PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Kaikki blogit puheenaiheesta Optimaalinen valuutta-alue

Euro-proletariaatti ja Suomen talous

Tilastokeskus: "Teollisuuden uudet tilaukset laskivat maaliskuussa 8,9 prosenttia vuodentakaisesta." 

Kun Suomessa paperin tuotanto ja vienti laskivat, Suomen Pankki selitti, että se johtuu maailmanlaajuisesta paperin kulutuksen vähenemisestä.

Eurodenialistit ja ilmastodenialistit

Suomi on ollut väärässä valuutassa 15 vuotta, ja siitä kymmenen viimeistä vuotta talous on ollut syvässä taantumassa. Euron osuus talouden ongelmiin on kielletty tai kierretty.

Eurodenialismi on tarkoittanut, että taloudellisissa tutkimusasetelmissa euron arvo muuttujana on vakioitu, ja ongelmien syitä on etsitty kaikkialta muualta paitsi väärästä valuutasta ja oman rahapolitiikan puuttumisesta. On ollut Nokiaa, paperiteollisuutta, kilpailukyvyttömyyttä ja jopa psykologiaa ja motivaation puutetta (linkki).

Talousviisaat Malinen ja Välimäki ja mäkihyppääjä Nykänen

Ruotsalaiset taloustieteilijät varoittivat, että euro olisi virhe, koska euroalue ei olisi Suomelle ns. optimaalinen valuutta-alue. Josko maa on väärässä valuutassa, niin siitä seuraisi ns. shokkeja.

Varoituksista huolimatta Suomi meni euroon kuin sokea Reetta. Suomi saikin kunnon tällin vuoden 2008 finanssikriisissä.

Paul Krugman: Finland is the new sick man of Europe

Uuden Suomen Puheenvuorossa ei  juurikaan enää ole eurokriittisiä kirjoituksia. Onkohan pyyhkeet heitetty kehiin? Suomi on nyt sisäisen devalvaation koekaniini.

EURON SIUNAUS TAI KIROUS

Historian aikana yhteisvaluuttoja on kokeiltu niin pakosta valloittajien toimesta kuin myös vapaaehtoisesti. Niiden toimivuudesta on myös erilaisia kokemuksia. Euro ja koko EU ovat pidemmän suunnitelman ja projektin lopputulos. Nousukaudella ja halvempien korkojen mahdollistaman velkaantumisen huuman aikana kriittiset äänet unohtuivat ja vaimenivat hiljaiseksi taustalle. Finanssikriisin ja euroalueen velkakriisin myötä kriittisten mielipiteiden määrä on kasvanut ja esille on nostettu uudelleen samoja kritiikin kohteita mistä jotkut varoittelivat jo ennen euron käyttöön ottoa.

Suomesta on tullut Pohjolan DDR eli Itä-Ruotsi

Kun katsoo Suomen ja Ruotsin kansantalouden kehitystä tulee väkisinkin mieleen, että Suomesta on tullut Itä-Ruotsi eli samanlainen kuin oli Itä-Saksa suhteessa Länsi-Saksaan.

DDR:n talouden pääpaikka oli Moskovassa samalla tavalla kuin Suomen talouden pääpaikka on Frankfurtissa

Nyt sisäisellä devalvaatiolla Suomea ajetaan alas samalle tasolle suhteessa Ruotsiin kuin oli DDR suhteessa Länsi-Saksaan.

Suomi - devalvaatioiden koelaboratorio

Suomessa on alettu harrastaa devalvaatioita. Nyt on menossa ns. sisäinen devalvaatio. Toisin kuin perinteinen ulkoinen devalvaatio, sisäinen devalvaatio ei ole rahapolitiikkaa, vaan leikkaavaa yhteiskuntapolitiikkaa (linkki).

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen valehtee

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kulkee ympäriinsä ja hokee, että Suomen talous ei kasva, koska "Paperin kulutus on laskenut, ja Nokia hiipui".

Nokian kohdalla Liikanen astuu loogiseen miinaan. Jopa talouden nobelisti Paul Krugman on noteerannut tämän blogissaan otsikolla Annoying Euro Apologetics. Krugman kirjoittaa: "Onko uskottavaa antaa eurolle kunnia Nokia-buumista?" 

Vakaa euro onkin varsinainen liukumiina

Eurosta piti tulla dollarin veroinen maailmanvaluutta. Toisin on käynyt. IMF:n ja Die Weltin  tietojen mukaan eurofantasia on täysin epäonnistunut (linkki).

The share of the euro in foreign exchange reserves has fallen to its lowest level since the introduction of the single currency as cash in 2002

Hallituksen kannattaisi kuunnella sahureita

Yle uutisoi, että Suomen neljänneksi tärkein vientiala sahateollisuus on ryhtynyt lomauttamaan väkeään. UPM:n johtajan mukaan ruotsalaiset ja venäläiset valtaavat sahatavaramarkkinoita halpojen kruunujensa ja rupliensa turvin. Naapurimaissa joustavat hinnat, Suomessa tuotanto. (Linkki)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä