PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Kaikki blogit puheenaiheesta Media ja Ukraina

Ukrainan nationalistien merkki ei ole Wolfsangel ̶ länsimedia erehtyy!

Aikaisemmassa blogissani erehdyin luulemaan, että Azovin pataljoonan tunnuksessa on Wolfsangel-symboli. Syynä erehdykseeni on, etten ottanut huomioon, että tunnus on kahdesta kyrillisestä kirjaimesta muodostettu symboli.

Suomalainen media ja läntinen arvoyhteisö

Vuosia sitten kiinnostuin sodista ja konflikteista. Seurasin tiiviisti uutiskanavia ja myöhemmin päädyin myös nettiin kansainvälisille keskustelupalstoille. Se oli hämmästyttävä kokemus, Syyriakin sai monipuoliset inhimilliset kasvot paikallisten kertomusten kautta. Varsin pian löysin myös tunisialaisen nettisotilaan, profiilin, jolla oli ainakin kolme operoijaa, ja joka riehui muutamassa keskustelussa yötä päivää. Onnistuin seurailemaan tuota sotilasta monta viikkoa ja kokemuksen myötä opin paljon sekä poliittisista että uskonnollisista asetelmista Lähi-idässä.

Venäjältä uutta sisäpiirintietoa Itä-Ukrainan kriisistä

(leipäteksti ilmestyi alun perin Turun Sanomissa to 13.11. 2014)

Isänpäivänä, 9 pnä marraskuuta käynnistyi Itä-Ukrainassa kiivas tykistötulitus hallituksen joukkojen asemiin. Kapinalliset ja Venäjän armeija keskittävät materiaalia ja joukkoja alueelle. Nyt ilmeisesti valmistellaan rajoitetuin voimin tehtävää hyökkäystä, jonka tarkoituksena on laajentaa kapinallisten aluetta ja ottaa haltuun Debaltseven risteys, laajentaa Donetskin hallintaa ja mahdollisesti myös työntyä satamakaupunki Mariupoliin saakka.

Tekouutisia – Sputnik räjäyttää tajunnan

Venäjän ykköspropagandistin asemaan on tunkua. Jotkut sanovat, että hän on Mihail Leontjev, Odnako (Toisaalta) -ohjelman juontaja, toiset vakuuttavat, että titteli kuuluu uuden, kansainvälisille areenoille suunnatun Sputnik-median pääjohtaja Dmitri Kisiljoville.

Leontjevin ohjelmassa esitettiin perjantaina, että uudet todisteet osoittavat, kuinka malesialainen matkustajakone MH17 ammuttiin alas.   Uusimmalle ”paljastukselle” oli syynsä.

Iltalehti : Länsimaiden suuri virhe Urkainassa

 

Jopas ovat maailmankirjat sekaisin :

http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014091118655994_uk.shtml

kontra:

http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/mika-venajaa-oikein-ri...

"Kotiryssä"-intoilijoille tiedoksi: kotikylässä oli kolme aitoa sotavankina ja lisäksi yksi inkeriläinen.

 

 

Venäjän motiivit ja ryssä-viha

MIKÄ VENÄJÄÄ OIKEIN RIIVAA ?

 

Länsi katsoo Venäjän syyllistyneen Ukrainan itsenäisyyden loukkauksiin ja kansainvälisen lain rikkomisiin.

 

Venäjä taas katsoo Naton itään tunkeutumisen aiheuttaneen turvallisuutensa vaarantumisen. Venäjän turvallisuuspolitiikka on Pietari Suuren ajoista, 1700-luvulta lähtien, perustunut geopolitiikan sovellutuksiin. Niihin liittyy myös erään venäläisen eversti C.G.E. Mannerheimin kuuluisa vakoilu- ja ratsastusmatka 1906-1908 halki Aasian ja Kiinan.

 

Ukrainan kriisi – näköharhasta propagandaan

Ukrainan kriisin suurin ongelma tällä hetkellä tuntuu olevan näkökulman hämärtyminen. Sen sijaan, että kriisiä tarkasteltaisiin kokonaisuutena, joka ensisijaisesti on Ukrainan sisäinen talouskriisi, mutta johon liittyy suurvaltojen (EU, Venäjä, USA) välinen eturistiriita, pelkistyy aihe ihmisten mielissä yksinkertaiseksi, primitiivisiin tunteisiin vetoavaksi kysymykseksi hyvästä ja pahasta.

Ukraina ei ole Neuvostoliiton luomus vaan Venäjääkin vanhempi

Jotkut (kuten Mikko Elo) uskovat, ettei ilman Neuvostoliittoa olisi nykyistä Ukrainaa. Eikö tällainen uskomus ole perätön eikä vain osaksi, vaan aivan kokonaan perätön?

http://mikkoelo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174133-kylla-se-ukrainan-sota-o...

Koska se ei ole totta, se ei voi olla Ukrainaa koskevan kiistan ydinkään.  Neuvostolliittoon kuuluneet historialliset alueet ovat olleet olemassa riippumatta Neuvostoliiton olemassaolosta. Tämä pätee myös Venäjään.

Uus-Finnlandisierung

Ymmärrän aivan hyvin niitä, jotka Neuvostoliiton aikoina kokivat suunnatonta ahdistusta median suomettumisesta, ts. siitä, että asioista ei voinut puhua niiden omalla nimellä, vaan esimerkiksi maailmanpoliittista tilannetta käsiteltäessä median oli otettava huomioon Neuvostoliiton intressit ja aseteltava sanansa äärimmäisen varovasti.

 

Nyt tilanne on toinen – vai onko?

 

Ulkopoliittinen instituutti ja konfliktien analyysi: mielipiteitä vai tietoa?

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Ulkopoliittinen instituutti (UPI) ja muut tutkimuslaitokset tarjoavat Ukrainasta ja muista konflikteista enemmän mielipiteitä kuin tietoa. Tuomiojan lausunnossa on vinha perä, mutta mikä erottaa tiedon mielipiteistä?

Kuultuani kollegaani Mika Aaltolaa — ja muita paljon käytettyjä ”asiantuntijoita” — TV:ssä viime viikolla aloin itsekin miettiä, että pitäisikö aloittaa asiasta sähköpostikeskustelu, kirjoittaa yleisönosastoon, vaiko tehdä joku pidempi analyysi ja julkaista se ajan kanssa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä