PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Kaikki blogit puheenaiheesta Hiilinielut

Resepti hiilineutraalille hallitukselle

SDP:n johtamiin hallitusneuvotteluihin on kutsuttu mukaan Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Tällä kokoonpanolla on kaikki mahdollisuudet saada aikaan hallitusohjelma, jonka seurauksena Suomesta tehdään hiilineutraali hyvinvointivaltio.

 

Toivon, että tuleva hallitusohjelma pitää sisällään ainakin nämä asiat:

Hiilinielujen kasvattaminen

Suomen hiilinielut eivät kasva umpiossa

YLE julkaisi tänään pitkän artikkelin, jossa haastettiin jälleen kerran kotimaisten biopolttoaineiden ja erityisesti metsätuotteiden käyttöä. Menneen vaalikampanjan aikana aihe nousi esiin monta kertaa. Siksi olen yrittänyt tiivistää keskustelun ongelman oheiseen kirjoitukseen.

Kannattaako siis metsää hakata vai jättää kasvamaan?

Keskustelussa tutkijat ja poliitikot unohtavat erityisesti kaksi näkökulmaa, jotka ovat aivan kriittisiä:

Miten muuttua ilmaston lämmittäjästä ilmaston jäähdyttäjäksi?

Henkilökohtaisen tason toimet Ilmastonmuutoksen torjumiseksi pyörivät nyt monella mielessä, kun aiheesta koululaisetkin kaduilla marssivat. Asia on tärkeä, mutta mitä ihmettä voi ja pitäisi tehdä?

Kerron nyt yksinkertaisen tavan, jolla tavallinen suomalainen voi muuttua ilmaston lämmittäjästä ilmaston jäähdyttäjäksi. Henkilökohtaisen hiilijalanjäljen voi nimittäin nollata ja jopa kääntää negatiiviseksi, eikä se edes vaadi tähtitieteellisiä satsauksia.

Maa- ja metsätalous, ilmastonmuutos ja hiilinielut

 Ensin termejä: hiilinielu on hiilen varasto, jonka koko kasvaa, eli se sitoo enemmän hiiltä kuin päästää sitä ilmakehään. Hiilinielun vastakohta on päästölähde. Esimerkiksi metsä toimii hiilinieluna, jos puusto kasvaa enemmän kuin sitä hakataan.

Metsä hiilinieluna

Puutalot ovat duunarin ilmastoteko

Pääministeri Juha Sipilä osoitti epätoivoisuuttaan kaatamalla oppositiopuolueiden niskaan likasaavin suoraan metsästä viime viikonloppuna. Hänen puheensa siitä, kuinka "punavihreä puoli kieltäisi käytännössä metsien käytön kokonaan", osoitettiin nopeasti höpöpuheeksi Helsingin Sanomien toimesta. Nöyränä sillanrakentajana politiikkaan tullut pääministeri lähti samalle linjalle kuin USA:n valheita liukuhihnalta lasketteleva presidentti Donald Trump. Vaaleissa ei varmasti palkita ylimielisyydestä.

Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan

Sanontaa "kukaan ei ole profeetta omalla maallaan" käytetään tilanteissa, joissa tietoa ja taitoa olisi tarjolla omassa maassa, mutta haetaan ratkaisuja maailmalta.

Ilmastonmuutokseen ehdotetut ratkaisut jäävät varjoon, mikäli ratkaisumallit ovat luonnollisia keinoja sitoa hiiltä, kuten metsittäminen, syväjuuristen kasvien kasvattaminen jne.

Ilkka Herlin 60-vuotishaastattelussa: Sähköautoilu on katastrofi

​Aikamne kolme megahaastetta: Ilmastonmuutos, väestöräjähdys ja biodiversiteetin menetys.

Tri Ilkka Herlin täytti perjantaina 25.1.2019 arvokkaat 60 vuotta. Aamulehti/Mikko Pulliainen julkaisi poikkeuksellisen syntymäpäivähaastattelun - päivän post festum, mutta sitäkin antoisamman, kerrassaan näkemyksellisen.

Ilkka Herlinin mukaan maailmaa muokkaa juuri nyt kolme suurta voimaa - eikä yksikään niistä ole Kiina tai Trump.

Kolme suurta muokaaja:

Ilmastonmuutos.

Väestönkasvu.

Eliökunnan monimuotoisuuden supistuminen.

*

Mikä voima saa poliitikot toimimaan?

Mikä voima saa poliitikot toimimaan?

Mihin politiikka perustuu? Kausaliteetti, ideologia, dogmi

*

Viime aikoina on nähtäväksemme saatettu episodeja, jotka kertovat ”mikä voima saa poliitikot toimimaan”?  Joskus käy kyllä niinkin, ettei "toiminta käynnisty".

Tässä kopan pohjalta joitakin näytteitä.

*

Tiistaina 15.1.2019:

Vaikka ihmiskunnan CO2 päästöt lisääntyvät, yhä vähemmän sitä jää ilmakehään

Ilmeisesti lämpötilapaussi 2000-luvulla on myöskin jarruttanut hiilidioksidin kertymistä ilmakehään. Tämä siitä huolimatta, että ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt lisääntyvät.

Lämpötila vaikuttaa kasvien soluhengitykseen, ja on ilmeistä että lämpötilapaussi on hillinnyt kasvien soluhengitystä kun taas lisääntynyt ilmakehän hiilidioksidi on lisännyt kasvien fotosynteesiä. Tämä kehitys on tutkijoiden mukaan havaittavissa nimenomaan maakasvien osalta. Tarkkaan kuitenkaan ei tiedetä, että missä kasvaneet hiilinielut sijaitsevat.

Maaperä voisi sitoa kaiken nykyään ilmakehään kertyvän hiilen

Pariisin kokouksen yhteydessä tehtiin ehdotus, että kaikki nykyisin ilmakehään jäävä hiili sidotaan maaperään ja samalla varmistetaan ruuantuotanto.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä