PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Rutinuiva, uuskansallismielinen puolue ei synny synnyttämällä

  • Fredrik Gygnaeus vuonna 1848, jolloin kansallinen herääminen oli toisenlaista.Kuva: SLS
    Fredrik Gygnaeus vuonna 1848, jolloin kansallinen herääminen oli toisenlaista.Kuva: SLS

Rutinuiva, uuskansallismielinen ärjymystö on yrittänyt kehittää omaa puoluehanketta jo tovin, mutta se ei synny synnyttämällä.

Suomidemokraatit, Suomi Ensin, Itsenäinen Suomi, Rajat Kiinni, Suomen Kansan Sinivalkoiset, ME KANSA Kansanliike, Kansanliike Suomen Puolesta, Kansanliike aitosuomalaiset siniset, Sinivalkoinen Rintama, Muutos2011,  Suomi – Isänmaa, Reformi jne. ovat niitä lukemattomia puolueaihioita tai kymmenen hengen kansanliikkeitä joita on siinnyt kuin jälkipolvea suviseuroilla. Repaleinen kenttä keskittyy ajoittain palvomaan presidenttinään omituisen valhehäkkyrän vangiksi jäänyttä pikkurikollista ja feikkimediamoguli Ilja Janitskinia, joka pakoilee poliisikuulusteluja Andorrassa sepitellen ystävilleen erilaisia tarinoita, kuten vaikkapa että omistaa liudan eläimiä maatilalla, vaikka hänen esittelemänsä eläimet ovat lomakeskus Casa Cal Boun omaisuutta. Hän on kirjoittanut useasti someen kuinka paljon hän vihaa Suomea. Kenttä on täynnä muitakin suoraan Väinämöisestä polveutuvia kavereita kuten Marco De Wit, Junes Lokka, Mario Argenta ja Michel Paulat. Kaikki enemmän tai vähemmän riidoissa keskenään eikä puoluekannatuskortteja kerry.

Olen jo aiemmissa blogeissani setvinyt, että yksi syy puoluekannatuskorttien puuttumiseen on hajottavat personallisuudet, jotka nousevat uudestaan ja uudestaan vetämään kyseisiä hankkeita tai mielipideilmastoa.

Olen blogannut jo vuosia sitten, että sinä päivänä kun Timo Soini irrottaa otteensa PS-puolueesta, se hajoaa välittomästi kappaleiksi. Timo Soinin rakentamat 20 vuotta tuhoutuikin parissa päivässä Jussi Halla-ahon hyppysissä. Tässäkin on kyse omalta osaltaan hajottavasta persoonallisuudesta. Halla-ahon myrkynkatkuinen ja katkera tapa katsoa kanssaihmisiä on tämänkin hämmennyksen taustalla.

Toki on muitakin syitä kuin happamat luonteet. Uuskansallismielinen kenttä on äärimmillään täysin Suomen kansan vastainen.

Koska suomalaiseen ammattimediaan ei erityisemmin luoteta, on valemedia. Sellainen on paras, mihin anonyymit kirjoittajat keksivät tai varastavat sisällön. Anonyymiys on hyvä juttu, koska ei tarvitse kantaa vastuuta mistään. Vanha kunnon isänmaallinen juoru on perinnettä parhaimmillaan. MV-lehdessä maalitetaan suomalaisia naisia, naispoliiseja ja naistoimittajia joka viikko. Julkaistaan kuvia naisista jotka ovat juoneet teetä seurassa irakilaisten, jotka uskovat länsimaiseen mielipidevapauteen. Sen lisäksi monet muut julkaisut kuten Uutismaailma ja Kansalainen varastavat vailla omantunnontuskia toisten suomalaisten työtä tienatakseen toisten siivellä.

Olennaista sisältöä uuskansallismieliseen julkaisutoimintaan on suomalaisten haukkuminen. Mielellään haukutaan kaikki suomalaiset upseerit ja poliisit. Kirjoitetaan jutut mielellään myös englanniksi, jotta voidaan haukkua suomalaisia myös ulkomaille. Tässä ei ole nyt merkityksellistä, ovatko jutut tosia vai ei, pääasia että klikkejä kertyy, koirat haukkuu ja karavaani kulkee. Parhaat asiantuntijat eivät välttämättä ole niitä koulutetuimpia, vaan niitä joilla on aikaa miettiä kotona asioita ja nauhoitella vaikka pilapuheluita Suomen viranomaisille. Suomalaiset lait ja arvot eivät muuten ole yhtään mittään, etenkään jos ne liittyvät kiihottamiseen tai kunnian loukkaamiseen.

Valveutunut uuskansallismielinen hurahtaa huolella myös Yhdysvaltain Alt Right-liikkeeseen ja Trumpiin sekä vaikkapa teekutsuihin. Se nyt on vaan jollain mielettömällä tavalla suomalaista nationalismia. Suomalaiseen kieleenkin tuodaan paljon rikasta sisältöä kuten ”suvakkihuora”, ”matu”, ”cuckservatiivi” ja ”triggeröityä”. Onneksi pahin muotivillitys sen suhteen on jo ohitse, kiitos Trumpin aikaansaannosten.

Rutinuivalisto otti käenpoikana Soinin nikkaroiman populistipuolueen. Se on tietenkin osittain Soinin omaa syytä. Mutta edelleenkään mitään rutinuivaa, uuskansallismielistä puoluetta ei synny synnyttämällä. Suomi on siihen aivan liian sivistynyt valtio.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Marko Parkkola

Voi kun et blogaisi asioista, joista et tiedä yhtään mitään. Heittelet vasemmalla kädellä (ex-)puolueiden, yhdistysten ja kansanryhmien nimiä ja niputat ne kaikki yhteen. Totuus on kuitenkin hieman eri, kuten olen jo aiemmin blogannut.

http://markomjlnirparkkola.puheenvuoro.uusisuomi.f...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kerro toki, ketkä bloggarit Usarissa tuntevat kuvailemani asiat. Haluaisin kuulla lisää.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Parkkola on tamperelainen "kansallismielinen", joka tunnetaan mm. videoidusta ihmisiin kiinni käymisestä (ja sitten uhriutumisesta, koska hänet kaadettiin vaikka hänhän on liikuntarajoitteinen).

Eli juuri sitä kuvailemaasi porukkaa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #9

Ketkä kyseisestä videoidusta joukkopahoinpitelystä saivat tuomioita, Parkkola vai vastapuolen edustajat?

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #13

Vastapuolihan siitä sai tuomion ja itse sain juuri eilen vahingonkorvausta valtiokonttorista, kun vastapuolella ei ollut varaa maksaa fattarahoista. Hautakangas ja muut punikit vain tykkäävät levittää valheita ja huhuja asiasta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #16

Kommentin 9 suosittelijat fanittavat siis väkivaltaa (oliko siinä nyt 5-10 vastaan yksi eli sinä) ja valehtelua.

Aika käsittämätöntä...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #25

Toi tapaus olis sitä "erilaista" väkivaltaa. Yks umpivasuri veti jo tykkäyksensä pois.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #25

No väkivalta on äärivasemmistossa valittu strategiseksi taktiikaksi. Olihan eräs vasemmistonuorten puheenjohtaja tätä suunnittelemassa viime vuosikymmenen lopulla. Sitten on näitä hangaround jäseniä, jotka hiljaisesti hyväksyvät väkivallan, mutta eivät uskalla ääneen sitä sanoa. Äärivasemmiston väkivalta on myös kansainvälistä, kuten EU:n tai Yhdysvaltain terrorismiraportista voi lukea.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Marko miksi sun blogeihin ei saa vastata? Vai ootko vain estänyt mut? Ymmärrän toki sen hyvin. Heh.

"Kirjoita uusi kommentti
Et voi kirjoittaa kommenttia tähän blogiin tällä hetkellä."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Taidat olla saanut Marko Parkkolalta bannin, kuten minäkin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #19

Ihmettelen syytä. En muistaakseni ole kommentoinut hänen harhaisiin blogeihin mitään. No, ehkä kännissä ja läpällä. :) Ihmettelen.

Marko Parkkola

Ennaltaehkäisevä esto. En halua vainoharhaa blogiini. Sitä on jo tarpeeksi muissa blogeissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #32

Onko minuakin ennaltaehkäisty? Parempi jättää sellaiset bloggaajat lukematta jotka suvaisevat samamielisten suitsutusta.

Käyttäjän HeikkiTurunen kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #32

Jos haluaisit eroon vainoharhoista blogissasi, niin jätä niitten julkaiseminen välistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #32

Millä pätevyydellä teet diagnoosit?

Harhaluuloisuushäiriö

Vainoharhaisessa eli paranoidisessa muodossa henkilö kokee, että häntä tai jotakuta hänen läheistään vainotaan tai kohdellaan jollain tavoin kaltoin.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.k...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #32

Piti kokeilla kirjoittamista viimeisimpään "russofobiablogiisi" ja hyvinhän tuo pukkaamani ansiokas kommentti näkyi menevän läpi. Banni ehkä odottaa ...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #32

Aika pervoa että umpivasurit ihmettelee kommentointikieltoa. Samalla osalla on kommentointikielto vaikka ei olisi ikinä edes kommentoinut yhtään mitään.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Hieno puheenvuoro ja Petra todella bloggaa asioista mitkä tietää.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Minusta näiden valemedioiden keskeinen ydin on siinä, että ne ovat lukijoidensa groteskia viihdettä. Ne antavat lukijoilleen erittäin voimakkaita tunne-elämyksiä "raportoidessaan" lukijoidensa inhoamia asioita ja henkilöitä.

Henkistä masokismia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hyvää analyysia. Monenmoista "rähinäremmi-ryhmää" syntyy kuin sieniä syksyllä. Monet myrkyllisiä, ihmiselle vahingollisia. Onneksi ihmiset osaavat vältellä erilaisia äärioikeistolaisia liikkeitä, joten ne jäävät hiukkasiksi rannalla.

Sen verran Soinista, että hän aikoinaan haaveili äärioikeistolaisesta presidentistä Suomelle ja otti Tony Halmeen vaalitäkyksi ek-vaaleihin. Soini ei siis ole todellakaan osaton äärioikeiston kanssa flirttailusta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Parkkola, juuri tuo kirjoittamasi ja jakamasi blogi todistaa Nylundin blogin olevan keskeisiltä kohdiltaan oikeaan osunut.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos tarkoista huomioista... paitsi yhdestä. Nyqvist :)

Toki tiedän että täällä eräs ansiokas Nylund myös kirjoittaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun on niin paljon fiksuja naisia täällä US:a ja muutenkin lähipiirissä, niin nimetkin menevät sekaisin, pahoittelut.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Pidän edelleen jokseenkin outona että politiikassa hommat fokusoituu yksittäisiin ihmisiin, eikä niinkään just aatteisiin. Aatehan kyllä elää, pieni ihminen vain potkii ja profiloituu, ties minne, jopa yhdestä tavusta heitetään roskiin ;D ;D ;D

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Suomidemokraatit, Suomi Ensin, Itsenäinen Suomi, Rajat Kiinni, Suomen Kansan Sinivalkoiset, ME KANSA Kansanliike, Kansanliike Suomen Puolesta, Kansanliike aitosuomalaiset siniset, Sinivalkoinen Rintama, Muutos2011, Suomi – Isänmaa, Reformi...

- Onks niitä noin paljon? Voisiko katraan koota vaikkapa muotoon Yhtyneet Nationalistit, tms?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Paljon enemmänkin on. Osuit tavallaan blogini ytimeen, sillä Yhtyneet Nationalistit ei Suomessa vain millään toimi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Se olisi yhtä elinvoimainen kuin SKP -y, En tiedä mistä johtuu, mutta jotenkin sympatiseeraan näitä kommunistisia pyrintöjä enemmän kuin "kansallismielisiä". Syynä lienee Aarne Saarinen ja Ele Alenius sekä nostalgia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #15

Suosittelisin muuten, mutta Ele Alenius ei ole ollut kommunisti päivääkään, missään mielessä, kuten ei Kalevi Kivistökään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Parkkolankin pitää kuulua erikseen Finnish Defence Leagueen ja Suomen Sisuun.

Ilkka Huotari

Nythän PS on taas hyvä vaihtoehto, Soinin lähdettyä, joten uutta omaa ei tarvitse välttämättä perustaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei se puolueiden perustaminen helppoa ole, tästäkään ei tainnut tulla mitään:

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/352422-tampe...

Marko Parkkola

Hyvinhän tuo toimi. Soini lähti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Suomidemokraatit yhdistyksen vuoksiko? Taitaa olla niin päin, että Suomidemokraattien rekisteröiminen puolueeksi ei toiminut.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

"Halla-ahon myrkynkatkuinen ja katkera tapa katsoa kanssaihmisiä on tämänkin hämmennyksen taustalla."

Jos minun täytyisi kuvailla kyseistä herraa, niin käyttäisin termiä "realisti"

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Tämä on hyvä blogi. Hyvin tiivistetty kaikkien tuntema asia. Minusta se, ettei populistit ja natsit tule toimeen toistensa kanssa johtuu myös aatteesta, jota kannattavat. Sanoisin jopa, että useat heistä eivät tule toimeen edes itsensä kanssa.
Valitettavasti vain voivat saada vahinkoa aikaan pienelläkin kannattajamäärällä tai vuoristoratakannatusprofiililla.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Ei populistilla ole aatetta, kai nyt ymmärrät että se mikä on suosittua on se aate. Jos populisti haluaa kalastella "natseilta" ääniä niin tuskinpa se aate niitä ongelmia aiheuttaa. Ei se Soinillekkaan mitään ongelmia aiheuttanut niin pitkään kun sai pokkuroida yksinvaltiaana.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Tony Halme paljasti paljon itselleni Soinista ja perussuomalaisten arvoista. Olihan se kivaa että narkki pääsi eduskuntaan valtavalla äänimäärällä. Toisaalta se paljasti Soinin taktiikan ja äänestäjien tyhjäpäisyyden. :)

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #24

"kivaa että narkki" LOL ja (Hämiö) Suosittelen käsijarrua!

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Niin, tai voi ajatella myös niin, että populismin aate on juuri aatteettomuus. Se on käki, joka käyttäytyy röyhkeimmin, pesii toisiin aatteisiin ja varastaa ne ja putkauttaa omia poikasiaan toisten aatteiden sekaan, mutta ei pysty itse edes hautomaan niistä valmista, vaan muut tekevät sen.
Käki vertaus on mainio. Käki on pesäloinen, populisti aateloinen.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Puoleksi hollantilainen Marco de Witt, marokkolainen Junes Lokka, amerikkalainen Mario Argenta ja ranskalainen Michel Paulat.

Pitäisiköhän tämä Suomi sittenkin ottaa suomalaisille ja laittaa rajat kiinni?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yhdistit sitten joitain yhdistyksiä, mitälie kuppikuntia, termin alle jota ei ole edes olemassa, nerokasta. Jos kukkisten liima on kymmenkunta järjettömyyttä joita he toistelevat on tähän nähden perussuomalaiset paljon helpompi määrittää, meitä yhdistää eu- ja maanhamuuttokriittisyys. Nämä osat kietoutuvat toisiinsa niin, että tuskin on väärin puhua myöskään kansallismielisyydestä. Perussuomalaisen kansallismielisyyden eteen ei tarvitse keksiä mitään vekkulia liitettä, koska se tarkoittaa juuri sitä mitä sana on aina tarkoittanut kun taas joku nykyinen Kokoomus puhuessaan isänmaallisuudesta tarkoittaa Brysseliä.

Jos jotain pointtia kirjoituksesta etsii on se varmaan Olavia Mäenpään Pitkästä Marssista napattu huomio, jossa hän painokkaasti saman sanoo, näiden kuppikuntien henkilökemiat eivät natsaa, tappelevat keskenään. Ne ketkä näkevät egoista pitemmälle, itse asioihin, yhdistäviin tekijöihin, kun huomaavat nopeasti puolueen nimeltä Perussuomalaiset jo olevan olemassa, joka painotaa näitä asioita, ja ovatkin laittaneet hakemuksia vetämään ja joita puoluejohto nyt käy tarkalla kammalla läpi. Joten ei, ei mitään uuskansallismielistä puoluetta koskaan synny tarkoittaa moinen sitten mitä tahansa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miksi nationalismi ottaa herkästi epäterveitä piirteitä joita blogissa kuvaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulisi, että ainakin Muutos 2011 voitaisiin nyt virallisestikin kuopata, koska Perussuomalainen puolue on entisten muutoslaisten käsissä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Osittain ehkä juu. M11 yritti olla suoran demokratian asialla, mutta riittävä annos Hirvisaarta, Leinoa ja Lokkaa teki tehtävänsä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Miten niin? Hirvisaari, Leino ja Lokka kannattavat kaikki suoraa demokratiaa. Tietysti, tuskin he olisivat muuten muutokseen päätyneetkään?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

En ota kantaa suoranaisesti muutoslaisiin henkilöinä, koska henkilörekisterilaki kieltää, mutta asiallisesti ottaen olet jossain määrin oikeassa.

Kun muutos perustettiin, olivat sen päätavoitteet suora demokratia, sananvapaus ja Suomen kansalaisten edunvalvonta. Eipä silloin osattu kuvitella, että 2017 oppositiojohtaja ajaisi kaikkia näitä. Se on tietysti sivuseikka, kuka näitä asioita ajaa.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Äärioikeistolaisten liikkeiden ikiaikainen ongelma on se, että ne vetävät puoleensa antenniosaston "suurmiehiä", jotka ovat jo kasaamassa itselleen ties mitä Gauleitereiden ja kenttämarsalkoiden titteleitä ennen kuin ovat saaneet edes kellarikerhoaan yhdistysrekisteriin.
Sitten, kun poliittinen yhdistys saadaan tavalla tai toisella pystyyn, näillä superegonsa vangeiksi jääneillä maailmanvalloittajilla on suuria vaikeuksia sopeutua yhdistystoiminnan ja paikallispolitiikan värittömään ja työteliääseen arkeen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Väyrysen kansalaispuolue on vielä yksi persuja kosiskeleva pulju.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Lievässä yllättävyydessään tärkeä huomio. Tämä puolue jos mikä on nimenomaan "uuskansallismielinen".

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Olen blogannut jo vuosia sitten, että sinä päivänä kun Timo Soini irrottaa otteensa PS-puolueesta, se hajoaa välittomästi kappaleiksi. Timo Soinin rakentamat 20 vuotta tuhoutuikin parissa päivässä Jussi Halla-ahon hyppysissä."

Ei PS ole mihinkään hajonnut. Jokunen promille jäsenistöstä erosi tai tuli erotetuksi, mutta enemmän on tulossa tilalle.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Tosiaan eduskuntaryhmä hajosi, mutta piiri- ja paikallisjärjestöt tukevat uutta puheenjohtajaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minusta on aika turha selittää ettei PS ole mihinkään hajonnut kun parikymmentä kansanedustajaa on häipynyt ja koko puolueen rakentanut pj on erotettu.

Dramaattisesti hajalla!

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kyseinen entinen pj on kyllä ihan itse ollut tekemässä niitä sääntöjä, joihin hänen erottamisensa on perustunut. Varmasti hän on myös tiennyt niitä rikkovansa.

Puolueella menee nähdäkseni varsin mainiosti. Puolue on juuri muuttunut kansallismielisille äänestäjille hyvin paljon entistä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi. Odottaisin kannatuksen lähtevän hyvin kasvuun, varsinkin kun Halla-aho nyt ehtii vielä pari vuotta toimia oppositiojohtajana ja kilpailijat tuntuvat tekevän vaalityötä hänen puolestaan.

Käyttäjän heikkiluoto kuva
Heikki Luoto

Avustan verkkomedia Kansalaista, joten haluaisin Petra Nyqvistin perustelevan tämän kirjoituksessaan esittämänsä väitteen Kansalaisen osalta:
"Sen lisäksi monet muut julkaisut kuten Uutismaailma ja Kansalainen varastavat vailla omantunnontuskia toisten suomalaisten työtä tienatakseen toisten siivellä."

Kykeneekö Nyqvist osoittamaan missä Kansalainen on "varastanut toisten suomalaisten työtä"?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

http://petranyqvist.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22674...

Viimeksi kun avasin kansalaisen, ensimmäisenä killui ammattitoimittajilta modifioiden kopioitu artikkeli. Otatte ja käännätte muiden työtä ja rahastatte sillä.

Aika posketonta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kansalaisen sivulta:"Kansalaisen tehtävä on toimia sananvapautta kunnioittaen, sekä mahdollistaa käyttäjilleen tarkan ja rehellisen uutisoinnin.
Kansalainen toteuttaa toiminnassaan journalistin ohjeita sekä hyvää lehtimiestapaa."

Joopa joo. Uutisten toimittaminenhan ei tarkoita että istutaan lukemassa netistä artikkeleita ja kirjoitetaan ne uudestaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset