamisia blogissani, tässä ei ole kyse siitä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tähän juttuun liittyen kuuluisi mainita että Lena Mellin ei suinkaan ottanut asian esille Aftonbladetissa sen takia että Fridback/Putilov olisi ollut joku Pietarin trolli tai Putininin hybridisoturi vaan nimenomaan sen takia koska hän on Ruotsidemokraattien palveluksessa. Aftonbladet on jo vuosikausia ylläpitänyt kampanjaa sivuillaan missä yritetään epätoivoisesti esittää Ruotsidemokraatit huonossa valossa milloin minkäkin epiteetin alla. Menestys on toistaiseksi ollut huono koska Ruotsidemokraattien kannatus on lisääntynyt vaaleissa kun taas perinteisten puolueiden kannatus on ollut laskusuunnassa ja Ruotsidemokraatit voivat kohta päästä haluamaansa paikkaan joko johonkin hallituskoalitioon oikeiston kanssa tai ainakin että heidän mielipiteensä on pakko ottaa huomioon eduskunnassa koska he ovat vaankieli asemassa. Toistaiseksi Ruotsin muut puolöueet ovat onnistuneet syrjäyttämmän heitä keskinäisillä sopimuksilla eduskuntatyöskentelyssä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tapaus osoittaa että Aftonbladetilla on ollut hyvä syy tarkkailla epäluuloisesti SD'tä. Tämäkin hyvä syy.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

On jokseenkin selvää, että SD:n uskottavuus on koetuksella.

Ilkka Huotari

Tämä kertoo minusta lähinnä sen, että ne suvakkimielipiteet ovat tekaistuja, maksettuja mielipidekirjoituksia. Ja miksei journalisti tekisi niitä, jos niistä maksetaan. Suvakkimedia tilaa ja journalisti toimittaa.

On se tietenkin kauhean jännää keksiä salaliittoteorioita Putinista ja nuivista, ymmärrän sen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aika barokkista vääntöä tapojensa vastaisesti Ilkalta. Miten pystyt saamaan Lena Mellin julkituoman journalistisen narutuksen maksetuksi tai tilatuksi. Aftonbladet oli siis itse menneet lankaan ja julkaisseet trollin jutun. Kai he sitten myös haluavat penkoa trollin identiteettiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #38

Trollimatskun postaaminen ja vielä linkin muodossa ei ole mikään vastaus. Takaisin todellisuuteen, Ilkka, please!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #38

Pidän todella ymmärrettävänä, ettei Aftonbladet halua julkaista Putilovin vastinetta, koska on joutunut ko. henkilön huijauksen kohteeksi, sori.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #40

Siis miksei tuo voisi olla vain freelancer-toimittajana toiminut tyyppi?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #42

Eihän tässä ole muuta väitettykään, paitsi että tyyppi on yrittänyt sekoittaa pakkaa pseudonyymein. Hän on myös käyttänyt hyväkseen salanimeään päästäkseen pomonsa kanssa poliisin radioajoneuvoon patrulliin, ilmoittamatta olevansa myös toimittaja ja tekevänsä siitä jutun. Sitä poliisi ei sulata.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Huonoa analyysiä, Huotari. Ylipäänsä ihmetyttää, että mielestäsi mikä tahansa kepulikonsti, vale, vääristely tai muu on jotenkin hyväksyttävissä tai poisselitettävissä jos jokin taka-ajatus on mielestäsi tavoittelemisen arvoinen.

Ilkka Huotari

Onko pseudonyymi vale tai kepulikonsti? Ei taida olla, vaan ihan normaalia toimintaa jos ei jostain syystä halua käyttää omaa nimeään.

Mikä se kepulikonsti tässä on?

Jos työskentelee SD:ssä tai jos omat mielipiteet ovat maahanmuuttokriittisiä, niin ei kai halua käyttää omaa nimeään suvakkiartikkeleissa?

Jos on käyttänyt omaa kuvaa, niin ehkä kuva on vaadittu, eikä mies ole vain halunnut väärentää sitä (kenen kuvan ottaisi?).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #46

Eikö sinua pistäisi vihaksi jos minä julkaisisin jonkun hataran artikkelin joka parodioisi putinmielisiä natsahtavia mutta korrekteilta kuulostavia piirejä jollain nimpoarilla joka kuulostaa uskottavalta ja sitten toisen jutun jossa ruotisin nimpparini tuotosta ja saattaisin koko natsahtavan, putinmielisen skenen naurunalaiseksi?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #47

En tiedä mitä tarkoitat. Faktat on maahanmuuttokriittisten puolella aina, joten faktojen ja argumenttien puolesta ei ole mitään pelättävää. Ei maahanmuuttokriittisiä voi saada naurunalaisiksi, paitsi korkeintaan jonkun, joka on erehtynyt jossain asiassa ja on mennyt väittämään jotain, mikä ei ole totta. Yleisesti ottaen ei voi saada naurunalaisiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #48

Ensinnäkin kaiken voi tehdä naurunalaiseksi. Toiseksi annat ymmärtää että natsahtava putinismi on sama kuin maahanmuuttokriittisyys.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #49

Blaa blaa blaa. Erehdyin taas ruokkimaan trolleja. Oma vika, tietty.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minulla sotkeutuivat sanat kommentissa 37. Piti olla .... narutuksen julkituomisen....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset