PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Ruotsin vihapuhelufabriikissa ei seistä sanojen takana omalla nimellä

  • Ruotsalainen bakeliittipuhelin 30-luvulta. Wikipedia.
    Ruotsalainen bakeliittipuhelin 30-luvulta. Wikipedia.
  • Vetelissä pääsee vaikuttamaan ilman henkilöllisyyttäkin.
    Vetelissä pääsee vaikuttamaan ilman henkilöllisyyttäkin.

Ruotsi on joutunut kansainvälisen disinformaationkampanjan ja poliittisen hyväksikäytön kohteeksi, mutta valtion sisälläkin infovaikuttaminen on aggressiivista. Viime päivinä Ruotsissa on ihmetelty paljastuksia niin sanotusta ”trollitehtaasta” eli Granskning Sverigestä jossa julkaistaan vihamielisiä, anonyymejä puheluita journalisteille, viranomaisille, poliitikoille ja kansalaisille. Perusidea on tämä Suomessakin tuttu, jo vähän surulliseksi käynyt liirumlaarumi ”mistä valtamedia vaikenee” ja että olisi jotenkin kansan etu että toimittajien ja viranomaisten työtä häiritään. Olen harvoin meppi Jussi Halla-ahon kanssa samaa mieltä, mutta siitä olen, että valemedian hyökkäykset ovat kuin suoraan KGB:n ohjekirjasta.

Tallentamisesta ei kerrota etukäteen, tallennetta leikellään ja se julkaistaan Granskning Sverigen Youtube-kanavalla. Eskilstuna-Kurirenin toimittaja soluttautui toimintaan ja kertoo, että trollailupuheluille tulee selkeät ohjeistukset, jopa ehdotuksia sopivista puheluterrorin kohteista. Sivuston rekrytoinnissa tarjotaan tuhatta kruunua, jos onnistuu saamaan puhelulleen 3000 kuuntelukertaa.

Häirikkösoittelijat käyttävät tekaistuja nimiä eivätkä paljasta kasvojaan kohteilleen. Vain yksi ruotsidemokraattisen puolueen aktiivi, Nina Drakfors,  on ollut mukana soittelutoiminnassa omalla nimellään. Kuuntelin kyseisen aktiivin selityksiä toiminnasta – mutta huomasin että hän puhuu useasta asiasta ristiin itsensä ja muiden kanssa.  Oikeistoradikaali vaihtoehtojulkaisu Fria Tiderin ja Granskning Sverigen domainit ovat samassa puljussa Virossa. Puolueaktiivin mukaan mitään yhteistyötä ei ole, mutta Fria Tider kertoo käyvänsä kauppaa materiaalista Granskning Sverigen kanssa, kertovat ostaneensa heiltä mm. ”tutkimusmateriaalia”. Puolueaktiivi kertoo lopettaneensa toiminnan kuukausia sitten, mutta häneltä lipsahtaa eräällä videolla silti, että hän hallinnoi Granskning Sverigen lahjoitustiliä.

Soittelijat kertovat myös yhtä sekavaa tarinaa: rahaa ei ole mutta on sitä lahjoitusten muodossa. Soittelijat kutsuvat itseään ”kansanliikkeeksi” ja demokratian puolustajaksi, vaikka on selvää että tiedonkulun häiriköiminen on sisäinen turvallisuusuhka. Kyselin asiasta jo kuukausia sitten Ruotsin suojelupoliisista, ja sieltä kerrottiin että ilmiö on yleistynyt.

Tulee ihan mieleen kotoinen MV-julkaisumme, jonka ristiriitaisuuksia ja valheita eivät omat fanit millään huomaa, kunhan pääsee mässäilemään vihapornolla. On aina hieman epäselvää, missä määrin tämän kaltainen toiminta on organisoitua tai omalla painollaan kulkevaa, sillä aktiviteetit vetävät puoleensa kiusaamisesta nauttivia, katkeria ihmisiä, oman elämänsä Aina Inkeri Ankeisia mutta vähemmän hauskoja.

Genreen sopivaa soittelua on tavattu Suomessakin. Mm. ”Paavo Tajukangas”  & ”Johan Berg”- pseudonyymeillä toimiva, hiljattain Ruotsista Viroon siirtynyt sisällöntuottaja on soitellut suomalaisille toimittajille ja tallentanut puheluita salaa julkaisten niitä netissä, rehvastellen myös jälkeenpäin raukkamaisesti kokeneensa että ”toimittaja pelästyi kunnolla”.

Kyseinen puuhamies muuten esiintyi n. viikko sitten Vetelin kuntapäättäjille ja kuntalaisille tarkoitetussa tilaisuudessa nimettömänä asiantuntijapuhujana. Tämä on tapahtunut kansanedustaja Reijo Hongiston (ps) ja keskustan Piia Katteluksen (poliisi) rinnalla ja tietoisuudessa. Täytyy sanoa, että Vetelissä ollaan sinisilmäisiä, jos ei vaadita asiantuntijalta edes henkilötietoja.

Hänen nimikkeenään on ollut ”Yrittäjä Ruotsista”.

 

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/23/valheenpaljastaja-ruotsalainen-t...

http://yle.fi/uutiset/3-9471765

http://www.ekuriren.se/tjanster/granskning-sa-styrs-den-svenska-trollfab...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Missä yhteydessä Halla-aho on näin sanonut? Itse koen että hän kuitenkin pitkään toimi synenergiassa valemedian kanssa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kun MV-lehti ja sen ympärillä olevat aktiivit lähtivät hyökkäykseen Halla-ahoa kohtaan. Halla-aho oli naljaillut jotain ruplista ja MV:stä.

MV, ja sen lähellä olevat bloggarit kuten Tiina Wiik ja Kristiina Kalliojärvi tekivät mustamaalauskamppista ja Halla-ahon hegemonian alasajoa. Wiik on piilottanut sittemmin bloginsa ja pyrkii nyt Perussuomalaisiin ehdokkaaksi. Ironista kyllä blogi löytyy edelleen MV:lehden järjestelmästä kokonaisuudessaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Hesarin haastattelussa Suomen Uutisten päätoimittaja kertoi lehtensä julkaisevan juttuja jotka saattavat olla totta. Mainio asenne päätoimittajalla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Turkkila. Tänäänkö? Ei ole ryhdistä tai selkeäsanaisuudesta tunnettu, ei.
Epärehellisyys ja harkittu epätäsmällisyys ovat karhu jota ei persun kannata kaataa jollei se ole kaadettu.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kappas, Tajukankaalla on siis useampi kuin yksi salanimi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Lisätty kuva Vetelin tilaisuudesta, jossa ei tunneta kaikkia puhujia. "Yrittäjä Ruotsista" on siis Paavo Tajukangas-pseudonyymi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Aito Avioliitto-yhdistyksen entistä puheenjohtajaa Jukka-Pekka Rahkosta tituleerataan islamin asiantuntijaksi. Jotta tällainen tilaisuus...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Joo, mitään ei tarvitse ikään kuin olla oikeasti. Aika törkeää veteliläisiä kohtaan.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Petra, pyysin sinua fb-keveriksi, mutta en ole saanut vastausta. Eikö olisi mielenkiintoista päästä oikein aitiopaikalta seuraamaan, miten se toinen ääripää ajattelee. Kritiikkikin saattaisi osua hiukan paremmin maaliinsa, kun ottaisit selvää, missä se maali ylipäätään on.

Toisaalta olisihan se sääli pilata tälläinen mainio stand-up/write-down komiikka tylsän todellisuuden kosketuksella.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos pyynnöstä, mutta minulla on jo paljon monenkirjavia ihmisiä somessani eikä erilaisista näkökulmista ole pulaa. Yhteistä on kuitenkin luotettavuus ja sinun kohdalla se on menetetty.

Löydät varmasti someseuraa muualtakin.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Sydämeni murtuu...täytynee sitten vain säilöä se samaan koipussiin, missä menetetty luotettavuutenikin jo on. On ilmeisesti turha kuvitella, että tyydyttäisit uteliaisuuttani, kertomalla mikä sen tuomitsi menetykseen. Olen kuitenkin hyvin imarreltu: luulin, ettei meidän välillämme ole koskaan luottamusta ollutkaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En mä tiedä mitä nyt oikein siinä kiehnäät, Kriistiina. Tämä blogi ei kertonut sinusta.

On tietenkin erikoista että edes valitset tai kehtaat kirjoittaa tällä alustalla työskenneltyäsi MV-lehdelle, jonne on varastettu runsaasti materiaalia Uudesta Suomesta- blogeja, valokuvia ynnä muuta millä entinen puolikriminaali mytomaanipomosi saa tuloja, kirjoitettu Uuden Suomen kirjoittajista ja toimittajista aivan luokatanta roskaa, nimettöminä tietenkin ja niin että heihin kohdistuisi aggressioita. Mietitäänpä vaikka millaista kuraa on kirjoitettu Markku Huuskosta. Tai millaista disinfoa sieltä on lähetetty kansainvälisesti suomalaisten mainetta lokaamaan. Kaikkea sitä edustat, ja kenties olet jopa kuitannut siitä rahaakin, vaikket ehkä ole itse aktiivisesti kirjoittanut kuin osan.

Että kyllä minä luotan tietyssä määrin esim. tämän alustan bloggareihin vaikka heidän kanssaan olisi eri mieltä. Mutta luottamuksen voi räjäyttää taivaan tuuliin vain kerran.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Kylläpä tuo MV nyt näyttää sinua hiertävän.

Huomauttaisin kuitenkin, että myös valtamedia lainaili surutta MV:n juttuja. Tietenkin mainitsematta lähdettä. MV kaivoi esiin tiedot, joita valtamedian toimittelijat olivat liian laiskoja etsimään ja tekivät sitten omat lööppinsä MV:n tietojen pohjalta. Jos et ole huomannut, niin tämä leikkaa, liimaa jouranalismi on yleisesti maan tapa. Tehnyt muuten lehtien lukemisesta aivan helkkarin ikävystyttävää.

Ja sinulle myös teidoksi: olen hyvin ylpeä siitä, mitä kirjoitin MV:hen. Toin paljon esiin esim. "laillistettua" talousrikollisuutta, kuten pikavippi- ja perintäfirmojen koronkiskonta ja muu rikollinen toiminta, jonka päättäjämme ovat katsoneet hyväksi siunata, vaikka siihen olisi Suomen lakien mukaan täysin mahdollista ja velvollisuus puuttua.

Kirjoitin myös virkamiesten tekemistä virkavirheistä, joilla kansalaisilta viedään toimeentulo- ja oikeusturva. Kirjoitin poliitikkojen lehmänkaupoista ja vaalivilpistä.

Olen ylpeä myös siitä, mistä en ole koskaan, enkä misään olosuhteissa kirjoittanut. En ole väen vängällä koittanut selittää mustaa valkeaksi. En ole tahallani (tietääkseni en koskaan myöskään tahattomasti) ole väännellyt ihmisten sanomisia, voidakseni sitten nolata heidät tai saadakseni lätkäistä heille rasistin tai muulaisen leiman selkään.

Petteri Hiienkoski

Ennakkoluulotonta kriittisyyttä auktoriteetteina pitämiään kohtaan kannattaa harjoittaa ellei halua jäädä väärien mielikuvien uhriksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset