PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Pienpuolueiden uusi paletti

  • Kuva: Petra Nyqvist
    Kuva: Petra Nyqvist

 

Elävään ja vapaaseen demokratiaan kuuluu ahkera pienpuolueiden ja uusien vaihtoehtojen syntyminen. Mikropuolueet tarjoavat myös kiinnostavaa tietoa siitä, millaisia teemoja toivotaan yleiseen keskusteluun ajan hengen mukaisesti. Tein pienen katselmuksen millaisia uusia puolueita tulevissa kunnallisvaaleissa voi löytää ja äänestää. Käsittelen ainoastaan nyt rekisteröityneitä puolueita tai rekisteröintiä havittelevia, joten esimerkiksi kommunistiset puolueet eivät ole mukana merkinnässäni, koska niitä on rekisteröitynyt jo aiemmin.

Tänä vuonna 5000 kannattajakortin keräämisestä ja rekisteröimisestä ovat selviytyneet:

Piraattipuolue joka uusii rekisteröintinsä vailla sen kummempia ongelmia. Piraattipuolue on vakiinnuttanut asemansa kotimaisellakin puoluekentällä ja on siten tuttu eikä vaadi sen kummempia analyysejä.

Täysin uutena Liberaalipuolue, joka on yleisölle aiemmin tullut tutuksi Viskipuolueena. Vapauksia ja järkeä korostava puolue on profiloitunut jossain määrin urbaanien, teknisen alan ihmisten liikkeeksi, jossa ollaan kyllästytty sääntö-Suomeen. Ohjelmasta päätellen puolue tarjoaa tähän uskottavan vaihtoehdon ellei sotkeudu ”olemme nuoria ja tiedämme kaikesta kaiken”-retoriikkaan.

Uusi rekisteröityjä on myös Eläinoikeuspuolue, mikä kertonee eläinoikeusliikehdinnän huimista harppauksista. Kukapa ei olisi huolissaan eläimistä? Puolueen manifesti pitää sisällään joitain jaloja ajatuksia mutta myös korvaansärähdyksiä joita kutsuisin vieraantuneiksi. Puolueen ohjelmasta löytyy varsinaista politiikkaa varsin vähän, mikä saa epäilemään että kyseessä on pikemminkin kannanotto kuin varsinainen puolue, mutta senhän näkee vaalien alla. Uskoisin, että EOP:in kannattaa pysyttäytyä mahdollisimman loitolla eläinoikeus-skenen ääriliikkeistä, joista SUPO:kin on huolissaan.

Keräämisen kirissä ovat parhaillaan:

Itsenäisyyspuolue

Ennestään tuttu IPU on uusintakierroksella. Tarkkaa kannattajakorttien määrää en saa tietää, mutta puolueesta kerrotaan että korttien keruu on loppusuoralla ja valmistuu vuodenvaihteeseen mennessä.

Feministinen puolue

Feministinen puolue aiheutti paljon pilkallisia verkkokommentteja etenkin laitaoikeistossa. Tarkempi ohjelman tarkastelu osoittaa kuitenkin, että on kyse tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä sukupuoleen katsomatta. Ihmettelen hieman nimivalintaa. Eikö tasa-arvopuolue olisi ollut selkeämpi nimi? Feministipuolueesta kerrotaan, että koossa on tällä hetkellä n. 3600 korttia, joten siellä ollaan lähellä tavoitetta.

Kansalaispuolue

Kansalaispuolue on Paavo Väyrysen ikioma EU-kriittinen puolue. Jos sen konsepti on aiheuttanut hämmennystä, niin on siitä uutisointikin. Verkkouutiset kertoo keväällä Paavon haalineen tarvittavat 5000 kannattajakorttia, kun taas syksyllä nimiä uupuukin 900. Mistä tämä johtuu, en osaa sanoa, enkä viitsi Väykkää tällä häiritä. Kansalaispuolueeseen kuuluu myös persoonallinen asiantuntijajäsenistö. Korttikeräily on niin lähellä tavoitetta, että kenties näemme tämän puolueen viimeistään eduskuntavaaleissa, johon se omasta puolestaan tähtää.

Muutos 2011 eli Muutospuolue

M11-puolueella on lieviä käynnistysongelmia uusintakierroksella. Suorademokratiaa havitteleva poppoo kärsi huippuhetkiensä jälkimainingeissa joidenkin ärhkäköiden aktiivien koheltamista imago-ongelmista. Sittemmin johto on vaihtunut ja siistiytynyt. Viimeisin puheenjohtaja vastasi pirteän ystävällisesti satunnaisen blogqvistin kyselyyn korttitilanteesta. Tarkkaa lukumäärää hän ei osannut arvioida, mutta tuhannen kortin raja lienee vielä rikkomatta. Puheenjohtaja kertoi myös ohjelman monipuolistuneen aiemmasta. Käynnistymisongelmien yksi syy saattaa olla epäonnistunut fuusio Suomidemokraattien kanssa, jonka jäljiltä jäi ilmeisesti erimielisyyksiä.

Suomi Ensin

MV-iskujoukkona aloittanut, sittemmin RK-iskujoukon kautta Suomi Ensin-puolueaihoksi nimetty hanke kertoo ohjelmassaan vaalivansa kansallismielisesti suomalaista kulttuuria ja perinteitä. Tätä on hieman vaikea uskoa, sillä ryhmä käyttää vaikutuskeinonaan kansalaisten pelottelua ja mustamaalausta pseudomediassa. Ryhmä tunnetaan etenkin muukalaisvihamielisistä bussikiertueista, jotka muistuttavat lahkolaisten saarnatapahtumia. Mielenosoituskiertueita hoidetaan ammattimaisesti ja täyspäiväisesti ”avaimet käteen- periaattella”, kuten he asiaa ovat kuvanneet. Tavoistaan huolimatta puolue löytänee kannatusta sieltä, missä kaivataan mahdollisimman radikaalia maahanmuuttokriittisyyttä ja kapinallisuutta suomalaisia rakenteita ja medioita kohtaan. Yksi puolueen nokkamiehistä kertoo lehdessä, että kannatuskortteja on kerätty tuhatkunta.

Suomidemokraattien aikeista vaaleissa en tiedä, sillä en ole toistaiseksi saanut heiltä vielä vastausta kysymykseeni. Ehkä joku heidän edustajansa voi täydentää tämän osion.

Laitaoikealla ei jostain syystä olla onnistuttu vielä järjestäytymään puolueeksi, joka on yllättävää, sillä vuonna 2015 kärjistynyt turvapaikanhakijoiden ilmaantuminen olisi pitänyt luoda ihanteellisen kasvualustan muukalaisvihamieliselle liikkeelle. Tilanteeseen on nähdäkseni useita syitä: Perussuomalaisista huvennut kannattajisto on toivottanut heipat ko. puolueelle pääosin muista syistä kuin siitä, etteikö PS olisi tarpeeksi nuiva. Radikaalit ainekset taas ovat yrittäneet hyökätä halla-aholaista hegemoniaa kohtaan siinä onnistumatta ja jättäen jälkeensä entistä riitaisemman ja hajaantuneemman laitaoikeiston. Samat henkilöt yrittävät liikkeiden nimiä uusimalla aloittaa aina alusta väen kokoamisen, mutta johtamisenhimoiset egot kolahtavat jatkuvasti yhteen pirstoen pakkaa niinkin pieniin osin, että olen joskus verrannut sitä siihen, kun aikoinaan yhden hengen yhtye Paska hajosi sisäisiin erimielisyyksiin. Ryhmädynamiikasta kiinnostuneet tietävät, että jo yksikin destruktiivinen persoona voi aiheuttaa laajaa tuhoa, ja käsittääkseni destruktiivisia persoonia on tällä hetkellä laitaoikeiston näyttämöllä enemmän kuin ideologia kestää.

Sen sijaan pehmeillä arvoilla ja Sääntö-Suomen vastustamisella mitä ilmeisimmin edustetaan tulevissa kunnallisvaaleissa. Mutta Suomessa puolueettomuuskaan ei ole este ehdokkuudelle, joten tässä on jälleen nähtävissä kuinka avaraa on poliittisen toimijan vapaus ja sananvapaus. Toivon myös, etteivät jotkut pienpuolueet aloita valitustaan siitä, ettei valtamedia huomioi heitä. Kaikki käsittelemäni puolueet ovat olleet esillä mediassa, kun keräsin tietojani. Onnea koitoksiin uusille puurtajille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Noista lähimmäksi koen itselleni Liberaalit ja plussaa tulee siitä, että eivät ole Viskipuolue enää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Viskipuolueestahan kyseltiin tälläkin palstalla onko syytä nimenvaihtoon. Ainakin omasta mielestäni oli, sillä hauska nimi voi olla myöhemmin ansa. Ovat varmasti itsekin tyytyväisiä muutokseen, joka tehtiin myös riittävän aikaisin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Piraateille voisi vastaava nimenvaihto ihan uskottavuuden takia tehdä hyvää. Mutta kai tietävät mitä tekevät, Islannissa taisivat paikalliset piraatit olla iso tekijä kun tuuletettiin bankstereiden jäljiltä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #4

Aika hyvin ovat menestyneet tuolla nimellä muissa maissa. Tosin Piraattipuolueen nimenvaihtoa puoltaa se, että eipähän ihmisillä olisi väärää käsitystä puolueesta. Tosin sopivan nimen keksiminen on sitten hankalampaa.

Tosin hyvä juttu on se, että Muutos2011 vaihtoi nimensä Muutospuolueeksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #4

Piraatti on kansainvälinen konsepti, joten en usko että muuttaminen on hyväksi. Jos joku olisi kaivannut nimenmuutosta, niin Muutos 2011. Nimi oli alun perin aika riskaabeli. Vanhoista vuosiluvuista tulee kovin passé-tunnelma, mikä on varmasti tiedostettu moneen otteeseen heillä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #15

Onhan siinä sekin, että vuonna 2011 Suomi muuttui aika paljon huonompaan suuntaan. Tuskin sellaisesta muutoksesta kukaan haluaa muistuttaa.

Käyttäjän JanneUotila kuva
Janne Uotila Vastaus kommenttiin #15

Juuri näin. Piraattien Miika Hämynen kirjoitti hyvin siitä, miksi Piraattipuolue on sen niminen kuin on, ja miksi nimeä ei olla vaihtamassa: http://miikahamynen.fi/2016/08/19/telttakeskustelu...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #22

Ymmärrän hyvin miksi piraattipuolueen edustaja on sitä mieltä että piraattien nimeä ei pitäisi vaihtaa. Viesti olisi vakuuttavampi jos se tulisi ulkopuolelta. Varmaan harva piraattien ulkopuolella tietää tästä kansainvälisestä piraattiliikkeestä.

Pitäkööt vain nimensä mutta epäilen, että me keskiäkäiset miehet olemme sitten pysyvämmin kohderyhmäviestinnän ulkopuolella. Tiedän että siellä on fiksua porukkaa, olen sekä äänestänyt että lahjoittanut nimellisen summan rahaa eurovaaleissa piraattien ehdokkaalle. Mikä ei poista sitä mielikuvaa, että eturyhmänä ovat "nörtit jotka haluavat saada luvan kanssa varastaa webistä toisten tekijänoikeudet".

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi Vastaus kommenttiin #26

Onneksi teimme juuri esittelyvideosarjan, jonka ensimmäisessä osassa käsitellään juuri esiinnostamiasi mielikuvia! Jaa tätä viiteryhmäsi sisällä, niin ehkä nämä mielikuvat yksi kerrallaan selkeytyvät vastaamaan todellisuutta :) https://www.youtube.com/watch?v=H9pbHn8vaA8&

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #34

Olen samaa mieltä Janne kanssa edelleen videonkin katsottuani. Vaikka myönnän, että esimerkiksi vaalikonevastauksissa monet piraatit ovat sijoittuneet hyvin ja pidän usein esimerkiksi sinun kommenteistasi kovin, mielikuvaa on vaikea muuttaa.

Itsekin ohjelmoinnilla elantoni hankkivana en ole koskaan hirveästi pitänyt piratismista siinä viiteyhteydessä, että toisen tekemää ja omistamaa koodia otetaan oikeudetta käyttöön. Vaikka lisenssiehdot ja lisenssihinnat ovat usein mielestäni kohtuuttomia, en pysty silti näkemään muuta vaihtoehtoa kuin että tekijä määrää tuotteestaan.

Kun aina vaaditaan eri puolueita sanoutumaan irti erilaisista asioista, niin odottaisin oikeastaan piraattipuolueen sanoutuvan irti kaikenlaisesta luvattomasta toisen työn käyttöönottamisesta.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Ei hyvältä näytä. Suomalaiset ovat liian syvällä poteroissansa että voisivat merkittävin määrin äänestää pienpuolueita. Persut onnistuivat imemään suomalaisten protestiäänet ja nyt kun he tuntuvat tuottavan pettymyksen (heillä on vielä aikaa korjata tilanne), ihmiset palaavat takaisin vanhojen pariin.

Niko Sillanpää

Feministinen puolue = Feministiskt Initiativ on vähintään laitavasemmistolainen, Ruotsin FI kapitalismikritiikissään äärivasemmistolainen puolue. Molemmissa maissa syövät vas/V:n ja vihr/MP:n ääniä, eli noista yo. puoluehankeista ilman muuta tervetullein.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Olen kuullut luonnehdittavan Feministisen puolueen sijoittuvan jonnekin Vihreiden ja Vasemmistoliiton välimaastoon. Vähän yllättää merkillepanemani provosoituminen ko. puolueesta, koska kun selasin sen peritaatteita, se vaikutti varsin maltilliselta.

Niko Sillanpää

"Tasa-arvon" käsittäminen ensisijaisesti tulosten tasa-arvona sijoittaa puolueen automaattisesti laitavasemmistoon.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #9

Tulosten tasa-arvo lienee ainoa hyvin mitattavissa oleva tasa-arvon muoto. Laitavasemmisto lienee siis matemaattisesti orientointuneempaa kuin tulkinnanvaraisempia tasa-arvokäsityksiä kannattavat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Tulosten tasa-arvo on aivan mahtava asia, jos luovutaan yksilön vapaan tahdon kunnioittamisesta.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #12

Matemaattisesti orientoituneempia, no joo, tavallaan.

Tulosten tasa-arvo on tasajako. Tasajako on ensimmäinen jakotapa, jonka leikki-ikäinen hahmottaa. Keskimäärin 11-vuotiaana kasvava lapsi ymmärtää, että jakoon vaikuttaa myös osallistuminen ts. mitä kukin työllään ansaitsee. Jotkut sitten kuitenkin myöhemmin regressoituvat tasajakoon.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12

"Tulosten tasa-arvo lienee ainoa hyvin mitattavissa oleva tasa-arvon muoto."

Eli onko 100 %:n kommunismi ainoa tasa-arvoinen järjestelmä? Jos on, niin se tuskin on tavoittelemisen arvoinen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #32

Muotoilisin sen pikemminkin niin, että kommunismissa tasa-arvon toteutuminen voidaan yksinkertaisilla mittareilla todentaa, sen teoreetikoiden yleisimmin hyväksymän tasa-arvokäsityksen mukaisesti, toisin kuin muiden tasa-arvokäsitysten kohdalla on mahdollista.

Osa tasa-arvokäsityksistä on jopa luotu epätasa-arvon perustelemiseksi. Esim. 10 tuntisia päiviä elääkseen tekevä, rikkonaisessa alkoholistiperheessä kasvanut, yksinhuoltajasiivooja ei vain ole ollut tarpeeksi ahkera kun samaan aikaan viereisessä huoneessa istuskeleva lääkäri ansaitsee viisi kertaa enemmän.

Olisi kyllä hyvä, jos joku kehittäisi uuden, toimivan ja oikeudenmukaisen, tasa-arvokäsityksen.

Antti Lehto

Jos kirjoittaja pitää ns. miesveroa maltillisena, niin olen yllättynyt.
"Feministinen puolue haluaa työnantajamaksuihin tasa-arvoerän, jolla yksityinen ja julkinen sektori rahoittavat naisvaltaisten alojen palkankorotukset."
Sellaista tasa-arvoista tulonsiirtoa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Verkkouutiset kertoo keväällä Paavon haalineen tarvittavat 5000 kannattajakorttia, kun taas syksyllä nimiä uupuukin 900."

No Paavo oli laskenut väärin:

Oikeusministeriön vaalipäällikön Arto Jääskeläisen mukaan kannattajakorttien tarkastuksessa paljastui, että puolueen rekisteröimiseen vaadittujen 5 000 kortin asemesta niitä onkin vain noin 3 700 kappaletta.

http://yle.fi/uutiset/3-9074864

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos! Paavo lienee liioitellut saalistaan tai sitten häneen on kohdistunut jonkinlainen massiivinen kepponen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Monta mielikuvituksellistakin asiaa uskoisin Paavosta, mutta ettei osaisi laskea? Tuskin. Korteissa on ilmeisesti ollut puutteita vaadittavien tietojen osalta. Olisiko Vuokko hutiloinut korttien tarkistuksessa...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Näinhän Väyrynen linkin uutisessa väittää:

"Paavo Väyrysen mukaan kyseessä oli harmillinen ja valitettavan suuri laskuvirhe.

– Minä en valitettavasti tullut tarkistaneeksi korttien määrää, Väyrynen harmittelee."

Mutta on tullut mieleen että olisivatkohan keskustalaiset tehneet jäynän, ja kortteja hylättiin huomattava määrä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Haluan uskoa, että keskustalaiset suurin joukoin täyttivät virheellisiä kannatuskortteja. Olisihan tuo mahtava kampitus omalle kunniapuheenjohtajalle.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #13

Ennen wanhaan kortit sai kirjoitettua selaamalla puhelinluettelon läpi. Nykyään korttiin vaaditaan syntymäaika ja tietotekniikan aikakaudella tiedot on helppo tarkistaa. Ehkä Paavo oli vielä vanhalla aikakaudella ;)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kansalaispuolue näyttää sisäänrakennetulta ristiriidalta. Kannatusta varmaan löytyisi vaan Paavo haluaisi pitää homman niin näpeissään ettei päästä edes vapaasti puolueen jäseneksi. Lisäksi hän ei ole tehnyt irtiottoa saatikka eronnut kepusta. Ei kai vaaleihin voi kahdella puolueella mennä?

Me, myself and I-periaate voi tuhota koko hankkeen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tasa-arvopuolue Taputapu rp. ...

Feministinen politiikka on täsmällisemmin määrittyvää ja syrjiviä rakenteita paljastavaa arvopolitiikkaa kuin yleisluonteiseksi asettuva tasa-arvoa (tai oikeudenmukaisuutta) tavoitteleva politiikka - Feministisen puolueen omilla verkkosivuilla puolue esittäytyy lähtökohdiltaan inklusiiviseksi ja intersektionaaliseksi.

https://feministi.wordpress.com/category/intersekt...

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Totta, Tapu olisi ollut aika huono.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

No tulihan tämäkin asia "taputeltua"!

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Joillakin pikkupuolueilla on kyllä joitakin ihan hyviä ajatuksia. Tosin ongelma on heikko näkyvyys ja äänestäjät ovat liiaksi tottuneita äänestämään nykyisiä eduskuntapuolueita.

Marko Parkkola

Näkyvyydestä voin sanoa jotain. Olin nimittäin muutoksen puoluesihteerinä jonkin aikaa. Pikkupuolueiden syrjintä mediassa on ihan systemaattista ja pahin tällä alalla on Yleisradio.

Yle ei päästä pienpuolueita samoihin keskustelupöytiin isompien kanssa, vaan järjestää pienpuoluetenttejä. Pienpuolueilla on monesti asiantuntijoita joillain pienillä sektoreilla, jotka kykenisivät helposti haastamaan isommat puolueet tentissä. Yleisradio kun on poliittisesti rahoitettu ja osaksi ohjattukin, siellä ei oteta riskejä.

Tein noina aikoina monia korjauspyyntöjä mediaan, kun tiedot olivat väärin tai puuttuivat kokonaan. Ainoastaan yhden kerran sain korjauksen läpi ja sekin viikon vanhaan uutiseen.

Ei siis ihmekään, että pienpuolueet nousevat ja kuolevat, jolleivat saa jostain ihmeestä ääniharavaa tyyliin Tony Halme.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tähän juuri viittasin blogini lopussa. Mielestäni olet täysin väärässä. Nimenomaan Yle on tuonut pienpuolueita esille ahkerasti. Koko tämän blogin idea lähti siitä, että luin Yleltä kiinnostavan jutun uusista pienpuolueista.

Ihmiset eivät edes tajua kuinka kalliita ja massiivisia projekteja ovat nämä meppigalleriat ja neljän minuutin studiohaastattelut yms joita Yle on väsännyt niska limassa. En tiedä toista maata jossa kansallinen yleisradio tekisi niin paljon sen eteen, että pienen ehdokkaan on mahdollisuus päästä nähtäväksi vaikka ministeritason ehdokkaan rinnalle, vaikka hän olisi siellä vain pelleilemässä.

Sitten kun on vaalit, on ymmärrettävä, että koko maa on täynnä ehdokkaita jotka haluavat tehdä pieniä korjauksia tiedotusvälineisiin. On ymmärrettävä, ettei ole koko maan ainoa ehdokas tai puolue.

Se että pienpuolueilla on nykyään omia tenttejään, on huikeaa. En silti näe että ne mahtuisivat samoihin lähetyksiin isojen vanhojen puolueiden kanssa, sillä niitä on liikaa.

Olen ollut tosi ihmeissäni, miten kuitenkin vuosi vuoden jälkeen juuri Ylelle kiukutellaan kun oma suosio ei breikkaakkaan.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #36

"Koko maa ehdokkaita täynnä" on eri asia kuin rekisteröidyn puolueen puoluesihteeri, joita ei ole montaa.

Kokeilin saanko sinun kanssa järkevää keskustelua aikaiseksi. Näköjään se on mahdotonta. Hyvää viikonalkua, enkä tule kiusaamaan sinua enää blogeihisi olemassaolollani.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #41

Mitäs jos et uhriutuisi vaan jatkaisit ihan normaalisti. Omia näkemyksiään voi joutua perustelemaan, eikä se ole syy heittäytyä herkkähipiäiseksi.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Toivotan Feministisen puolueen ja miksei myös Kansalaispuolueen erityisen tervetulleiksi Helsingin kuntavaaleihin.

Yleiskaavan pakkorunnominen sisäpiiritavoitteineen ja liike-elämäyhteyksineen on paljastanut millainen "honkaliitto" (kok, vihreät, sd, osin vas) Helsingissä vallitsee ja vaientaa kaiken muun.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Liberaalipuolue on noista ainoa, jolla on jotain todellisia kehittymisen mahdollisuuksia. Piraattien pitäisi keksiä keino yhdistyä liberaaleihin.

Kaikki muut jäävät kuriositeeteiksi. Osa niistä voi saada oikeassa vaalipiirissä yhden edustajan läpi mutta mitään todellista vaikutusvaltaa ei ole tarjolla. Lähinnä tulee mieleen Väyrynen Lapissa. Ehkä feministit Helsingissä, vaikka mieleen ei tule kyllä yhtään riittävän isoa nimeä.

Suurin vaikutus on sillä, miten paljon vahinkoa Väyrynen saa Keskustalle. Tosin viime vaalien tulos Lapissa jo näytti vähän siltä, että hänen tähtensä on laskussa jopa kotikentälläkin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Liberaalit ovat päinvastoin juuri se puolue, jolla ei ole yhtään mitään mahdollisuuksia. Tämä on nyt kolmas yritys palauttaa ja jollain tavoin elvyttää vanhaa liberaalipuoluetta, ja olen aika satavarma, että siitäkään ei tule mitään. Silloin kun liberaalit viimeksi punnersivat rekisteriin, he saivat 2003 ja 2007 täysin mitättömän äänisaaliin, vähemmän kuin kommunistit. Toisissa vaaleissa he hävisivät jopa Olavi Mäenpään jengille.

Sen jälkeen oli Edistyspuolue-projekti, joka ei saanut edes kortteja kasaan ja mätäni käsiin, vaikka Jouni Flemming pyöri ympäri sosiaalista mediaa ja esiintyi miehenä, joka tiesi kaikesta kaiken. Tämä uusi viritelmä sai kortit kerättyä käytännössä vain läpällä ja hassulla nimellä, mikä jo sinänsä kertoo siitä miten epätoivoista meno on.

Sen jälkeen kun suomalainen vanhan liiton liberaaliscene kallistui amerikkalaisperäiseen libertarismiin, niin meno nuupahti siihen paikkaan ja lopullisesti. Ei moisella linjauksella nyt vain ole tässä maassa mitään tilausta tai tulevaisuutta; kommareita tai äärioikeistolaisiakin on meillä enemmän. Sosiaaliliberaalia ja arvoliberaalia vaihtoa joka tapauksessa tarjoavat jo vihreät, jotka ovat Komsin ajoista olleet se meikäläisen liberalismin varsinainen perillinen, ja hardcoremmin piraatit, joilla on tyypillisistä pienpuolueongelmista huolimatta sentään hyvä ja vakiintunut uusi kansainvälinen brändi. Siinä on hankala enää jonkun pienen libertaristiporukan luovia niin ahtaassa tilassa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola
Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #54

Aivan niin, parahin Amos. Librujen toiminta toki "vapauttaa". Se vapauttaa negatiivisesti: rikkaat rikastumaan ja köyhät köyhtymään, tahattoman raamatullisesti. Olkoon libruilla vapaus olla olemassa, mutta henkilökohtaisesti libertaareja, Liberaa ja muita sen sortin ilmiöitä halveksin - osa noissa toimivista ihmisistä kypsyy jonkinlaiseen yhteisön ja kanssaihmisten tunnustamiseen ja jopa eräänlaiseen yhteisvastuuseen, kunhan ikää karttuu ja alkaa kolottamaan tai jos omaisuus (tuo librujen niin palvoma) sattuukin katoamaan vaikka varkauden tai konkurssin myötä. Ja jos ymmärtää, että ainoa päämäärä ei ole kerätä kyynärpäin fyffeä ja muuta mammonaa itselle rajalliseksi elinajaksi muiden kustannuksella rajallisessa maailmassamme.

Kukkikoot kukat ja rikkaruohot yhtälailla.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #56

On totta, että on olemassa tietty liberaalien alaji, joiden mielestä on suorastaan väärin kun tyhmät saavat pitää rahansa, ja joiden korvakuulokkeissa soi vain YUP:n "Lihavia luurankoja".

Liberaalipuolueessa tätä alalajia ei kuitenkaan esiinny, sillä kaverikapitalistiksi haluavat pääsevät luontevammin eteenpäin jo etabloituneiden puolueiden kautta.

Kyllä meillä ihan vilpittömästi on tavoite tehdä maasta parempi paikka ihan kaikille, aloittaen niistä joilla menee huonoiten.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En pidä liberaalipuoluetta mitenkään perinteisten liberaalien jatkumona tai edes libertaristiporukkana. Molemmat, sekä liberaalipuolue että piraattipuolue pyrkivät minusta asennoitumaan politiikkaan täysin uudesta näkökulmasta.

Parhaiten tuo näkyy siinä, miten helppoa heille on ymmärtää perustulon ajatus. Tietotekniikan ja automaation myötä työelämässä on jo tapahtunut muutos, joka ei ole yhteiskunnallisesti hallittavissa perinteisen (palkka)työn ja (tuotantovälineiden) omistuksen kautta.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Jos suomen poliittinen kenttä olisi oikeudenmukainen olisi pienpuolueillakin aivan toiset mmahdollisuudet pärjätä.
Puoluetuet tulisi jakaa saatujen äänien mukaan, eikä vain saavutettujen eduskuntapaikkojen mukaan.

Mutta tuskin kukaan eduskuntapuolueista voisi olla niin suoraselkäinen ja oikeudenmukainen , et tuollaisen lakimuutoksen ajaisi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kova homma joka tapauksessa on puolueen perustaminen. Hienoa on se, että viitseliäitä ja asiaansa uskovia löytyy.

Aina se on kuitenkin mahdollista kasvaa suuremmaksi, vaikka pesrujen tapaan.

Toivoa ja uskoa pitää löytyä, niin ja tietysti asialleen kannattajia.

Marko Parkkola

Suomidemokraateista voin kertoa, että valtavan alkustartin jälkeen homma karahti kiville. Olen kirjoittanut asiasta blogissa, jos sallit linkin...

https://omegawhite.com/2016/08/19/suomidemokraatti...

Tämän hetkinen tilanne on se, että sd:ssä ei ole tehty yhtään laillista päätöstä tai pidetty yhtään laillista kokousta sitten viime joulukuun. Olen blogauksen kirjoitettuani saanut uhkauksia kunnianloukkaussyytteistä ja pari kännistä viestiä yhdistysjohdolta. Suomidemokraatit ovat kuolemassa pystyyn.

Muutospuolue on myös hiipumassa unholaan nykyisen johdon alla. Jäsenkato on käynnissä.

Meillä suoraa demokratiaa kannattavilla ei ole enää puoluetta, kun vihreätkään eivät aja puolueohjelmaansa. Paavo Väyrynen varasti suoran demokratian idean "puolueelleen" juteltuaan asiasta kanssani. En kuitenkaan usko hänen motiiveihinsa asiassa. Olemme kuolevaa rotua Suomessa.

Hyvä muuten että kirjoitit tämän blogauksen. Olin itse kirjoittamassa samaa, mutta säästyin nyt vaivalta :)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos tiedosta Suomidemokraattien osalta. Aika karahtaneelta vaikuttaa.

Käyttäjän AnitaSaarinen kuva
Anita Saarinen

Jospa nyt pysyttäisi asiassa eikä levitettäisi väärää tietoa (tämä siis Parkkolalle).

Muutospuolue ei ole hiipumassa unholaan, eikä minkäänlaista jäsenkatoakaan ole käynnissä. Minunhan se pitäisi tietää, Muutoksen puheenjohtajana. Näitä päättömiä juoruja tuntuvat laittavan liikkeelle ne jotka eivät Muutoksen toiminnassa ole (enää pitkään aikaan olleet) mukana eivätkä siten voi nykytilanteesta olla selvillä. Miksi tällaisia juoruja sitten levitellään, onkin mielenkiintoinen kysymys.

Muutoksella menee hyvin, tuon Petran mainitseman alkukankeuden jälkeen. Alkukankeus pitkälti johtui juuri Petran mainitsemasta liiasta hörhöilystä, SD-yhdistymisen kariutumisella taas ei ollut asiaan vaikutusta. Itse asiassa muutoslaisia on kiitelty kovasti siitä, ettei yhdistymiseen lähdetty - kiitos jäsenistömme, jolla on tällaisissa asioissa se suurin päätösvalta (tuon äänestyksen aikaan 2/3 äänestykseen osallistuneesta jäsenistöstä tuli kannattaa liittymistä jotta se olisi toteutunut, uusituissa säännöissä kannatusluvun tulee olla 3/4 äänestykseen osallistuneista).

Muutoksessa on mukana osaava, tekevä porukka joka on työn touhussa koko ajan, pieniä taukoja lukuunottamatta. Ja koska tätä tehdään jokaisen omalla vapaa-ajalla, ei voida olettaa ettei niitä taukoja saisi pitää.

Petralle kiitos hienosta kirjoituksesta.
Ja muuten: kyllä YLE huomioi ihan hyvin pienpuolueet nykypäivänä. Itse kirjoitin oikaisua Petran mainitsemaan pienpuoluejuttuun, eikä mennyt edes vuorokautta kun oikaisu oli julkaistu. Puhumattakaan muista asioista joita on käyty läpi niin YLEn kuin muidenkin tiedotusvälineiden kanssa. :)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiva, että pienpuolueihmiset ovat intoutuneet kommentoimaan. Tuo syvyyttä itse aiheeseen.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Liberaalipuolue voisi hyvin olla Ayn Rand-puolue.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Liberaalipuolue kannattaa muunmuassa sosiaaliturvan ylläpitämistä ja myös perustuloon menemistä. Ayn Rand on aika kaukana vielä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kattava esittely ja varsin seikkaperäistä analyysiä, oli nautinto lukea. Ei poistettavaa, ei lisättävää, ihan vaan kiitos tästä :)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Mitä pirstaleimmaksi menee sitä toimimattomampi systeemi on. Näkihän sokea Reettakin sixpackin osalta. Näistä takiaisista voisi olla hyötyä ainoastaan kuntatasolla, tosin taitaa kuntienkin painoarvo vähentyä globalisoituvassa maailmassa. Oikea "älykkö" Jarkko Tontti on julkaissut kirjan vihreistä ja kuulin puheradiossa Tontin ajatuksia, joihin saatoin täysin yhtyä, vaikka Tontti onkin minusta aika kaukana ideologisesti. Jos tulee kirjastoon, täytyy lukea ja suosittelen sitä muillekin.

Joten summa summarum: isojen puolueiden tulee ehdottomasti hoitaa tehtävänsä ja johdatella maa nousuun tekemällä tarvittavat toimenpiteet, vaihtoehtoja löytyy roppakaupalla, läheltä ja kaukaa.
Petralta oiva lista, tosin ei mistään.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ammoisina aikoina Oulussa jossain kunnallisvaaleissa muistan Petroolisika-kannattajayhdistyksen. Taisi olla tuo varsin edellä aikaansa, silloisen 80-luvun aikoina, Neuvostoliiton ja vasemmiston ollessa vielä voimissaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Nyt kun pienpuolueeksi pyrkivät ovat olleet myös kommentoinnissa äänessä, en malta olla kysymättä: mihin tarvitsemme pienpuolueita?

En jaksa innostua myöskään tuosta pienpuolueiden remuamisesta, etteivät saa media-aikaa. Onhan se ihan selvää, ettei joukko, josta hyvin harvoin nousee yhtäkään kansanedustajaa, voi viedä mediahuomiota suurilta valtapuolueilta. Toki Vihreät on osoitus siitä, että pienestä asiakeskeisestä puolueesta voi kasvaa keskisuuri yleispuolue. Vihreiden agenda saattaa toki olla hajonnut kannatuksen kasvun myötä.

Mutta kuten johdannossa kerroin, haluaisin tietää, miksi pienpuolueita perustetaan. Miksi aktivistien joukko ei pyri viemään asioita läpi suurissa puolueissa? Tarvitseeko Suomi uusia puolueita?

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Koska moni eduskunnan ulkopuolisten puolueiden aktiiveista ei usko voivansa vaikuttaa tarpeeksi vanhoissa, jähmeissä, korruptoituneissa puolueissa.

Piraattipuolueen agenda on vähiten ristiriidassa omien näkemyksieni kanssa ja sen takana oleva kansainvälinen liike on suurin globaali poliittinen liike sitten vihreiden, josta on jo 40 vuotta. Maailman demokratioissa on selvästi tyhjiö, johon Piraattipuolueet agendallaan sopivat.

Vaatimukset kansalaisoikeuksien ja yksilönvapauksien vaalimisesta, sekä avoimen hallinnon edistämisestä eivät ole jääneet huomaamatta.

Käyttäjän AnitaSaarinen kuva
Anita Saarinen

Kiitos kysymyksestä Kai Niemeläinen.

Muutoshan on jo "vanha" pienpuolue, mutta vastaan silti omalta osaltani. Nk. aktivistien joukko harvoin pystyy viemään niitä ajamiaan asioita läpi suuremmassa puolueessa, koska puoluekuri estää toimimasta. Osassa pienpuolueitakin toki puoluekuri on vallassa, meillä Muutospuolueessa ei. Voimme siis toimia kuten olemme äänestäjillemme luvanneet - joskin jokainen poliitikko joka toimii edes kuntapolitiikan tasolla tietää, että asioissa täytyy kuitenkin silloin tällöin tehdä myös kompromisseja. Silloinkaan ei silti tarvitse lipsua siitä omasta linjastaan, kun osaa ne kompromissit hoitaa fiksusti.

Se, miksi pienpuolueita syntyy välillä kuin sieniä sateella, onkin sitten toinen kysymys. Ehkä syy löytyy siitä, ettei lopulta osata mukautua niihin kompromisseihin edes sen toisen pienpuolueen riveissä, vaan halutaan ajaa ehdottomuudella sitä omaa linjaa läpi.
Tälläkin hetkellä on eri puolilta netin ihmeellistä maailmaa löydettävissä uusia ja aina vain uusia puolueviritelmiä. Viimeisin johon törmäsin on James Hirvisaaren ehdotus kriittisimmän PS-väen erkaantumisesta omaksi puolueekseen, johon johtajaksi nostettaisi Muutoksen ex-pj Jari Leino. No, ehkä tuo on vain "hajatelma" mutta aiheuttaa toki kaikenlaisia ajatuksia; miksi jälleen uusi viritelmä?

Kykenevä ja järkevä poliitikko seuraa aikaansa ja tekee ratkaisunsa sen mukaisesti. Aina se ratkaisu ei ole jo olemassa oleva puolue, muttei myöskään sen puoluekentän totaalinen pirstominen.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

KN: "...mihin tarvitsemme pienpuolueita?"

Ensinnäkin nimitys on aliarvioiva ja toisekseen kaikki - toistan: kaikki - ovat aloittaneet pienestä. Tämän päivän pieni voi olla huomisen suuri ja myös päinvastoin. Mahdollisesti ymmärrät tämän perustosiasian.

Mitä tulee ylipäänsä puoluepalettiin, erilaisuuteen, todettakoon, että yhdenkoon sukkahousut eivät sovi kaikille. Sama pätee puolueisiin. Tarvitaan aitoja vaihtoehtoja, aitoja eroja puolueohjelmassa ja sanottakoon vaikkapa puolue- ja ryhmäkurin puuttumisessa. Suomessa on ollut sellainenkin vaihtoehto: ei puolue- ja ryhmäkuria (ainoastaan puolueohjelmaan ja voimassa oleviin lakeihimme) sitoutuminen. IPU ei sovella puolue- ja ryhmäkuria ja kunhan puolue palaa takaisin rekisteriin...

Vihreät syntyi ja nousi aikanaan, samoin kävi SMP:lle/PS:lle. Kuten Petra ansiokkaassa tekstissään tuo esille, maassa on kohtuullinen paletti vaihtoehtoja olemassa. Meillä on S- ja K-ketju ja iloksemme myös Lidl kurittamassa tätä duopolia - samaa tarvitaan poliittisessa elämässä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Ainoa onglema on se että eduskunta on semi suljettu liiga johon pääsemiseen tarvitaan rahoitusta ja vähän onnea ja pitkäaikaista työtä. Eduskuntapuolueet eivät todellakaan aio helpottaa liigaan pääsyä vaan tekevät kaikkensa että liigaan nousua ei tapahdu. Tämä on demokratian halveksuntaa koska vaihtuvuus virkistäisi ja innostaisi äänestäjiä vaikuttamaan päätöksen tekemiseen. Vahhoille puolueille riittää nykyinenkin meno vallankäytön oikeuttamiseen ja kansan kuppaamiseen.

Puoluetuen jakoperusteet pitää todellakin huolen orastavista wannabe puolueista. Samoin puoleen rekisteröinti vaatimukset myöskin tästä.

Persut nousi protestiäänillä SMP:n tuhkille mutta muuten uusia puolueita ei ole siellä ole ollut erinäisiä yrityksiä lukuunottamatta. Veltto Virtanen taitaa olla kummajainen tässä tilastossa mutta hänen edustumansa puolue ei saanut puoluetukea aikoinaan joten sekin siitä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Jotkut valtapuolueet on todella hajanaisia. Samassa puolueessa on ihmisiä, joilla on ihan eri kantoja. Reilumpaa äänestäjille, että on useampia puolueita, joiden ohjelman pitäisi olla vielä selkeästi esillä.

Käyttäjän AnitaSaarinen kuva
Anita Saarinen

Nimenomaan näin Nina. Myöskin puolueiden ohjelmien osalta: sen ohjelman TULEE (ei tuliSI, eikä pitäiSI) olla esillä selkeästi, jotta vältytään kaikenlaiselta kieroilulta.
Puolue joka tuo asiansa selkeästi esille ei voi olla huonolla tiellä, vai mitä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Pienpuolueilla on toki muitakin funktioita kuin eduskuntaan havittelu. Vaikuttaminen ja keskustelun herättäminen, jonkinlainen avustaminen, henkilön nostaminen.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Öööh, siis mitä ? Puolueiden ainoa funktio on politiikkaan vaikuttaminen ja sitä voidaan tehdä jos pystytään pyörittämään omaan taloutta ja se on mahdollista vain eduskunnan kautta silloin kun saa puoluetukea toimintaan. Henkilön nostattamiseen tarvitaan valitsijamiesyhdistyksiä joiden vaatimukset nousevat mitä korkeampaan toimeen taikka virkaan yritetään

Jos haluaa pitää Marttojen keskustelukerhoa yllä niin kannattaa jättää se puolue perustamatta ja pitäytyä pelkässä yhdistysmuodossa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Oli miten oli, yhtäkään nykyisin eduskunnassa olevista puolueista ei normaalijärkinen suomalainen enää pysty äänestämään, koska ne KAIKKI koostuvat vaalivalehtelijoista. Viimeisin tähän syyllistynyt on persut ja takinkäännöt näkyvät nyt gallupeissa.

Lienee ihan pakko äänestää IPua tai ilman puoluetunnuksia olevaa ihmistä. Äänestämättä jättäminen on suurta tyhmyyttä. Aku Ankkaa tai kirkkovenettä ei viitti, vaikka tod.näköisesti saavatkin paljon ääniä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Puhut viisaita sanoja, Timo.

Oma, ainutlaatuinen ääni on syytä itsekunkin käyttää. Käyttämättä jättämisellä antaa vain mahdollisuuden jollekin sellaiselle, joka ei vastaa omia käsityksiä ja arvoja.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ohjelmaltaan ylivoimaisesti parhaalla pienpuolueella IPUlla on ongelmana se, että sanan itsenäisyys ovat kaapanneet äärioikeistolaiset koheltajat. Siksi nimi Itsenäisyyspuolue liitetään usein äärioikeistoon, vaikka puolue ei ole edes oikeistopuolue – joskaan ei suoranaisesti vasemmistolainenkaan, vaikka jos pakolla sille akselille työnnetään niin lähempänä se vasemmistoa on kuin oikeistoa. Ei kuitenkaan lähelläkään eduskuntapuolueita, mikä lienee toinen ongelma, koska kansa äänestää tuttuuden perusteella – ja mielikuvien.

Pienpuolueiden perusongelma on se, että niiden edustajien jäädessä valitsematta, koetaan että ääni on mennyt hukkaan. Ja tätä vakiintuneet puolueet ja valtamedia käyttävät estoitta hyväkseen syrjiessään kaikkia pienpuolueita.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Suomen puoluelakeja saisi muuttaa järkevämmiksi.
Nykyään pienpuolueita rekisteröidään ja poistetaan puoluerekisteristä toistuvasti.
Puolueen rekisteröimiseksi saisi vaatia 10 000 kannattajakorttia nykyisen 5000 sijasta, ja vastineeksi rekisterissä pysymiseksi riittäisi 10 000 ääntä vaaleissa, nyt putoaa pois jos ei saa kansanedustajia kahdessa eduskuntavaalissa.
Puoluetuki maksettaisiin äänimäärän eikä edustajamäärän perusteella.
Puoluetuen jakaminen olisi näin oikeudenmukaisempaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset