PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Israel on nettihuijausten uusi luvattu maa

  • Kuvia otsikoista.
    Kuvia otsikoista.
  • Israel on nettihuijausten uusi luvattu maa

 

Israeliin jäljitetyt, ns. toimitusjohtajahuijaukset ovat vieneet suomalaisilta pörssiyhtiöiltä miljoonia. Toinen huijaus, josta ei ole Suomessa vielä selkeästi varoitettu on binäärioptiokauppa, jonka kehto niin ikään myös Israel on.

”Binäärioptiosijoitukset” ovat käytännössä hyvin riskialtista vedonlyöntiä, josta osa on huijausta tavalla tai toisella. Karkeimmissa tapauksissa kyse on puhtaasta asiakkaan putsaamisesta kunnes tilillä ei ole enää senttiäkään. Vaikka olemassa on varmasti validikin versio binäärioptioista, en aio käsitellä sellaista koska riski huijatuksi tulemisesta on aivan liian suuri.

Koska kyseenalaisia binäärioptioyrityksiä on hiljattain kielletty kauppaamasta tuotteitaan kotimaassaan, ne targetoivat parhaillaan aggressiivisesti ulkomaalaisia yksityishenkilöitä, myös suomalaisia. Näennäisesti yritykset toimivat vaikkapa Lontoossa, mutta tyrkytykseen liittyvät call centerit löytyvät usein Tel Avivista.

Times of Israelin toimittajat toimittavat parhaillaan ansiokasta juttusarjaa, jossa avainasemassa ovat huijariyritysten entiset työntekijät, jotka eivät enää halua olla osa koneistoa. Tietoa on saatu myös loputtomalta määrältä uhreja ympäri maailmaa, myös Suomesta.

Juttusarjan mukaan tuhannet israelilaiset työskentelevät hämäräyrityksille. Pestautuminen on houkuttelevaa erityisesti niille, joille kuuden euron minimipalkka ei riitä elämään Tel Avivissa. Työntekijöiden on oltava valmiita kauppaamaan huijausta niin vanhuksille, alaikäisille kuin kuolemaa tekevillekin, ja kaikkea tätä tehdään. Lipevät ja taitavat soittelijat puhuvat pään pyörryksiin. Uhri taivutellaan tekemään sijoituksia sijoituksen perään ja mikäli uhri haluaa lunastaa voittojaan, hänen on sijoitettava lisää kunnes toimintaan tulee kupru, asiakas alkaa hävitä sijoituksiaan tai yhteys katoaa.

Toimittaja Simona Weinglass kertoo tapauksesta, jossa binäärioptiohuijari on ehdottanut uhrilleen munuaisen myymistä, kun rahat ovat kirnuttu loppuun.

Sisäpiiriläiset ovat arvioineet rikollistehtailun kokonaistuotot vuosittain miljardeiksi.

Sylttytehtaalla olen oppinut, että immuuneiden ihmisten on joskus vaikea ymmärtää miten muut joutuvat huijatuiksi. Ihmetellään miten jotkut voivat langeta netin Auervaaraan, nigerialaiskirjeeseen, valeuutiseen. Tai sitten Sunny Car Centerin tolppa naurattaa. Tällainen asenne on altis ruokkimaan ilmapiiriä jossa uhrit vaikenevat aivan turhaan.

Uskon että ennen kuin Knesset ja viranomaiskoneisto on saanut toimijoista niskaotteen, Suomeenkin kohdistuu runsaasti ovelia huijauksia tai ainakin niiden yrityksiä. Kun lisätään siihen vielä kassapalveluja jatkuvasti vähentävä Nordea ja seniorit avainkoodien kanssa, on baletti valmis. Israelilaisista työvälitysyrityksistä on helposti tarkistettavissa, että binäärioptioyritykset etsivät jatkuavasti uusia työntekijöitä. Tilanne on kiusallinen myös tavallisille israelilaisille, joille huijausteollisuuden laajuus on paljastunut vasta hiljattain.

Älä vastaa hämäriin tekstiviesteihin tai meileihin, joissa ehdotetaan sijoitustoimintaa tai vielä pahempaa, ei kerrota etukäteen lainkaan mistä on kyse. Keskeytä myös oudot puhelut joissa sinulle tarjotaan mahdollisuutta rikastua. Mikäli vahinko on jo tapahtunut, ota yhteyttä pankkiin, poliisiin, finanssivalvontaan ja rikosuhripäivystykseen.

Disclaimer: Tekstiä ei saa lainata mihinkään antisemitistisiin tarkoituksiin. Tuomitsen jyrkästi kaikenlaiset epä-älylliset näkökulmat aiheeseen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomalaiset tuntuvat olevan nettihuijausten valittuja uhreja.

Kansainvälistä vertailua tuskin on edes tehty, mutta nettipetosten määrä jatkaa tasaista kasvamistaan Suomessa vuosi vuodelta. Viranomaiset ovat ilmiöön hampaattomia, koska perimmäinen syy petoksen onnistumiseen on ihmisten ahneus ja typeryys. Niille ei virkavalta mahda mitään.

En voi kuin ihmetellä, kuka lähettää täysin tuntemattomalle ihmiselle rahaa kymmeniä tuhansia tai ostaa verkosta jotain maksaen ostoksensa etukäteen suoralla verkkomaksulla ja tietysti ulkomaiselle tilille, mieluusti vielä Cayman-saarille tai johonkin pippurinkasvatuspaikkaan, josta viranomaiset eivät saa minkäänlaista vastakaikua virka-apua pyytäessään.

Petostelijat ovat härskejä ja käyttävät jokaisen tilaisuuden hyväkseen.

Useimmiten petostelija tarjoaa 700 euron kännykkää eurolla tai sitten osuutta 100 000 000 dollarin perinnöstä. Yksinkertaisimmillaan petos voi olla nettisivu, jota klikkaamalla tilaa tietämättään jonkin maksullisen palvelun, josta ei pääse eroon, koska palveluntarjoajaa ei tietenkään enää tavoita. Laskut tulevat jostain ulkomailta. Sopimus on piilotettu sivuston alalaitaan, kun rullaat sitä alaspäin minuutin verran.

Hienostuneempia ovat sitten nämä pyramidihuijaukset, joihin kompastuu jopa asiantuntijoita.

Yhdistävä tekijä näiden onnistumiselle on ahneus. Harkintakyky pettää kun yrittää tienata ilman vaivaa miljoonia.

Vaan turhaan poliisi varoittelee. Eiköhän 2017 tule taas uusi ennätys nettipetosten määrässä!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hei, kuten blogissani korostan, ei auta yhtään että ihmiset ihmettelevät että miten on mahdollista ja että ollaanpa sinisilmäisiä. Siitä asenteesta on päästävä vähitellen. Huijatuksi tuleminen on inhimillistä, mutta toiset ovat alttiimpia kuin muut. Uhrien määrä kasvaa meillä ja muualla, mutta se johtuu siitä että huijarit ovat taitavia ja keksivät uusia tapoja huijata.

Tietoa on jaettava, siksi kirjoitan tästä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Tietoa on jaettava, siksi kirjoitan tästä."
Se on aivan oikein, mutta miksi otsikoit: "Israel on nettihuijausten uusi luvattu maa" ?

Olen seurannut näitä ilmiöitä kohtuu tarkkaan, ja kyllä ne luvatut maat ovat Länsi-Afrikassa. Siinä saatat olla oikeassa, että raportoimasi toimintatapa on sen verran tietoa ja älykkyyttä vaativa, että olisi saattanut jäädä Israelin naapurimaissa keksimättä. Siksi, ehkä uusi?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #4

Tyypillisin nettihuijausmaa lienee jossain Afrikassa, esim. Nigeria on tunnettu ns. nigerialaiskirjeistä, ja niitä on tietysti muuallakin.

Israelin matka tähän pisteeseen on kestänyt kymmenkunta vuotta, mutta toiminta on osoittautunut niin laajaksi, että koen tarpeelliseksi ottaa esille, että sinne on kehittynyt uudenlainen nettihuijausten suma ja keskus.

Toivottavasti asia saadaan pian kuriin. Afrikassa puuttuminen on paljon vaikeampaa.

Otan tämän esille koska julkisuudessa puhutaan eniten näistä kirjeistä ja Auervaaroista, mutta näistä binäärioptioista ja muista siellä tehtävistä huijauksista on ollut liian vähän keskustelua.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Suomalaiset tuntuvat olevan nettihuijausten valittuja uhreja.
Kansainvälistä vertailua tuskin on edes tehty, mutta nettipetosten määrä jatkaa tasaista kasvamistaan Suomessa vuosi vuodelta.

Kuten itsekin toteat, sinulla ei ole "tuntumalle" mitään faktapohjaista tukea?
Kyllä nämä huijaukset leviävät ympäri maailman. Jos Suomi olisi väkilukuun nähden yliedustettu, voi se vain johtua netin levinneisyydestä ja keskim. varallisuustasosta. Nigerialaisten ei kannata huijata toisia nigerialaisia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Aivan oikein. Lisäksi vika ei ole koskaan huijattavassa vaan huijareissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #6

Petra,
koska olet kiinnostunut näistä petoksista sekä hyvistä tarinoista, niin tässä sulle sellaisia:
http://sweetchillisauce.com/nigeria.html

Näiden nigeralaispetkuttajien sivistystaso ja yleistiedot ovat niin hataria, että heille voi tekeytyä maailmankirjallisuudesta tutuiksi hahmoiksi ja syöttää mitä tahansa pajunköyttä. Iltalukemiseksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #6

Niin, sortuihan se entinen Valmetinpääjohtajakin mustiin dollareihin.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Hyvä kirjoitus, joka puuttuu luultua suurempaan ongelmaan.

On harmi, että haavat nuollaan usein salassa, koska asian pimittyminen parantaa huijareiden toimintaedellytyksiä. Häpeäminen on sikäli turhaa, että näihin uusiin sijoituspalveluhuijauksiin on helppo langeta. Huijauksiin on aidosti panostettu: web-sivut ovat näyttäviä ja vakuuttavia ja niiden ilmoittamissa palvelunumeroissa vastaavat puhelahjoiltaan sujuvat henkilöt, jotka myös aktiivisesti etsivät uusia uhreja.

Sekä sijoituskohteissa ja -palveluissa on olennaisia eroja. Näin on jo ihan viranomaisvalvonnan piirissäkin olevilla tuotteilla ja toimijoilla, saati sitten täysin minkään valvonnan ulkopuolella olevilla markkinoilla, joilla vallitsevat ainoastaan viidakon lait.

Vastaavia huijauksia tehdään oikeastaan kaikentyyppisillä sijoituskohteilla, mutta varoittaminen erityisesti binäärioptioista on tietysti paikallaan, koska juuri niitä tällä hetkellä huijarit aktiivisesti kaupittelevat.

Sijoittaja voi pienentää riskejään olemalla varovainen. Koskaan ei pidä sijoittaa mihinkään, minkä luonnetta ei täysin ymmärrä, ja koskaan ei pidä antaa rahojaan taholle, jota ei tunne tai joka on toimiluvaton tai muuten viranomaisvalvonnan ulottumattomissa.

Jos palvelu toimii ulkomailla, kannattaa käydä paikallisen finanssivalvontaviranomaisen sivuilla. Siellä on usein sekä luettelo auktorisoiduista toimijoista että varoituslistoja tietoon tulleista ongelmista.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Huijauksiin on aidosti panostettu: web-sivut ovat näyttäviä ja vakuuttavia ja niiden ilmoittamissa palvelunumeroissa vastaavat puhelahjoiltaan sujuvat henkilöt, jotka myös aktiivisesti etsivät uusia uhreja.

Juha,
jos luit Petran avauksessa olleen Times of Israelin jutun, niin tiedät, että näillä bittioptio-huijareilla ei ole mitään julkista näkyvyyttä. Firman osoite on jossain Kyproksella ja puhelinhuijareilla keksityt identiteetit.

Eli kysymys ei ole oikeista sijoitustuotteista vaan rikollisesta vedonlyönnistä.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Puhuin "feikkiyhtiöiden" näkyvyydestä, en todellisista henkilöistä niiden takana.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #11

TI:n juttuihin haastatellut entiset meklarit ja soittelijat kertoivat muuten että kaikki työntekijät aloittavat uransa keksimällä feikin nimen itselleen.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #12

Voin kuvitella, että siinä puuhassa on hupia riittänyt.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

@8 Kiitos tiedoista. Samassa yhteydessä puhutaan myös valuuttakeinottelufirmoista (forex) joiden parissa on paljon huijausongelmia.

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen

Olen saanut tässä vuoden aikana muutaman puhelun ulkomailta, joissa minulle on tarjottu äkkirikastumista jollakin epäselväksi jääneellä tavalla. En tiedä onko kyse ollut tästä samasta ilmiöstä, mutta puheluiden luonne on ollut hyvin hämärä.

Soitot ovat kuulemma tulleet Lontoosta ja rahoitusalalta, mutta puhe on ollut melko murrettua englantia ja osin tämänkin johdosta rikastumisskeema on mennyt minulta ohitse. Myös siksi, etten ole erityisesti kiinnostunut tällaisista asioista.

Kuitenkin, puhelut ovat olleet kovaa inttämistä heidän puoleltaan, jopa tunnin mittaista suostuttelua ja soittajan pomon pyytämistä puhelimeen. Olen aina kertonut, etten ole kiinnostunut rikastumisesta tai rahasta, joka on useimmiten saanut heidät hölmistymään: "ai mitä, kuka ei haluaisi rikastua? Et kai huijaa -- eikö raha ja helppo elämä olisikin mukavaa?", he ovat jankanneet. Myös sekin on hieman harmittanut heitä, kun olen kertonut olevani nollabudjetilla elävä työtön eikä minulla siten ole varaa lähteä mukaan. Ehdotin tosin, että eikö ensimmäinen miljoona voisi olla ilmainen...

Viimeksi syksyllä tulin epähuomiossa vastanneeksi tällaiseen puheluun ja sen jälkeen noin kuukauden ajan minua pommitettiin puheluilla, joihin en tosin vastannut.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos Otto, monet kertovat ihan samanlaista tarinaa. Nimenomaan tuo kova soittelu, inttäminen ja suostuttelu ja murrettu englanti. Ajankohta täsmää myös.

Näille annetaan viikon, kahden koulutusjakso jonka aikana opetetaan peräänantamaton puhetyyli ja tarvittaessa myös kuinka kohteelle tehdään epävarma tai psyykkisesti epämukava olo.

Toivottavasti muutkin ilmoittautuvat jos ovat saaneet tällaisia puheluita jotta saamme lisää tietoa.

Kokemuksia voi myös lähettää yksityisesti Facebookiin Sylttytehdas-sivulle.

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen

Ole hyvä vain. Tämä on tärkeä asia ja ansaitsee näkyvyyttä.

Sen sanoisin, että puhelu, etenkin aluksi, oli jopa mauttoman mielistelevä ja tuttavallinen, kenties näennäisen empaattinenkin. Kovasti hekin muistelivat työttömyyden ja vähävaraisuuden vaikeuksia, tietysti johdatellen kohti rikastumista heidän kauttaan. Kieltäytymisestä sitten seurasi tuota ihmeellistä painostusta ja syyllistystä.

Ensimmäinen yhteydenotto tuli viime vuoden tammikuun lopussa. Muuta haittaa tästä hölynpölystä ei ole seurannut kuin myöhästyminen isäni syntymäpäiviltä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #18

Tuliko esille yrityksen nimi?

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen Vastaus kommenttiin #19

Kyllä se mainittiin, mutta en painanut sitä tarkemmin mieleen. Muistaakseni se oli luonteeltaan melko geneerinen, tyyliin Quantum Money. Tämäkin seikka tosin herätti osaltaan epäilyksiä, koska koin nimen jotenkin keinotekoisena ja elokuvamaisena, siis juurikin kulissimaisena.

Firmasta itsestään puhuttiin lähinnä ensimmäisessä lauseessa. Sen jälkeen siirryttiin minuun ja yritettiin kovasti vihjailla, että oikeasti minä haluaisin ja tarvitsisin tätä hyvää ja hienoa palvelua, jolla on lukemattomasti tyytyväisiä asiakkaita.

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen Vastaus kommenttiin #19

Lisättäköön nyt vielä, että kaivelin puhelimen puheluhistoriaa ja löysin sieltä muutaman Iso-Britanniaan ja Irlantiin johtavan numeron, joista tulleet puhelut ajoittuvat juurikin viime vuoden tammikuuhun ja elokuuhun. Voisiko näistä numeroista olla jotakin apua?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #21

No laitapas tulemaan. Joko sinne Sylttytehtaalle yv tai jos haluat jättää julkisesti niin vaikka tähän. Noistahan ei tiedä kuinka puhelinnemerot vaihtuvat mutta ehkä joku muu on voinut saada samasta numerosta puheluja.

Käyttäjän burwin kuva
Otto Rissanen Vastaus kommenttiin #22

Minulla ei ole Facebook-tunnusta, joten laitanpa tähän.

+442036087946
+353766803341
+41435087753

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #23

Ensimmäisestä numerosta jo paljon valituksia netissä, kuulemma todella itsepintainein tyrkyttäjä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ja onneksi ei käynyt huonosti!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Todellisuuden suuret huijarit ovat esim. ABC-asemat, Marketit, kioskit yms, jotka huijaavat vilkkuvilla valoilla varustetuilla roboteilla niidenkin rahat, joilla ei ole liittymää. Tämä kaikki tapahtuu vielä viranomaisten hyväksynnän ja valvonnan alla. Liittymän omaavilla on tai ei halu sitten osallistua kiertotalouteen, jossa kierrätettävä onkin sitten valuutta. Olavi J. Mattilalta tämä Petran mainitsema huijaus olisi jäänyt väliin liian vaikeana, mutta kirjeet ne oli sitä itteään, seniilille wannabeelle.

Vanha sanonta menee suunnilleen seuraavasti; vaikka kaikki varallisuus jaettaisiin kaikille tasan, 5 vuoden päästä kaikki olisi taas ennallaan varallisuuksien osalta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Minua on nettihuijattu ainoastaan joissain US:n Puheenvuoron blogikirjoituksissa.

P.S. Kirjoittaja ei kertaakaan ole ollut juutalainen.

Juuso Hämäläinen

Israel on ollut jo pitkään merkittävä järjestäytyneen rikollisuuden pesäpaikka. Aikanaan naapuri Kypros oli Euroopan suurin rahanpesupaikka. Toki osaltaan sen takia, että kaatuneen Neuvostoliiton jäljiltä hämärämiehet veivät rahojaan talteen erityisesti Kyprokselle. Moni Kyprokselle kannettu miljoona on nyt muuttanut muotoaan mm turistihotelliksi.

Kyproksen ja Israelin väliin syntyi paljon hämäräbisnestä. Tähän vaikutti Venäjän juutalaisten muuttoaalto Israeliin. Heissä oli paljon Venäjän mafian tavat oppineita "liikemiehiä". He saattoivat operoida nyt kaikkialla EUssa ja Venäjällä sekä piileskellä Kyproksen lisäksi Israelissa.

Juutalaisvaltio ei ole erityisesti jahdannut talouskriminaaleja, jotka pitävät Israelia kotipesänään. Tästä toiminnasta nimittäin jää aina juutalaisvaltionkin kistuun ja syntyy hämärätyöpaikkoja. Pragmaattinen ajattelu vallalla.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kansainvälinen painostus on alkanut. EU:n ja FBI:n edustajia oli jo pari viikkoa sitten kriisikokouksessa. Jossain vaiheessa tulee sellainen paine valtioon että asioille on tehtävä jotain.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Eräs yrittäjä viestitti että saa edelläkuvattuja puheluita, ja ne tulevat aina hälyisistä avokonttoreista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Lisätty kuva rekrytoinnista! Näinkin hulppeasti on houkuteltu väkeä töihin huijariyrityksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset