PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Valeuutisvahti

  • Kuva: Wikipedia/Nordiska Museet
    Kuva: Wikipedia/Nordiska Museet

 

Uutissivustoja jäljittelevillä propagandasivustoilla on näemmä taas oiottavaa. Pseudonyymi ”Paavo Tajukankaan” PT-mediasta leviää tahattomasti tai tahallaan pieleen tulkittu henkirikoslukema. Valeuutisen mukaan Ruotsissa on tapahtunut vuonna 2017 megalomaaniset 583 henkirikosta. Keskimäärin Ruotsissa, tuolla dekkareiden maassa tapahtuu vuosittain noin 92 henkirikosta joka on suhteutettuna Suomen väkilukuun aika vähän.

”Paavo Tajukangas” eli poliittisissa tilaisuuksissa ”Juhanina” esiintynyt hahmo onkin tulkinnut ilmoituksia eikä varsinaisia henkirikoslukuja. Ruotsissa ilmoituksiin on listattu poliisin tutkimia kuolemia kuten myös itsemurhia tai onnettomuuksia. Lopullisiin lukemiin päädyttyä yleensä ainakin puolet ilmoituksista on karsiutunut pois. Vuonna 2016 ainoastaan 31% ilmoituksista osoittautui henkirikoksiksi. Ilmoituksia tehtiin 341, joista 106 oli henkirikoksia.

Todellista lukemaa vuoden 2017 ruotsalaisille henkirikoksille ei siis ole vielä julkaistukaan. Toki Ruotsissa on raakaa jengiväkivaltaa, mutta siltikään ei henkirikoslukuja pidä repäistä hatusta ja levittää ikään uutisen näköisenä.

Oikaisen tämän siksi, sillä erityisesti Ruotsista leviäviä propagandatarinoita ei tarkistele juuri kukaan, ja silti eduskunnassakin istuu tällä hetkellä päättäjiä jotka lukevat tosissaan Tajukankaan juttuja.

Se ei tarkoita että suhtautuisin välinpitämättömästi Ruotsin jengiväkivaltaisuuksiin. Ennätysvuosi on silti ilmeisesti tulossa. Miehiin kohdistuvat murhat ovat nousussa, naisiin kohdistuvat laskussa.

Itse feikkiuutisen jätän linkittämättä eettisistä syistä sekä ettei tarvitse valeuutisten ystäviltä kuulla kuinka mainostan niitä.

https://www.etc.se/inrikes/rekordaret-2017-flest-fall-av-dodligt-vald-na...

https://www.bra.se/brott-och-statistik/kriminalstatistik/konstaterade-fa...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Keskimäärin Ruotsissa, tuolla dekkareiden maassa tapahtuu vuosittain noin 92 henkirikosta joka on suhteutettuna Suomen väkilukuun aika vähän."
Nyt taisit tiivistää sanomaasi vähän oudoksi asti. Eihän ole mitään järkeä suhteuttaa Ruotsin rikoksia Suomen asukasmäärään. Ehkä tarkoituksesi oli kertoa, että suhteessa Suomessa tehtyihin henkirikoksiin Ruotsi on vielä jäljessä, kun asukasluku huomioidaan?

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/...

PT-mediaa kannattaa seurata, jos jaksaa sitten tarkistaa tiedot. Aina siellä voi olla jotain sellaista, mistä Suomen valtamedia uutisoi virheellisesti tai ei ollenkaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ymmärsit näemmä itsekin ihan hyvin mitä tarkoitin.

En suosittele kenellekään hakemaan tietoja kirjoittajalta joka ei paljasta henkilöllisyyttään, mutta jokainenhan toki saa lukea mitä itseään huvittaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jouduin käyttämään hyväntahtoisuuttani ymmärtääkseni virkkeesi (-;

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #3
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Petra, etkö tunne huolta ollenkaan Norjan susikannanharventamisesta, olikohan sekin valeuutinen ?

Tommi Mäkinen

Just tullut:

"Valeuutisvahti yritti siis tehdä jutusta valeuutista. Hän kuvittelee, että olen väittänyt jotain sellaista, mitä hän kuvittelee minun kirjoittavan."

https://pt-media.org/2018/01/20/pieni-tarkennus-he...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Eihän tuossa ole mitään tolkkua. Sekavaa selittelyä. Hän aivan yksioikoisesti kirjoitti, että henkirikoksia on ennätykselliset 583 kappaletta, mikä ei pidä paikkansa. Hän listasi vain ILMOITUKSIA.

Tommi Mäkinen

"Valeuutisvahti antaa ymmärtää, että olen kirjoittanut henkirikosten määrän 583 olevan oikeuden päätöksiä. Jokainen ymmärtää, että sanotaanko nyt ainakin syksystä alkaen tapahtuneissa teoissa ei ole vielä olemassa oikeuden päätöksiä. "

Tapelkaa tapelkaa, saatte tupangia!! :D

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #8

Ei tässä mitään tapella tarvitse. PT yrittää hämätä selityksillään. Asia on ihan yksinkertainen.

Ja tupakoinnin lopetin yli vuosi sitten.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Murhaavan analyyttinen blogikirjoitus.

P.S. Ruotsin henkirikosrekisterejä saattaa sotkea vuonna 1986 tapahtunut pääministeri Olof Palmen selvittämätön murha.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ensin pitää tietysti määritellä henkirikos. Jos katsotaan, että on tapahtunut rikos henkeä kohtaan jää sitten tulkinnanvaraan rikoksen vakavuuden aste sekä tekijä voi se olla, että oikeus määrittelee kaikki 583 tapausta itsemurhiksi poliisin hätäisten kirjausten vastaisesti.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kiinnostus toista Pohjoismaata kohtaan on mielestäni positiivista, mutta en kyllä voi uskoa näihin analyyseihin, että Ruotsista olisi tullut Midsomeria vaarallisempi asuinpaikka.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Näin on. Kokemukseni mukaan tosin on aivan sama mitä vääntää rautalangasta, mainitsemani taho kamuineen kieltäytyy sormet korvissa kuuntelemasta tällaisia oikaisuja ja yrittää leimata minut/ tai vaikenee koko asiasta.

Kohdeyleisönsä ei asioita sitten tarkistakaan, siksi tällaisten tuuttaaminen on niin helppoa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuossa vähän aiemmin eräs bloggaaja kysyi blogissaan minne hän voisi tarpeen tullen mennä turvaan, saada ilmaisen terveydenhuollon ja tehdä töitä.

Kirjoitin asiallisesti ja vailla mitään v*ttuilun häivääkään, että hän voi halutessaan siirtyä mihin tahansa EU -maahan ja oheistin linkin EU -kansalaisen liikkumisvapaudesta.

Blogisti poisti viestini. Ymmärtäähän sen toki, koska hänen blogiltaan putosi siinä pohja pois...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Hyvä, että joku näitä jaksaa oikoa. Väsyttämäänhän he pyrkivät.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Brå:n tiedot kannattaa tarkastaa sitten maaliskuussa, kun tilastot julkaistaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tajukangas suoltaa niin paljon paikkaansapitämätöntä roskaa - ja varmasti tahallaan, jos hän osaa ruotsia. Uskon, että osaa.
Googlasin kerran yhtä hänen juttuaan. Kuvat olivat aivan eri tapauksesta. Käännökset olivat vääriä. Kahdesta erillisestä jutusta oli rakennettu kohu-uutinen.
Jutut on siis luokattomia, vaikka kyllä tosiasioistakin saa kohua aikaan. Annan esimerkin, johon ei liity rasismia. Voisin esim. kirjoittaa ruotsalaisille jossakin valeuutisalustalla näin:
"Helsinki on niin köyhä kaupunki, ettei sillä ole ollut muuta lentokenttää kuin se, jonka rakensivat ennen sotia. Sekin on nyt kv. liikenteeltä suljettu!
Eikä uutta ole tulossa!!"

Eli jokainen suomalainen tietää, että Helsingin kv.lentokenttä on Vantaalla ja ettei Malmin kenttää ole syytä/voi laajeentaa. jne.
MUtta ruotsalaiset, jenkeistä puhumattakaan, eivät sitä tiedä.

Toivon, että pointti meni perille.

Henry

Käyttäjän VilleKonttinen kuva
Ville Konttinen

Jotenkin nämä eri osapuolten näkemykset siitä, miten kaikki paha/valhe/paskanjauhaminen on aina jäljitettävissä vastapooliin ja vain siihen, ovat omiaan tappamaan kaiken keskustelun: Jos omistaa totuuden, miten enää voisi kuunnella toista osapuolta?

Ihan samalla tavalla se uuninpankkolainenkin kirjoittaa täysin yksisilmäisesti vailla itsekritiikkiä. Tajukankaasta poiketen Timonen ei tosin pidä itseään osapuolena - hän on niin kertakaikkisen oikeassa - vaan höpöttelee jotain vain yhden osapuolen suuntaan. Rankkaan myös sen korkealle, että Tajukankaalla ei ole palstallaan ennakko- ja jälkisensuuria, kuten Timosella. Mutta ehkäpä nämä pahimmat vaahtoajat täytyisi jättää huomiotta ja koettaa käydä keskustelua siinä välissä?

Faktojen on toki syytä olla kohdallaan, mutta ehkä Ruotsin murhalukuja oleellisempaa on, että Ruotsi ylittää joka vuosi integraatiokykynsä rankasti - ja siitä seuraa ja on seurannut isoja ongelmia. Täysin toisesta kulttuuripiiristä ei voi ottaa suuria ihmismassoja ja jotenkin taianomaisesti uskoa heidän integroituvan, vaikka näytöt segregaatiosta ovat ilmeisiä.

Muuten olen sitä, että jokaisen aihepiiriä käsittelevän tulisi lukea Paul Collierin teos Exodus.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Et ole nyt kenties ymmärtänyt, miksi tämä blogi on tehty.

Minä en ole mikään Tajukankaan vastapooli tai vastapuoli enkä minä en ole ottanut sanallakaan kantaa ulkomaalaisasiaan.

Pointtini on propagandan levittämiseen puuttuminen.

Käyttäjän VilleKonttinen kuva
Ville Konttinen

Nooh, voi olla, etten tavoita toiminta-ajatusta, mutta kirjoitustesi aiheet näkyisivät olevan varsin vahvasti yhteen suuntaan kallellaan.

Ehkä pahimmillaan propaganda on silloin, kun sen tekee vakiintunut, yleistä kunnioitusta nauttiva media, ja vaikeinta "löytää" silloin, kun se tukee omaa maailmankatsomusta.

Menestystä objektiivisen totuuden etsintään kuitenkin!

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Jos puhutaan integraatiokyvystä, niin Saksa ottaa joka kuukausi noin 15.000 turvapaikanhajaa vastaan. Saksassa asustelee noin 16 miljoonaa _ei_saksalaista_ ja nykyisellään maahan tullee noin miljoonaa maahanmuuttajaa joka vuosi.

Ruotsi kun ei ole ainoa maa joka ottaa vastaan ihmisiä toisista maista. Aika hyvin Ranska, Saksa, Italia ja vaikka Britanniakin on asioista selvinneet. Niistä ei vaan puhuta kun ne eivät sovi omaan agendaan ;)

Käyttäjän VilleKonttinen kuva
Ville Konttinen

Ei kai teille ei-argumentoiville agenda-lällättäjille pitäisi edes vastata, mutta menköön kerran.

'Attempts to build a multicultural society in Germany have "utterly failed", Chancellor Angela Merkel says.' Näin siis Merkel vuonna 2010. http://www.bbc.com/news/world-europe-11559451

Kyse ei ole mistään agendoista vaan faktoista: Integraatiokyvyn ylittäminen johtaa varmuudella ongelmiin. Sen on Oxfordin yliopiston professori ja pitkään asioiden parissa toiminut Paul Collier osoittanut aika vääjäämättömästi. Integraatiokyky on sitä pienempi, mitä erilaisemmasta kulttuuripiiristä tulijat ovat. Missään nimessä ei puhuta Saksan kohdalla miljoonista. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002829831.html Kirjansa 'Exodus' pitäisi jokaisen lukea, joka yhtään mestaroi aihepiirillä.

Se että Ruostin 3. suurimmassa kaupungissa Malmössa kantaruotsalaisten määrä on putoamassa alle 50 %:n, voi tarkoittaa, että Malmön asioista voivat kohta päättää ihmiset, jotka eivät kannatakaan sukupuolten tasa-arvoa tai seksuaalista tasa-arvoa. Viime viikon Malmön poliisiasemia ovat vartioineet konetuliasein varustautuneet poliisit.

Kyse ei ole siitä, etteivätkö erilaiset ihmiset olisi lähtökohtaisesti tasa-arvoisia vaan siitä, että jos päästät maahan prosentin verran uutta väestöä täysin vieraasta kulttuuripiiristä, niin se on 10 vuoden päästä 10 % - plus syntyvyys ja perheenyhdistäminen - ja kulttuurien yhteentörmäykset ovat väistämättömiä.

Olisi tietysti hienoa, jos erilaiset ihmiset - vaikka arabit ja juutalaiset - tulisivat sujuvasti keskenään toimeen, mutta kun se ei vain reaalimaailmassa kovinkaan usein mene niin - ja sitä ei voi ohittaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-43-pers...

43 henkilöä on ammuttu Ruotsissa kuoliaaksi vuonna 2017. Muhkea luku, mutta antaa silti hyvän vertailukohteen kuinka pielessä Tajukankaan luvut ovat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset