PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Kaikki blogit puheenaiheesta Työttömyyskorvaus

Työttömät ovat yhä useammin töissä!

HYVÄ! Viime päivien uutiset ovat olleet jollain tavalla jopa hauskoja. Tarkoitan uutisia työttömyydestä. Eräässäkin uutisessa kerrottiin, että nykyisin työttömäksi katsotaan henkilö joka on tarkastalujakson aikana ollut töissä vähintään yhden tunnin.

Korvaus työttömyydestä on osa työjärjestelmäämme

Yhteiskunnassamme työn tekeminen on moninaisesti sopimuksin säädeltyä. Et voi siis vain mennä ja sopia työnantajan kanssa, että tulet töihin ja saat siitä palkkaa, jonka käytät elämiseesi. Työtä teettävällä on omat sovitut säännöksensä. Tällaista yhteiskuntaa pidetään sivistyneenä sopimusyhteiskuntana.

Silloin kun työn hankkiminen käy hankalaksi ja joillain jopa ylivoimaiseksi, on sopimusyhteiskunnassa sovittu, että maksetaan korvausta siltä ajalta, kun työtä vailla oleva etsii sopivaa työtä.

30 miljoonaa palkatonta työtuntia

HS uutisoi muutama päivä sitten hallituksen budjettineuvotteluista. Vähäiselle käsittelylle artikkelissa jäi, mutta sentään mainituksi tuli, työttömiin kohdistuvat toimet: "Jo aikaisemmin sovittu aktiivimalli otetaan käyttöön. Siinä työttömän pitää tehdä töitä 18 tuntia 65 päivän aikana, muuten työttömyysturva alenee viitisen prosenttia."

Mitä tarkoittaa, että työtön laitetaan toimeentulotuelle Viljo Heinonen?

Viljo Heinonen toisessa blogissa kommentoi näin "-- työkyvyttömät pitää karsia työttömyypäivärahan saajista toimeetulotuelle ja eläkkeellekin, kun tilanne on sellainen, ettei pitkään työttömänä olleesta enää millään opilla työkykyistä tule.--"

What? "Työttömille ehdotetaan pakkoraportointia"

No, tässä raportti:

1 tunti avoimien työpaikkojen läpikäymistä: ei paikkoja 57-vuotiaalle, vain kevyttä fyysistä työtä sairastumatta kestävälle, vain suomen kieltä puhuvalle ja puhelinmyyntityötä arvostamattomalle.

6 tuntia fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitoa

1 tunti kotitöitä

Siinä raportti viidelle päivälle viikossa työpäivän verran tunteja vuorokaudessa. Toistaiseksi voimassa oleva.

 

Kuinka orjatyövoimaa tulisi käyttää Suomessa?

Minulta tätä ei ole kysytty, mutta joiltakin muilta perussuomalaisilta kuntavaaliehdokkailta kuulema paljonkin, että mitä mieltä nämä ovat työn teettämisestä 9 €:n päiväpalkalla työttömillä - toisin sanoen työvoimatoimiston lisäämällä kulukorvauksella työttömyystuen päällä. Periaatteessa tietyn työn tekemisestä säädettyä vähimmäispalkkavaatimusta tulisi tietenkin soveltaa myös työttömien tekemiin töihin.

Sovitellut päivärahat ja kannustinloukun yksinkertainen poisto

Jonkun kerran aiemminkin olen todennut, että nämä kannustinloukkuja fundeeraavat tahot haluavat vain pienentää sosiaaliturvaa, jotta nälkä ajaisi töihin työehdoista ja palkasta välittämättä. Kauheuksia esittävät tahot ovat näyttäneet kilvan kuinka ei kannata sellaisen ja tällaisen ottaa lisätunteja, kun efektiivinen marginaalivero nousee tappiin. En tiedä ovatko nämä tapaukset miten yleisiä, mutta uskaltaisin väittää, että puhutaan varsin marginaalisista määristä yhteiskunntaan verrattuna. Marginaalitapausten takia kaikkien rankaiseminen ei tunnu järin järkevältä.

 

Jos työttömyydestä maksettava korvaus olisikin oikeaa palkkaa

Eräässä kommentissa oli näkemys, että yhteiskunnan organisaatiot voisivat teettää työttömillä työtä maksettavan korvauksen verran normaalilla tuntipalkalla. ”Työttömistä löytyy osaavia ihmisiä kaikkiin julkisen sektorin töihin.

Työttömyyskorvaus ei ole etuisuus

Työtön ei voi vain mennä ja sopia tekevänsä työtä korvausta vastaan. Tämän puutteen takia hänelle maksetaan rahaa toimeentulemiseen, työttömyyskorvaus.

 

Työttömiltä on siis sopimusyhteiskunnan sopimuksin otettu pois oikeus huolehtia itse toimeentulostaan. Siksi korvaukset on nurisematta maksettava, tai annettava työttömälle vapaa oikeus huolehtia elatuksestaan. 

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä