Poliisipeijaiset

Muutama vuosi sitten Suomen yli pyyhkäisi erikoinen lastensuojeluraivo. Siitä huolimatta että hetkeä aiemmin suomalaisia järkytti kotonaan surmattu Vilja Eerika, jostain syystä palstat ja blogit täyttyivät siitä kiukusta, että suomalainen lastensuojelu vie täysin syyttä ihmisten lapset. Lastensuojelu esitettiin äärimmillään erittäin negatiivisessa valossa, ja yhä useampi alkoi olla yhtä mieltä tästä, jopa Venäjällä asti. Johan Bäckman taitaa pyöriä edelleen Venäjän medioissa paasaamassa kuinka Pohjoismaissa lapset ryöstetään äideiltään. Kuulostaako tutulta?

Hieman samanlaiseen tapaan tällä hetkellä tarttuvaa ja joukkohysteeristä someraivoa herättää #PolPo, "politisoitunut poliisi". Siitä huolimatta, että tutkitusti suomalaiset poliisit äänestelevät yksityisessä elämässään lähinnä Kokoomusta ja Perussuomalaisia, netissä saa alati lukea miten Poliisi on islamismia ajava suvakkimokutuspoliisi, erittäin ammattitaidoton ja naurettava. Kuulostaako tutulta? Samaan aikaan jotkut muut tahot saattavat pitää poliisia poikkeuksetta äärioikeistolaisena ja kovakätisenä instituutiona. Eipä käy kateeksi.

Ensimmäisenä mainittuun poliisijahtiin kuuluu yksittäisten poliisien riepottelu ja maalittaminen (engl. Spam and Destroy), jota voisi kutsua myös masinoinniksi ja usutukseksi. Maalitetut poliisit ovat enimmäkseen niitä jotka ovat pitäneet yllä tiedotusta ja keskustelua maahanmuuttajien integroitumisesta, lähiöiden rakenteesta, yhteiskuntarauhasta, vihapuheesta ja konfliktien ehkäisystä. Sanomisia syynätään ja saadaan aina väännettyä miksi hyvänsä. Toisinaan he eivät ole edes osallistuneet sosiaalisen median keskusteluun vaan ovat yksinkertaisesti tehneet tehtäviään. Joku poltergeist-porukka voi silti nostaa heidät useiksi viikoiksi tähdikseen, joita solvataan ja joille keksitään merkityksiä joita he mielikuvien mukaan ajavat. Ja ennen kaikkea ammattilainen esitetään mahdollisimman naurettavana ei-ammattilaisten toimesta.

Poliisipeijaisiin lähtivät mukaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja puolueensa julkaisu Suomen Uutiset. Suomen uutisten jutussa annetaan palstatilaa keksityille somehenkilöille jotka esiintyvät toisten kuvilla. Olen nähnyt perussuomalaisia poliitikkoja ja valtuutetuja levittämässä pilakuvia poliisin voimissa työskentelevistä henkilöistä. Sanomisia väännellään ikään kuin he olisivat kirjoitelleet jotain laitonta tai kauhistuttavaa. Toki virkamiehiä saa arvostella sanavalinnoista, mutta kun homma menee överiksi, parviaivo ei enää näe metsää puilta.

Kun otin tämän esille Twitterissä, Helsingin Sanomien Nyt-liite teki maalittamisesta pienen jutun, jossa ilmiö vahvistettiin tutkijan toimesta. Tämän ilmiön vuoksi esimerkiksi Turun Sanomien toimituksessa on nostettu turvallisuustasoa toimittajien työn turvaamiseksi. Toki toimituksessa harmittaa resurssointi turvallisuuteen trollaajien vuoksi, kun ne olisi käytettävä toimitustyöhön. Jussi Halla-ahon airueina parveilee aggressiiviinen hommabottien ja anonyymien tilien tai hännystelijöiden armeija, valmiina ahdistelemaan maalituksen kohdetta somessa, sähköpostissa, puhelimessa ja netin sisällössä. Halla-aho on tietoinen ilmiöstä mutta ei ole pyrkinyt estämään sitä eikä ole ottanut siitä vuosien varrella mitään vastuuta.

Maalitus tai masinointi saa aina vastaväittäjät liikkeelle. Ilmiötä ei ole, ja kuka tahansa kritisoimassa ketä tahansa on maalitusta ja yritys puuttua sananvapauteen. Ei ole. Maalituksessa on käytettävä riittävästi valtaa yksilöön ja maalitukseen on oltava reagoimassa ahdistelijoiden joukko. Lauma, joka reagoi, voi olla hyvin vakuuttunut mielipiteestään, hieman samalla tavalla kun jokainen tuore vanhempi uskoo nimeävänsä lapsensa harvinaisella nimellä, kunnes törmää luokalla neljään samannimiseen.

Helpot poliittiset irtopisteet nappasi myös Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, joka on osallistunut politisoituneen poliisin näkemiseen ja näkyväksi tekemiseen. Mukana puhkuu anonyymisivusto ”Päivän Byrokraatti”, joka väittää ettei poliisi saa blokata muita Twitterin käyttäjiä, että tämä olisi laitonta. Terveiset ”Päivän byrokraateille”, että poliisi saa sulkea puhelimen ja blokata häirikön ihan niin paljon kuin tarpeeksi katsoo. Vaikka Päivän Byrokraatille kelpaavat kommentoijiksi feikkitilit, trollit ja häiriköt, ei poliisin tarvitse niitä arvostaa.

Twitteriin on ilmestynyt läjä poliisin parodiatilejä, joiden arvostelusta pölähtää taas nettipöyristyjien myriaadi paikalle. Hieman ironisesti jos mainitsee jotain maalittamisesta, paikalle saapuu taas kymmeniä nollan seuraajan tilejä rähisemään, ettei mitään maalitusta ole olemassakaan, vaan kyse on ihan normaalista asioiden kritisoimisesta. Jotkut järkevinäkin pitämäni ihmiset ovat alkaneet viihtyä poliisien parodiatileille naureskelun parissa. Kriisitilanteessa toki asiat voivat näyttää erilaisilta, jos kansalaiset eivät erota poliisin tiedotusta feikkitiedotuksesta.

PS. Taposelle twiittailleista tileistä Janne Lehtinen toivoo ettei häntä sekoiteta nimimerkkeihin ja feikkitileihin.

 

PetraNyqvist
Sitoutumaton

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu