Aavetilillä on asiaa

Twitterin käyttäjät tuntevat ns. ”trollitili”-ilmiön, eli joukon aavemaisia tilejä jotka suoltavat yötä päivää tietynlaista propagandaa, valemedioiden artikkeleita, salaliittoteorioita, vihaa ja epäluuloa. Ilmiö vakiintui 2015 kun erilaiset Vaalit-nimiset trollitilit alkoivat tuutata muun muassa MV-lehden artikkeleita Twitteriin.

Koska tilit haluavat muokata mielipiteitä, tehdäänpä katsaus millaisia viestejä niiden takana piileksivät voimat haluavat lähettää vaalien korvalla.

Eilen minua alkoi seurata ”Suvakit” –niminen tili, joten vilkaisin sen sisältöä. Tili linkittää blogeja, valemedia-artikkeleita ja lyhyitä ajatuksenparsia sekä mielipiteitä. Otin summanmutikassa yhden mielipiteen ja siitä lauseen jonka pistin hakuun. Haun perusteella paljastuu, mitkä kaikki muut tilit levittävät samaa ”mielipidettä” eli ovat lähtöisin samasta puljusta.

Teksti kuuluu:

”Kuinkakohan pahaksi vanhemmat sukupolvet antavat maahanmuuttotilanteen kehittyä. Lapsethan joutuvat sijaiskärsijöiksi.”

Tismalleen samaa mielipidettä levittävät Suvakit-tilin lisäksi mm.

Turvapaikka, Kuuma aihe, Suuriruhtinas, Informaatiosota, Virkamiehet, Suomidemokratia, Miehen ajatuksia ja Sovinistisika.

Muita samanlaisia tilejä ovat mm.

Ilja presidentiksi, Totuus Suomesta, Totuus poliisista, Suomi PV, Valtamedia ja Suomen Aivopesu.

Tein pienen katsauksen mitä tileillä julkaistaan parhaillaan. Tuttua sisältöä on valemedioiden, mutta aivan erityisesti MV-lehden, Paavo Tajukankaan ja Rähmispossun sekä Magneettimedian jutut. Maahanmuuttoaiheen lisäksi tileillä kehoitetaan vastustamaan muun muassa Yleä, Natoa, poliisia, Suomen armeijaa, pankkijärjestelmää, maataloustukia, pakkoruotsia ja kannattamaan Ilja Janitskinia presidentiksi.

Tuo pakkoruotsiaihe on hieman yllättävä, sillä sen kukoistusaika keskustelukentillä oli jo vuosia sitten. Trollitilit nostavat kilvan useita vuosia vanhoja blogeja eetteriin, myös täältä Uuden Suomen Puheenvuorosta, esimerkiksi Jaakko Häkkisen ja Heikki Talan vanhat pakkoruotsiblogit ovat ahkerassa levityksessä. Myös suomenruotsalaiset nostetaan esiin massamielipiteessä:

”Suomenruotsalaiset haluavat lisätä perusteita pakkoruotsille Suomessa ajamalla sotilaallista yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa.”

Tätä mielipidettä levittävät mm. Turvapaikka, Valtamedia, Suuriruhtinas, Sovinistisika, Suvakit, Suomidemokratia, Virkamiehet, Miehen ajatuksia, Totuus Suomesta ja Kuuma aihe.

Lisää trollitilien massapostaamia mielipiteitä:

”Vaalikarjaa tarkkaillaan, jotta se ei kyseenalaista valtaapitävien asemaa. Vain siksi #mitävittua #IljaJanitskin on vainon kohteena.”

Tämä on tyypillinen valemedianarratiivin kertomus, jossa Ilja Janitskinista on sepitetty jonkinlaisen vainon uhri, vaikka todellisuudessa poliisi haluaa kuulustella häntä rikoksista kuten ketä tahansa muuta kuolevaista jota epäillään rikoksista, ilman erityiskohtelua.

”Maataloustuet nostavat verotustarvetta ja laskevat kannattavien yritysten kilpailukykyä”.

Tämä hieman yllätti. Pikainen hakutoiminto paljastaa, että maataloustuet ja niiden rabiaattinen vastustaminen ovat yksi tämänhetkisistä trollitilien lempiaiheista.

Havaintojen perusteella jotkut suomalaiset ottavat trollitilit todesta ja yrittävät käydä keskustelua niiden kanssa. Ne ovat kuitenkin harvemmin interaktiivisia. Joillakin tileillä on tuhansia seuraajia, tosin suuri osa on kaukomaan tilejä, joiden käyttäjät tuskin ymmärtävät tilien sisällöstä mitään. Eli tärkeää on siis vaikuttaa suositulta ja vaikutusvaltaiselta.

Eli näin lyhyellä tarkastelulla voidaan tehdä johtopäätöksiä millaisia asioita alisen maailman räyhälistö ja ostettu mielipidemuokkaus toivoo suomalaisten ajattelevan kun uurnille käyvät.

PetraNyqvist
Sitoutumaton

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu