Päättäjille: miten taata työrauha rötöstelevien valemedioden silmätikuille?

 

Turun Sanomien toimittaja Rebekka Härkönen on tällä hetkellä yksi niistä monista toimittajista joiden työtä yritetään vaikeuttaa valemedioiden toimesta. Erityisesti toimittajat, tutkijat ja poliisit ovat jatkuvien kampanjojen kohteena. Toimittajia tarvitaan tiedottamiseen, tutkijoita tiedon tuottamiseen ja poliisia yhteiskuntarakenteiden ja yksilöiden suojeluun. Koska valemediat eivät ole läpinäkyviä, voi esimerkiksi vaikutusvaltainen henkilö tai vieraan vallan edustaja toteuttaa valemedian kautta operaatioita henkilöitä tai instansseja kohtaan. Sen kautta voi tai harjoittaa propagandaa ja salaliittoteorioita aivan vapaasti ilman suurempia häiriöitä,  tai masinoida vaikkapa uhkailumyrskyjä. Kukaan ei tule koskaan tietämään säkin sisältöä. Mielipidevaikuttamiselle alttiit yksilöt taas ovat helposti värvättävissä jatkamaan verkkoilkivaltaa. Valitettavasti aggressiot ulottuvat jo verkon ulkopuolellekin.

Läpinäkymättömiä valemedioita tekevät opportunistit, jotka haluavat helppoa rahaa tai poliittista vaikutusvaltaa kyseenalaisin keinoin. Apujoukkoihin piisaa epästabiileja ja radikalisoituneita yksilöitä, jotka eivät saa otetta yhteiskunnasta. Yhteiskunnan eriarvoistuminen lisää tätä joukkiota. Usein julkaisuja perustellaan vastaiskuna normaalille medialle, mutta käytännössä jokainen tunnettu kotoperäinen valemedia on puhdasta mielipidevaikuttamista jäljitellen uutismedian ilmiasua. Läpinäkymättömyyttä perustellaan turvallisuusseikoilla, vaikka on päivänselvää, ettei haluta ottaa rikosoikeudellista tai mitään muutakaan vastuuta.

19.3. selviää, onko valemediamoguli ja huijari Ilja Janitskinin pakoiluaika Andorrassa päättynyt ja onko hänen aika ruveta vastaamaan teoistaan. Sen sijaan hän on sepittänyt suoranaisen saagan siitä kuinka häntä rassukkaa on vainottu. MV-lehden ohjat on ainakin näennäisesti annettu bulvaanityyliin Juha Korhoselle, joka uskoo (uskottelee) tekevänsä ihka oikeaa lehteä.

Julkaisemassaan videossa Korhonen kertoo MV-median kulujen olevan 10.000 euroa kuukaudessa. Tämä on aika uskomaton summa, kun läpyskä pursuaa varastettua sisältöä, ja olisin hyvin ihmeissäni jos Korhonen on elämässään maksanut monestakaan kuvasta asianmukaisesti. Vai minne voivat kansalaiset tai ammattilaiset lähettää laskunsa? Korhosen pakkomielle videoissa on rahan lypsäminen lukijoilta – siis hän kauppaa myös sisältöjä, joihin hänellä ei edes ole mitään oikeuksia. Kohauttanein tapa on ollut yritys louhia kryptovaluuttaa lukijoiden tietokoneiden avulla. Mutta mikäli kulut todellakin ovat noin paljon, jotkut nostavat palkkaa. No, olihan ruumiinryöstelykin joskus ammatti.

Valemediat siis kuitenkin pyörivät päivästä toiseen. Verkon yleisö on jo hieman medialukutaitoisempi, mutta aina löytyy niitä jotka haksahtavat törkyviestintään. Mitä siis ratkaisuksi? Jatkuva sisältövarastelu ei voi olla hyväksyttävää, ihmisten vainoaminen vaarantaa yhteiskunnan järjestystä, lööperin ja kiihotusmateriaalin levittäminen aiheuttaa vahinkoa näinkin koulutettuja ihmisten maassa. Poliisia ei käy syyttäminen, he tekevät jo voitavansa.

Olisiko lakimuutos paikallaan? Voitaisiinko uutimedioina esiintyviltä vaatia parempaa läpinäkyvyyttä? Voidaanko ihmisten turvallisuus ja työrauha taata paremmin lakiehdotuksella? Miten turhautuneiden ihmisten kiukku purkautuu ilman asemoitumista pikkurikollisten helmoihin? Mitä sinä ehdottaisit?

Klausuuli: Tähän blogiin on turha tulla inttämään, että annan mainostilaa roskalle. Asiat eivät muutu lakaisemalla roskia maton alle.

Linkki Härkösen tapauksesta kertovaan juttuun:

https://yle.fi/uutiset/3-10114003

Korhosen video:

https://

PetraNyqvist
Sitoutumaton

Kirjoittaja on luontoselvittäjä ja ympäristösuunnittelija Turunmaan saarilta. Hyvän tarinan, elokuvan ja faktatiedon ystävä. Valeverkkoja setvivän Sylttytehtaan perustaja. #TurPo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu