PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Urbaanilegendan vuoksi

  • Kuva: Petra Nyqvist
    Kuva: Petra Nyqvist


 

Niin, miksei löisi itseään vaikka paistinpannulla päähän urbaanilegendan vuoksi?

Oululainen kaupunginvaltuutettu Junes Lokka on jo toinen henkilö Suomessa joka saa tuomion saman tekstin levittämisestä kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Kirjoituksessa hehkutellaan tarinalla, jonka mukaan Ruotsin Husbyssä olisi 20 turvapaikanhakijaa joukkoraiskannut 11-vuotiaan uimahallissa, ja täten mm. kehotetaan tappamaan ulkomaalaisia, ”muslimipakolaisia”. Tekstin on alun perin laatinut raumalainen bloggari, jonka yllyttämänä Lokka on julkaissut tekstin myös omassa blogissaan. En ota kantaa, pitäisikö tällaisesta julkaisuhölmöilystä sakottaa ihmisiä, vaan minua kiinnostaa toinen seikka, jota lehdistöjutuissa ei käy ilmi.

Syy, miksi tätä kyseistä tarinaa ei normaalissa uutismediassa ole, on se, ettei se ole totta. Tarina on siinnyt Ruotsin ääriliikkeiden nettipalstoilla ja valemedioissa, joista suomalaiset aktiivit ja valemedianikkarit ovat keränneet ne kritiikittömästi omaan faktavalikoimaansa.

Jotain silti tapahtui Husbyssä 2011. Tarkistetaanpa, mistä oli kyse. Ruotsin poliisin mukaan 5-7 alaikäistä turvapaikanhakijaa olivat kosketelleet n. 11-12-vuotiaita tyttöjä selästä, pakaroista ja jaloista Husbyn uimahallissa 2011, mitä poliisi on tutkinut seksuaalisena ahdisteluna. Husbyn uimalassa on tapahtunut useita seksuaalirikoksia sen historian aikana.

Vuoden 2011 ahdistelusta kehkeytyi kuitenkin massiivinen nettijuoru, jonka mukaan 20 aikuista miestä riisti tytöiltä uimapuvut päältä ja ainakin yksi 11-vuotias tyttö joukkoraiskattiin. Valeversion mukaan myös ruotsalaispoika pahoinpideltiin, kun hän yritti suojella tyttöjä. Poliisi ja uimahalli tyrmäävät tämänkin sankarillisen juonenkäänteen.

Nettijuorun seuraukset olivat Ruotsissa vakavat, sillä ”raiskauksesta” suuttuneet ihmiset saivat itse ongelmia virkavallan kanssa riehuessaan juorun vuoksi. Tarinan valeversioista ei pidetä Ruotsissa enää kiinni, mutta näköjään Suomessa sen vuoksi ollaan valmiita ottamaan vaikka sakot.  Valeversioon voi törmätä myös useissa englanninkielisissä uutismediaa jäljittelevissä poliittisissa julkaisuissa, joten tarinasta voi tulla ilmeisen loputon. 

Esimerkiksi:

http://www.eutimes.net/2011/03/20-refugees-suspected-of-gang-rape-at-sto...

Edes tarinaa levittänyt Fria Tider-niminen äärioikeistolainen julkaisu ei ole enää vuosiin pitänyt tarinaa sivuillaan.

Ironista sinänsä on, että Lokan julkaiseman tekstin laatinut raumalainen bloggari tuomittiin hiljattain myös lapsipornoon rinnastettavan materiaalin hallussapidosta, joten kiihko tämänkaltaisen materiaalin levittämiselle saattaa olla paljon kompleksisempi kuin silkka huomionhakuisuus, aggression purkaminen ja hyväksynnän hakeminen.

Lokka lienee saanut annoksensa huomiosta tänään solvatessaan käräjäoikeuden henkilökuntaa eri tavoin kerjätessään itselleen katu-uskottavia sanktioita sellaisten asioiden tiedottamisesta, mitä ei koskaan ole tapahtunut.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (82 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Rangaistuksen "oikeuden halventamisen" nojalla soisi Suomessakin olevan käypä lisäkuorrutus tuomioihin. Jotain hyvää Ameriikan maassakin.

Ilkka Huotari

Virheellisen urbaanilegendan levittäminen on laitonta?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 2

Se vaikuttaa pikemminkin olevan tietyille kämypiireille elämäntehtävä. Mitä virheellisempi, sitä suurempaa vahinkoa saadaan aikaiseksi.

Ilkka Huotari

En ole huomannut samaa.

Toki MV-lehti on aika epäluotettava. Sanoisin, että samaa tasoa Ylen ja HS:n kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

"Toki MV-lehti on aika epäluotettava. Sanoisin, että samaa tasoa Ylen ja HS:n kanssa."

Kehottaisin olemaan levittämättä valeinformaatiota tällä blogistolla.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #30

Mikä oli se informaatio? Mielestäni esitin vain mielipiteen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #31

Et. Esitit väitteen.
Median taso ja luotettavuus on verifioitavissa oleva seikka, jolle on olemassa perusteet.
MV ei täytä yhtäkään luotettavan median kriteereistä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #43

Mikä oli se väite?

Sekö, että MV-lehti on aika epäluotettava?

Saako noin sanoa?

Miksi saa?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #43

Kun sanoit, että väitteeni on verifioitavissa, niin voitko nyt vaikka todistaa väitteeni vääräksi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Esittömistäsi kaksi julkaisevat oikaisuja, tehtyään virheitä. Olettaen, että kukaan ei ole virheetön, voimme päätellä että kolmas joko tietoisesti julkaisee väärää informaatiota, tai ei vain välitä julkaisemansa informaation oikeellisuudesta. Tämän perusteella voimme arvioida luotettavuutta post factum.

Kahdella on myös nimetty päätoimittaja, joka on kustannusyhteisön kanssa solidaarisesti vastuussa lujkaistusta informaatiosta. Koska henkilökohtainen vastuu iskee paljon kovemmin, kuin yhteisön kantama, voimme päätellä etttä kolmas haluaa jostain syystä vältellä tuota (lain edellyttämää) vastuunkantoa. Tämän perusteella voimme arvioida luotettavuutta pre factum.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #50

Höpöhöpö. Valehtelu on tarkoituksellista. Voidaan ottaa vaikka muutama esimerkki:

1.
Eero Mäntymää esittää muka absoluuttisen totuuden, että pääministeri olisi väärässä:
https://yle.fi/uutiset/3-10383235

... vaikka oikeasti tp-hakijoiden motiiveja ei näe mistään. Pääministerin väitettä ei siis voida todistaa sen enempää oikeaksi kuin vääräksikään.

2.
Yle antaa otsikossa ymmärtää, että PS-väkeä olisi ollut natsien kulkueessa, vaikka natseilla oli ihan oma kulkueensa:
https://yle.fi/uutiset/3-10379106?origin=rss

3.
Sama HS:n jutussa.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005808409.html

On niitä paljon muitakin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #52

Luet näemmä huolimattomasti ja olettaen asioita, joille ei ole jutussa katetta.

1. Eero Mäntymaa kirjoitti analyysin, jossa hän esitti mielipiteen, samaan tapaan kuin kolumneissa ja näkökulmakirjoituksissa tehdään. Sillä ei ole merkitystä onko Mäntymaa oikeassa, tätä kutsutaan mielipiteenvapaudeksi.

2. Yle kertoo suoraan, että kyse oli ääri-oikeiston [järjestämässä] kulkueesta. Asia selitetään seikkaperäisesti artikkelissa, eikä mitään riskiä ole valveutuneen lukijan harhaanjohtamisesta.

3.Hesari nimenomaisesti kertoo otsikossa, että marssivat natsien kanssa samassa kulkueessa, eivät suinkaan natsien [järjestämässä] kulkueessa.

Jos nämä edustavat esimerkkejä "valehtelusta", en todellakaan kantaisi huolta kummankaan mainitsemasi median luotettavuudesta, vaan lukutaidon rapautumisesta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #56

Nuo kulkuejutut olivat selvää harhaanjohtamista otsikoissa/ingressissä. Otsikon pitää vastata tekstiä, kuten journalistin ohjeissa lukee.

Näitä esimerkkejä olisi lukuisia, tässä vain muutama viimeisin.

Ja mitä Mäntymaan "analyysiin" tulee, niin se oli ihan MV-tasoa älylliseltä rehellisyydeltään.

----

Chemnitz-uutisointi on myös yksi esimerkki yksipuolisuudessaan (siitähän oli Arto Luukkasen blogikin):

"Pertti Rönkkö
@perttironkko
- Chemnitzissä ei tapahtunut ulkomaalaisten ajojahtia, sanoi Saksin osavaltion pääministeri Kretschmer (CDU) Saksin maapäivillä pitämässään puheessa
#saksa"

https://twitter.com/perttironkko/status/1037278011...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #64

Kuten jo selvästi kirjoitin, ei noissa otsikoissa ollut mitään ristiriitaa. En voi kuin ihmetellä mikä sinut saa näkemään peikkoja siellä, missä niitä ei ole?

En oikein ymmärrä mitä ajat takaa kommentillasi Mäntymaan tekstistä. Kuten totesin, ei ole väliä onko se totta vai ei. Se on määritelmällisesti mielipiteen ilmaisu. Siksi Yle on vielä korostanut asiaa aloittamalla otsikonkin "Analyysi:...", ettei asia vin jäisi kenellekään epäselväksi.

En näe miten Pertti Rönkön twiitti olisi kumonnut silminnäkijöiden ja uhrien lausunnot medialle. Osaisitko selventää?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #66

Ei MV-lehdessäkään ole juurikaan suoranaisia tarkoituksellisia valheita, joita ei korjattaisi. Se on vähän hienovaraisempaa mielipidemuokkausta, kuten on Ylellä/HS:ssä.

Taso on kuitenkin aika samaa, epäluotettavaa. Saivartelet asiasta, ja minä voisin saivarrella MV-lehdestä samalla tavalla. En kuitenkaan tee sitä nyt, koska MV-lehteä ei tehdä siitä näkökulmasta, että juttujen pitäisi olla luotettavia.

Mäntymaan tekstillä on tietty painoarvo, koska se on julkaistu Ylellä näkyvästi. Ei siinä voi ihan mitä tahansa väitteitä esittää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #67

Niin, siis falsifioin väitteesi yhtäläisestä luotettavuudesta, jonka jälkeen et jaksa ”saivarrella” asiasta, koska MV-lehteä ei tehdä siitä näkökulmasta, että juttujen pitäisi olla luotettavia”. OK, jätetään asia tähän. Jatkaminen tuntuisikin tuon jälkeen absurdilta.

Saanko kuitenkin kysyä, mikä ihme sai esittämään väitteen, jos kerran asia on niin kuin nyt esitit?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #74
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #75
Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #80

Joo, en usko, että auttaa mitään.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #80

Minkä väitteen?

Väite on hyvin yksinkertainen: MV-lehti ja Yle/HS on luotettavuudeltaan samaa tasoa. Mitään näistä ei tehdä siitä näkökulmasta, että juttujen pitäisi olla luotettavia. Yle:llä/HS:ssä tämä pätee tietyissä aiheissa (kuten on jo esimerkeillä osoitettu), ei kaikissa.

Ei tässä ole sen enempää jaarittelemista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #82

Ei varmana ole. Tuo on sama kun huutelisit lääkärille terveyskeskuksessa, että hän on yhtä pätevä lääkäri kuin ysiluokkalainen pikkukriminaali.

En tajua miten edes kehtaat.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #83

Kyllä se on. Maahanmuutto- ja sitä sivuavissa poliittisissa aiheissa Yle/HS ei ole luotettavia. Sehän on jo nähty vaikka kuinka kertaa.

En tiedä, miten tästä on mitään erimielisyyttä edes.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #84

Tässä taas yksi esimerkki: https://yle.fi/uutiset/3-10367903

Alkuperäinen otsikko:
"Ulkoministeriö toi egyptiläisen toimittajan tutustumaan Suomeen - Uusnatsit hyökkäsivät kimppuun."

Otsikko 4 päivää myöhemmin:
"Ulkoministeriö toi egyptiläisen toimittajan tutustumaan Suomeen – miehen mukaan uusnatsit hyökkäsivät kimppuun"

4 päivää Yle jakoi valeuutista.

Myös nykyisen uutisen jakaminen on minusta epäluotettavuuden merkki. Kyseessähän on vain oma väite, mille poliisi ei ole löytänyt todisteita.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #66

Et ilmeisesti ole seurannut Chemnitz-uutisointia ollenkaan, kun kysyit Rönkön twiitistä, mutta: https://www.suomenuutiset.fi/tarinat-ulkomaalaisja...

En jaksa kyllä saivarrella kanssasi.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mikäs tän marokkolaisen Zunesin ja Rauman lapo-tyypin suhde nyt on.

Itse olen antanut ymmärtää et aika antagonistinen: lapo-tyyppi oli Olavi Mäenpään vihamiehiä ja taasen marokkolainen Zunes on tavallaan Ulle-Dullen manttelinperijä.

Tää tapaus kuitenkin antaa ymmärtää jotain aivan muuta?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ilmeisesti vihaavat toisiaan, mutta tämä insidenssi, josta tuomioita pukkaa, on paljon vanhempi. Ajalta jolloin tykkäsivät toisistaan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö tällaiset ulkomaalaiset, jotka vihaavat suomalaisia, pitäisi kartkoittaa maasta? Eihän heistä tiedä, mitä tekevät, kun ovat oikein vihaisia.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Voisitko Manu ystävällisesti määritellä termin "suomalainen"?
Kukaan ei sitä tunnu osaavan raamittaa kaikkien hyväksymällä tavalla. Osaatko sinä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Ovatko sarkasmilukulasit hukassa?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #17

Ei toki. Sarkasmiksi tunnistaminen toki vaatii tässä tapauksessa taustatietoa.

Suomalaisuuden määritelmää tiedustelin. Löytyisikö sellaista?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #45

Kyllä ne lasit näemmä hukassa olivat. Luehan tuo nyt uudestaan sarkasmina, niin huomaat ettei suomalaisuuden määritelmällä ole mitään merkitystä kommentin kannalta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Edes tarinaa levittänyt Fria Tider-niminen äärioikeistolainen julkaisu ei ole enää vuosiin pitänyt tarinaa sivuillaan."

Jos vastamedia julkaisisi korjauksen virheellisiin uutisointeihinsa, tämmöiset oikeustapaukset vähenisivät?

Toinen asia on sitten Suomessakin se, että viranomaiset saavat näköjään valehdella rangaistuksetta, poliitikoista nyt puhumattakaan. Esimerkiksi väite, että viranomaisilla olisi ollut tiedot kaikista maahantulleista elintasopakolaisista on jälkeenpäin paljastunut valehteluksi yleisölle. Tämä valehtelu taas johtaa siihen, että jos poliisi kertoo, ettei mitään joukkoraiskausta ole tapahtunut, monikin voi uskoa päinvastaista tarinaa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Missähän päivätöissä tämä Lokka käynee....vai onko täysipäiväinen somesankari?

Lähdekritiikki olisi olla kun jakaa juttuja

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Mitä enemmän Lokan kaltaiset saavat huomiota, sitä enemmän niillä on kannatusta.

Ei vain tuo raiskaustapahtuma olisi sekoittunut siihen toiseen tapahtumaan ja siitä muodostunut tuo legenda?

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3jMQ4X/valdto...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

30 uimaria muuttuu kahdeksikymmeneksi raiskaajaksi? En usko.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tarkoitin, että sekoittunut heidän mielessään, eikä mitenkään vahingossa. Huhuista saa uskottavampia, kun niissä on totuuden siemeniä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

On ihan samantekevää perustuiko bloggaus faktaan vai ei. Kyseessä on taas yksi tragikoominen 'kiihotusoikeudenkäynti' vailla mitään pohjaa, melkein kaikki rikokset vanhenevat mutta kiihoittelu ei, kaivellaan jotain naurettavia blogeja vuosien takaa.

Urbaanilegendan mukaan lapo - J :tä kosiskeltiin Tampereen vassareihin ja kun hän kieltäytyi ja valitsi enenmmin Marco de Wit:n ja kolme muskettisoturia ovat Tampereen vassarit lapo - j : lle yhä katkeria.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tuossa raumalaisen bloggarin jutussa pisti silmään tämä kohta.

"Tuomion mukaan mies on julkisesti ... häpäissyt islamin uskoa ja koraania."

Eihän nuo asiat ole Suomessa laittomia. Aika mielenkiintoista, jos nuo otettiin huomioon tuomiossa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Uskontauhan rikkominen (aiemmin jumalanpilkka) on rikos (RL 17:10).

Joka julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä...
...on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

On sitten eri keskustelu, pitäisikö olla.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"...poliisin mukaan 5-7 alaikäistä turvapaikanhakijaa olivat kosketelleet n. 11-12-vuotiaita tyttöjä selästä, pakaroista ja jaloista..."
----------
Eli: aikuiset miehet kähmivät porukalla pikkutyttöjä uimahallissa.

Hyvä, ettei mitään sen pahempaa.

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Huh, onneksi eivät raiskanneet... Lääppivät muuten vaan sopivalla tavalla.

Tosin kyllä tuostakin lapsille traumoja varmasti jää. Outoa joidenkin tapahtuman vähättely.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mikä vähättely? Tarkoitat varmaan liioittelu, kun ahdistelu muuttuu joukkoraiskaukseksi. Vai saako sinun mielestäsi nettikansa päättää, millaisia rikokset ovat?

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén Vastaus kommenttiin #19

Joukkoraiskaus vs. intiimi joukkokoskettelu, erona kyllä veteenpiirretty viiva.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #20

Ei ole. Muuten voi ruveta kutsumaan vaikka Teuvo Hakkaraista raiskaajaksi, kun hän on käpälöinyt Veera Ruohoa sopimattomasti. En usko, että se olisi reilua Hakkaraista kohtaan. Kukaan ei tehnyt rikosilmoitusta raiskauksesta Husbyssä 2011. Veera Ruoho ei tehnyt rikosilmoitusta raiskauksesta Hakkaraisesta. Molemmissa tapauksissa oli kyse ahdistelusta.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #20

Onko käytössä Suomen vai Ruotsin laki?

Suomen lain mukaan tuollainen tapahtuma ei olisi raiskaus (kiitos mm. lain kiristämistä vastustavat perussuomalaiset).

Sen sijaan Ruotsissa raiskauksen määritelmä on laajempi ja sitä myös valvotaan tiukemmin (kiitos mm. Ruotsin feministisiksi julistautuneet puolueet).

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén Vastaus kommenttiin #23

Hatun nosto Ruotsin feministisiksi julistautuneille puolueille tuosta.

Mutta ikävä kyllä rangaistusten tiukennukset unohtuvat näiltä feministisiltä piireiltä, sillä hetkellä kun raiskausrikoksien tekijöinä ovatkin maahanmuuttajat.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #25

Tuomiosta päättää oikeuslaitos, esitutkinnasta poliisi.

Ehkä pitää uskoa et mitään laitonta ei ole tapahtunut vaan kyse oli tarkoituskenmukaisesta ankasta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #25
    "Mutta ikävä kyllä rangaistusten tiukennukset unohtuvat näiltä feministisiltä piireiltä, sillä hetkellä kun raiskausrikoksien tekijöinä ovatkin maahanmuuttajat."

Samat piirit puolustavat näitä maahanmuuttajia sillä, että "näiden seksuaalikäsitys on vain laajempi".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Millä tavalla Ruotsin rikoslain 6 luku eroaa Suomen rikoslain 20 luvusta? Voisiko Nieminen vaikka luetella nuo ”raiskaus”-käsitteen laajemmat tunnusmerkit, kun niistä niin paljon puhutaan ja on puhuttu ennen 1.7. tulleita muutoksia Ruotsin lakiin.

Nyt tuo luku tietenkin poikkeaa Suomen vastaavasta, kun tunnusmerkistöön on tullut ”med en person som inte deltar frivilligt”.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Taidan odottaa turhaan tohtori Niemisen asiantuntevaa analyysia? Onko hauska toimia papukaijana tuolle väitteelle?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #32

Kyllä tästäkin keskusteluketjusta on käynyt ilmi, että suurelle osalle kommentoijista ei faktoilla ole niin väliä. Blogisti on toista mieltä, ja pisteet siitä hänelle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"...poliisin mukaan 5-7 alaikäistä turvapaikanhakijaa olivat kosketelleet n. 11-12-vuotiaita tyttöjä selästä, pakaroista ja jaloista...
----------
Eli: aikuiset miehet kähmivät porukalla pikkutyttöjä uimahallissa."

Nope. Alaikäinen ei ole aikuinen.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Melko runsaasti on myös alaikäisenä esiintyviä turvapaikanhakijoita. Muistaakseni Ruotsissa ei mitata hampaista ikää, koska se olisi rasismia tai jotain. Missä mitataan, siellä havaitaan tuo runsaus.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #42

Ei niitä runsaasti ole. Jos on syytä epäillä, niin silloin tutkitaan. Yllätyksiä sattuu molempiin suuntiin, joskus täysi-ikäisenä pidetty onkin osoittautunut alaikäiseksi. Se on tietysti vielä suurempi vahinko.

Tommi Mäkinen

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/20180904220117956...
Tossa luki koko päivän että Junes tuomittiin samasta rikoksesta jo -13. Lähetin oikaisupyynnön toimittajalle ennen puoltapäivää ja just äsken muutti tarinaa.
Tiina Wiikillä oli liveseuranta facebookissa kun ei tuomari antanut kuvauslupaa "Tiina Wiik:
Tuomari kyselee perusteita kiistämiselle. Junes kysyy, mikä kiihotuspykälä hänen jakamassaan blogissa täyttyy: uhkaus, panettelu vai solvaus. Ja ovatko uimahalliraiskaajat kansanryhmä?"

Syyttäjä oli erittäin kiihottunut jutusta. Vaati 40 päiväsakkoa 5v vanhasta bloginjakamisesta. Oli kuulemma todella sekavan oloinen syyttäjä-nainen, kyseli olemattomia liitteitä jne. Tiina veikkas että oli jurrissa tai lääkkeissä? Todella hämmentävästi kuulemma käyttäytyi :D
Mutta ei kai tollasia 5 vuotta vanhoja bloginjakamis-keissejä jaksa kukaan selvinpäin syytelläkkään, naurettavaa touhua..

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Iines Lokan toiminta on tosiaan naurettavaa. Kun Turussa oli uusnatsien marssi ja sen vastamielenosoitus, se tuli paikalle ja leikki toimittajaa.

Tommi Mäkinen

Sekin oli sakea keissi. Junes kuvasi julkisella paikalla vasemmiston naamiotuneita anarkisti häirikkö-pellejä, niin sai jonku syytteen viel siitä :D

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #38

Junes on tosiaan sakea tyyppi. Mutta sellaisia nämä "maahanmuuttoriitikot" tuppaa olemaan. ”Jos joutuisin piirtämällä kuvaamaan käsitettä ’kansa’, piirtäisin pelkän ammottavan suun, mölisevän suun” (Pentti Linkola). Persujen voiton päivänä Suomen Yleisradio esitti toistuvasti kuulokuvaa, jossa Perussuomalaiset-puolueen puheenjohtaja, sivistymättömyyden ruumiillistuma, huutaa suoraa huutoa: ”Nyt saatiin iso JYTKY!” – ja tätä seuraa kuulijoiden valtaisa mölinä. Kaikkialla on todettu, että nyt saatiin kansan ääni kuuluviin; sen uskon. Perussuomalaisten ohjelma vaatii kansainvälisestä ilmastopolitiikasta irrottautumista, kullankaivuun, uraanikaivosten ja turpeentuotannon kaikkien esteiden poistamista. Riistan ja petoeläinten kaadot ”kansan käsiin, pois Helsingin ja Brysselin herroilta”. Luonnonsuojelujärjestöiltä valtionapu pois. ”Eläimiä on suojeltava eläinsuojelijoilta ja luontoa luonnonsuojelijoilta.” Toden totta, sanat ”kansa” ja ”roskaväki” ovat synonyymejä.

Tommi Mäkinen Vastaus kommenttiin #39

Ja hömppätieteet sukupuolentutkimukset (tutkijat sanonut että sukupuolentutkimus täyttää lähes kaikki näennäistieteen tunnusmerkit(wiki)) pois yliopistoista, mut ainahan sitä saa haaveilla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #40

Mitä yrität sanoa? Hömpästä puheen ollen, yksi pösilä Turussa otti ja kilahti oikein kunnolla vuosi sitten. Tätä sitten käyttivät uusnatsit keppihevosenaan. Ja kuinka ollakaan, olipa siellä muutama persukin joukossa marssimassa. ”Joka marssii natsien kanssa, on joko natsi tai natsien hyödyllinen idiootti. Muita kategorioita ei ole”, kirjoitti arvostetun saksalaisen Der Spiegel -lehden toimittaja Christian Stöcker kolumnissaan viikonloppuna.

Natseja ei aina tunnista ulkonäöstä, Stöcker kirjoitti. Ulkoisia tunnusmerkkejäkin tosin on paljon. Yksi varma merkki on se, kun joku nostaa käden natsitervehdykseen.

Näitä tervehdyksiä on nyt nähty pitkin viikkoa Saksan Chemnitzissä. Saksa on seurannut ihmeissään, miten äärioikeisto on marssinut kaupungin kaduilla ilta toisensa perään. On kuin historia olisi Saksassa unohtunut.

YKSI Saksan kiivaan keskustelun juonteista koskee sitä, keitä Chemnitzissä oikein on kaduilla: äärioikeisto vai joitakuita, joita kutsua tavallisiksi ihmisiksi. Stöckerin kolumni on kommentti juuri tähän keskusteluun. Osa muista keskustelijoista yrittää hämärtää Chemnitzin mielenosoitusten osallistujien suhdetta äärioikeistoon.

Chemnitzissä marssivat rinta rinnan äärioikeistolainen Pro Chemnitz -ryhmä, islaminvastainen Pegida-liike ja Saksan suurimman oppositiopuolueen Vaihtoehto Saksalle -puolueen eli AfD:n johtohahmot.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005815718.html?...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vai että ”Junes kysyy, mikä kiihotuspykälä hänen jakamassaan blogissa täyttyy”. On nää vaan sankareita.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Poistettu jotain Mäkisen yöllä kirjoittelemia juttuja, jotka ovat valemedialegendoja myös. Mäkinen voisi yrittää skarpata, kiitos.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Aiot kuitenkin jättää Niemisen väitteen Ruotsin ja Suomen rikoslain erosta paikalleen, vaikka se ei ole totta? Väitettä on toistettu usein aikaisemminkin. Se, että siihen on 1.7. lukien tullut muutos, ei tuon väitteen olemassa oloa todista, varsinkaan kuvatun urbaanilegendan kaltaisen tapauksen kohdalla.

Tommi Mäkinen

"Poistettu jotain Mäkisen yöllä kirjoittelemia juttuja"
Totuus kirpaisee? Jos Rebekka vannoi että hänellä on kuvia kädet/vaatteet veressä auttavaa mamua ja vannoi julkaisevansa kuvat jossei muuten uskota, eikä vieläkään ole julkaissut, missä vaiheessa tämä on vale-medioiden juttu? Ite lasken kyl TS:n valemedioihin että tavallaan vastasin itselleni :D

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Rebekkä Härkönen kirjoittaa edelleen Turun Sanomiin, joka edelleen lasketaan laatumediaksi. Siihen joukkoon MV-sivusto ei ole kuulunut koskaan. Siksi onkin hämmästyttävää, että eräs entinen kielitieteilijä, nykyinen nettikirjoittelija, jakoi muka vahingossa Facebookissa Mustamaalaksen Vimman Mielettömän Valeuutisen.

Tommi Mäkinen

Jep :D Silloin kun iltalehti kirjoitti siitä raskaana olevasta somalinaisesta että oli pahoinpidelty, niin sitä juttua lainasi kaikki muut mediat ja koko Suomi pöyristeli ja hyperventiloi. Sitten kun tajuttiin totuus, ettei mitään ollutkaan tapahtunut niin muut mediat korjasi juttunsa eka, ja iltalehti vast illalla, viimeisenä :D piti niinkuin kynsin hampain kiinni siitä valeuutisesta. :D Päivän aikana jutun kirjoittaja poisti nimensä jutun alta kun alkoi vähän joka puolelta tulla vihaisia viestejä että miksi julkaisette valheita. Tän viimeisen Tiina Wiik kertoi mulle äsken. Tiina on kova faktantarkistaja. Se oikaisee juttuja mitä maahanmuuttokriittisetkin/kansallismieliset sanoo jos on oikaistavaa. Juneksen kanssa asuvat kimpassa vaikka ei läheskään kaikesta samaa mieltä. Siin ois suvakeille opeteltavaa. Suvakit blokkaa toismieliset vaikka linkkeineen totuutta koittais selvittää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei Wiik sitten oikaissut kämppiksensä juttua, vaan istui oikeussalissa raportoimassa Lokan ihmettelyä "mitkä pykälät täyttyvät". On siinä "kova faktantarkistaja", joka selkeässä jutussa, aiemmasta tuomiosta välittämättä, odottelee oikeuden vaatimusta poistamisesta. Vai eikö Lokka luota Wiikin faktantarkistukseen?

Tommi Mäkinen Vastaus kommenttiin #59
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #60

Miksi ihmeessä kysyisin häneltä? Tuota kutsutaan retoriseksi kysymykseksi. Ei siihen ole tarkoituskaan vastata. Toki se on tehosteena ongelmallinen, koska se antaa lukijalle mahdollisuuden ohittaa esitetty asia, keskittymällä pelkästään kysymykseen. Pahoitteluni, minun olisi pitänyt ymmärtää olla käyttämättä tekstin tulkintaa edellyttävää muotoilua.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tiina ei ole faktantarkistaja. Hän on todistetusti kieltänyt kaikki valheet joita hän on levittänyt, eli hän ei edes kykene kohtaamaan niitä saatika korjaamaan. Blogeissani on joitain keissejä, joihin hän on sotkeutunut. Vaikka niissä on mustaa valkoisella, totaalisen kiistämättömiä todisteita, jopa kuva hänen twiitistään, hän kieltää. Siinä ollaan jo kovien defenssimekanismien äärellä.

Mutta minäkään en ole faktantarkistaja. Olen vain bloggari. Mutta toisin kuin Wiik ja Lokka, minä oikeasti etsin luotettavat lähteet enkä puljaa. Kuten tässäkin, aihe on suurinpiirtein sitä luokkaa etten haluaisi siihen tikullakaan koskea, mutta totuus on minulle tärkeämpi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #61

Jos totuus on sinulle tärkeä, miten pitäisi suhtautua väitteeseen, jota sinunkin blogeissasi on toistettu Ruotsin ja Suomen rikoslakien raiskaus-käsitteen eroista? Edes jollain tavoin totta siitä tuli vasta tämän vuoden heinäkuussa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #63

Hei Max, en ole ehtinyt kunnolla perehtyä keskusteluunne lakivertailuista, sillä minulla on kiireitä. Luotan kyllä erinomaiseen lakituntemukseesi.

Käyttäjän JukkaLaine2 kuva
Jukka Laine

Mutta koska ihmiset näin sen kokevat, niin saa levittää.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Esitän tyhmän kysymyksen. Mitä jos osoittaa kansalaistottelemattomuutta ja kirjoittaa blogiinsa tai nettisivulleen valeuutisen. Tekee sen tietäen, että siitä tulee mahdollisesti rangaistus? Jotkut osoittavat kansalaistottelemattomuuttaan viranomaisen vastustamisella tai vaikka kieltäytymällä istumasta lentokoneessa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Valeuutisen kirjoittaminen ei ole laitonta. Harmillista se voi toki olla, mutta ei laitonta. Sisällössä voi toki olla jotain jota laittomaksi voi kutsua. Vaikkapa jos ilmoittaa aikovansa tappaa jonkun, tms.

Tommi Mäkinen

https://www.suomenuutiset.fi/tarinat-ulkomaalaisja...

Tämäkin. Lähtökohtaisesti ei kannata uskoa mitään hesarin tai ylen mamu tai ilmastonmuutos -juttua. Ei pety niin pahasti joka kerta kun totuus paljastuu..

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Lähtökohtaisesti ei pidä uskoa mitään mitä Suomen uutisisssa väitetään. Se on poliittinen propagandasivusto. Ei ihan yhtä ilmeistä törkyä kuin MV-sivusto ja Mageneettimedia, mutta melkein.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Aikamoista kaksinaismoraalia tuo pikkutyttöjen koskettelun vähättely olkoonkin, ettei mitään penetraatiota tapahtunut. Ei tästä ole pitkääkään aikaa, kun maailmalla (muistaakseni blogistikin) vouhkattiin metoo-kampanjasta, jossa liian pitkä tuijottaminenkin tulkittiin sukupuoliseksi ahdisteluksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Voisitko osoittaa, missä kohdassa vähätellään pikkutyttöjen koskettelua? Jään odottamaan, kiitos.

Juuri tästä syystä näihin keisseihin koskeminen on ällöttävää, mutta jos ei sitä tee, humpuukitarinat jäävät elämään ikuisesti ilman minkäänlaista kritiikkiä.

Tommi Mäkinen

Saksan kotimaantiedustelun pomo: Chemnitzin jahtaamisvideo ei ehkä ole aito

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018090722011862...

Suvakit on sakeaa porukkaa. Jos joku kehtaa kritisoida sitä että on nurkat otettu täytee asiattomia läpsyttelijöitä ja sen takia tulee hirveesti lisää raiskauksia ja tappoja sun muuta keppostelua, niin tehdään huolestuneista tavis kansalaisista ja kansallismielisistä niitä pahiksia :D Ihan hirveetä toimintaa nykyään suvakeilta. Tässäkin ikään kuin vielä heilutellaan keskaria mamujen tapon jälkeen kaikille. Kiitos vihervasemmisto-suvakit. Mahtaa peppukipu olla kova, kun näin pitkälle ollaan valmis menemään..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset