PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Huhumylly tuo kumotut huhut Suomen kartalle

  • Huhumylly tuo kumotut huhut Suomen kartalle

Huhumylly on projekti, jossa pakolaiskriisiin liittyviä kotimaisia, poliisin tai muun asianmukaisen tahon kumoamia huhuja ja feikkiuutisia on kerätty Suomen kartalle. Se tarjoaa tietoa kaikille huhujen muodostumisesta kiinnostuneille kansalaisille, ja sen data on vapaasti akateemisten tutkijoiden käytettävissä.

Keneltäkään ei ole jäänyt huomaamatta, että vuosien 2015-2016 aikana huhut ovat myllertäneet aiempaa rajummin. Huolta, pelkoja ja tunteita herättävä turvapaikanhakijakriisi on tyypillinen tilanne, jossa juorut valtaavat niin kulmakunnat, verkon kuin sosiaalisen mediankin. Kenen tahansa on vaikea välillä tietää, mikä on totta ja mikä ei, ja perättömään tarinaan uskominen on täysin inhimillistä.

Kun eräällä paikkakunnalla turvapaikanhakijat ostivat liikkeestä kalastustarvikkeita, verkossa ne olivat muuttuneet puukoiksi. Valeuutisessa kansainväliset ympäristöaktivistit olivat muuttuneet riehuviksi ”Lähi-idän ihmeiksi”. Katupartioliikkeen jäsen fabuloi urotyötarinan tyttöjen pelastamisesta turvapaikanhakijamiesten kynsistä, ja kertomus levisi ulkomaille asti pseudomediauutisin. Nämä ja lukuisat muut tarinat on tarkasteltavissa kartalta.

Sivustoon pääsee tutustumaan tästä. Sen dataa puidaan sivuston omassa blogissa. Tiedossa siis graafeja.

Joitain huomioita:

Huhuista on karsittu runsaasti tapauksia pois siksi, etteivät ne vastaa kriteerejä. Suomen ulkopuolelta vyöryvät epäluotettavat tarinat on jätetty huomioimatta, samaten muut jotka eivät liity tarpeeksi selvästi pakolaiskriisiin, tai niitä ei ole kumottu. Twitterissä joku ihmetteli, miksei Itäkeskuksen keksitty musliminaisen pahoinpitely ole mukana. Tuo tapaus oli käsittelyssä Huhumyllyssä – ehdotin sitä itse, mutta pelkkä muslimius ei sopinut oikein mihinkään kategoriaan. Tarvittaisiin lisää erilaisia Huhumyllyjä keräämään perättömiä tarinoita, koska niitä on niin paljon, ja tekijöitä niin vähän.

Sepitteet, vääristelyt ja keksityt jutut ottavat tulta alleen aiempaa helpommin myös ns. feikkimedioiden ansiosta. Varsin usea kerätyistä huhuista oli hautonut ensin palstoilla ja somepäivityksissä, joista ne on napattu uutista jäljittelevään muotoon. Joskus feikkiuutinen syntyy sen julkaisijan toimesta, kuten esimerkiksi yllämainitussa Hanhikiven ympäristöaktivistitapauksessa. Kun pseudomedia väitti, että aktivistit olivatkin turvapaikanhakijoista, Ylen somesivut täyttyivät kymmenistä kiukkuista kommentaattoreista, jotka uskoivat Ylen huijannen heitä. Lopulta poliisi tiedotti, ettei paikalta tavattu ainuttakaan turvapaikanhakijaa. Tarinat jäävät kuitenkin elämään.

Huhumyllyn ovat toteuttaneet talkoovoimin eri tahot: disinformaatiota käsittelevä Sylttytehdas sekä journalistinen Kaivuri-ryhmä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikkea voi ja saa kokeilla, eipä siinä mitään. Se, millä asiantuntemuksella huhut sitten kumotaan se on se olennaisin osa tietysti. Yleensähän on sana vasten sanaa, ja siitä sitten tuomariksi vaan. :)

Tekijäryhmähän on kirkkaasti vasemmistolainen, joten mielenkiintoista nähdä kuinka objektiivista totuutta sivusto tarjoaa.

Tulevaisuus sen näyttää, ja löytääkö ihmiset tämän. Ei voi arvostella vielä, kun ei ole mitään pitkää vertailupohjaa.

Onnea yritykselle kuitenkin, kaikki uusi ja erilainen lähestymistapa on aina piristävää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ritala pisti heti huhun liikkeelle :) Ei, Sylttytehdas ei ole vasemmistolainen eikä poliittinen. Minä en ole vasemmistolainen, vaan sitoutumaton, liikkuva äänestäjä. Mutta kiitos rohkaisevista sanoista.

Suuri osa huhuista on poliisin kumoamia. Onko poliisi siis vasemmistolainen?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No taustahenkilöt, Brunila, Koivulaakso...

Ilmeisesti olen jotain sitten ymmärtänyt väärin :)

Eipä se varmaan pääasia nyt, ole, mutta kun ääriliikkeistä puhutaan, niin minun kategoriassa nuo kaksi velikultaa kuuluu juuri ääriporukoihin, ja minulla on tapana hiukan oudoksua kaikkea äärijuttuja, mutta jokainen tyylillään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #5

Sinä katselet edelleen poliisin kumoamia huhuja, ja mikäli poliisi on mielestäsi vasemmistolainen, niin voit esittää heille sen epäuskon.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #7

Sivustolla siis ilmoitetaan vain poliisin kumoamat huhut, ei muita?

Tämä selvä, siitenhän asia on erittäin tasapuolinen ja hyvä. :)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #9

Etkö ole vielä tutustunut materiaaliin? Huhuja voi selata kartasta klikkaamalla tai valikosta. Suurin osa on poliisin kumoamia, joissain tapauksissa, esim. tuossa kalastusvälineissä huhun kumosi liikkeen omistaja, ja esim. tanssilattiaraiskauksen kumosi Marilyn-tanssiravintolan omistaja, joka otti herneet nenäänsä huhusta. He ovat antaneet lausuntonsa uutisiin.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Suomalaiseen poliisiin ei ole luottamista.

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta Vastaus kommenttiin #28

Kukahan olisi mielestäsi luotettava?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #49

Löysin FBstä linkin youtube en ja pahoinpitelytapaukseen, josta naispuolinen uhri kertoi ja hän on tehnyt siitä rikosilmoituksen poliisille Forssassa. Rikosilmoitus tullaan ilmeisesti julkaisemaan ilman uhrin henkilötietoja, todennäköisesti FBssä tai muualla. Petra Nyqvist on luotettava, kun hän vaivautuu ottamaan selvää tästä tapauksesta ja kertoa sen jälkeen, onko tämä hoax ja sitten huhumyllyyn, jos tarvetta on:

https://www.youtube.com/watch?v=_j9FkGGr96o

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Sanotut sanat ovat kuin ammutut nuolet, niitä ei saa takaisin" Samaa voi sanoa huhusta, kun se on liikkeelle lähtenyt, sen oikaiseminen on käytännössä mahdotonta. Usein huhun, tietoisesti vääristyneen, liikkelle lähettäneellä on aina ns. "ketun häntä kainalossa" ja samaa agendaa ajaavat piiskaa sitä huhua eteenpäin oikaisuyrityksistä huolimatta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Monenlaisia huhuja ja feikkiuutisia on tosiaan liikkeellä. Toivotaan, että media on viisastunut syksystä 2015 ja virheellinen uutisointi vähenee jatkossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Huhuilla on sellainen tyypillinen piirre että useimmiten ne ruokkivat mielikuvitusta jotenkin merkillisellä tavalla ja siksi niihin halutaan uskoa.

Voi jopa käydä niin että kun poliisi kumoaa virallisesti virkavastuulla täysin perättömän huhun, se tulkitaan yleensä niin että poliisi pon mukana salajuonessa, tai jopa niin että poliisi on vahvistanut huhun paikkansapitävyyden vaikka asia olisi juuri päinvastoin.

Huhuja vastaan tappeleminen on kuin tuulimyllyjä vastaan taistelisi. Ei siitä mitään tule kumminkaan.

Sellaisessa tilanteessa missä vallitsee jonkilainen hämmennys tai epävarmuus, huhujen levittämiselle ja leviämiselle on otollinen tilaisuus.

Vaikka huhut leviävät, eikä asialle voi mitään, onneksi on olemassa kansalaisia jotka eivät ole näille huhuille yhtä alttiita kuin yleensä ollaan, toisin sanoen eivät ole manipuloitavissa.

Niko Sillanpää

Erinomaisen kannatettavaa. Voin tässä antaa kirjattavaksi muutaman turvapaikkajärjestelmän kautta tapahtuvaan maahanmuuttoon liittyvän huhun:

1) Vuosia väittiin kansainvaelluksesta varoittaneille, että Suomeen tulee niin vähän turvapaikanhakijoita. Kunnes sitten viime vuonna alkoi kansainvälistä suojelua hyväksi käyttävä kansainvaellus kehitysmaista Eurooppaan.

2) Kun kansainvaellus loppukesästä 2015 alkoi, media vaahtosi taukomatta sodan pakosalle ajamista syyrialaisista. Todellisuudessa kuitenkin syyrialaisia oli Suomeen tulijoissa muutama prosentti pääryhmien ollessa irakilaiset, afganistanilaiset ja somalit.

3) Erilaiset tahot vakuuttivat, että on "satua", että kansainvaeltajien mukana EU:n alueelle pääsee terroristeja. Pariisissa ja Brysselissä tapahtui sitten terrori-iskut. Näiden tekijöistä tähän mennessä yhdeksän oli tullut tai päässyt takaisin EU-alueelle kansainvaelluksen myötä.

4) Jo pitkään on levitetty huhua, että turvapaikanhakujärjestelmän kautta oleskeluluvan saanut "työllistyy parissa vuodessa". Todellisuudessa pitkän aikavälin työllistymisennuste on pääasiallisilla tulijaryhmillä 15-40% ja tämä ei huomioi, että näiden ryhmien naispuolisista edustajista huomattava osa on työvoiman ulkopuolella (= kotiäitejä tai raskaana).

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Voit lähettää ne Huhumyllyyn, mutta en usko että on kategorioita johon nuo voidaan soveltaa vaan se tarvitsisi aivan toisentyyppisen kartan. Ehkä sinä toteutat sen?

Niko Sillanpää

Nuo kaikki huhut voi sijoittaa kehä kolmosen sisäpuolelle.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Suomen kartta ja EU:n kartta, normaali projektio.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sillanpään vinkkien ja Nyqvistin surkean väistön jälkeen, ja jos Nyqvist on sitoutumaton, hänen kannattaisi ajoissa irtisanoutua Huhumylly-projektista ja Sylttytehtaasta uskottavuutensa säilyttämiseksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #25

Olen toki otettu että pidät minua uskottavana kirjoittajana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"1) Vuosia väittiin kansainvaelluksesta varoittaneille, että Suomeen tulee niin vähän turvapaikanhakijoita. Kunnes sitten viime vuonna alkoi kansainvälistä suojelua hyväksi käyttävä kansainvaellus kehitysmaista Eurooppaan."

Vuosia Suomeen tuli hyvin vähän turvapaikanhakijoita. Se ei ole mikään huhu, vaan fakta.

Jos taas puhutaan niistä ennusteista kansainvaelluksesta, niin ne tosiaan olivat villejä huhuja, joita laskettiin perusteettomasti liikkeelle. Toki myös perusteettomalla huhulla on joku pieni toteutumisen mahdollisuus. Kun erilaisia huhuja on liikkeellä tuhansia, niin on toidennäköistä että joku niistä jossain mittakaavassa toteutuu tai pitää paikkansa. Itseasiassa on hyvin epätodennäköistä ettei mikään huhu milloinkaan pitäisi paikkaansa.

Onhan sekin totta että joku aina voittaa lotossa, aina sillointällöin.

Sama todennäköisyyden kaava koskee talousennusteita. Kun erilaisia talousennnusteita julkaistaan satoja, niin on todennäköistä että joku niistä on lähellä toteutuvaa todellisuutta. Tästä kyseisestä "oikein ennustajasta" tulee sitten arvostettu sankari, vaikka kyse on vain siitä että arpa sattui osumaan hänen kohdalleen. :)

"2) Kun kansainvaellus loppukesästä 2015 alkoi, media vaahtosi taukomatta sodan pakosalle ajamista syyrialaisista. Todellisuudessa kuitenkin syyrialaisia oli Suomeen tulijoissa muutama prosentti pääryhmien ollessa irakilaiset, afganistanilaiset ja somalit."

Aikalailla levottomia alueita nuokin kyllä ovat.

Syy tähän ilmiöön on varsin yksinkertainen. Joku laski näissä kyseisissä maissa tahallaan liikkeelle väärän huhun, jonka mukaan Suomessa pakolaisilla olisi hyvä olla. Ihmiset näissä maissa uskoivat huhuun, kun halusivat uskoa ja siitä se kansaivaellus lähti. Nyt mitä ilmeisimmin tämä huhu on jo saatu kumotuksi, eikä näitä turvapaikanhakijoita enää tule samoja määriä.

"3) Erilaiset tahot vakuuttivat, että on "satua", että kansainvaeltajien mukana EU:n alueelle pääsee terroristeja."

Nyt lasket itse liikkeelle huhua. Ainakaan minä en muista että kukaan vakavasti otettava olisi väittänyt etteikö pakolaisten joukossa olisi rikollisia ja jopa terroristeja. Tämä toki on jopa erittäin todennäköistä. Sen sijaan varmaan on varoitettu, kuten aiheellista on, pitämästä kaikkia turvapaikanhakijoita varkaina, huijareina tai terroristeina.

"Pariisissa ja Brysselissä tapahtui sitten terrori-iskut. Näiden tekijöistä tähän mennessä yhdeksän oli tullut tai päässyt takaisin EU-alueelle kansainvaelluksen myötä."

Hyvin ilmeistä on että terroristit pääsevät jokatapauksessa sinne minne haluavatkin mennä, koska rajoja ei mitä ilmeisemmin voida eikä kannata kokonaan sulkea.

On sen sijaan väärän huhun levittämistä väittää että kaikki ne sadat tuhannet Eurooppaan tulleet, tai Eurooppaan pyrkivät, olisivat tulleet nimenomaan tekemään terroritekoja. Terroristit on oma kastinsa, eikä niiden tarvitse tulla maahan turvapaikanhakijoina, jos ne haluaa tulla räjäyttelemään jotain.

"4) Jo pitkään on levitetty huhua, että turvapaikanhakujärjestelmän kautta oleskeluluvan saanut "työllistyy parissa vuodessa". Todellisuudessa pitkän aikavälin työllistymisennuste on pääasiallisilla tulijaryhmillä 15-40% ja tämä ei huomioi, että näiden ryhmien naispuolisista edustajista huomattava osa on työvoiman ulkopuolella (= kotiäitejä tai raskaana)."

Typerä huhu. En ymmärrä kuka tuollaisia huhuja voi ylipäätänsä uskoa, tai ottaa vakavasti, tai ylipäätänsä noteerata.

Työllistyminen on hyvin yksilöllinen asia, se riippuu siitä miten pätevästä henkilöstä on kyse ja myös siitä onko onnea matkassa. Sama koskee sekä turvapaikanhakijoita että aboriginaaleja. Eivät turvapaikanhakijat ole mikään kiinteä yhdenmukainen ryhmä joka ei työllisty, mutta toki on selvä asia että turvapaikanhakijoilla on enemmän sellaisia ongelmia jotka estävät työllistymisen kuin vaikkapa maan alkuperäisasukkailla.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Aina voi sanoa että ihmisen kohtalo on yksilöllinen asia, minkä tahansa populaation jäsenen kohdalla.
Mamujen huonosta työllistymisasteesta pitkällä aikavälillä löytyy raportteja ihan googlettamalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

"Mamujen huonosta työllistymisasteesta pitkällä aikavälillä löytyy raportteja ihan googlettamalla."

Kuten jo taisin mahdollisesti sanoa, tilanne on hyvin valitettava, mutta samalla hyvin luonnollinen.

Olisi hyvin epäluonnollista että mamut selviäisivät Suomen työelämässä yhtä hyvin kuin suomalaiset. Tämä johtuu monista ihan konkreettisista syistä, eikä siinä ole mitään ihmettelemistä, eikä taivastelemisen aihetta.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Muistaakseni vaihtoehtomedia on korjannut paljon valtamedian levittämiä huhuja, tulee mieleen ihan ensimmäisenä Itäkeskuksen "rasistinen pahoinpitely", Forssan mellakat yms. Näitä ei Huhumylly taida listata?

Ja jos alkuperäinen huhu on "Facebook-huhu", niin tietenkin sellainen on epäluotettava jo lähtökohtaisesti.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Et vissiin lukenut blogia. Itis-tapaus käsiteltiin mutta sille ei ollut kategoriaa. Tapaus ei liittynyt turvapaikanhakijakriisiin.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

NO sinänsähän valemedian eli esim. MV-provoblogin ei ole tarkoituskaan olla mitään uutistoimistoja. Niiden päätarkoitushan on rahan tuotto ja ihmisten henkilökohtaisuuksiin menevä herjaaminen milloin mistäkin syystä. Mutta tämä hanke on hyvä siitä syystä, että edelleen on ihmisiä, jotka luulee, että niissä olisi oikeita uutisia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ihan ok juttu varmaan, mutta jää suht hiljaiseksi varmaan, eihän noita huhuja nyt niin paljon ole, tai varmaan on, mutta eivät ylitä uutiskynnystä.

Hyvähän toisaalta on jos ei huhuja liiku, silloinhan on asiat paremmalla tolalla.

Niitä kansan suusta suuhun kulkevia huhuja ei millään sivustoilla kumota, ne jatkaa aina elämäänsä.

Nämä kuitenkin keskittyvä isoihin huhuihin, mutta ne pienien kylien tai kaupunginosien huhut ovat paljon vahingollisempia.

Tuskinpa tämäkään sivusto on koskaan kuullut tai tulee kuulemaan mitä huhujal iikkuu esim. täällä Lammilla, jossa on paljon turvapaikanhakijoita. Ja niitä huhuja ja juttuja on paljon.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"...mitä huhujal iikkuu esim. täällä Lammilla, jossa on paljon turvapaikanhakijoita. Ja niitä huhuja ja juttuja on paljon."

Ei ihme, ei savua ilman tulta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Huhumyllyn ovat toteuttaneet talkoovoimin eri tahot: disinformaatiota käsittelevä Sylttytehdas sekä journalistinen Kaivuri-ryhmä."

Mielestäni myös perinteikästä Hevosmiesten Tietotoimistoa tulisi huomioida sisällöntuotannollisessa prosessissa...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Idea on hyvä. Tuollainen sivusto noin yleisesti on tosi jees. Kuten jo mainittu, tuollaiselle olisi paikka ihan kaikkien medioiden uutisten tarkastelussa.

Kartta päänavigointina on huono. Toissijaisena vaihtoehtona kiva lisä. Ihan suodatettava ja haetttava uutisvirta tai "korttinäkymä" olisi ehkä parempi käytettävyyden kannalta. Puhumattakaan suorista linkeistä "debunkkeihin".

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Huhu: Tph:t ovat poikkeuksellisen koulutettua väkeä.
Huhu: Ulkomaalaisten elättäminen tuo talouskasvua
Huhu: Heillä on valmiudet työllistyä Suomen työmarkkinoilla
Huhu: tph:t ovat syyrialaisia

Näitä huhuja tosiaan riittää, hyvä että niitä kumotaan. Varmasti nämäkin lisätään pian tuonne.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Huhumylly on todella tervetullut vastalääke epämedian levittämälle lätinälle.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Keksin uuden hauskan termin: Turran mantelitumakkeen mediat! eli MV-provoblogi yms. jne.
http://www.hs.fi/tiede/a1477281988445?ref=a-uusim-#6

Marko Parkkola

Hyvä kun mainitsit mantelitumakkeen. Erään uutisen mukaan konservatiiveilla on suurempi oikeanpuoleinen mantelitumake. Tämä johtaa sellaiseen tilanteeseen, että konservatiivisuus on geneettistä eli perinnöllistä. Koska konservatiivisuus on perinnöllistä, konservatiivien haukkuminen voisi olla kiihottamista kansanryhmää vastaan vammaisuuden tai siihen verrattavan perusteella.

Onneksi magneettikuvien mukaan mantelitumakkeeni ovat yhtä isot. Tosin täynnä valkoisia pilkkuja. Ehkä niidenkin selvitys poliittisella kartalla vielä joskus selviää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"konservatiivien haukkuminen voisi olla kiihottamista kansanryhmää vastaan vammaisuuden tai siihen verrattavan perusteella."

Tuo on varsin ymmärrettävä periste sille että arvokonservatiiveja ei sovi loukata, eiväthän ne voi mitään sille omalle laajentuneelle manetlitumakkeelleen.

Epäreilulta kuitenkin tuntuu se ettei suvakkien haukkumisen kieltämista voi voi millään "järkisyyllä" perustella.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #41

Ehkä suvakkeja ei ole vain tutkittu tarpeeksi. Vika ei ole vielä löytynyt. Syy voi olla myös kulttuuritekijöissäkin mm. kalliolaisuudessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #42

"Syy voi olla myös kulttuuritekijöissäkin mm. kalliolaisuudessa."

Syy voi löytyä kulttuurin yliannostuksesta, mikä jotenkin estää mantelitumakkeen normaalin toiminnan. :)

Minua kuitenkin ilmeisesti vaivaa kulttuurin puutostila, kun en tiedä mitä on "kalliolaisuus".

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #43

Tästähän on Lapinlahden linnutkin tehnyt biisin.

"Asun paikassa jossa
elämä on nopeaa ja lyhyttä
asun Helsingin kalliossa
naapureina rosvo ja kyttä"

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #46

Kiitos. Kulttuuritietämykseni lisääntyi tästä tiedosta merkittävästi.

Minun on kyllä myönnettävä että vaikka mielelläni olisinkin globaali maailmankansalainen, joka ymmärtää kaikkea tämän maailman kulttureita, minun on vaikeata ymmärtää "kalliolaisuutta", mikä lienee joku Helsingin monista paikalliskullttuureista.

Jos Lapinlahden Lintujen ymmärtäminen jotenkin liittyy "kalliolaisuuden", siis sen kulttuuritaustan ymmärtämiseen, niin se selittää myös sen ettei Lapinlahden Lintujen tuottama "kulttuuri" ole minuun koskaan kolahtanut.

En ymmärrä Lapinlahden Linnuista sen enempää kuin Jari Sillanpäästä tai Vesa Matti Loirista (Uuno Turhapurosta), tai jostain suomalaisesta nykyräppäristä, joiden edustama kulttuuri voisi minun kannaltani olla yhtä hyvin marssista kuin Suomesta peräisin.

Mieluimmin kuuntelen vaikkapa hyvää kansainvälistä mustalaismusiikkia. Se kyllä kolahtaa. :)

Risto Laine

Journalismi näemmä kriisissä, siksi se tarvitsee juuri tuon tapaisen "Me tiedämme kaiken" sivuston :D

Onko kenties joidenkien Toimittajien ylläpitämä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Olen hieman yllättynyt joidenkin reaktioista. Uudessa Suomessakin on vaikka kuinka kauan kirjoiteltu, että miksei kukaan tee sivua esim. pseudomedioiden valheista jos niitä "muka" on. Nyt on tehty, vaikkakin kapealta sektorilta, viranomaisten ja muiden pätevien tahojen kumoamia huhuja listattu roppakaupalla, suhteessa esim. saksalaiseen Hoaxmapiin varsin runsaasti. Minua kiinnosti muutkin perättömät jutut, mutta aikaa ja resursseja ei ollut kuin toteuttaa yksi projekti.

Nyt kun se on tehty, jotkut ovatkin hieman provosoituneita. Ihan turhaan.

Risto Laine

En yleensä lue Pseudomedioita, mutta seuraan mitä maailman lehdistö kirjoittaa, eikä ne yleensä vastaa sitä mitä Suomalaiset mediat kertovat. Hyvin erilaista on.

Otetaan nyt vaikka esimerkiksi Usan vaali gallubit, jota uutisoidaan aika yksipuolisesti, vaikka todellisuudessa eri gallubit antavat hyvinkin erilaisia tuloksia.

Tarkimmaksi gallupiksi on arvioitu tilastollisesti IBD/TIPP. Se on viimeisissä kolmessa presidentin vaaleissa ollut tarkin. http://www.investors.com/politics/trump-clinton-in...

Muita luotettavia:
http://www.rasmussenreports.com/public_content/pol...

http://www.oddschecker.com/politics/us-politics/us...

http://projects.fivethirtyeight.com/2016-election-...

Kuten huomaamme.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Mitä ja mikä tässä asiassa ON 'aikaa ja resursseja' mielestänne Nyqvist ? Voisin ehkä auttaa, en tietenkään anna aikaani, mutta lahjakirjalla rahaa voisi olla hyvä idea. Todennäköisesti joudut maksamaan veroa offshore account - lahjoituksesta tällaiselle asialle. Mutta mahdollisesti suunnitteilla oleviin lisä - projekteihin Nyqvist saisitte resursseja. Ja silloin saisitte toteuttaa ja laajentaa yhden projektin lisäksi mielestänne sopiviin projekteihin. Ottaisitteko selvää Nyqvist ? Lahjoitusta en tietenkään anna, jos Vehkoo on mukana. Syy on se, että en luota häneen, enkä myöskään ole tyytyväinen hänen lausumiinsa, enkä hänen kirjoituksiinsa. Jos ei käy lahjoitan http://www.sls.fi/fi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saksassa on ollut tällainen jo muutaman vuoden ajan. Hyvä ajatus tuoda se myös Suomeen, kun täälläkin näyttäisi samat huhut kiertävän aika ajoin.

Marko Parkkola
Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kuten hyvin ymmärrät, on olemassa esim. rikostilastot, mutta ei ole olemassa humpuukitilastoja. Eli kyse on eri asiasta. Voit tietysti itse lähteä seuraamaan jokaista huhua ja seurata ne loppuun asti, jos sinulla on aikaa ja mahdollisuuksia. Kaikki olisivat varmasti kiitollisia.

Marko Parkkola

On olemassa rikostilastot. Ok. Kuinkas sitten se valitus, että raiskauksista suurin osa jää ilmoittamatta? Huhuja ja humpuukia?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näistä niitä huhuja myös lähtee liikkeelle.

Ulkomaalaisten tekemät seksirikokset kovassa kasvussa.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/448021-no...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist
Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Joku on Timonen. Raivoamista.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Onko Seydou Kouandan raiskaaman ja useasti raskaaksi tekemän tyttären Marlene Otienen tapaus myös huhua?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Nyt on niin monta kommentoijaa lähtenyt juttusille perehtymättä asiaan, joten muutama selventävä:

Huhumylly ei tilastoi rikoksia, ne on jo olemassa rikostilastoissa. Huhumylly tilastoi täysin eri asiaa, virallisesti perättömiksi todettuja huhuja ja feikkiuutisia yhden aihepiirin, paikallisen pakolaiskriisin viitekehyksessä. Ainoastaan Huhumylly tilastoi näitä. Huhumylly ei kumoa itse huhuja vaan kerää jo kumotut, kiistattomat sepitteet. Jos joku haluaa keskustella oikeista rikoksista, täytyy avata sellaiselle blogi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sellaiset jotka levittävät huhuja ja haluavat uskoa niihin,
yrittävät tietenkin vedota siihen että tosiasioitakin on olemassa.

He väittävät siis tosiasioita huhuiksi,
jolla sitten pyrkivät todistamaan
että myös huhut ovat tosiasiota. :)

Petra, hyvä yritys,
mutta taistelet tuulimyllyjä vastaan.
Eikä siinä mitään,
kivahan tätä on vierestä seurata,
mutta sääliksi kyllä vähän käy,
sekä tuulimyllyjä että myös Don Quijotea. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset