PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Aavetilillä on asiaa

  • Aavetilillä on asiaa

Twitterin käyttäjät tuntevat ns. ”trollitili”-ilmiön, eli joukon aavemaisia tilejä jotka suoltavat yötä päivää tietynlaista propagandaa, valemedioiden artikkeleita, salaliittoteorioita, vihaa ja epäluuloa. Ilmiö vakiintui 2015 kun erilaiset Vaalit-nimiset trollitilit alkoivat tuutata muun muassa MV-lehden artikkeleita Twitteriin.

Koska tilit haluavat muokata mielipiteitä, tehdäänpä katsaus millaisia viestejä niiden takana piileksivät voimat haluavat lähettää vaalien korvalla.

Eilen minua alkoi seurata ”Suvakit” –niminen tili, joten vilkaisin sen sisältöä. Tili linkittää blogeja, valemedia-artikkeleita ja lyhyitä ajatuksenparsia sekä mielipiteitä. Otin summanmutikassa yhden mielipiteen ja siitä lauseen jonka pistin hakuun. Haun perusteella paljastuu, mitkä kaikki muut tilit levittävät samaa ”mielipidettä” eli ovat lähtöisin samasta puljusta.

Teksti kuuluu:

”Kuinkakohan pahaksi vanhemmat sukupolvet antavat maahanmuuttotilanteen kehittyä. Lapsethan joutuvat sijaiskärsijöiksi.”

Tismalleen samaa mielipidettä levittävät Suvakit-tilin lisäksi mm.

Turvapaikka, Kuuma aihe, Suuriruhtinas, Informaatiosota, Virkamiehet, Suomidemokratia, Miehen ajatuksia ja Sovinistisika.

Muita samanlaisia tilejä ovat mm.

Ilja presidentiksi, Totuus Suomesta, Totuus poliisista, Suomi PV, Valtamedia ja Suomen Aivopesu.

Tein pienen katsauksen mitä tileillä julkaistaan parhaillaan. Tuttua sisältöä on valemedioiden, mutta aivan erityisesti MV-lehden, Paavo Tajukankaan ja Rähmispossun sekä Magneettimedian jutut. Maahanmuuttoaiheen lisäksi tileillä kehoitetaan vastustamaan muun muassa Yleä, Natoa, poliisia, Suomen armeijaa, pankkijärjestelmää, maataloustukia, pakkoruotsia ja kannattamaan Ilja Janitskinia presidentiksi.

Tuo pakkoruotsiaihe on hieman yllättävä, sillä sen kukoistusaika keskustelukentillä oli jo vuosia sitten. Trollitilit nostavat kilvan useita vuosia vanhoja blogeja eetteriin, myös täältä Uuden Suomen Puheenvuorosta, esimerkiksi Jaakko Häkkisen ja Heikki Talan vanhat pakkoruotsiblogit ovat ahkerassa levityksessä. Myös suomenruotsalaiset nostetaan esiin massamielipiteessä:

”Suomenruotsalaiset haluavat lisätä perusteita pakkoruotsille Suomessa ajamalla sotilaallista yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa.”

Tätä mielipidettä levittävät mm. Turvapaikka, Valtamedia, Suuriruhtinas, Sovinistisika, Suvakit, Suomidemokratia, Virkamiehet, Miehen ajatuksia, Totuus Suomesta ja Kuuma aihe.

Lisää trollitilien massapostaamia mielipiteitä:

”Vaalikarjaa tarkkaillaan, jotta se ei kyseenalaista valtaapitävien asemaa. Vain siksi #mitävittua #IljaJanitskin on vainon kohteena.”

Tämä on tyypillinen valemedianarratiivin kertomus, jossa Ilja Janitskinista on sepitetty jonkinlaisen vainon uhri, vaikka todellisuudessa poliisi haluaa kuulustella häntä rikoksista kuten ketä tahansa muuta kuolevaista jota epäillään rikoksista, ilman erityiskohtelua.

”Maataloustuet nostavat verotustarvetta ja laskevat kannattavien yritysten kilpailukykyä”.

Tämä hieman yllätti. Pikainen hakutoiminto paljastaa, että maataloustuet ja niiden rabiaattinen vastustaminen ovat yksi tämänhetkisistä trollitilien lempiaiheista.

Havaintojen perusteella jotkut suomalaiset ottavat trollitilit todesta ja yrittävät käydä keskustelua niiden kanssa. Ne ovat kuitenkin harvemmin interaktiivisia. Joillakin tileillä on tuhansia seuraajia, tosin suuri osa on kaukomaan tilejä, joiden käyttäjät tuskin ymmärtävät tilien sisällöstä mitään. Eli tärkeää on siis vaikuttaa suositulta ja vaikutusvaltaiselta.

Eli näin lyhyellä tarkastelulla voidaan tehdä johtopäätöksiä millaisia asioita alisen maailman räyhälistö ja ostettu mielipidemuokkaus toivoo suomalaisten ajattelevan kun uurnille käyvät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Kukaan järkevä ihminen ei ole kiinnostunut twitterin kahden rivin tviiteistä. Eihän niissä ole mitään sisältöä vain möläytyksiä. Koko systeemiä ei voi laskea miksikään mediaksi.

Kaksi merkkihenkilöä vahvistaa twitterin olevan turha kanava. Trump ja Stubb. Lukekaa heidän tyhjät hokemansa niin vakuututte. Tyhjä ajatus tiivistettynä tviitiksi on äärimmäisen ontto.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Twitterin kautta on erittäin helppoa jakaa informaatiota, johon ei monta sanaa tarvitsekaan otsikon ja linkin lisäksi.

Maailman konfliktitilanteissa se on erinomaisen nopea infokanava.

Juuso Hämäläinen

Niin helppo ja nopea on käyttää. Mutta mitä virkaa on parilla sanalla informaation välityksessä maailman tapahtumista tyyliin "Ollaan täällä Alepossa, kovaa patia lappaa niskaan taas tänään, OMG."

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #12

Jos liitteenä on autenttinen video tai linkki uutiseen, niin sisältöä onkin jo kosolti. Seuraat selvästi ihan vääriä Twitter-käyttäjiä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Minä seuraan Suuriruhtinas-tiliä, älä kysy miksi. Sieltä tulee myös paljon antisemitististä ja suoraan natsihenkistä materiaalia. Ja välillä sitten tosiaan Häkkisen vanhoja bloggauksia.

Ilkka Huotari

"vaikka todellisuudessa poliisi haluaa kuulustella häntä rikoksista kuten ketä tahansa muuta kuolevaista jota epäillään rikoksista, ilman erityiskohtelua"

Onko Assangen kohdallakin näin?

Juuso Hämäläinen

Poliittinen ajojahti on armoton, kun siihen valjastetaan valtion koneisto. MV-lehti on täysin harmiton ollut. Jos sitä ei osaa lukea niin on parempi olla lukematta.

Meillä on todellakin paljon vakavampia asioita puolustettavana kuten Assangen tai Snowdenin kohtalot. He ovat tehneet suuremman palveluksen ihmiskunnalle kuin yksikään valtion päämies vuosikymmeniin. Heidän uhrauksensa on ollut kuin helmiä sioille. Kansalaiset kaikkialla eivät ymmärrä arvostaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Janitskin alkoi politisoida itseään vasta kun poliisi alkoi kiinnostua hänestä, joten se on vain temppu temppujen joukossa. Mihin perustat väitteesi, että julkaisu on täysin harmiton? Meillä on runsaasti näyttöjä vahingoista ja vaivasta.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

En perusta muuhun kuin lukemaani. Joskus tuli käytyä MVn saitilla. Siellä oli joitain ihan tarpeellisia paljastuksia silloin, kun valtamedia ja virkamiehet pimittivät tietoja erityisesti maahanmuuttoon liittyen. Nyt on päästy järkevämpään tiedottamiseen pois yltiövarovaisesta sensuurista.

Loput jutut lehdessä taas niin pimeitä, että täytyy olla olla aika retarded, jollei itse huomaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miksi Assangea ei pitäisi kuulustella raiskauksesta?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Assangea on kuulusteltu Ruotsin syyttäjäviranomaisten toimesta Ruotsissa ja syytettä ei ensin nostettu. Kuulustelua on jatkettu Ecuadorin Lontoon lähetystössä.

Assangen kuulustelut eivät ole ongelma vaan mahdollinen luovutus Ruotsiin ja siirto Yhdysvaltoihin vangittavaksi tietovuodoista. Ja lopputulos olisi elinikäinen vankeustuomio tai tappaminen.

Käyttäjän RaunoVaris kuva
Rauno Varis

Twitter on kätevä silloin kun on joku tilanne päällä missä päin maailmaa tahansa.
Parilla ## tulee tietoa paikan päältä jatkuvalla syötöllä.
Twiittiin mahtuu paljon muutakin kuin teksti, kuva, kuvakappaaus, linkki.
Sen takia se on kätevä väärän tiedon levittäjillekin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Isänmaa on noille trolleille tyhjä käsite. Surullista.

Ilkka Huotari

Niin voi olla, siis jos isänmaalla tarkoitetaan Suomea.

Olen jostain saanut sen käsityksen, että nämä voisivat olla Venäjän trollitehtaalta. En nyt jaksa tutkia sen enempää, eli ei ole hyviä perusteluja esittää, mutta se käsitys on jäänyt.

Ilkka Huotari

Jos tuota sisältöä miettii, niin osahan on täyttä asiaa ja Suomen edun mukaista, kuten tämä:

”Kuinkakohan pahaksi vanhemmat sukupolvet antavat maahanmuuttotilanteen kehittyä. Lapsethan joutuvat sijaiskärsijöiksi.”

Jos siellä vastustetaan poliisia tai Suomen armeijaa (miten?), niin se näyttäisi olevan Suomen edun vastaista.

Eli vähän ristiriitainen sanoma tuntuu olevan. En ymmärrä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Miksi poliisia ja armeijaa ei saisi vastustaa? Nehän ovat kapitalistisen järjestelmän väkivaltakoneiston kärkeä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #25

Onhan ne väkivaltakoneiston kärkeä kaikissa muissakin valtiomuodoissa.

Pitäisikö niitä vastustaa?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #25

Muillakin mailla on armeijat paitsi Venäjällä jonka armeijalla on maa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sosiaalisen median mielipideilmaisut lienevät jo osittain automatisoituja. Suuren rahan tahoilla on varaa käyttää tekoälyä oman propagandansa suoltamiseen maailman eri keskustelufoorumeille.

Toistaiseksi vielä useimmat kirjoittajat lienevät ihan lihaa ja verta, vaikka yhä useampi mielipidekirjoittaja kirjoittaakin jo työkseen niitä mielipiteitä, joiden kirjoittamisesta hänelle maksetaan.

Kannattaa katsoa tämä Naton mainosvideo Online course “Introduction to Strategic Communications”, jossa Nato kertoo oman trollitehtaansa kehittämisestä ja sen tärkeydestä.

Kuuntele tarkasti, mitä siinä sanotaan, ja kiinnitä huomiota myös vivahteisiin. (Esimerkiksi "... voimme voittaa vastustajamme vain jos Nato nähdään luotettavana..." (Ei siis: "... vain jos Nato on luotettava..."))

USA:n sotilastahot ovat myös ottaneet käyttöön ohjelmiston, jonka avulla yksi työntekijä pystyy operoimaan monella eri nimimerkillä monilla eri keskustelufoorumeilla: Revealed: US spy operation that manipulates social media

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Varmasti näin, mutta nämä kyseiset tilit jotka Suomen Twitterissä jylläävät, eivät näyttäisi olevan pro-Yhdysvallat lukuunottamatta Trump-myönteisiä tilejä.

Petri Hämäläinen

Lapsuuteni ykkösmedia oli lyhtypylväs ja ykköstwiitti silloin:

"Jeesus tulee! Oletko valmis?"

Petri Hämäläinen

Puheenvuoron ajankohta on mielenkiintoinen tai sitten jännä sattuma.

Aavetilejä ja trolleja kun näyttää löytyvän sieltä parempien ja sydämellisempienkin ihmisten joukoista (viite alla).

"Nerg kuvailee eilen maanantaina sosiaalisessa mediassa liikkeelle lähtenyttä vahvistamattoman tiedon aaltoa merkillisenä.

– Eilen iltapäivällä lähti jollain tavalla organisoidusti ja erittäin voimakkaasti väärä informaatio liikkeelle. Sitä viestittiin sähköpostien kautta kansanedustajille ja meille kaikille sisäministeriössä ainakin viiteen sataan sähköpostiin.

Viesteissä oli sama sisältö, mutta ne olivat eri ihmisiltä.

– Viestien lähettämisessä oli käytössä joku tietty malli. En ole elämässäni nähnyt sellaista sähköpostimäärää."

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3460573/Sisaminis...

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Onhan miellä muitakin trolleja, iltatelhti iltasanomat, YLE...NE kaikki toitottavat hallituksen puolesta asioista mielipidevaikuttavat ja tähän on ihan selkeä kaava havaittavissa.
Mm SOTEuutisointi on todella kritiikitöntä. Kuten kaikki muukin. Ulkomailta uutisoidaan erittäin valikoivasti.
Kummastuttaa, että joku jaksaa seurata näitä pikkutrolleja kun isojakin on.

Suurinmmatkin epäkohdat vaietaan suomessa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Aika lailla tulee whataboutistista kiemurtelua tähän ketjuun. Miten tämän nyt tulkitsisi? Ihmisillä on heikko itsesuojeluvaisto?

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Jos nyt verrataan lähipäivien pakkopalautus-disinfoon, niin kyllä nämä kymmenet Twitter-tilit ovat hiljaista taustakohinaa. Niin hiljaista, että keskeisin kysymys on kuka ja miksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Pakkopalautusten disinfosta on jo kirjoitettu ansiokas blogi, joten se ei kaipaa toista. Sen kirjoitti Eetu Kinnunen demareista.

Miksi tuntuu siltä, että kommentaattorit haluaisivat keskustella ihan mistä tahansa muusta paitsi ilmiöstä joka jatkuu vuodesta toiseen silmien edessä?

Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark

Tarkennatko sitten ystävällisesti aiheen, jos se ei ole informaatiovaikuttaminen?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #24

Tulkitsin että keskustelijat haluavat keskustella mielummin kerosiinitapauksesta kuin trollitileistä.

Yritän vain pitää keskustelun koossa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #26

Petra on tiukka akka. Plussaa siitä!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän MarcusWestermark kuva
Marcus Westermark Vastaus kommenttiin #26

#26. toistetaan vielä kysymys: kuka ja miksi?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #32

Ei tietoa, mutta se joku, sillä on yhteiskuntavastainen missio ja jonkin verran fyrkkaakin toteuttaa sitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset