PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Kaikki blogit puheenaiheesta Itä-Ukraina

Murhasyyte odottaa viiden vuoden jälkeen

Viisi vuotta sitten, muutamia viikkoja ennen MH17:n alasampumista Itä-Ukrainassa kirjoitin Igor Girkinistä:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170713-terroristijohtajan-ura

Kuten Bellingcat melko vakuuttavasti myöhemmin todisti, juuri Girkin määräsi sitten heinäkuussa sen ohjusiskun, joka pudotti mainitun matkustajakoneen. Tapaus saattoi olla sikäli vahinko, että hän luuli pudottavansa kuljetuskoneen, naapurimaan puolella kuitenkin. Joka tapauksessa 298 ihmistä kuoli, suurin osa hollantilaisia.

Näyttääpä siltä, että murhasyyte asiasta saadaan lopulta aikaan:

Koomikko presidenttinä ja pakotteet pois?

Ukraina äänesti koomikko, näyttelijä ja tv-tuottaja Volodymyr Zelenskyn maan presidentiksi.

 Vaalin tulos yllätti ja kuumensi maan poliittista tilannetta.

Enemmistön saanut Zelensky sai heti niskaansa syytöksiä siitä, että hän olisi ”Kremlin agentti” ja että hän olisi itse asiassa ukrainalaisen oligarkki Ihor Kolomoiskyn sätkynukke.

Uuden presidentin vastustajat ovat myös toistelleet sitä, että Zelensky on vaarallinen tai ainakin vaarallisen kokematon presidentiksi. Että Putin ahmaisee maan itselleen näin heikolta presidentiltä.

Suomalaisia rauhanturvaajia Ukrainaan?

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen pitää olla mukana rauhanturvaoperaatiossa Ukrainassa, jos sellaisesta YK:n puitteissa sovitaan. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva täsmensi tänään, että mukaan tarvitaan EU:n suuria jäsenmaita, olivat ne sitten Naton jäsenmaita tai eivät. Julkisuudessa on keskusteltu 20.000 rauhanturvaajan joukosta.

Tapaus MH17 – kolme vuotta alasampumisesta

Tasan kolme vuotta sitten aurinkoisena kesäpäivänä 17.7.2014 putosi Itä-Ukrainassa Donetskin alueella Graboven kylän läheisyydessä noin 40 kilometriä Venäjän virallisesta rajasta suuren kokoluokan Malaysian Airlinesin Boeing 777-matkustajalentokone. Lentokone oli lähtenyt matkaan Amsterdamista määränpäänään Malesian pääkaupunki Kuala Lumpur. Kaikki matkustajat ja miehistön jäsenet saivat surmansa, yhteensä 298 uhria.

Vladimir on Ukrainassa

Muistattehan, miten Itä-Ukrainasta piti tehdä Novorossija? Muuan Johan Bäckman vaati, että Ukrainan suurlähetystö poistuu Suomesta ja Donbassin edustusto tunnustetaan. Sama Bäckman, joka on niin kiinnostunut Jessikka Aron 300 euron sakoista:

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/08/01/aatteellin...

Donetskin kaupunkia ja aluetta on parin vuoden ajan päälliköinyt Aleksander Borodai, joka on nyt ilmeisesti Igor Girkinin tavoin kyllästynyt ja lähtenyt kotiin Venäjälle.

The Conflict in Ukraine from a Libertarian Point of View

Introduction

 

Kirjoitan ja julkaisen tähän blogiin poikkeuksellisesti jotain englanniksi, koska tämä on kansainvälinen aihe, joka kiinnostaa myös ulkomaisia lukijoita. Tästä huolimatta katson aiheelliseksi julkaista tämän kirjoituksen suomenkielisellä sivustolla. Viime vuosina minulla ei ole ollut enää aikaa kirjoittaa tätä blogia, mutta nyt teen poikkeuksen, koska tämä on yksi suosikkiaiheistani. Mutta tästä eteenpäin jatkan tätä blogikirjoitusta siis englanniksi.

Venäjä siirtää joukkoja Syyriasta, mutta minne?

Venäjä on kuulemma vetämässä joukkoja Syyriassa.  Jos asuisin juuri nyt Ukrainassa tai Georgiassa, olisin hyvin huolissani. Venäjäystävät Suomessa riemuitsevat, mutta riemu voi jäädä lyhyeksi. Kohta alkaa sairaaloiden pommitus jossain muualla.  Seuraavaa kohdetta voidaan vain arvailla.

Menetettiinkö Krim todella vai ovatko poliitikot menettäneet rohkeutensa?

Stubbin möläytys Krimin menettämisestä sai nopeasti tukea ikivenäjäystävä Tuomiojalta. On lähes käsittämätöntä,  että suomalaispoliitikot ovat jo luopumassa toivosta, kun vasta pari vuotta on kulunut Venäjän aseellisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Se, että Tuomioja on vauhdilla poistamassa pakotteita Venäjältä ei ole suuri yllätys, mutta Stubbin aivopieru oli sitä mitä suurimmassa määrin. Ikään kuin Stubb ei olisi jo ehtinyt tehdä tarpeeksi vahinkoa kokoomukselle, nyt menee myös Suomen vähäinenkin maine maailmalla.  

Itä-Ukrainassa ja Turkissa alas ammutut lennokit ovat kuin kaksi marjaa

Turkki uutisoi eilen 16.10.2015 ampuneensa alas tiedustelulennokin Turkin ilmatilassa lähellä Syyrian rajaa ja Deliosmanin kylää. Armeijan mukaan alasammutun lennokin kansallisuudesta ei ole tietoa.

Venäjä ilmoitti pian, että kaikki sen lentokoneet ja lennokit ovat tukikohdissa tai operoivat normaalisti. Venäjä kiisti, ettei Turkin alas ampuma lennokki olisi Venäjän.

Venäläiset halveksivat pehmeyttä ja joustavuutta

Nato päätti sijoittaa lisää kalustoa ja joukkoja itäiseen Eurooppaan. Määrällisesti päätös ei ole merkittävä. Sen sijaan se on periaatteessa merkittävä päätös.

Venäläiset arvostavat vahvuutta ja voimaa. Sen sijaan pehmeyttä ja joustavuutta suorastaan halveksitaan. Tämä tosiasia tahtoo usein unohtua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä