PetraNyqvist Hemulointia näkinkengän kokoisella saarella.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vapaakauppasopimukset

Rajoittaako CETA ympäristö- tai kaivoslainsäädännön kehittämistä?

EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus (CETA) on puhuttanut TTIP:tä koskevan keskustelun jälkimainingeissa. CETA:aan sisältyy myös investointisuojamekanismi, jota koskien Vihreä lanka uutisoi ulkoasiainvaliokunnan pohtivan kiireellisiä muutoksia kaivoslakiin.

Trump hävisi sitten kauppasotansa

The Orange Moron on taas vauhdissa. Nyt hän ehdottaa, että Yhdysvallat liittyisi takaisin Obaman aikanaan valmiiksi neuvottelemaan Tyynen meren maiden TPP-sopimukseen. Trump itsehän oli vuosi sitten jokseenkin ainoa, joka sopimusta vastusti ja halusi siitä irrottautua.

https://www.nytimes.com/2018/04/12/us/politics/trump-trans-pacific-partn...

Republikaanihallitus teki, kuten suosituksi luultu Johtaja halusi. Arvelin silloin, että pää-ääliö kuvitteli ihan oikeasti Kiinan kuuluneen sopimukseen.

Amerikkalainen kauppasota iskee sen omaan nilkkaan

Protektionismi eli kaupanrajoittaminen [1 ulkomaalaisten kanssa ja erityisesti tuonnin osalta oli keino turvata omaa kansantaloutta – näin joskus kauan sitten, kun oli kykyä omavaraisuuteen.

Luotiin Gatt ja sen jälkeinen WTO estämään ulkomaankaupan rajoituksia – luoden vapaalle kaupalle edellytyksiä – kilpailutilanteiden luojana ja edistäjänä. Kilpailussa vahvat voittavat, kuten meitäkin ohjaava evoluutio on määrännyt jo miljoonia vuosia sitten---

CETA suojaa ulkomaalaista sijoittajaa - demokratia, ympäristö ja työolot unohtui

Eduskunta käsittelee parhaillaan EU:n ja Kanadan välistä vapaakauppasopimus CETA:a, joka on kohdannut jo valmisteluvaiheessa voimakasta kritiikkiä erityisesti epädemokraattisena pidetyn investointisuojan osalta. CETA-sopimuksen on arvioitu kaventavan demokratiaa ja hankaloittavan ympäristön ja ihmisten kannalta tärkeän sääntelyn toteuttamista antaessaan ylikansallisille suuryrityksille ja sijoittajille mahdollisuuden haastaa valtioita investointituomioistuimeen, mikäli ne kokevat oikeutensa tulleen loukatuksi.

Kunpa Trump voittaisi

 

Vaikuttaa siltä, että Suomen valtion ja suomalaisten kannalta konservatiivi Trumpin voitto olisi USA:n presidentinvaalissa toivottavaa. Vaikka olen lähes täysin eri mieltä hänen sisäpolitiikastaan, niin hänen ulkopoiliittiset puheensa lupailevat vähemmän USA:n aggressioita, sotia ja jännitystä maailmaan. USA ei enää toimisi entiseen malliin maailman poliisina eikä havittelisi yksinvaltiutta maapallolle.

Koti, uskonto ja isänmaa

En ole koskaan tuntenut itseäni erityisen isänmaalliseksi. Minulla oli nuorena “inkkarifilosofia”, jota kuvaamaan sopii hyvin nämä Pekka Myllykosken säkeet:

intiaani ties eikä kirkonmies, miten luotiin maamme tää
rajalinjoja vailla ja sillä lailla se ois pitänyt säilyttää
mutta täällä on oma maa jopa joutomaa ja sille tehdään mitä halutaan
ne meni jakaamaan jokaisen takamaan, joita sitten ahnaasti kalutaan 

Vapaakauppasopimukset

Huomenna vietämme maailmanlaajuista toimintapäivää vapaakauppasopimuksia vastaan. Teema kuuluu: “Ihmiset ja ympäristö ennen voitontavoittelua!” Niinhän asian pitäisi olla, mutta näyttää siltä, että ihminen ja ympäristö ovat häviämässä taistelun.

 

Aktiivinen vaikeneminen CETA-sopimuksesta jatkuu

Viime viikkoina TTIP-sopimusneuvottelut ovat nousseet oikein parrasvaloihin. Valtakunnalliset mediat ovat pakottaneet poliitikot erityisesti Euroopassa ottamaan asiaan kantaa, joskus aika surullisin tai koomisin seurauksin.

Avointa ja läpinäkyvää: kokoomuksen TTIP-strategia

Ulkoministeriö järjesti tänä aamuna kuulemistilaisuuden TTIP-vapaakauppaneuvotteluista. Vasta edellisenä iltana ministeri Toivakka oli päässyt hehkuttamaan sopimusta A-studiossa, ja sama meininki jatkui Pikkuparlamentin alakerrassa.

Vapaakaupan mallia - Monsanto vs. Guatemala

Sähköposti toi päivityksen SumOfUs.org -sivustolta kertoen, että maatalouskemikaaleja ja geenimuunneltuja siemeniä myyvä amerikkalainen suuryritys Monsanto on aikeissa haastaa kokonaisen valtion oikeuteen.

Mistä on kyse?

Kun pienviljelijät Guatemalassa säästävät siemeniä kuluvalta vuodelta seuraavaa varten, kuten aina ennenkin, he voisivat Guatemalan korkeimman oikeuden hiljattain kumoaman ns. "Monsanto-lain" mukaan saada maksimissaan neljän vuoden vankeustuomion.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä